titlu depropietate

titlu depropietate | Autor: nlala

Link direct la acest mesaj

buna seara!ma numesc nastase laura si as avea si eu o intrebare: tatalui meu i s-a dat o garsoniera prin inteprindere si m-ar interesa daca eu sint copropietar si tatal meu propietar,actuala lui sotie are dreptul s-o vinda?mentionez ca a cumparat-o pana sa se casatoreasca;tatal meu la ora actuala este foarte bolnav :are necroza si meladie burger (adica in creierul mic are gaura).el in acest moment a fost mutat de actuala sotie din garsoniera la soacra si m-ar interesa daca am certificatul la mana ca el nu mai judeca, pot sa fac ceva?
va multumesc!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns irinabobe spune:

nu o poate vinde fara acordul tatalui si al tau avand in vedere ca garsoniera este cumparata inainte de casatorie deci bun propriu al tatalui tau. nici in caz de deces al tatalui (doamne fereste!)nu are drepturi asupra ei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dariana spune:

Drept de proprietate asupra garsonierei nu are decat tatal tau pe parcursul vietii.O contrazic pe Iriinabobe, acordul tau acum nu are nici o relevanta, deci nici tu, nici sotia tatalui tau nu aveti nici un drept asupra acestui imobil. In eventualitatea decesului tatalui (Doamne fereste!), atunci veti veni amandoua la mostenire.
Si poti sa ceri numirea ta ca tutore al tatalui, mergand cu actele medicale la autoritatea tutelara de la primaria in raza careia se afla domiciliul legal al tatalui tau.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lona spune:

quote:
Originally posted by dariana

Drept de proprietate asupra garsonierei nu are decat tatal tau pe parcursul vietii.O contrazic pe Iriinabobe, acordul tau acum nu are nici o relevanta, deci nici tu, nici sotia tatalui tau nu aveti nici un drept asupra acestui imobil. In eventualitatea decesului tatalui (Doamne fereste!), atunci veti veni amandoua la mostenire.
Si poti sa ceri numirea ta ca tutore al tatalui, mergand cu actele medicale la autoritatea tutelara de la primaria in raza careia se afla domiciliul legal al tatalui tau.

Din fericire, gresesti.

Coproprietar este persoana care stapaneste o proprietate in comun cu altcineva. In cazul nostru, Laura si tatal ei.
Deocamdata, sotia nu are nici un drept asupra imobilului.
Daca tata, Doamne fereste, se prapadeste, nevasta vine la mostenire pentru un sfert, iar Laura restul (daca este singurul copil) din partea tatalui.

Poti sa fii numit tutore, dar asta nu modifica cu nimic conditiile proprietatii.

Mergi la inceput

Lona, imi pare rau, dar nu gresesc cu nimic, nlala nu are drept de proprietate asupra imobilului atata timp cat ea nu a cumparat impreuna cu tatal sau, daca nu figureaza in titlul de proprietate, simplul fapt ca locuiesc impreuna nu ii confera calitatea de coproprietar. Laura nu specifica ca ar fi cumparat impreuna cu tatal sau sau ca ulterior ar fi intervenit intre ea si tatal ei vreun act de transmitere al unei parti din imobil, asa ca nici nu se pune problema de coproprietate.
Pe de alta parte, in calitate de tutore, ea ii va putea administra si conserva bunurile, ceea ce o poate tine la distanta pe sotie de o eventuala incercare de a-l determina pe tatal ei sa instraineze bunul.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by dariana

Lona, imi pare rau, dar nu gresesc cu nimic, nlala nu are drept de proprietate asupra imobilului atata timp cat ea nu a cumparat impreuna cu tatal sau, daca nu figureaza in titlul de proprietate, simplul fapt ca locuiesc impreuna nu ii confera calitatea de coproprietar. Laura nu specifica ca ar fi cumparat impreuna cu tatal sau sau ca ulterior ar fi intervenit intre ea si tatal ei vreun act de transmitere al unei parti din imobil, asa ca nici nu se pune problema de coproprietate.
Pe de alta parte, in calitate de tutore, ea ii va putea administra si conserva bunurile, ceea ce o poate tine la distanta pe sotie de o eventuala incercare de a-l determina pe tatal ei sa instraineze bunul.

Laura insasi spune "daca eu sunt coproprietar...". Eu presupun ca ne-a dat o premisa corecta, deci ca poseda casa impreuna cu tatal ei. In aceste conditii, este corect ce am postat mai sus.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nlala spune:

multumesac pt. sugestii
sa fiu sincera nu stiu in ce calitate sunt trecuta in acte .tata, cand era in depline facultati mentale,mi-a spus ca sunt trecuta in acte iar el a vrut sa mi le arate dar eu nu am dat importanta si l-am crezut pe cuvant(mare eroare).
acest imobil a fost obtinut de la icral inainte de 89 in rate.atunci nu era casatorit.o parte din rate le-a achitat in timpul actualei casatorii.
am incercat sa obtin actele pt. casa tatalui apeland la avocati.vorbit, platit, asteptare si ......nimic bani moca (niste escroci).
am fost si la autoritatea tutelara si acolo nu stiu ce sa cred. ei zic ca pt. a-mi elibera copie (cica la original numai propietarul are dreptul) la titlul de propietate trebe sa am hotarare judecatoreasca!!!!!!!.pt. ce?am purtat numele tatei pana m-am castorit.
grav e ca actuala sotie a parasit domiciliu mutandu-se la mama dansei, binenteles cu tata care e absent mintal (de 3 ani).si se zvoneste ca vrea sa vanda casa (a carat mobila acu 2 zile).ce-i de facut?
la cine sa apelez?
unde sa ma duc?
cine e obligat sa intervina?..........

Mergi la inceput

Bun, deci eu am inteles din exprimarea Laurei ca intreba daca in situatia in care tatal ei este proprietar, automat este si ea (co)proprietar. De asta am raspuns ca nu are nici o legatura.
Acum vine Laura si spune ca nici macar nu stie sigur daca este trecuta in acte; in alta ordine de idei, daca ar fi amandoi trecuti, atunci ambii ar avea calitatea de coproprietari ( de unde pana unde tatal - proprietar, ea - coproprietar???)
Pe de alta parte, nu inteleg, Laura, ce treaba are autoritatea tutelara cu titlul de proprietate al tatalui tau si cum iti pot ei elibera de acolo un original si chiar si o copie?? Ori tatal tau este deja pus sub interdictie si are vreun tutore? Ei ti-au spus probabil ca pt a fi numita tutore iti trebuie hotarare judecatoreasca de punere sub interdictie a tatalui.
Cred ca la Cartea Funciara ar trebui sa mergi sa incerci sa obtii informatii despre calitatea pe care o deti sau nu asupra garsonierei.
Si oricum, sotia tatalui, daca nu are o procura din partea tatalui prin care el o imputerniceste sa vanda in numele lui, nu are cum sa o faca.
Am dreptate, Lona?

Mergi la inceput

Lucrurile sunt mai simple decat par.

1. Laura, coproprietar cu tata. Poate afla daca este asa de la Cartea funciara doar daca s-a cerut deschiderea ei (la vanzarile vechi, nu era obligatorie, eu nici in ziua de azi nu mi-am facut-o). Mai poate afla dupa rolul de la Taxe si impozite locale (va fi mai greu de demonstrat interesul legitim, dat nu este imposibil). Alta solutie este sa verifice la ICRAL-ul de la care s-a cumparat, sa ceara sa vada contractul explicand situatia.
Daca este in acte si Laura, tata nu poate vinde decat partea lui, dar dupa niste pasi de care ar afla oricum.

2. Laura nu este in acte. Tata poate face ce vrea cu apartamentul in timpul vietii. Daca se constata ca a semnat vreun act (vanzare, testament, procura, donatie) in timp ce nu mai era in deplinatatea facultatilor, se ataca fara probleme in instanta. Daca a facut-o inainte, asta e.

Daca sotia (sau altcineva)este curator sau tutore, poate afla de la Autoritatea de la primarie.
Trebuie spus insa ca tutela sau curatela nu presupune numai controlul asupra proprietatii, ci si obligatii. Daca vrea sa ceara tutela sau curatela inseamna ca vrea sa-l si ia in supraveghere si ingrijire. Daca este bine ingrijit de sotie, cererea va trece mai greu.

Mergi la inceput

Exact!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nlala spune:

in mare aveti dreptate
eu de o saptamana tot umblu. am fost aprope la toate institutiile statului si constat ca sunt multi dar prea multi incopetenti.......mi sa acrit. sunt niste gretosi ponteaza doar pt. salarii. totusi am speranta ca cei de la sectia financiara i-mi vor elibera copie la titlu de propietar. insa daca am "bafta" sa-mi respinga cererea?................
de luni o iau de la cap, carte funciara, arhiva notarilor si vedem mai gasesc undeva o gramada de gretzosi, ah..... ce sila i-mi e. as impuscao pe trifa(sotia lu tata)asta lacoma.
se poate si mai rau?.........voi ce spuneti?

Mergi la inceput