Buna fetele!
poate sa-mi spuna cineva, daca a facut, in ce consta colposcopia si daca e o analiza dureroasa?
Dr, mi-a spus sa nu i-mi fac griji, dar mi-e frica de rezultat.
Am 27 ani, dar totusi mi-e frica.
Pusi,ceau!
Nu e dureroasa - pur si simplu presupune folosirea valvelor alea ("dragute")si a unei camere mici prin care se vizioneaza ce e de vazut...Nu ai de ce sa-ti faci griji.
Draga ramlore,
colposcopia inseamna examinarea colului uterin cu ajutorul unui microscop. Procedura nu este dureroasa. Se intorduce un instument medical (nu stiu cum se numeste) in vagin pentru a tine despartiti peretii vaginului astfe incat doctorul sa poata vedea foarte bine colul uterin, apoi se tamponeaza (uneori se foloseste un spray)colul uterin cu o solutie de acid acetic (otet) pentru a face usor vizibila orice transformare a celulelor colului. Astfel doctorul poate vedea daca exista displazii ale colului (celule modificate ). Daca exista displazii, doctorul poate decide sa faca o biopsie. Aici, in SUA , daca doctorul detecteaza displazii ( este cazul meu) se face o biopsie obligatoriu pentru a se identifica gradul de displazie si a se aplica tratamentul corespunzator. Displaziile de low-grade nu necesita tratament prin criogenie, rezectie, LEEP, conizare, etc..ci sunt lasate in seama organismului , celelalte displazii : high grade sunt tratate de medic, adica sunt indepartate .
Eu personal, am facut 2 colposcopii , una in Romania si una in SUA. Diferenta este ca in Romania doctora a decis sa-mi faca cauterizare fara sa mai faca biopsie sau alte investigatii (eu nu em fost de acord) iar in SUA s-au facut si alte investigatii ca de ex cele pt depistarea virusului HPV.
Multa sanatate si numai bine,
Andreea