Cum cumpar o casa cu legea 112?
Am gasit sa cumpar o casa foarte mare si frumoasa ce mi-a patruns in suflet.
Aceasta casa intra sub incidenta legii 112, ea devenind vandabila peste 3 ani. Casa nu este revendicata de nimeni, proprietarul a fost despagubit iar actualii proprietari au acte in acest sens.
Intrebarea mea este cum pot intra legal in posesia acestei case avand in vedere ca aceasta nu se poate cumpara cu acte clasice de vanzare-cumparare
. Pretul ar fi foarte bun si ne dorim mult sa o luam. Am auzit cum ca s-ar face un act de promisiune de vanzare, insa nu stiu ce inseamna asta si ce implica, va rog, poate stiti careva si ma lamuriti.
Multumesc mult!
Mire-mama de fetita frumoasa
http://community.webshots.com/user/Papucica
Raspunsuri
Mirela72 spune:
Chiar nu stie nimeni?
Lona spune:
Despagubirea fostilor proprietari nu exclude revendicarea. Daca asta e singura dovada pe care vanzatorul o are, nu-i destul pentru a elimina eventuala retrocedare.
bibi spune:
raspuns la intrebarea ta- cu riscuri.
sfat-nu o cumpara
asculta ce a spus lona
sunt o gramada de habauci care, desi nu au facut nici un demers pana acum in vederea recuperarii proprietatilor nationalizate si care chiar au fost despagubitzi la momentul respectiv, care se trezesc acum ca-si vor casele inapoi.
actiunea in revendicare imobiliara este imprescriptibila rxtinctiv, adica fostul proprietar sau mostenitorii acestora o pot pexercita oricand.
eu una nu m-as baga sa cumpar o astfel de proprietate, chiar si pentru simplul fapt ca cei ce au dobandit imobilul in baza legii 112 au dat pe case preturi derizorii (cca. 5000 euro) si acum le vand cu zeci demii de euro, asta-i piatza, dar zau ca nu le-as da banii satia indiferent cat de mult imi place o casa.
giul spune:
soacra mea se judeca de mult timp ,acum este dosarul acceptat la CEDO,pentru o casa pe care chiriasul a cumparat- o pe l.112 si a ipotecat-o pentru o suma de bani pe care chipurile nu i-a mai putut restitui astfel ca imobilul a ajuns in propritatea celui care nu putea s-o cumpere altfel .situatiile acestea incalcite ar trebui evitate ,sau poate ti-am dat o idee.
ligeea spune:
N-o cumpara .Nici nu se poate sa faci acte legal , asa-zisul proprietar n-o poate instraina decat peste 10 ani de la data achitarii integrale .Pana atunci ...Asa-zisele acte pe care unii notari le fac nu au nici o valoare , nu se pot intabula in CF si nu sunt opozabile tertilor . Altfel spus , istetul asta mai poate s-o vanda la 2-3 chilipirgii si apoi sa tetii procese .
N-are nici o relevanta daca vechiul prop. a primit banii sau nu pe casa . Practic nu tu voiai sa vinzi casa era o nationalizare fortata la un pret de caca .Si oricum se platea numai casa ca terenul era al statului, deci pe ala n-a primit nimeni nici un ban .
Nu se poate verifica daca exista sau nu vre-o revendicare . daca nu exista pe legea 10 poate sa fie un proces in instanta .Dupa ce iti aduce acte cu cadastru , intabulare pr numele lui , extras de carte funciara , cumpar-o .
De-aia si e chilipir
Mirela72 spune:
Multumesc pt. raspunsuri.
Fostul proprietar a plecat legal in Germania (etnic german), a primit despagubirea pentru casa inca pe vremea lui Ceausescu,casa intrand apoi in proprietatea statului si inchiriata actualilor proprietari care mai apoi au cumparat-o (in 99). Fostul proprietar n-a mai venit in Romania de atunci, nu s-a mai auzit nimic de el. Imobilul nu e in Timisoara, ci intr-o comuna la 20 km departare
Casa nu e deloc chilipir, voi vinde 2 proprietati ca s-o cumpar, iar actualul proprietar ce a cumparat casa in 1999 are actele pe numele lui (si casa si terenul)am vazut inclusiv extrasul CF. De asemenea, casa nu intra sub incidenta legii 10, am citit-o si eu. Ne-am interesat peste tot daca exista vreun proces pe rol sau daca este vreo cerere de revendicare si nu exista, asa ca avand o prietena ce lucreaza pt. un notar si discutand si cu un avocat am gasit calea legala sa intram in posesia casei, daca proprietarul se va razgandi sa ne-o vanda peste 3 ani va trebui sa ne-o plateasca dublu. Oricum vom face si un contract ipotecar pe langa antecontractul de vanzare cumparare,un contract de comodat (ca sa putem locui acolo) plus o procura speciala ca sa o putem cumpara la data X fara ca proprietarul sa fie de fata, in caz ca nu mai e de gasit, el avand intentia sa se stabilieasca in Italia cu familia.
Acum ce sa zic, o sa facem totusi acest pas, daca nu risti nu castigi...