Am nevoie de sfatul unui avocat -proces partaj

Am nevoie de sfatul unui avocat -proces partaj | Autor: Francesca-Anais

Link direct la acest mesaj

Va rog mult sa-mi dati un sfat.
Am divortat in 2001 si numai in 2004 am facut procesul de partaj care nu s-a incheiat nici pana astazi. E vorba de o casa. Anul trecut judecatoria a decis ca 50% din casa imi apartine iar fostul sot ar trebui sa ma despagubeasca dar el a facut recurs unde s-a constatat ca judecatoarea a facut o greseala de procedura si s-a trimis dosarul spre rejudecare, de data aceasta la o alta judecatoare si acuma din nou trebuie sa aducem martori si sa mai trecem inca o data prin toate fazele procesului.
Eu am gresit la inceput cand am formulat actiunea, nu am stiut ca as fi putut cere jumatate din casa in natura, nu vreau banii, ca sunt prea putini si dealtfel nici nu are de unde sa mi dea si o sa mai dureze o vesnicie pana sa pot eu obtine ceva. Am inteles de la avocata mea ca actiunea nu se mai poate schimba,ca nu am cum sa mai cer casa in natura ( se pot face 2 ap. cu intrare separata) Am intrebat-o daca pot face alt proces pentru reintrarea in casa sau repunerea in drepturi - nu stiu exact cum se numeste in termeni juridici, eu fiind cea care a plecat? A zis ca se intereseaza dar nu mi-a mai spus nimica si am impresia ca nici nu are interes sa se complice. Vreau sa intreb, poate stie cineva, as putea sa reintru in casa , bineinteles ca mi-as face o intrare din strada, eventual sa zic ca vreau sa ma folosesc de casa pana cand ma dezbagubeste el, ceea ce, sincer nu cred ca se va intampla, nu numai pt ca nu are bani dar nici nu vrea. Eu am plecat cu mainile goale de acolo, nu am mai vrut sa stiu nimica de el, am vrut numai sa scap. Eu nu am locuinta si tare bine mi-ar prinde daca as putea macar de o incapere sa ma folosesc din casa respectiva,pwe care o voi renova eu cumva.
va multumesc anticipat

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns AllyMcBeal spune:

Teoretic,ai putea oricand sa te intorci si sa locuiesti in casa,din moment ce procesul de partaj nu este finalizat.Nu stiu insa practic cum se poate asta realiza,pentru ca ma gandesc ca nu esti in relatii prea bune cu fostul sot (altfel ai fi putut stabili cu el).
Se poate incerca o actiune pe ordonanta presedentiala de reintegrare in domiciliu,pentru ca nu ti-ai pierdut prin plecare nimic din dreptul de coproprietara pe care il ai asupra casei.
Daca el are avocat,ai putea s-o pui pe avocata ta (sau chiar tu) sa discuti cu acesta despre o eventuala tranzactie (intelegere),se poate face la nevoie si o expetiza extrajudiciara de impartire in natura a imobilului si astfel instanta poate lua act de aceasta intelegere,stingandu-se procesul.
Daca dosarul este la primul sau al doilea termen in rejudecare,ai putea incerca sa faceti o precizare de actiune in care sa ceri impartirea in natura a casei,astfel incat sa locuiti amandoi.
Daca i se da lui imobilul in natura ar trebui sa se instituie in favoarea ta un drept de retentie (adica sa ai dreptul sa stai acolo pana te despagubeste,adica iti da sulta).Sulta se noteaza in Cartea Funciara si este astfel o sarcina a imobilului.Daca nu te despagubeste in cel mult trei ani,ai dreptul sa scoti casa la licitatie (dar cred ca si inainte de trei ani-asta ti-o poate spune un executor).Daca nu are bani,se va ajunge tot la vanzare.
Cam atat,deocamdata...
A,daca nu esti multumita de prestatia avocatei,ar fi mai bine s-o schimbi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Francesca-Anais spune:

MULTUMESC mult, ma ajuti tare mult,
Avocata mea stia de mult ca as dori casa in natura, dar a zis ca nu se mai poate face nimica. Eu am vorbit cu avocata lui, i-am propus varianta impartirii in natura si am cerut doar o incapere, cam 30 % din toata casa, dar el nici nu vrea sa auda.
Cred ca suntem la a doua infatisare (la rejudecare), la primul termen avocata mea a cerut o amanare pt ca urma sa plece din tara, apoi a mai fost o infatisare unde s-au stabilit martorii iar in 13 septembrie urmeaza audierea martorilor.
Azi, in 13 sept. ne-au dat un nou termen pt ca se schimbase completul si a fost judecatoarea care judecase prima data, unde a si facut greseala de procedura. Ne-au dat termen in 2 oct.
I-am povestit avocatei despre toate variantele despre care mi-ai scris tu si ea mi-a raspuns negativ la toate, pe motiv ca eu nu mai locuiesc acolo , deci nu s-ar putea institui dreptul de retentie, iar cealalta actiunde de reintegrare in spatiu nu se potriveste in cazul meu pt ca, cica eu am divortat si am plecat de buna voie. Cat despre faptul ca vreau casa in natura,ea zice ca se face de rusine ca avocat daca cere asa ceva acuma, pt ca cunoaste procedura si o sa fie respinsa oricum. Mai mult ca sigur ca trebuie sa o schimb si sa gasesc urgent pe cineva dispus sa ma ajute, numai ca ea cunoaste cazul bine si unui alt avocat ii va fi greu acuma sa se puna la curent cu tot ce a fost.
Multumesc din nou.

Mergi la inceput