Ce inseamna gratiere ,ce inseamna amnistie?

Ce inseamna gratiere ,ce inseamna amnistie? | Autor: giul

Link direct la acest mesaj

in vre-unul din aceste cazuri se sterge condamnarea din cazier?Pe scurt problema ar fi urmatoarea :o cunostiinta de-a mea a modificat data de expirare a pasaportului (la cele verzi),expira la nu stiu cat (ziua)luna 03 anul de atunci .Pentru ca erau niste cozi imense la pasapoarte si avea ceva ramas in serbia ,a modificat si din luna 03 a devenit luna 08.Pentru ca a tinut o data ,s-a mai dus inca odata .A fost condamnata cu suspendare pentru o gramada de lucruri ,nu le retin exact fals,uz de fals ,trecere frauduloasa a frontierei cam atata tin minte ,oricum daca citesti aceste lucruri parca ai in fata un criminal .Desigur ca nimic nu scuza inconstienta de care a dat dovada .Ea lucreaza de multi ani ca si casiera si se gandeste ca daca i se cere cazierul cu aceste condamnari ar avea probleme?Daca ar face o scrisoare la presidintie,s-ar putea strge aceasta condamnare ?Pana la urma si-a facut rau doar ei ,n-a furat sau omorat pe cineva.As avea nevoie de comentarii de la cineva cu experienta in legi( nu la infractiuni ).multumesc.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Suspendarea conditionata a executarii pedepsei, este o masura de individualizare a reactiei penale pe care o poate lua instanta de judecata prin pronuntarea unei hotarari de condamnare. Ea consta in suspendarea pe o anumita durata denumita termen de incercare, a executarii pedepsei aplicate, cu obligatia pentru cel condamnat de a avea o comportare corecta in tot acest timp. Daca a expirat termenul de incercare si condamnatul a avut o purtare buna, el este reabilitat si reintegrat fara vreo restrangere a drepturilor pentru fapta penala savarsita. Daca insa condamnatul nu are o buna purtare si savarseste, in termenul de incercare o alta infractiune, suspendarea executarii pedepsei se revoca, iar condamnatul este tinut sa execute atat pedeapsa a carei executare fusese suspendata, cat si pedeapsa aplicata pentru noua infractiune.
In sentinta penala este trecut acest termen de incercare .

Reabilitarea

Persoanele care au fost reabilitate sunt scoase din evidenta cazierului judiciar.
Reabilitarea poate fi de drept sau judecatoreasca.

Reabilitarea de drept

Are loc in cazul condamnarii la amenda sau la pedeapsa inchisorii care nu depaseste un an, daca in decurs de 3 ani nu a savarsit nici o infractiune.
Termenul prevazut mai sus (de 3 ani) se socoteste de la data cand a luat sfarsit executarea pedepsei principale sau de la data cand aceasta s-a prescris.
Pentru cei condamnati la pedeapsa cu amenda, termenul curge din momentul in care amenda a fost achitata sau executarea ei s-a stins in alt mod.
In caz de gratiere totala sau gratiere a restului de pedeapsa, termenul curge de la data actului de gratiere.
In cazul reabilitarii de drept, la eliberarea certificatului de cazier judiciar condamnarea nu va mai fi inscrisa, fara nici un fel de alte demersuri (nu este nevoie de interventia avocatului ori de sentinte judecatoresti).

Reabilitarea judecatoreasca

Condamnatul poate fi reabilitat la cerere, de instanta judecatoreasca :
a). in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de un an, pana la 5 ani, dupa trecerea unui termen de 4 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate ;
b). in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, pana la 10 ani, dupa trecerea unui termen de 5 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate ;
c). in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani, dupa trecerea unui termen de 7 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate ;
d). in cazul pedepsei detentiei pe viata comutate sau inlocuite cu pedeapsa inchisorii, dupa trecerea unui termen de 7 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei cu inchisoare.
Procurorul general poate dispune, in cazuri exceptionale, reducerea termenelor prevazute mai sus.
Termenele prevazute mai sus se socotesc de la data cand a luat sfarsit executarea pedepsei principale sau de la data cand aceasta s-a prescris.
In caz de gratiere totala sau gratiere a restului de pedeapsa, termenul curge de la data actului de gratiere.
In cazul reabilitarii judecatoresti este necesara deci obtinerea sentintei judecatoresti.


Reabilitarea in cazul suspendarii conditionate a executarii pedepsei
Instanta poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o anumita durata. Aceasta durata constituie termen de incercare pentru condamnat si se compune din cuantumul pedepsei inchisorii aplicate, la care se adauga un interval de timp de 2 ani.
In cazul in care pedeapsa a carei executere a fost suspendata este amenda, termenul de incercare este de un an.
Termenul de incercare se socoteste de la data cand hotararea prin care s-a pronuntat suspendarea conditionata a executarii pedepsei a ramas definitiva.
Reabilitarea in cazul suspendarii conditionate a executarii pedepsei este de drept, daca condamnatul nu a savarsit din nou o infractiune inauntrul termenului de incercare si nici nu s-a pronuntat revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei


Grațierea individuală este actul de clemență, acordat de Președintele României (art. 94 lit. d din Constituția României), pentru motive umanitare privind circumstanțele personale ale condamnatului și ale persoanelor aflate în întreținerea acestuia, menit să conducă la integrarea socială a celui căruia i-a fost acordată.

În prezent, grațierea individuală își are temeiul legal în dispozițiile art. 94 lit. d din Constituție și în dispozițiile Legii 546/2002 privind grațierea și procedura acordării grațierii.

Nu pot face obiectul grațierii condamnările date cu suspendarea executării pedepsei, pedepsele complementare și cele accesorii și pedepsele a căror executare nu a început datorită sustragerii condamnatului.

Pot face obiectul grațierii numai pedepsele privative de libertate dispuse prin sentințe judecătorești definitive.

- deci nu poate cere gratiere prietena ta !!!



Amnistia constă în dezincriminarea unor infracțiuni săvârșite într-o anumităperioadă de timp sau de anumite persoane. Deci, amnistia privește faptele săvârșite. Potrivit art. 73 alin. 3 lit. i din Constituție, amnistia se reglementează prin lege organică. Fiind o dezincriminare, amnistia are ca efect neexecutarea condamnării pronunțate și a celorlalte consecințe ce decurg din condamnare, dacă ulterior condamnării infracțiunea a fost amnistiată

- deci nici de acest lucru nu poate beneficia prietena ta !!!


http://www.politiaromana.ro/legi_cazier.htm

O zi excelenta tuturor !
Lala.

Printul meu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns giul spune:

Va multumesc pentru acest raspuns extrem de detaliat.multumesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

cu placere

O zi excelenta tuturor !
Lala.

Printul meu

Mergi la inceput