Concediul medical mananca din cel prenatal???

Concediul medical mananca din cel prenatal??? | Autor: matahut

Link direct la acest mesaj

Astazi mi s-a spus de la serviciu (contabilitate) cum ca daca imi iau concediu medical pe caz de probleme in sarcina acele zile mi se vor scadea din condeciul de sarcina si lauzie....E posibil asa ceva????? Eu sunt in 28 de saptamani si as fi vrut sa imi iau un concediu medical in jur de 2-3 saptamani pana intru in concediul prenatal. As putea intra si acum in prenatal, dar nu vreau sa risc sa imi ramana mai putin de 42 de zile dupa nastere (nu poti stii daca bebe nu intarzie 2 saptamani).
Multumesc,
Marina

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Vorbesc aiurea. Diminueaza banii pe care ii primesti pt ca un CM este mai prost platit decat salariul iar prenatalul se calculeaza dupa veniturile realizate. Implicit daca ai CM si prenatalul are o baza mai mica deci vin mai putini bani. Dar e vorba de bani nu de timp.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Karina spune:

quote:
Originally posted by marius

Vorbesc aiurea. Diminueaza banii pe care ii primesti pt ca un CM este mai prost platit decat salariul iar prenatalul se calculeaza dupa veniturile realizate. Implicit daca ai CM si prenatalul are o baza mai mica deci vin mai putini bani. Dar e vorba de bani nu de timp.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro

Marius vreau sa te contrazic un pic. Nu stiu exact din care saptamina de sarcina, e drept ca totusi nu din 28 (peste 7,5 luni din cite stiu), medicul de familie numai are dreptul sa-ti dea medical, decit prenatal.
Stiu asta ca am o colega in aceasta situatie, si-a luat medical pina la acea data, dupa care i s-a spus ca numai poate lua medical, decit prenatal.

edit: Marina, poti sa-ti iei linistita medical, pina cind ai dreptul sa-ti iei prenatal. Oricum medicul de familie te poate lamuri exact.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Karina,
nu vad unde ma contrazici insa intrebarea era alta din cate vad.
Intrebarea e ceva de genul:

"In cazul in care iti iei concediu medical aceste zile de CM se scad din concediul de maternitate?(nota* faptul ca problemele medicale (diagnosticul) sunt legate de sarcina nu cred ca are relevanta in problema de fata)"

Eu asta am inteles cel putin. Faptul ca de la o anumita data medicii nu mai acorda CM ci prenatal este altceva. Nici macar asta nu e o regula din cate stiu eu, sau cel putin eu nu cunosc o baza legala care sa sustina asa ceva. Cred ca tine mai mult de practica.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by marius

Karina,
nu vad unde ma contrazici insa intrebarea era alta din cate vad.
Intrebarea e ceva de genul:

"In cazul in care iti iei concediu medical aceste zile de CM se scad din concediul de maternitate?(nota* faptul ca problemele medicale (diagnosticul) sunt legate de sarcina nu cred ca are relevanta in problema de fata)"

Eu asta am inteles cel putin. Faptul ca de la o anumita data medicii nu mai acorda CM ci prenatal este altceva. Nici macar asta nu e o regula din cate stiu eu, sau cel putin eu nu cunosc o baza legala care sa sustina asa ceva. Cred ca tine mai mult de practica.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro

Marius, luni, ca acum n-am de la cine ma interesez exact ce e cu chestia cu prenatalul.
Da, ai dreptate, dar am vrut sa raspund, fiindca am inteles care e problema celor de la contabilitate de la serviciul Marinei. Incurca datele problemei.

Mergi la inceput

Hai ca am gasit:

INSTRUCTIUNI din 16 iulie 2004 privind acordarea concediilor medicale si eliberarea certificatelor de concediu medical
(Publicat īn Monitorul Oficial cu numarul 714 din data de 6 august 2004)

(c)Concediul medical pentru maternitate
1.Concediul medical pentru maternitate se acorda pe o perioada de 126 de zile calendaristice, din care 63 de zile īnainte de nastere (pentru sarcina-prenatal) si 63 de zile dupa nastere (pentru lauzie). Concediul medical pentru maternitate se acorda, īn exclusivitate, pentru sarcina si nu pentru afectiuni care pot interveni pe parcursul sarcinii, fara legatura cu aceasta.
Perioadele sus-mentionate se pot compensa īntre ele, īn functie de recomandarea medicului curant si de optiunea persoanei beneficiare.
Asigurata care, pāna la data nasterii copilului, a beneficiat de concediul medical pentru sarcina pe o perioada mai mica de 63 de zile calendaristice anterioare datei estimate a nasterii sau nu a beneficiat deloc de acest drept este īndreptatita sa solicite si sa beneficieze, dupa data nasterii copilului, de numarul de zile pāna la completarea celor 126 de zile calendaristice, respectiv de numarul maxim de zile prevazut de lege.
Īn cazul īn care copilul se naste mort sau moare dupa nastere, īn perioada de lauzie, indemnizatia de maternitate cuvenita se acorda pe toata durata concediului medical pentru lauzie.
2.Concediul medical pentru sarcina se acorda din a 63-a zi anterioara datei estimate a nasterii, dar nu mai devreme de a 84-a zi anterioara acestei date.
Īn cazul femeii cu handicap concediul medical pentru sarcina se acorda īncepānd cu luna a 6-a de sarcina, daca solicitanta prezinta certificatul de persoana cu handicap, emis potrivit legii.
Īn cazul īn care, īntre data nasterii si data estimata a nasterii copilului, exista un interval mai mare de 21 de zile calendaristice, asigurata beneficiaza de concediu medical pentru sarcina mai mare de 63 de zile calendaristice.
Īn aceasta situatie asigurata nu va putea beneficia, dupa nasterea copilului, de cel putin 42 de zile calendaristice din concediul medical pentru lauzie, ceea ce conduce la acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului numai dupa parcurgerea acestei perioade.

Dar nu stiu unde e specificata obligativitatea acordarii prenatalului in locul concediului prenatal...

Mergi la inceput