Demisie in CIC

Demisie in CIC | Autor: Becky

Link direct la acest mesaj

Sunt in CIC de aproape 2 ani si mi-am gasit alt loc de munca. La fostul loc de munca cred ca voi intampina probleme cu demisia. Desi nu le-a convenit ca am stat cu copilul atat de mult, nu vor sa ma lase sa plec din diverse motive (program de lucru foarte lung, alti oameni care pleaca, etc.). Vreau sa fac cerere de intoarcere din CIC si, in acelasi timp, de demisie, sau acordul partilor daca se poate. Va rog, daca poate cineva sa-mi spuna exact in baza carei legi sa fac cererea de intoarcere din CIC ca sa nu am surpriza ca nu vrea directorul sa semneze doar ca sa-mi faca probleme sau sa ma intarzie cu demisia. Daca nu semneaza, demisia mai e valabila din aceeasi zi? Va multumesc pentru ajutor.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Avalon spune:

Nu au cum sa nu-ti aprobe cererea de incepere a activitatii dupa CIC, contractul tau de munca nu a incetat in aceasta perioada, ci pe baza cererii de concediu a fost suspendat si este reluat de drept la data cand copilul implineste 2 ani sau oricand inainte.
Demisia este un act unilateral, la fel nu exista posibilitatea sa nu fie aprobata. Dar poti face o cerere de incetare a activitatii cu acordul partilor (art.55 lit.b din Codul Muncii) si daca nu ti se aproba, atunci faci cerere de demisie (art.70 alin.1). In cazul acordului partilor se poate fara preaviz (daca societatea accepta), in cazul demisiei insa termenul de preaviz este 15 zile lucratoare pentru functii executive si 30 zile lucratoare pt functii de conducere.

Referitor la demisie, extras din Codul Muncii, Sectiunea 8, Art.79:
"(1) Prin demisie se înțelege actul unilateral de voință a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părți în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile și nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariații cu funcții de execuție, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariații care ocupă funcții de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să își producă toate efectele.
(6) În situația în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunțării totale ori parțiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă."

"Atunci cand DOI vor deveni UNUL, UNUL se va transforma in TOT"
Tablitele de smarald ale lui Toth

Mergi la inceput