Ce este livretul de familie?
![](images/user_woman.png)
Buna seara,
Citind unul din subiecte cu actele necesare intocmirii dosarului pentru CIC am observat ca se cere si acest livret de familie. V-as ruga sa ma lamuriti si pe mine si sa imi spuneti de unde si cum se obtine?
Eu voi naste in luna octombrie,sunt plecata din tara de 5 ani, dar de 3 imi platesc contributiile la casa de pensii Vitan. Dupa nastere as vrea sa imi intocmesc dosarul pentru obtinerea indemnizatiei si alocatiei pentru copil (daca stiti ce acte sunt necesare v-as fi recunoascatoare sa imi spuneti). Are vreo importanta ca sotul meu nu este cetatean roman?
V-as ruga sa imi mai spuneti daca stiti unde se plateste acum procentul acela de 0,7% (parca) pentru sanatate care se platea inainte tot la Casa de pensii si daca este nevoie de contract suplimentar.
Va multumesc
mini_me 28+
poze
Raspunsuri
addra spune:
eu am livretul de familie de cand ne-am casatorit, de la starea civila. banuiesc ca acolo trebuie sa te duci. in celelalte probleme nu pot sa te ajut.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
numeioana spune:
Este un act pe care il primesti la casatoria civila. Stiu ca se da de cel putin 6 ani. Daca te-ai casatorit la primarie in Bucuresti trebuia sa il ai. E ca un carnet in care se trec copiii pe care ii nasti.
Ioana
numeioana spune:
Parca pentru CIC trebuie sa fii angajata si sa ai un loc de munca 12 luni inainte de nastere...credeam ca nu se mai iau in considerare contributiile la Casa de Pensii.
Ioana
mini_me spune:
Buna seara,
M-am casatorit acum 3 ani, dar la ambasada Romaniei in strainatate si nu am primit nici un livret de familie. O sa intreb la primaria de care apartin.
Referitor la indemnizatia de la casa de pensii mai bine dau o fuga pana acolo saptmana viitoare.
Cand aflu ceva o sa postez aici, poate se mai afla si altcineva in situatia mea.
mini_me 28+
poze
numeioana spune:
Ar fi foarte bine! Cu siguranta mai sunt si alte fete in situatia ta care nu stiu cum sa procedeze. Bafta!
Ioana
sanziana72 spune:
Din cate m-am interesat eu livretul de familie il poti cere de la primaria de care apartii. Nu stiu daca poti si de la consulat.
LIVRET DE FAMILIE
(acordat la cererea solicitantului)
• Cerere
• Actele de identitate ale sotilor si ale copiilor pâna la varsta de 14 ani, daca se afla in intretinerea parintilor
• Certificatul de casatorie
• Certificatul de deces daca unul dintre soti este decedat
• Hotararea judecatoreasca de divort, definitiva si irevocabila
• Dovada domiciliului comun al sotilor
http://www.dreptonline.ro/utile/livret_de_familie.php
Livretul de familie
Livretul de familie este reglementat prin Hotararea nr 495/1997. Conform legii, livretul de familie este documentul care cuprinde principalele date cu privire la componenta familiei, filiatia copiilor si situatia lor juridica fata de reprezentantii lor legali.
Livretul de familie se elibereaza cu ocazia oficierii casatoriei sau la cerere. Actualizarea datelor din livretul de familie este obligatorie si se face de catre serviciul de stare civila la cererea reprezentantului familiei pentru orice situatie aparuta ulterior emiterii documentului care se refera la nasterea unui copil, decesul unei persoane din familie, schimbarea numelui sau a prenumelui.
Inscrierile in livretul de familie se fac numai de catre serviciul de stare civila al consiliului local in a carui raza teritoriala are domiciliul reprezentantul familiei
In situatia desfacerii casatoriei prin divort sau a anularii acesteia, livretul de familie se retrage si se anuleaza, eliberându-se un nou livret de familie parintelui caruia i-au fost incredintati copii sau, dupa caz, ambilor parinti când acestia formeaza fiecare o familie impreuna cu copiii incredintati.
Conform dispozitiilor legale, reprezentantul familiei are urmatoarele obligatii cu privire la livretul de familie:
• sa il pastreze si sa evite pierderea, distrugerea sau deteriorarea;
• sa nu il incredinteze persoanelor neautorizate ori sa il dea spre pastrare sau in gaj;
• sa nu faca modificari, adaugari sau mentiuni din proprie initiativa;
• sa solicite, in scris, la serviciul de stare civila al consiliului local din raza teritoriala de domiciliu, acordarea unui duplicat in cazul pierderii, distrugerii sau deteriorarii;
• sa anunte, in scris, in cel mult 15 zile, la serviciul de stare civila al consiliului local din raza teritoriala de domiciliu, schimbarile de natura sa conduca la modificarea dreptului la alocatia suplimentara pentru familiile cu copii.
Sanziana & Marina (03/10/2004) Cand s-a nascut Marina... Poze
Dragostea ne-a fost data ca sa invatam sa ne depasim egoismul, sa invatam sa ne pese mai mult de altcineva decat de propria fiinta.
Luizax spune:
Eu kiar azi mi l-am luat de la starea civila sector 5, unde m-am maritat. Mi l-a dat pe loc...aveau carnetelele doar mi l-a completat. Am dus C.I. in original-io si sotul, certif de casatorie, si certif. de nastere ale copiilor ca sa ii treaca in livret. Am completat acolo o cerere tip ca sa mi-l elibereze. Cred ca a durat 15 min maxim. Adica...completatul livretului cu datele noastre si ale copiilor si p-orma s-a dus cu el la semnat si stampilat si p-orma mi l-a dat.
alinaxeni spune:
Livretul se elibereaza de la starea civila unde v-ati casatorit(adica ambasada).Eu am primit livret la cerere chiar daca n-am fost casatorita cu fostul dar avem copil impreuna care e recunoscut de el.Suntem trecuti toti trei in el.
In momentele grele trebuie sa gasesti ceva sa te motiveze sa mergi mai departe.