Deducere impozit, cu nou-nascut!
Buna,
Ma poate lamuri cineva in ce consta aceasta deducere de impozit, respectiv trecerea copilului nou-nascut la unul dintre parinti??? Dpdv al salariului am inteles ca este indicat sa fie trecut bebele la parintele cu salariul mai mare (adica ar fi la mine). Eu ce ar trebui sa fac pentru asta??? Si aceasta deducere de impozit se aplica lunar?? Caci atunci nu vad cum s-ar realiza la mine, daca voi fi in CIC...
Multumesc anticipat!!
Steluta cu Andrada Cristina (17 iunie 2006)
Raspunsuri
Steluta spune:
Chiar nimeni nu ma poate lamuri in ce consta aceasta deducere de impozit si pe ce perioada se aplica??? Trebuie sa anunt pe la Serviciul Financiar ce si cum, si vroiam sa actionez in cunostinta de cauza...
Steluta cu Andrada Cristina (17 iunie 2006)
pd spune:
Nu ma pricep prea bine sa-ti explic, dar cum nu raspunde nimeni incerc eu.
Deducerea se aplica lunar, dar numai la venituri impozabile, adica se va aplica din momentul in care vei incepe serviciul si implicit vei lua salariu.
Imi aduc aminte ca mi-au cerut si mie sa completez ceva si sa aduc niste acte in perioada cand eram in CIC si mi-au explicat ca se aplica aceasta deducere din momentul in care ma intorc la servici.
Citeste si aici, poate te lamuresti:
www.convertor.ro/stiri/Deduceri_pentru_salarii_mai_mari_de_10_milioane" target="_blank">http://www.convertor.ro/stiri/Deduceri_pentru_salarii_mai_mari_de_10_milioane
Si aici:
Deducere personala
(1) Persoanele fizice prevazute la art. 40 alin. (1) lit. a) si alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.
(2) Deducerea personala se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 10.000.000 lei inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere - 2.500.000 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere - 3.500.000 lei;
- pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere - 4.500.000 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere - 5.500.000 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere - 6.500.000 lei.
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 10.000.001 lei si 30.000.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive fata de cele de mai sus si se stabilesc prin ordin al ministrului finantelor publice.
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 30.000.000 lei nu se acorda deducerea personala.
(3) Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 2.500.000 lei lunar.
(4) in cazul in care o persoana este intretinuta de mai multi contribuabili, suma reprezentand deducerea personala se atribuie unui singur contribuabil, conform intelegerii intre parti.
(5) Copiii minori, in varsta de pana la 18 ani impliniti, ai contribuabilului sunt considerati intretinuti.
(extras din OUG 138/2004 pentru modificare si completarea Codului fiscal)
DEci, pe perioada CIC nu se aplica pentru ca nu e venit impozabil.
Paloma si Cristina-Maria(14 iunie 2004)
Poze
Poze petrecere 2 ani si poze vacanta Bulgaria
Vacanta Antalya
aissa spune:
Trece-l pe bebe in intretinere la tati cat esti tu in CIC (si deci nu ai venituri impozabile), iar cand vei reincepe munca, sotul anunta la serviciu ca scoate copilul din intretinere si il bagi la tine.
Ce inseamna deducerea: presupunem ca deducerea ta este X si baza la care ti s-ar aplica tie impozitul (conform veniturilor) este Y; in conditiile in care ai aceasta deducere impozitul ti se va aplica la o noua baza de impozitare, mai mica, adica X-Y, de unde va rezulta un impozit mai mic.
Sper sa intelegi ceva din ce am vrut sa spun.
Cristina si ghighiloi