retinerea cartii de munca ?!

retinerea cartii de munca ?! | Autor: Elise

Link direct la acest mesaj

N-am mai auzit asa ceva pina acum.... angajatorul are dreptul (si daca da, in ce conditii) sa nu iti elibereze (sa iti retina) cartea de munca pe termen nelimitat?!

Nu mi s-a intimplat mie, ci cuiva apropiat, care a lucrat in vinzari, a facut niste contracte pe termen lung, a plecat din firma respectiva prin demisie si si angajatorul NU ii da cartea de munca pina la expirarea respectivelor...si incasarea banilor de pe urma lor.

Asta inseamna ca vreo 6 luni el nu mai are cum sa munceasca... nicaieri!

Si ce poate face in situatia asta?
Pe cine sa implice?

Politia... oficiul fortelor de munca... sa declare documentul nul...ce sa faca daca patronul ala a innebunit de tot si pur si simplu nu ii da actele sa se poata reangaja in alta parte?

Elise

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Mai, eu n-am mai auzit asa ceva! Sa se fi schimbat chestia asta in noul cod al muncii?
De unde pana unde? Pai ce, firma e proprietar pe cartea ta de munca?? Asta e un act individual, daca vrei. Daca omu' nu si-a indeplinit contractul, te pot constrange - mai nou se pot pune clauze de exclusivitate, de neconcurenta, etc... sau daca firma investeste in tine, te trimite la cursuri, etc... ei bine, in conditiile astea, ei te platesc atata timp cat muncesti la ei, dar daca tu, angajat, incalci clauzele astea odata semnate, platesti si tu de vai mama ta. Dar nu cred ca iti pot retine cartea de munca.
Nu vreau sa gresesc, dar exista un termen in care de la demisie (care atentie! este un act unilateral si nu trebuie aprobat de conducere - decat daca e cu acordul partilor, si atunci nu stai nici in preaviz) daca nu ma insel 19 zile? de inchidere a cartii de munca si predare a ei posesorului...
Sa se informeze serios amicul tau, poate si aici, la legislative. Eu vorbesc dupa ureche, numai pentru ca am fost recent intr-o situatie similara...

Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elise spune:

Pai stiu ca termenul minim legal de preaviz e de 14 zile.
Cind am demisionat eu ultima oara era de 1 luna prin contract, 3 luni solicitau ei si in final am dat-o la pace cu acordul partilor.

Dar in cazul asta situatia dureaza de vreo 2 luni, iar patronul firmei (mica, romaneasca) sustine sus si tare ca nu vrea sa ii dea cartea de munca si pace, ca inca sint in vigoare contracte incheiate de respectivul (pentru care ar trebui, btw, sa ii dea si un comision din vinzari de care n-a mai pomenit nimic).

Mie mi se pare ca e un abuz evident... abuz sau turbare... dar nu stiu pe cine, ce autoritate ar putea implica in situatia asta.

Elise

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristinamaria spune:

Oau.... atata timp cat a trecut perioada de preaviz NICI UN ANGAJATOR n-are voie sa retina carnetul de munca
Fetelor nu va lasati amagite! Este complet ilegal ce i se face prietenei tale Elise!
A patit-o si o buna prietena de-a mea cu ceva timp in urma si am ajutat-o sa faca o adresa pe care a depus-o la firma cu nr de inregistrare! In acea adresa am precizat aspectul ilegal( cei de la personal stiau foarte bine despre e era vorba...) si a doua zi a fost chemata si i s-a spus ca nu vor scandal bla ,bla,
Daca n-o sa merga asa la voi puteti apela la un avocat sau puteti face o plangere... nu mai tin minte unde gasisem eu date... dar daca vreti pot cauta si va spun!

cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Preavizul e de 15 zile (care nu e clar daca sunt lucratoare, insa se practica cele calendaristice) si 30 de zile pentru functiile de conducere. Asta daca nu ai alte clauze sau vreun act aditional la contract. daca respectivul contract se incheie la termen sau prin acordul partilor, preavizul nu este obligatoriu. Mai degraba se poarta demisia unilaterala, care te obliga la rpeaviz (nu mai stiu ce litere si nr de articole sunt, dar poti da o cautare pe google).
Cartea de munca este in posesia sefului respectiv? Firma n-are jurist? Amicul tau nu l-a amenintat cu nimic? Una din ex sefele mele a fost sensibila la asta, si chiar s-a temut ca ii trimit o tona de controale si garzi pe cap, ca stiam multe, si daca vroiam, chiar ii faceam probleme.... Uite ma voi interesa care for e competent in asemenea situatii, daca nu se gaseste careva sa te lamureasca mai repede

Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristinamaria spune:

E vorba de zile lucratoare !!!
Sigur!!
Daca vine un control pe capul angajatorului respectiv e de rau credeti-ma ! Asa ca nu va mai lasati calcate in picioare de impostori!

cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elise spune:

bun...da' acum omul asta ce sa faca?
S-a dus la patron si patronul n-a stat la discutii... la amenintari nu reactioneaza, deci unde anume sa reclame?

Elise

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mercedes spune:

elise - pai ar fi tb sa reclame la inspectia muncii dar nu cred ca e tarziu nici acum. Dispozitie de desf a contr de munca a primit in mana?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nicfg spune:

cartea de munca era tinuta la firma sau la itm? in cazul nr 2 se merge la itm si se face cerere de eliberare a carti de munca. in cazul nr 1 se depune o sesizare la itm, ei fiind obligati sa faca control la firma si sa-ti dea un raspuns cu privire la cartea ta de munca. oricum ar fi eu zic, ca prietena ta o sa aiba castig de cauza. in cel mai rau caz se va taragana o perioada in cazul in care patronul cade la pace cu inspectorul care face controlul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina78 spune:

Sesizare la ITM. Asa se rezolva situatiile cu "patronii turbati". De asemenea daca are vre-un avocat in preajma poate face o Intimpinare (cred ca asta e termenul... ) la adresa societatii respective care se trimite cu confirmare de primire. In caz ... absurd ca nu ar reactiona respectivul si daca nu exista alte clauze la contract sau acte adiitionale, poate da firma in judecata, cred ca poate cere si daune (in fond a pierdut poate un post, sau "n" zile de munca..).

"O viata fara dragoste este asemenea unui an fara primavara."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laura_dimitris spune:

notificare.
intampinarea este altceva.

Laura mama lui Dimitrakis

Mergi la inceput