semnat document la serviciu

semnat document la serviciu | Autor: milina

Link direct la acest mesaj

Buna,

Mi s-a cerut la serviciu sa semnez un document care contine urmatorul paragraf:
- daca intentionez sa incep o alta activitate platita (pe langa acest job) va trebui sa informez in scris conducerea. Mi se va putea interzice sa incep aceasta activitate daca firma considera ca ar duce la scaderea performantei la serviciu, ar veni in contradictie cu sarcinile de lucru sau ar prezenta un conflict de interese.

Acest document trebuie semnat de toti cei cu functii de conducere. Eu conduc o echipa de 6 oameni, functia mea de conducere fiind de pe nivelul cel mai de jos.

Intrebarea mea este daca este legal in Romania sa mi se ceara sa semnez asa ceva, mai ales ca motivele pt care mi se poate interzice un al doilea job de exemplu sint destul de vagi. Oricand mi se poate refuza acest drept pe motiv ca-mi va scadea performanta.

Multumesc.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Lona spune:

Da, este legal. Se numeste clauza de neconcurenta. Poti refuza, cu consecintele de rigoare (inclusiv pierderea postului pentru care angajatorul considera ca se impune clauza).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns milina spune:

Nu e clauza de neconcurenta. Aceasta se refera la perioada de dupa incheierea contractului dintre angajat si angajator. Si in plus codul muncii prevede ca angajatorul trebuie sa acorde o indemnizatie de neconcurenta in cauza existentei acestei clauze (ceea ce mie nu mi s-a oferit). In plus in ceea ce mi s-a cerut mie sa semnez este inclusa orice fel de activitate, nu doar cele care se afla in concurenta cu activitatea prestata de angajator.

Citat din Codul Muncii:
La încheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde în contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa încetarea contractului sa nu presteze, în interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla în concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, în schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.

Mergi la inceput

Revin: in plus documentul respectiv nu a fost prezentat ca un act aditional la contractul de munca, ci mai degraba ca regulament intern, el numindu-se "Regulile etichetei de afaceri". Clauzele din acest document sint valabile pe perioada cat sint inca angajata in acest job.

Avnad in vedere ca nu se incadreaza in definitia clauzei de neconcurenta, intrebarea mea este daca exista vreun suport legal (pt angajator) prin care sa ise permita sa-mi ceara sa semnez asa ceva.

Mergi la inceput

Da, corect, este clauza de exclusivitate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns NicoletaB spune:

poti sa-l semnezi,iar daca nu-ti platesc clauza cu spor special (ceva demonstrabil) e lovit de nulitate

Mergi la inceput

Stiti care mai e regimul juridic al clauzei de exclusivitate? In Codul Muncii (cel nou)
nu se mai spune nimic explicit de ea.

Mergi la inceput

Este o clauza specifica oarecare, la fel ca celelalte. Ea nu este definita in mod special in CM pentru ca ar fi fost greu ca legiutorul sa presupuna toate tipurile de situatie care intervin concret intre angajat si angajator. In schimb, art. care defineste cateva dintre clauzele specifice completeaza "fara ca enumerarea sa fie limitativa". Deci, pot definite oricare alte clauze specifice care se impun in raporturile dintre parti.

Personal, mie mi se pare in regula. Ce-ar fi daca un angajat dimineata ar lucra pentru Or... si dupa-amiaza pentru Voda...? In acelasi timp, nimeni nu-l va opri sa-si ia inca o slujba daca asta inseamna sa supraveheze copii sau sa faca croitorie in timp ce contractul sau de munca presupune vanzari de masini, de exemplu.
Inteleg ca firma iti cere sa anunti doar cand ai de gand sa-ti iei al doilea job, nu-ti interzice din start acest lucru. Nu mi se pare inrobitor, poti judeca fiecare situatie care se iveste.

Mergi la inceput

Mie nu mi se pare in regula faptul ca acest document se refera la orice fel de activitate, nu doar cele care ar face concurenta firmei. Si ti se poate interzice un al doilea job din motive foarte vagi, cum ar fi posibila scadere a performantei la serviciu. Ei in principiu isi pot propune sa refuze din start oricarui angajat. Mi se pare f naiv sa semnez pe incredere ca nu vor face niciodata asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns NicoletaB spune:

si cine te obliga sa-i anunti ce faci tu in timpul tau liber?
asa cum nu exista recompensa nu exista nici penalizari

Mergi la inceput

In primul rand documentul cu pricina. In al doilea rand se poate vedea din declaratiile fiscale de la sfarsitul anului. Astea se completeaza de obicei de firma, daca acolo e singurul loc de munca. Altfel, trebuie completate de contribuabil. Asa ca daca eu ii voi informa ca imi voi completa eu insami respectivele declaratii, isi vor putea da seama..

Mergi la inceput