Gravida discriminata la munca, vreau concediu

Gravida discriminata la munca, vreau concediu | Autor: cristia

Link direct la acest mesaj

Buna ziua
Sunt Cristiana cu bb de 18 saptamani la purtator.Apelez la voi pentru ca vreau o solutie de a intra in concediu de orice fel cat mai devreme intrucat situatia de la servici a devenit extrem de stresanta.Pe scurt, desi sunt printre cei mai buni din compania in care lucrez (nu zic eu ci altii - clienti caci sunt consultant in market research), din purul si unicul motiv al sarcinii am fost devansata salarial de toata lumea (colegi cu pregatire, experienta, responsabilitati inferioare).Responsabilitatile mele au ramas aceleasi si se asteapta de la mine aceeasi abnegatie aratata ani la rand - care printre altele mi-a si provocat probleme la inceputul sarcinii, pentru ca, placentei si implicit lui bb, nu i-au placut cele 11-12 ore muncite pe zi (state pe scaun).Vreau neaparat sa plec pentru ca sunt extrem de deprimata din aceasta cauza a neaprecierii dupa atata daruire bivoleasca, zic eu acum; primul bb a aparut dupa 2 ani munciti aici pe branci; la prima sarcina am muncit pana in in ultimul moment si am revenit la sv dupa 8 luni, cu program luuung de parca nu aveam copil acasa; odata revenita am preluat responsabilitati cu carul si un departament nou.Nu au cum sa-mi repsoseze nici macar ca am facut copii unul dupa altul intrucat intre sarcini este distanta de 2 ani.Cred ca am dat deja destule detalii.Partea proasta e ce nu sunt singurul caz de gravida discriminata in firma in care lucrez; toate mamicile colege (putinele care au au avut timp si au reusit sa obtina un bb!) au fost in mod cert defavorizate salarial si ierarhic - omise de la promovari meritate.Se pare ca in ochii unora maternitatea nu face casa buna cu performanta profesionala...Desi realitatea e exact pe dos.Poate e si vorba de ceva misoginism aici...nu mai stiu.
Ar fi prea muote de spus...Revenind:concediul medical nu e o solutie intrucat, din cate am inteles de la medicul de familie, se acorda numai pe perioada limitata dupa care este necesara evaluarea de catre o comisie medicala.Pre-natal nu pot lua decat cu 84 de zile inainte de DPN si singura solutie la care ma mai gandesc ar fi concediul de risc maternal de 120 de zile.Am impresia insa ca nici asta nu se acorda oricum...
Voi, burtici care ati incetat munca mai devreme, cum ati procedat pentru a obtine concediu?

Multumesc mult anticipat,

Cristiana mama lui Andrei (29 Sep04) si 18+

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Jaana spune:

cristia, de ce nu scrii la 'Probleme legislative'? Acolo cred ca vei gasi raspuns la problema ta.

Mult succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roandre spune:

Cristia, imi pare rau de situatia in care esti la munca.
Nu stiu exact care este procedura cu concediul de risc maternal dar vroiam sa-ti spun ca ai dreptul ca si gravida la reducerea programului de munca cu o patrime (cu 2 h) si nimeni nu te poate obliga sa stai nici macar 1 minut peste program.
Concediul medical se acorda pe per de 14 zile...si dc dr de familie e ok iti poate da 14 zile concediu pt tine, apoi 14 zile pt ingrijirea copilului si tot asa pana ajungi sa-ti poti lua concediul prenatal maxim. Dc mai ai concediu de odihna poti sa-l iei si pe asta...si tot asa.

Sarcina usoara!

Mihaela si Alexia- Maria – 26 august 2004

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crisotexa spune:

Cristia, foarte urata situatia prin care treci. Eu, din fericire, am mare noroc. Am o sefa si niste colege super, care nu mi-au spus absolut nici un cuvant urat si m-au incurajat mereu, stiind ca am sarcini cu probleme, desi stiu ca le e tare greu fara mine... In cazul tau, cand te poti duce la munca si iti faci treaba, chiar este o rautate.

Un sfat pentru tine: medicul de ginecolog iti poate da medical, pana la 90 de zile intr-un an (deci trei luni). Certificatul trebuie vizat si de medicul de familie (cel putin la mine asa este acum, la prima sarcina, in 2003, nu era necesara viza asta). Apoi poti intra in prenatal. La concediu medical, abia cand treci de 90 de zile de medical, intr-un an, trebuie sa intri la comisie.

Mult succes!

Pupa Crisa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Helenutza23 spune:

cristia si eu sunt insarcinata si muncesc. ce sa zic, pana acum a fost ok din cauza ca astia sunt morcoviti sa nu le dai cu legea in cap. pe langa cele 2 ore de program redus (de care nu "abuzez" decat in cazuri speciale, cand nu ma simt bine, tre sa merg la analize etc) ai dreptul legal la 16 ore pe luna pt investigatii etc. adu cat mai repede de la medicul de familie sau de la ginecolog o adeverinta prin care se atesta faptul ca esti gravida. mie mi-a dat doctorul de familie chiar fara sa ii cer si mi-a zis ca sa o duc ca in felul asta nu pot face o magarie de genul sa te dea afara etc. e, dupa ce am adus acea adeverinta ei sunt obligati in termen de 2 saptamani (sper sa nu ma insel, oricum destul de repede)sa aduca la locul de munca o comisie de medici de medicina muncii care vor evalua conditiile in care muncesti etc. la mine au venit 2 medici (un tip+tipa) care in raportul final au recomandat si intralarea unui loc cu pat in care sa ma intind cand simt nevoia de o pauza... m-a bufnit si rasul. bine ca inca nu au facut rost de pat, nici nu stiu daca or sa faca asta, oricum nu am asemenea pretentii. ideea e ca ce ti-am spus eu tie TREBUIE sa faca firma la care lucrezi.
mult succes!

16+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela.f spune:

Cristia,

imi pare rau ca bebita al tau sa fie tare acolo in burtica si sa iti dea forta.

Uite situatia prin care am trecut: si eu am avut sarcina cu probleme dar am reusit sa o duc la bun sfarsit. Am obtinut reducerea programului de lucru de la 8 la 6 ore(in alte situatii poti lucra chiar si 4 ore pe zi iar salariul trebuie sa il primesti ca si cum ai lucra 8 ore). DIn partea medicului ginecolog iti trebuie o recomandare pentru reducerea programului de lucru. Cu aceasta recomandare mergi la medicul de familie care iti emite o adeverinta pe care o duci la serviciu la resurse umane/personal. Trebuie sa iti anunti oficial superiorul data la care vei incepe programul redus(este pe forum un exemplu de scrisoare). Si gata! asta este tot!

Bafta multa si nu pune la suflet chiar tot!

Mihaela si Rado mic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristia spune:

Multumesc ptr raspunsuri!O sa incerc sa pun in practica recomandarile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mada taba spune:

Eu mi-am luat de la inceputul lunii concediu de risc maternal.
A fost cam asa:
- de la servici, de la protectia muncii, mi-au facut o evaluare a locului de munca- am enumerat concret ce fac eu la locul de munca. Se duce acolo o copie a carnetului gravidei, (paginile 2si 3 parca, plus o instiintare a mea ca sunt insarcinata. Cei de la protectia muncii, impreuna cu medicul de medicina muncii, trebuie sa-ti dea un raspuns in termen de 10 zile de cand ai depus tu toate cele.
Si, ca urmare, iti vor face niste recomandari. La mine, recomandarea a fost de a intra in concediu de risc maternal cu 5 luni anterioare nasterii. Pentru alte colege a fost repaus 10 minute la o ora si jumatate parca.
Eu nu am intentionat sa-mi iau acel concediu numai ca au intervenit niste problemute. Oricum, eu am luat o recomandare de repaus de la medicul ginecolog si cu aceasta, am mers la medicul de familie care mi-a dat acest concediu.
Pare complicat dar nu e. Nu stiu insa daca la tine functioneaza acest serviciu- de protectie....
Si mai e ceva: nu stiu inca daca cei de la servici o sa faca figuri, pentru ca am rugat o colega sa mi-l duca...
Vezi ca sunt niste legi care-ti explica cam cum tre sa faci.
Bafta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mercedes spune:

cristia - imi pare rau pentru cele intamplate dar, citeste te rog legislatia cu privire la riscul maternal ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ Nr. 96 din 14 octombrie 2003 privind protecția maternității la locurile de muncăEMITENT: GUVERNUL ROMÂNIEI PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 750 din 27 octombrie 2003- daca nu ai cumva acces la legi cauta pe pagina legislativa al lui marius aceasta ordonanta cu tot cu modificarile existente
- in primul rand i ai anuntat in scris ca esti gravida sa inceapa ei formalitatile cum scrie in ordonanta???

Mergi la inceput

Mi-am anuntat, inca din saptamana 5 de sarcina, toti managerii (country manager, resurse umane...).Degeaba... ma rog nu chiar degeaba, ca oamenii au stiut in felul asta din timp ca nu tre sa se mai deranjeze si cu actualizarea salariului meu.

Mergi la inceput

Mercedes, multumesc frumos pentru raspuns! unde anume gasesc pagina legislativa a lui Marius?

Mergi la inceput