Forme de divort in Romania!

Forme de divort in Romania! | Autor: siminica

Link direct la acest mesaj

Buna ziua!
Dupa cum bine banuiti din titlu...eu si sotul meu am decis sa divortam la amiabil. Traim in Franta de 8 ani si suntem amandoi Romani(am primit si nationalitatea franceza de 3 luni si suntem in asteptarea cartii de identitate, pasaport...). Am contactat o avocata in Franta pentru divort...toate bune si frumoase. Suntem in stadiul in care punem apartamentul la vanzare si alergam la consulat pentru a strange toate actele necesare pentru intocmirea dosarului (acte de nastere, certificat de casatorie...).
Intre timp soacra mea a venit cu ideea ca ar fi mai bine sa divortam in Romania (cica nu avem nevoie de avocat...) Se pare ca sotul meu pare interesat de aceasta suuuuper idee!
Daca cineva are experienta si competenta in a ma lamuri:
1. Cum se deruleaza un divort la amiabil in Romania? Suntem obligati de a avea un avocat? Cat costa? Cat dureaza? (Nu avem copii si suntem de acord asupra oricarui partaj de bunuri)
2. In ipoteza in care divortul este pronuntat in Romania cum va fi transcris in Franta si care este impactul?
Cred ca mai sunt multe alte intrebari de pus si multe alte lucruri de luat in considerare.Nu imi vin in minte acum!
Va multumesc anticipat si astept orice fel de ajutor din partea voastra.
Simina

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns kriss79 spune:

DIV. SE VA PUTEA JUDECA IN ROMANIA NUMAI DACA V-ATI CASATORIT AICI SAU AVETI ULTIMUL DOMICILIU COMUN IN ROMANIA!
1. div. prin acord e posibil cand aveti minim 1 an de casatorie si nu aveti copii minori. se introduce la Judec. din raza orasului unde v-ati casatorit/domiciliat impreuna cu urmat acte:
-cerere de divort prin acord
-copii buletine, certif nastere
-copii acte proprietate pt. bunuri partaj
-taxa timbru judiciar 39 lei
-timbru 0,3 lei
NU E OBLIGATORIU SA VA ANGAJATI AV!
Judec. la primirea cererii voastre va fixeaza un termen de judecata la care va prezentati obligatoriu amandoi si semnati ca sunteti de acord si din acel moment hotararea este def. si irevocabila!
ACTIUNEA de PARTAJ este separata, se introduce la aceeasi instanta, dupa ramanerea def. a hot. de div. Aceleasi acte plus copie hot. de div., taxa de timbru este tot de 39 lei. Se poate introduce numai de unul din voi, dar la termen va prezentati amandoi.

2.Dupa pron. div. e necesara actiunea de exequator pt. recunoasterea hot. in strainatate.

POZE
Cristina S.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns siminica spune:

multumesc cristina!
suntem casatoriti de mai mult de un an si nu avem copii.
sa inteleg ca suntem obligati sa fim prezenti la depunerea cererii comune de divort si la hotararea de judecata?
ce se intampla daca bunurile de partaj se afla exclusiv in strainatate?

ai putea sa-mi dai mai multe detalii despre: "actiunea de exequator" ???
inca o data multumesc!
simina

Mergi la inceput