Leg. c. paternal 210/99 sau contr.colectiv munca?

Leg. c. paternal 210/99 sau contr.colectiv munca? | Autor: lakioana

Link direct la acest mesaj

Buna,

Trebuie sa nasc la inceputul lui septembrie si sotul meu nu stie exact de cate zile de concediu beneficiaza un tata la nasterea copilului sau. Din cate stiu,conform Legii concediului paternal nr. 210/1999 tatal ar beneficia de 5 zile de concediu paternal platit 100%, dar in Contractul colectiv de munca unic la nivel national se specifica doar 2 zile de concediu iar in contractul colectiv de munca de la societatea la care lucreaza sotul se acorda 1 zi la nasterea copilului si 1 zi pentru botez. Carei publicatii putem sa-i dam crezare, sau mai bine spus care dintre acestea este mai presus (legea sau CCM)?

Multumim anticipat pentru raspunsuri!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ilenutza spune:

Buna!aceeasi brambureala cu zilele a fost si la sotul meu la servici.Dar, legea este cea a concediului paternal ( lege speciala) unde scrie ca se acorda 5 zile pt nastere plus 10 zile daca face un curs de puericultura.Atestatul pentru curs se da de catre medicul de familie.Deci sotul tau poate sta acasa 15 zile lucratoare platite.Bineinteles ca nici medicul d efam ssi nici unitatea angajatoare nu mai auzisera de asa ceva dar ne-am dus cu legea la ambele parti si am rezolvat-o.Pentru servici sotul tau trebuie sa faca cerere scrisa, citeste legea si normele de aplicare.
Pt medicul de fam am scris eu atestatul iar el l-a semnat doar.La servici a facutr ceva valuri pana s-au lamurit cei de HR ca ceea ce au scris ei in CCM la nivel de unitate este ilegal.Ma rog, in continuare au lasat exact la fel in CCM lor si dau zilele astea libere cui le cere!ca daca nu ceri nu primesti.
Daca vrei alte lamuriri, spune-mi .Succes

Ile si bb Victor - 22 dec 2005
Varsta Victor

Mergi la inceput