Ipsatia
Fetita mea de 5 ani se masturbeaza. Educatoarele de la gradinita au observat ca sta cu mana in chilotei inainte de culcaresi mi-au spus ca se masturbeaza , eu am realizat acet lucru abia dupa ce mi-au spus ele. Nu am vazut pentru ca se ascunde ( au certat-o la gradinita ) dar am observat ca se intinde in pat cand nu e supravegheata iar cand intu in camera imi dau seama dupa manute pentru ca miros a pipi.
Raspunsuri
CristinaT spune:
poate are viermisori.
Daca face asta inainte de culcare, poate ar trebui sa ii dai o jucarie in brate, n-o mai certa si nu le crede numai pe ingrijitoare, poate exagereaza...face asta si acasa seara?
www.babiesonline.com/babies/o/oana/" target="_blank"> 6 ani si ...
Mia. spune:
Cind nepoata mea era mica facea acelasi lucru(chiar si pe strada o mai vedeai cu mina in chiloti) si zicea ca asa-i vine...Atunci o pediatra i-a spus sora-mii ca-i normal si sa o puna sa faca ceva gimnastica atunci "cind ii vine"..stiu ca i-a trecut faza destul de repede..se apuca de topait sau alergat...
www.lucavasile.go.ro" target="_blank">Poze
Donia spune:
Am citit acum cativa ani o carte de Francoise Dolto, "Psihanaliza copilului". Dolto scria ca masturbarea e ceva normal, iar copiii nu trebuie certati. Dar este bine ca mama (si nu altcineva) sa ii explice copilului ca desi nu este ceva gresit, masturbarea nu se face in public, este un lucru intim care nu trebuie facut in ochii celorlalti. La 5 ani cred ca fetita ta ar intelege lucrul asta cu intimitatea.
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)
himera spune:
Din cate am citit se pare ca aceste crize de ipsatie sunt de fapt un simptom nevrotic. Copilul incearca sa compenseze lipsa afectivitatii,sau mai exact lipsa afectivitatii si a atentiei de care are el nevoie si nu aceea pe care o oferim noi.
Cred ca ar fi bine sa mergi la un neuropsihiatru infantil si la un psiholog, deoarece cred ca ei te-ar putea ajuta.
Aceste jocuri intr-adevar nu trebuie oprite violent, deoarece copilul oricum nu va intelege de ce nu are voie sa-si procure placere,dar sunt destul de riscante.
Succes
ruxandra_sb spune:
quote:
Originally posted by Donia
Am citit acum cativa ani o carte de Francoise Dolto, "Psihanaliza copilului". Dolto scria ca masturbarea e ceva normal, iar copiii nu trebuie certati. Dar este bine ca mama (si nu altcineva) sa ii explice copilului ca desi nu este ceva gresit, masturbarea nu se face in public, este un lucru intim care nu trebuie facut in ochii celorlalti. La 5 ani cred ca fetita ta ar intelege lucrul asta cu intimitatea.
Exact asta as face si eu.
Ruxandra & Matei (4 ani) & sotul drag
_
Rasul e ca stergatorul de parbriz: nu opreste ploaia, dar iti permite
sa iti vezi de drum. (Jeanne Wasbro)
ancamironiuc spune:
OANAELA, nu am avut inca probleme de acest gen pentru ca piticul este inca micut. Nu cred ca este bine sa fie certata, cred ca este ceva normal pentru un copil, curios, care nu stie anumite lucruri. Si eu sunt de parere ca cel mai bine ar fi sa vorbesti cu ea, sa ii explici ca nu este ceva rau dar ca ar fi bine sa nu faca acest lucru in public sau la gradinita. Din ceea ce am citit pot sa iti spun ca atitudinile negative fata de aceste mici curiozitati, cearta sau chiar bataia sau pedeapsa (sunt si parinti care fac asa ceva din pacate) pot duce copilul la un mod gresit de a percepe anumite lucruri cand va fi adolescent sau chiar adult.
Este mica si inca nu stie. Este normal sa nu stie pentru ca la varsta asta nici eu nu i-as explica prea multe, decat la cerere. Vorbeste cu ea cat mai mult si vei vedea ca va fi bine. in plus va prinde curaj si atunci cand va creste te va consulta fara jena.
Eu am crescut intr-o familie "incuiata" in acest sens. Era un suvbiect tabu. Mama mea a aflat de menstruatie la 2 ani de cand a aparut tocmai pentru ca nu exista comunicare. Mare greseala dar am invatat cum sa ma comport cu cel mic cand va fi cazul.
ANCA si EMA EMANUEL
oanaela spune:
Multumesc mult pentru raspunsuri!
Evit sa merg la un psiholog pentru ca nu are o problema de comportament, este o fetita foarte sociabila si indrazneata nu vreau ca aceasta sa se schimbe ( sa creada ca este altfel decat ceilalti copii-nu toti copii merg la psiholog ).
Principesa spune:
Exista teorii psihanalitice care afirma ca este normal ca fiecare copil sa treaca printr-o etapa de curiozitate si explorare a propriilor organe genitale.
Insa cand aceasta conduita devine mai persistenta ea poate sugera o stare de anxietate in interiorul copilului pe care el incearca sa o controleze.
In acelasi timp, la aceasta varsta cred ca e foarte usor sa intorci moneda pe cealalta parte si ea sa se simt apreciata si iubita pentru ca mama o duce la psiholog. Este insa oare aceasta teama ta ca daca ai ajuns sa o duci la psiholog inseamna ca nu esti o mama suficient de buna?
Cumva o fi sa fie ca niciodata n-a fost sa nu fie cumva
Nu este niciodata prea tarziu sa ai o copilarie fericita
ankalaura spune:
La fata mea, ipsatia a aparut la mai putin de 2 luni! In mod clar, reactie naturala la ruperea de la san (cand avea 6 saptamani, eu am fost nevoita sa merg inapoi la serviciu, unde ramaneam cel putin 10 ore pe zi). Daca as fi avut de ales, as fi ales sa stau cu ea acasa.
Am scapat greu de povestea asta, pentru ca ea era mult prea mica sa ii pot explica ceva. N-aveam ce face decat sa o las in pace. Nu puteam. Pur si simplu nu puteam.
La momentul respectiv, nu stiam ce este. pediatrul ne-a trimis la neuropsihiatru. I-a dat Nitrazepam la 3 luni.
Am incercat si remedii naturiste, care au avut ceva efect.
Am fost si la psiholog, pentru noi, nu pentru ea/ Pentru ca se stie foarte putin despre acest fenomen, si se vorbeste si mai putin.
Fata mea ea insa era mult prea mica pentru orice fel de explicatii.
La 5 ani deja copilului i se pot explica multe lucruri legate de corpul lui sau de cel al sexului opus. Pentru ca noi ne-am confruntat ipsatia cand fata era foarte mica, am ales pentru ea o educatie perfect naturala. Nu ne jenam de ea, vorbim deschis, pe mine ma vede la baie, pe ea o schimb de fata cu sot, bunici, matusi, ... Mama ii mai spune ca 'e rusine'. Am avut o discutie cu mama si a incetat. Copilul meu, nu vreau sa stie de 'rusine'. Vreau sa stie de natural, de intim, de personal. Nu de rusine.
Pana acum, desi are aproape 3 ani, nu si-a manifestat interesul fata de ce are mami, ce are tati, de ce are, etc... Nu se jeneaza si nu o pufneste rasul la versurile din "capra cu 3 iezi" (cu 'lapte-n tzatze....') Si de aproape 2 ani am scapat si de ipsatie.
Oricum, iti trebuie multa rabdare. Nu reactiona brusc. Nu o certa. Mult succes.
Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza