nastere in Romania
Este obligatoriu sa nasti in Romania pentru a putea "beneficia" de CIC + indemnizatie? Ce trebuie sa fac daca nasc in alta tara? Ma simt rau si nu pot calatori in Romania.
Raspunsuri
norocuta spune:
a_mar pentru a beneficia de CIC+indemnizatie trebuie sa indeplinesti conditiile mentionate in Ord.148/2005, la care au mai fost facute niste completari, unele chiar recent.
Te poti documenta aici la Legislative...in topul subiectelor afisate pe pg.1 (pe site-ul oferit de Marius)
Succes!
Happiness_4_us spune:
Ma intereseaza si pe mine aceeasi problema, insa n-am inteles exact unde trebuie sa intru sa citesc legea.
Am incercat sa intru pe site-ul oferit de marius, insa nu se deschide pagina.
Nana Motoc
Pana la nunta...
"Pentru a avea mai mult decit ai obtinut trebuie sa devii mai mult decit esti. Daca nu te schimbi vei avea intotdeauna ceea ce ai obtinut."
norocuta spune:
Nana ti-am dat eu o copie a Ord. 148/2005 pe email, dar vezi ca de cateva zile (mai exact e Ord. de urg. din 23 iun/2006) s-a venit cu o completare si am vazut mentiunea ca o vor rescrie...sa fie unitara...e logic.
Ideea e ca nu conteaza locul nasterii copilului (iti spun asta ca si eu am cerut un raspuns oficial cu ceva vremem in urma), ci sunt alte conditii de repectat. Iti enumar numai cateva dintre ele:
-tu sa ai cetatenie si domiciliul in RO (buletin de identitate Ro)
-un minim de 10 sau 12 luni de stagii de cotizare in anul anterior nasterii copilului
-copilul sa aiba cetatenie romana (certificat de nastere romanesc)
-copilul sa nu beneficieze de drepturi similare din tara ...alta decat RO
-copilul sa fie ingrijit de tine (daca tu ceri indemnizatia CIC)
etc. etc.
Nu cred ca le-am cuprins pe toate, de-aia sfatul meu e sa citesti sau sa ceri un raspuns oficial de la Dir. de Munca de care apartii (sector/judet).
Succes!
Happiness_4_us spune:
quote:
Originally posted by norocuta
Nana ti-am dat eu o copie a Ord. 148/2005 pe email, dar vezi ca de cateva zile (mai exact e Ord. de urg. din 23 iun/2006) s-a venit cu o completare si am vazut mentiunea ca o vor rescrie...sa fie unitara...e logic.
Ideea e ca nu conteaza locul nasterii copilului (iti spun asta ca si eu am cerut un raspuns oficial cu ceva vremem in urma), ci sunt alte conditii de repectat. Iti enumar numai cateva dintre ele:
-tu sa ai cetatenie si domiciliul in RO (buletin de identitate Ro)
-un minim de 10 sau 12 luni de stagii de cotizare in anul anterior nasterii copilului
-copilul sa aiba cetatenie romana (certificat de nastere romanesc)
-copilul sa nu beneficieze de drepturi similare din tara ...alta decat RO
-copilul sa fie ingrijit de tine (daca tu ceri indemnizatia CIC)
etc. etc.
Nu cred ca le-am cuprins pe toate, de-aia sfatul meu e sa citesti sau sa ceri un raspuns oficial de la Dir. de Munca de care apartii (sector/judet).
Succes!
Iti multumesc din suflet pentru ajutor.
Eu in continuare platesc in tara toate darile la stat si-mi merge cartea de munca, deci nu am intrerupt nici un moment cartea de munca. Problema cred ca va aparea atunci cand se va naste copilul, speram noi undeva la anul, pentru ca mai mult ca siggur o sa-l nasc aici si e clar ca nu va avea certificat de nastere romanesc.
Stau si ma gandesc: daca as fi fost plecata in concediu si mi-ar fi venit sorocul sa nasc inainte de termen, chiar as fi pierdut aceasta indemnizatie? Ptr ca , de ce sa nu recunoastem, se poate intampla.
Nana Motoc
Pana la nunta...
"Pentru a avea mai mult decit ai obtinut trebuie sa devii mai mult decit esti. Daca nu te schimbi vei avea intotdeauna ceea ce ai obtinut."
irlandeza spune:
Nana , situatia cu cetatenia romana se poate rezolva , copilul poate avea dubla cetatenie , stiu cateva cazuri , problema ar fi alta cred eu." Sa nu beneficieze de drepturi din tara , alta decat Ro.E logic ca daca locuiesti in alta tara , copilul o sa beneficieze de drepturile oferite de acea tara , deci nu cred ca se poate beneficia si de drepturile din Ro.
Asa cred eu , poate ne mai lamureste cineva.
Subiectul ma intereseaza si pe mine , suntem in aceeasi "oala".
Numai bine.
Noi 2 singurei