pasaport copil

pasaport copil | Autor: mama lia

Link direct la acest mesaj

pentru copilul care are 14 ani impliniti si deci buletin, actele necesare obtinerii pasaportului sunt ca cele pentru adulti??? mai au nevoie de consimtamintul parintilor???

astept informatii!!!

multumesc anticipat!!!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Luna75 spune:


Procedura obtinerii pasaportului e acelasi ca la un adult-in schimb la iesirea din tara are nevoie de acordul ambilor parinti pana la varsta de 18 ani.

Cu rabdare si perseverenta nimic nu e imposibil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mama lia spune:

multumesc frumos!!!

a!!!...la fiecare iesire din tara are nevoie de acordul parintilor??? acordul asta il dai tu in scris pur si simplu sau la un notariat???
eu sunt divortata si nu prea dau de tatal fetitei mele...ca nu il mai prea intereseaza....cum fac in acest caz????

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna75 spune:


Se face la notariat,iar tatal fetitei trebui sa fie si el de acord chiar daca ai hotarare de divort.
Uite de ex.care e procedura pentru o minora de 17 ani care vrea sa viziteze Franta :
La iesirea din tara copilul trebuie sa aiba asupra lui o declaratie a parintilor data in fata notarului public, in care sa se specifice acordul ambilor parinti (chiar si daca sunt divortati) ca minorul sa calatoreasca in strainatate insotit de catre o persoana nominalizata in mod clar, traseul care va fi parcurs de catre copil si agentia organizatoare a excursiei.


Cu rabdare si perseverenta nimic nu e imposibil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

In baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005, privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, minorii romani pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali.
Prin reprezentant legal se intelege persoana desemnata, potrivit legii, sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de minor.

(2) Cetățenii români minori pot călători în străinătate numai însoțiți, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali, în condițiile prezentei legi. În sensul prezentei legi, prin reprezentant legal se înțelege persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile și să îndeplinească obligațiile părintești față de minor.

Art. 17. - (1) Minorilor cetățeni români, care nu se află în una dintre situațiile de suspendare a exercitării dreptului la liberă circulație în străinătate, li se eliberează pașapoarte simple în următoarele condiții:

a) în cazul minorului care nu a împlinit vârsta de 14 ani, numai la cererea ambilor părinți, a părintelui supraviețuitor, a părintelui căruia i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă sau, după caz, a reprezentantului legal;
b) în cazul minorului care a împlinit vârsta de 14 ani, la cererea acestuia, numai cu acordul ambilor părinți, a părintelui supraviețuitor, a părintelui căruia i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă sau, după caz, a reprezentantului legal.
(2) Minorii cetățeni români, care nu au împlinit vârsta de 14 ani, pot fi incluși în pașapoartele ambilor părinți sau, după caz, în pașaportul unuia dintre părinți, în condițiile prevăzute la alin. (1) lit. a). În cazul în care minorul este titular al unui pașaport simplu, acesta poate fi anulat la solicitarea părintelui, concomitent cu efectuarea mențiunii privind includerea în pașaportul acestuia.

(3) În situația în care se solicită, în conformitate cu alin. (1) și (2), eliberarea unui pașaport pentru un minor sau, după caz, includerea minorului în pașaportul unui părinte și nu există, dacă legea o cere, acordul celuilalt părinte, autoritățile responsabile cu emiterea pașapoartelor simple procedează după cum urmează:

a) dacă solicitantul argumentează necesitatea eliberării sau includerii prin faptul că minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru a urma un tratament medical fără de care viața sau sănătatea îi este pusă în pericol, prezentând documente doveditoare în acest sens, emise ori avizate de autoritățile medicale române, vor elibera pașaportul sau, după caz, vor include minorul în pașaportul părintelui solicitant;
b) dacă solicitantul argumentează necesitatea eliberării sau includerii prin faptul că minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale, prezentând documente doveditoare în acest sens, vor elibera pașaportul sau, după caz, vor include minorul în pașaportul părintelui solicitant numai cu avizul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului, emis în condițiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
(4) În cazul minorului care a împlinit vârsta de 14 ani și care se află în situația prevăzută la alin. (3) lit. a), dar care nu prezintă acordul nici unuia dintre părinți, autoritățile competente vor emite pașaportul numai cu avizul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului, emis în condițiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

(5) Dacă pașaportul a fost emis de autoritățile competente în condițiile prevăzute la alin. (3) și (4), acestea au obligația de a-i informa părinții, concomitent sau de îndată ce este posibil.

(6) Emiterea pașaportului pentru minor sau, după caz, includerea acestuia în pașaportul unuia dintre părinți, în situația în care există neînțelegeri între aceștia cu privire la exprimarea acordului, cu excepția situațiilor prevăzute la alin. (3) și (4), se efectuează numai după soluționarea neînțelegerilor de către instanța de judecată, în condițiile legii.

Art. 18. - (1) Valabilitatea pașapoartelor simple este stabilită după cum urmează:

a) 3 ani pentru persoanele care nu au împlinit 14 ani;
b) 5 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 25 de ani;
c) 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 25 de ani.
(2) Pentru minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani, pașapoartele se pot elibera cu o valabilitate solicitată de părinți sau, după caz, de reprezentanții legali, fără a se putea depăși valabilitatea maximă prevăzută la alin. (1) lit. a).

(3) Pentru minorii care au împlinit vârsta de 14 ani, pașapoartele se pot elibera, la cererea părinților, cu o valabilitate mai mică decât cea prevăzută la alin. (1) lit. b), cu condiția să nu depășească data la care titularul împlinește vârsta de 18 ani.

(4) Valabilitatea pașapoartelor simple încetează de drept la data la care se constată de către autoritățile competente faptul că sunt deteriorate ori distruse sau, după caz, existența în conținutul acestora a unor ștersături ori modificări operate fără drept.

Art. 19. - (1) Valabilitatea mențiunii privind înscrierea minorilor în pașaportul părintelui este de 3 ani, dar nu mai mare decât valabilitatea pașaportului, precum și decât perioada rămasă până la împlinirea vârstei de 14 ani de către aceștia.

(2) În situațiile prevăzute la art. 18 alin. (4), valabilitatea mențiunii privind înscrierea minorilor în pașaportul părintelui încetează de drept odată cu cea a pașaportului.

Art. 30. - (1) Organele poliției de frontieră permit ieșirea din țară a cetățenilor români minori numai dacă sunt însoțiți de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:

a) minorului care este înscris în documentele de călătorie ale ambilor părinți sau, după caz, este titular al unui document de călătorie individual și călătorește în străinătate însoțit de aceștia i se permite ieșirea în aceleași condiții și împreună cu aceștia;
b) minorului care este înscris în pașaportul unui părinte și călătorește în străinătate împreună cu acesta sau, după caz, este titular al unui pașaport individual și călătorește împreună cu unul dintre părinți i se permite ieșirea în aceleași condiții și împreună cu acesta numai dacă părintele însoțitor prezintă o declarație a celuilalt părinte, din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea călătoriei respective în statul sau în statele de destinație, precum și cu privire la perioada acesteia sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;
c) minorului care este înscris în pașaportul unui părinte și călătorește în străinătate împreună cu acesta sau, după caz, este titular al unui pașaport individual și călătorește împreună cu unul dintre părinți i se permite ieșirea în aceleași condiții și împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declarația celuilalt părinte, numai dacă părintele însoțitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă;
d) minorului care este titular al unui pașaport individual și călătorește însoțit de o altă persoană fizică majoră i se permite ieșirea în aceleași condiții și împreună cu aceasta numai dacă persoana însoțitoare prezintă o declarație a ambilor părinți sau, după caz, a părintelui căruia minorul i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă, a părintelui supraviețuitor ori a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinație, la perioada în care urmează să se desfășoare călătoria, precum și datele de identitate ale însoțitorului respectiv.
(2) În situațiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-d) nu este necesară declarația părintelui decăzut din drepturile părintești sau, după caz, declarat dispărut, în condițiile legii, dacă însoțitorul face dovada în acest sens, cu excepția cazului în care ambii părinți se află în această situație, când este obligatorie declarația reprezentantului legal al minorului.

(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. b)-d), organele poliției de frontieră permit ieșirea din România a minorilor însoțiți, numai în următoarele situații:

a) în cazul în care însoțitorul argumentează necesitatea călătoriei în străinătate prin faptul că minorul urmează să beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul României și fără de care viața sau sănătatea îi este pusă în mod grav în pericol, cu condiția să prezinte documente doveditoare în acest sens, emise sau avizate de autoritățile medicale române, din care să rezulte perioada și statul sau statele în care urmează să se acorde tratamentul medical respectiv, chiar dacă nu există acordul ambilor părinți, al celuilalt părinte, al părintelui supraviețuitor sau al reprezentantului legal;
b) în cazul în care însoțitorul argumentează necesitatea călătoriei în străinătate prin faptul că minorul se deplasează pentru studii sau concursuri oficiale, cu condiția să prezinte documente doveditoare în acest sens, din care să rezulte perioada și statul sau statele în care se vor desfășura aceste studii sau concursuri, precum și avizul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului, emis în condițiile prevăzute în normele metodologice, chiar dacă nu există acordul celuilalt părinte.
(4) Pe lângă informațiile prevăzute la alin. (1) lit. d), declarația părinților, a părintelui căruia minorul i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului legal, după caz, trebuie să cuprindă și următoarele mențiuni:

a) scopul deplasării;
b) ruta urmată până în statul de destinație;
c) indicarea faptului dacă minorul urmează să rămână în statul de destinație, caz în care trebuie menționată persoana căreia urmează a-i fi încredințat minorul, sau dacă urmează să se reîntoarcă împreună cu un însoțitor, ale cărui date de identitate trebuie indicate, în cazul în care acesta este o altă persoană decât cea cu care iese din România.
(5) Poate avea calitatea de însoțitor și o persoană anume desemnată din cadrul unei societăți comerciale autorizate, în condițiile legii, să desfășoare activități de transport internațional de persoane.

(6) Organele poliției de frontieră vor permite ieșirea din România a minorilor însoțiți numai dacă se constată că se respectă informațiile prevăzute la alin. (1) lit. b) și c) și la alin. (4), referitoare la însoțitor, perioada deplasării și ruta care trebuie urmată, iar în situațiile prevăzute la alin. (3), dacă se constată că ruta aleasă pentru deplasare și momentul prezentării la ieșirea din țară se justifică în raport cu destinația, respectiv cu perioada deplasării.

(7) Declarațiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-d) trebuie redactate în două exemplare și trebuie să fie autentificate în țară de notarul public, iar în străinătate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori, dacă au fost date în fața autorităților străine, să îndeplinească condițiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenției cu privire la suprimarea cerinței supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961, la care România a aderat prin Ordonanța Guvernului nr.66/1999, aprobată prin Legea nr. 52/2000, cu modificările ulterioare. Un exemplar al declarației se păstrează de către însoțitor, iar al doilea exemplar însoțește pașaportul minorului.








O zi excelenta tuturor !
Lala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

quote:
Originally posted by mama lia

multumesc frumos!!!

a!!!...la fiecare iesire din tara are nevoie de acordul parintilor??? acordul asta il dai tu in scris pur si simplu sau la un notariat???
eu sunt divortata si nu prea dau de tatal fetitei mele...ca nu il mai prea intereseaza....cum fac in acest caz????

mama domnisoarei Cristina (28.09.1993)



Rezumand articolele de lege de mai sus ai voie sa iesi cu fetita din tara daca aveti pasapoarte valide, o insotesti si prezinti la frontiera hotararea de divort si cea de incredintare a minorei spre crestere si educare in forma definitiva si irevocabila ( in copie legalizata)

O zi excelenta tuturor !
Lala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mama lia spune:

Multumesc frumos pentru atitea informatii utile!!!!



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mama lia spune:

quote:
Originally posted by Lala_D

Rezumand articolele de lege de mai sus ai voie sa iesi cu fetita din tara daca aveti pasapoarte valide, o insotesti si prezinti la frontiera hotararea de divort si cea de incredintare a minorei spre crestere si educare in forma definitiva si irevocabila ( in copie legalizata)




Eu nu am o hotarire de incredintare a minorei spre crestere si educare in forma definitiva si irevocabila ...cum scrii tu, scrie doar in hotarirea de divort ca minora mi se incredinteaza mie, atit, nu este suficient???.

Eu am divortat acum 11 ani, habar nu aveam cite probleme pot aparea....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Este suficient daca in hotararea de divort ramasa definitiva si irevocabila se stipuleaza ca minora iti este incredintata tie
( doar in unele cazuri, mai rare, exista hotarare de incredintare separata )

O zi excelenta tuturor !
Lala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna75 spune:


Lala,textul de lege e binevenit si pentru mine,deoarece se pare ca practica e diferita de ceea ce scrie in lege.
Poate reusesc sa ajut o prietena,care divortata fiind nu reuseste sa isi duca baietelul in Ungaria deoarece tatal nici nu vrea sa auda in a-si da consimtamantul pentru plecarea din tara.


Cu rabdare si perseverenta nimic nu e imposibil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Simona8004 spune:

buna, am si eu o intrebare
Am o fetita in virsta de 10 luni si am vrea sa o trecem la noi in pasaport, la unul din noi.
Ar fi foarte usor sa ma duc acolo sa vad de acte, dar daca nu e prea mult si se poate cu informatii si pe aceasta cale, as aprecia foarte mult.
Ce acte am nevoie?

Multumesc foarte frumos.

Simona, mama lu Maia(22.09.2005)

Mergi la inceput