eliberata din functie pe motiv nedrept-ce-i de fac
Rog sprijin cu un sfat de la cei care se pricep:
Inca de la inceput precizez ca sunt angajata a unei companii de stat si nu privata.
Povestea este cam asa:am fost anuntzata azi ca sunt eliberata din functie (sef de birou)de catre seful meu (dir de marketing si vanzari)care nu m-a inghitit de cand a fost numit-nov 2005.
Deci eram demult cu securea deasupra capului numai ca nu se gasea motivul...si asta nu e doar parerea mea ci a colegilor cu functii similare care au vazut tratamentul diferit la care eram supusa.
Motivul mult asteptat este unul care nu-i prea in regula:
pe scurt-dir general al companiei a avut o intalnire "private", intr-un week-end, cu niste potentiali partneri de peste hotare (tara de care este in subordinea mea).In aceste situatii se respecta o procedura interna-cand participam toti cei interesati-nota de convorbiri etc etc.
Am primit contractul propus de acesti "parteneri" in mana pur si simplu si a trebuit sa fac ce mi s-a cerut verbal de sus...sa propun inceperea negocierilor cu ei, in conditiile in care nu era tocmai corect...mai existau 2 potentiali parteneri in "scriptele mele" - in ideea ca trebuie negociat cu mai multi ca sa vedem care-i varianta cea mai avantajoasa pentru companie.
Motivul invocat pentru eliberarea din functie a fost: ca am tinut contractul prea mult la analiza si ca nu am propus imediat ceva impus de ei...(am cedat si am facut raportul cerut
V-am dat ceva detalii fiindca inca sunt sub presiunea aflarii acestei vesti si nu ma pot gandi altfel sa o sintetizez.
Am avut o discutie aprinsa cu seful meu -un incuiat- explicand toate neregulile si m-a cam flituit a ramas la decizia lui.
Dir gen este un om foarte dur si nemilos- nu uitati ca e cumva un business promovat de el desi nu respecta proceduri interne care in alte situatii sterge cu tine pe jos daca nu le respecti...
Acest contract- nu e avantajos pt companie, nu e urgent si nu e corect/transparent ca sa ne grabim sa incheiem un contract pe termen lung numai pe motiv ca asa vor sefii actuali...
In sfarsit intrebarea:
cum pot riposta? nu mi se pare corect sa plec capul jos pentru chestii care pot fi dovedite???
ce intervine intr-o asemenea situatie...contractul colectiv de munca? codul muncii...dati-mi ceva sa citesc ca sa inteleg si eu ce am de facut sa-mi apar drepturile...
Va multumesc pentru rabdare,
Hi_lara
Raspunsuri
irinabobe spune:
prin eliberata din functie inteleg ca nu mai esti in functia de sef ci pe un post de executie?
cum suna contractul tau? ai in spate ceva contracte de performanta semnate? s-a facut o cercetare ceva?
marinar spune:
cum ai ocupat postu- prin concurs sau ai fost numita prin decizie de catre director???
Marina 14+
hi_lara spune:
irinabobe:nu mai sunt in pozitia de sef ci de simplu economist;nu am contract de performantza ci o sarcina de vanzari pe pietele de care ma ocup-nu au fost invocate astfel de motive fiindca nu a fost cazul; pentru realizarea acestor sarcini de vanzari depind mult de contractele cu partenerii de afara si de conjunctura din tarile respective; din punct de vedere al contractului meu la actualul loc de munca - nu sunt individualizate ci exista un contract colectiv de munca stabilit la nivel de companie;
marinar:am fost numita prin decizie de catre fostul director de mk si vanzari care a demisionat anul trecut; actualul director a fost preocupat inca de la bun inceput sa numeasca alti oameni in middle mngm/echipa lui/...in decursul a 9 luni de cand este director au demisionat 4 sefi de servicii care erau vanati efectiv si s-au carat rand pe rand;in cazul meu, am muncit din greu ca sa reusesc sa fac fatza "sarcinilor" tot mai multe si absurde si lipsei de personal din subordine;era evident ca nu sunt pe plac dar ca asteapta un motiv;
Realizez ca in astfel de situatii esti asa de neputincios, ai sentimentul ca nu ai nici un drept si ca esti la bunul lor plac.
I-am spus sefului meu ca vreau sa discut cu directorul general si mi-a zis :"vorbeste daca ai curaj!!!"- noi nu prea avem tangentza cu dir general si practic el nu ne cunoaste direct decat prin prisma acestui sef care probabil s-a asigurat din timp sa ne discrediteze;
A fost o zi grea si cred ca singura mea dorintza ar fi nu sa refiu pusa in functie ci doar sa nu se arunce cu noroi in munca mea si in rezultatele mele; este o chestie de demnitate si de dreptate...
o seara buna, hi_lara
ilenutza spune:
Da-i in judecata.In Majoritatea cazurilor castiga angajatul pentru ca in Codul MUncii sunt prevazute destul de strict pasii de urmat in cazuri de genul asta.
Ile si bb Victor - 22 dec 2005
Varsta Victor
hi_lara spune:
Ilenutza i-as da in judecata daca as stii sigur ca plec de la companie...altfel iti dai seama la ce tratament as fi supusa daca i-as da in judecata si as lucra in continuare aici!
Toti cei care au dat compania in judecata s-au si carat imediat dupa...si intr-adevar au castigat procesele. Unul din colegii demisionati care a dat in judecata a fost santajat sa renuntze la proces fiindca sotia lui lucra tot in acceasi firma dar la alt departament.
Pacat ca nu ne cunoastem drepturile si ca zi de zi cedam tot mai mult in fata idee de a ni le apara. Toata lumea imi recomanda sa tac si sa fiu supusa daca vreau sa mai raman si pentru moment nu am alternativa...basca am familie si rate peste rate.
Ma tot intreb daca va trebui sa semnez o hartie prin care sa accept modificarea....?
Daca as mai primi sfaturi de orice fel m-ar ajuta mai ales dpdv psihologic !!!
hi_lara
ina78 spune:
Modificarea functiei si presupun ca si a salariului se face in scris, deci printr-o hartie, pe care trebuie sa o semnezi si tu. Asa ca, dupa parerea mea, ar trebui sa apara o astfel de hartie ... pe care s-o semnezi, preuspun ca modificarile nu se fac doar prin viu-grai.
Cit despre .. sustinerea punctului de vedere, eu sint de parere ca ar trebui sa mergi mai departe. Nu s-au respectat protocoale, intelegeri si modalitati de lucru ... nu? Asa am inteles, deci nu exista un temei legal ptr. a fi destituita.
Spui ca lucrezi la stat, nu?
Cred ca e mai usor de sustinut opinia ta, avind in vedere ca probabil societatea este subordonata atit unui director general ... si poate chiar si unei structuri mai "inalte", nu?
Sincera sa fiu n-am inteles prea bine .. cred ca eu sint de vina, am citit mai mult printre randuri, dar cel care a facut acea intelegere sau a sarit niste pasi legali... era "cel mai de susu din societate"?
"O viata fara dragoste este asemenea unui an fara primavara."
irinabobe spune:
pai singura solutie era sa ii dai in judecata. in conditiile date aveai sanse de castig. si la noi in companie s-au mai intamplat chestii de genul asta dar in cazul directorilor. daca nu vrei sa ii dai in judecata , atunci nu ai alta solutie decat sa mai rabzi cat poti si in acelasi timp sa cauti in alta parte sau sa te rogi sa apara o schimbare de "sef", si acest lucru se intampla destul de des in companiile de stat avand in vedere jocurile politice existente tot timpul.
marinar spune:
haideti sa interpretam corect dispozitiile codului muncii- ca nu cunosc prevederile contractului colectiv de munca ce se alica la tine in companie.
este adev ca orice modificare a prevederilor contractului individual de munca se face numai cu acordul partilor, prin incheierea unui act aditional. probabil ca o sa primesti asa ceva. dar in conditiile in care ai fost numaita pe funtie prin decizie, deci nu ai ocupat postul prin concurs, cel ce te-a numai/ inlocuitorul/ sau persoana competenta la fel de bine poate da o decizie de schimbare din functie. pot invoca ei un motiv, este discutabil, dar este mult mai usor decat daca ai fi ocupat postul prin concurs.
cercetare se face in caz de retrogradare ca urmare a unei sancriuni disciplinare... e de discutat.
astea sunt doar niste idei, nu ma pot pronunta pt ca nu cunosc toate aspectele, toate actele, asa ca facem speculatii...
oricum mult succes
Marina 14+