Am si eu o prietena care a nascut in Italia, aflandu-se la munca acolo, dar fara forme legale.
Dupa 5 luni s-a intors in tara. Copilul are doar cetatenie romana.
Mamica lui vrea sa stie daca ar putea sa beneficieze de alocatia copilului si pentru aceste luni petrecute in Italia. Eu nu am stiut ce sa-i spun, de aceea va intreb si eu pe voi.
Buna.
Nu sunt sigura 100%, dar asa stiu ca poate solicita si retroactiv alocatia pentru copii!
Am cunoscut o doamna nascuta si crescuta la tara intr-o familie foarte saraca, csare (spre marea mea uimire!) Nu stie sa scrie si sa citeasca . Are un copil, care acum este in clasa a 5-a, dar pana la inscrierea in scoala nu primisese alocatie! Parinti mei au ajutat-o sa intocmeasca actele legale si a primit toata alocatia restanta!
Iudita si micuta Veronika
Multumim mult pentru raspuns.
Sa speram ca va reusi si ea sa beneficieze de alocatia restanta, chiar daca nu sunt prea multi sunt totusi niste banuti.
Daca minorul in varsta de pana la 7 ani a avut vreodata dosar de alocatie de stat pariniti au voie sa ridice alocatiile de stat pe 3 ani in urma iar daca nu a avut dosar de alocatie de stat are voie sa primeasca alocatie de stat pe 1 an in urma . Parintii ar putea sa-i intocmeasca dosar de alocatie de stat ,sa-si deschida un cont unde sa fie virata alocatia si apoi nu este obligatoriu sa o ridice luna de luna .Important este ca acesti copii nascuti in alta tara au dreptul la alocatie de stat. Informatii exacte obtineti de la Directia de Munca si Solidaritate Sociala a judetului unde locuiti pentru ca in ultimul timp legislatia privind alocatia de stat s-a mai modificat fata de anii precedenti , cel putin au aparut note privind alocatia de stat pentru copii nascuti in strainatate .