Cat timp petrecem cu copiii nostri?
Dragi mamici de pitici mai mari sau mai mici, ne confruntam cu marea problema cauzata de lipsa timpului. Plecam dis-de-dimieatza la serviciu, lucram pana la 18.00, ajungem la 19.00 acasa. In tot acest timp copilul nostru este in grija altor persoane (parinti, socri, bone, crese/gradinitze). Intrebarea mea este: cum valorificam la maxim putinul timp care ne mai ramane la sfarsitul zilei sa-l petrecem cu copiii nostri? Ce alegeti sa faceti mai intai seara, cand ajungeti acasa? Un pic din treburile casnice, cumparaturile, toate impreuna cu copilashii pe langa noi? Sau le lasam pentru sfarsitul de saptamana si iesim cu copiii pe afara?
Personal am un mare sentiment de culpa si de pierdere a multor momente frumoase langa el, insa asta este situatia, avem serviciu ca sa ne putem intretine. Incercam sa recuperam timpul in weekend, perioada care-i este rezervata aproape in exclusivitate. Voi cum procedati? Noi, stand cu socrii, avem si un avantaj: acela ca stau ei cu copilul cat suntem noi la serviciu. Iar mie-mi vine sa urlu in fiecare luni dimineatza cand trebuie sa plec de langa puiul meu . La voi cum e?
Raspunsuri
CristinaT spune:
Cred, mi se pare ca petrec din ce in ce mai putin. Viata mea este o permententa alergatura. Nu stiu cand traiesc. Cuvantul cel mai des folosit de mine dar de cei din jurul meu este repede. Am fugit aseara acasa cu gandul la o ora linistita cu puiul meu, dar nu am avut parte decat de cearta cu ea. Ori ca sta cu bona, ori ca ar sta singura, cred ca acelasi lucru ar fi, ba chiar ar fi si mai ieftin.
www.babiesonline.com/babies/o/oana/" target="_blank"> 6 ani si ...
lbelciug spune:
Elle, cred ca subiectul ar fi avut impact mai mare la "Parintii intreaba...", totusi eu iti dau un re si aici.
Cu aceea problema cred ca ne confruntam majoritatea parintilor care avem servici. Asta e Bucurestiul, in provincie in general treburile se misca mai incet si timpul disponbil e mai mare. Te inteleg perfect si eu experimentez acelasi lucru. Daca nu vrei sa platesti o personana care sa-ti faca treburile casnice, cred ca singura solutie este un bun Time Management. Noi nu avem ajutor decat f limitat de la socri, in rest treburile le facem in 1, 2 sau chiar 3. Majoritatea treburilor casnice le fac eu, in timp ce sotul sta cu baiateul. Nu o data insa am avut discutii in familie cum ca "mai lasa treburile alea o data". Din pacate daca le las, pierd si putin timp discponibil de zi cu zi si in plus, daca nu gatesc, trebuie sa scot mai multi banuti din buzunar pt papa zilnica... Concluzia, daca vrem si servici si casa si cheltuieli minime, trebuie sa facem compromisuri.
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005)
Poze August
Forum despre Flori Presate
Elle_seb spune:
Asa este, Cristina, si eu sunt intr-o permanenta agitatie si nu stiu cum sa fac sa petrec mai mult timp cu copilul. Poate daca ar fi avut ziua macar vreo 30 de ore, asa...
Liviana, intr-adevar, COMPROMIS scrie pe noi . AA, si m-a amuzat teribil poza aceea cu tati care a adormit cupilu' (sau cu cupilu' care l-a adormit pe tati) Nu stiu care era mai rupt de oboseala
ankalaura spune:
Exact asta este si cea mai mare problema a mea.
Poate sunt egoista, dar mi se pare ca tu esti chiar norocoasa... Glumesc, fireste. Dar vreau sa spun ca se poate si mai rau. Macar voi aveti parintii aproape.
Time management poate functiona atunci cand muncesti 8 ore pe zi si nu pierzi prea mult timp pe drum... Cand lipsesti de acasa 12 ore, si cand in cel putin 10 ore din cat lipsesti chiar muncesti de-adevaratelea, vii rupt si pici din picioare. Totusi, trebuie sa iti aduni toate resursele, si sa te apuci de treaba prin casa.
Eu nu am o solutie pentru tine, dar astept de la altii - am si eu nevoie de o solutie...
Ce fac eu mai exact:- din fericire ma ajuta sotul meu foarte mult
- fac ce pot, cand pot (mi se cam aduna rufe la calcat, mai inchid si eu ochii, mai calc cat am nevoie, alteori dau in branci si in 6-7 ore, intr-o duminica, le termin)
- nu imi pierd timpul la coafor, restaurante, cinema, magazine. Pot spune ca am renuntat complet la astea si nu numai
- am gasit insa o doamna care ma ajuta la curatenie - o chem cand e nevoie, cam la 2-3 saptamani, ca nu imi prea permit mai mult, desi as vrea;
- am gasit o gradinita care sa imi tina copilul pana la 6, si astfel, unul o duce si altul o ia de la gradinita - macar nu mai stam unul dupa altul;
- impart treburile casei pe zile: o zi rufe, o zi mancare; nu ma apuc de doua feluri de mancare in aceeasi zi; mai improvizez (paste, sau un piure.... oricand nu e mancare gatita)
- anulez orice imi planific in cazul in care copilul meu vrea sa ne jucam impreuna;
> nu functioneaza mereu. Sigur, o scap la desene animate, dar asta e. Macar i le selectez.
> Reversul: Sunt din ce in ce mai obosita, beau din ce in ce mai multa cafea, fumez, in loc sa ma las de fumat, am zile cand vin la serviciu sambata ca sa nu stau de luni pana la 8 seara, ma culc din ce in ce mai tarziu.
> Uimitor: NU sunt mai nervoasa, ci doar mai ingrijorata, pentru ca imi dau seama ca asa nu se mai poate!
Astept cu maxim interes si alte pareri. Poate, impreuna, gasim si o rezolvare.
Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza
Elle_seb spune:
Da, Ankalaura, se poate spune ca sunt norocoasa din punctul asta de vedere. Macar are cine sa stea cu puiul nostru. Si sunt perfect de acord ca acest time management functioneaza cand ai un program de lucru cat de cat normal. Insa io ce time management sa aplic cand ajung acasa seara la 7 si ceva?
Al meu sot ma ajuta cu bucatareala, in sensul ca se baga sa faca o mancare. Chiar pot sa spun ca bucataria a fost mai mult "responsabilitatea" lui in ultima perioada.
Insa chiar si asa, tot am senzatia ca petrec tot mai putin timp cu copilul meu, si el la randul lui isi doreste mai mult timp langa mine. Eu mai procedez asa: imi fac toate treburile (mancare, curatenie sau ce pot eu sa fac) in zilele de joi si vineri, pentru ca sambata si duminica sa le acord in exclusivitate copilului. Numai ca nu reusesc mereu asta.
Uneori am senzatia ca puiul meu nu mai este asa de apropiat de mine... s-a obisnuit cu absenta mea in timpul zilei. Petrece mai mult timp cu bunicii decat cu noi, si asta, pe de alta parte ma doare. Si totusi, atunci cand sunt eu acasa, cu mine vrea sa faca baie, cu mine vrea sa iasa afara si sa se joace si imi umple sufletul de bucurie. Ma afecteaza din ce in ce mai mult lipsa de timp si de disponibilitate pentru el... si nu stiu cum sa fac sa depasesc asta.
tinatache spune:
ai putea renunta la cursurile de salsa, in loc de asta dansezi cu piticul acasa pana cadeti jos. Va afce placere amandurora, petreceti timp impreuna, si-ti faci si hatarul cu dansul.
Cristina
-----------------------------------------------
Explica-mi, si am sa uit
Arata-mi, si am sa-mi aduc aminte
Lasa-ma sa fac singur, si am sa inteleg.
Confucius
Elle_seb spune:
Nici nu le-am inceput bine si am si renuntat, Tinatache, deja, multumesc pentru sugestie
lbelciug spune:
Doamnelor, dati-mi voie! (aici intervine faza cu datul din coate) Glumesc.
Deci, dupa parerea mea Time Management se aplica pt fiecare picatura de timp liber pt care o avem. Eu muncesc la servici intre 10-19, ore la care se mai adauga inca 3 pe transport. Concluzia: lipsesc de acasa 12 ore zilnic, desi sunt departe de a fi favorizata. Insa, de cum intru pe usa, incepe viteza cu treburile prin casa si incerc sa reduc la maxim momentele de stat, vedeti albinita. Sfaramate pe mai multe zile, reusesc sa fac toate treburile esentiale. Spre deosebire de Ankalaura, eu am munca de birou, deci fizic sunt odihnita dar nu si psihic...
Mai trist este ca nu am zile dedicate exclusiv copilului, ci doar momente/ore. Ca si Elle, am constatat ca Matei e mai apropiat acum de tati, mami parca nici nu exista. E legat de ta-su ca un scaiete, nici la baie nu-l lasa.
Am avut probl in trecut cu sanatatea si de aceea nu beau decat max 1 cafea pe zi, rar care o bere si n-am fumat niciodata. Am insa ceva kg in plus...
Si totusi, in week-end ne relaxam caci trebuie sa iesim neaparat in parc cu Matei, mai mergem si la Cora, tati face piata, etc. Nu pot spune ca ne distram, dar mai exista si mom de respiro, mai ales cand doarme Matei....
Una peste alta, fiecare isi cunoste timpul disponibil si treburile care sunt un MUST, asa ca... tot la compromisuri ajungem. Important e sa nu sarim calul prea mult si sa ne pastram cumva echilibrul ca sa putem rezista in timp...
Va pup si succes!
Poze August
lbelciug spune:
Elle_seb, merci de compliment. Tati a adormit in timp ce-l legana pe Matei, desi el zice ca nu.
Gata, am fugit acasa, e ora 19:00... time mng, remember? PAaaa
Poze August