In cazul meu, am niste nelamuriri legate de concediul prenatal+postnatal (cele 120 de zile in total). Situatia este urmatoarea: data estimata a nasterii este in prima saptamana din august, data care cade exact in mijlocul perioadei obligatorii de concediu de odihna (lucrez in invatamantul univ si lunile iulie si august sunt automat considerate concediu de odihna). Pana la concediu nu intentionez sa iau prenatal. Este posibil ca sa-mi iau postnatal-ul incepand doar de la 1 septembrie, si de cate zile asi putea beneficia ? de toate cele 120 ?
Multumiri celor care ar putea sa ma lamureasca sau sa-mi impartaseasca din experientele cu situatii similare.
Daca nasti in timpul concediului de odihna vei anunta institutia sa ti suspende concediul de odihna din data nasterii copilului.
Poti sa ti iei prenatalul si postnatalul(in total 126 zile) dupa ce vei naste.
Mersi Mercedes pentru raspuns. Problema mai departe e de ce sa trebuiasca sa imi suspend restul concediului de odihna si sa nu pot sa iau postnatalul doar dupa ce se termina perioada de concediu, adica de la 1 septembrie ? Ca eu oricum sunt obligata de sistem sa-mi iau concediul de odihna atunci si nu in alta perioada (da, chiar si in conditiile in care la sfarsit de august sunt activitati de genul examene si restante, noi oficial tot in concediu figuram !)
Pentru ca din punct de vedere legal, o mamica ce tocmai a nascut este obligata sa intre in asigurari (postnatal) minim 42 de zile din momentul nasterii.
Daca doresti dupa expirarea a minim 42 de zile te poti intoarce la serviciu si sa soliciti diferenta de concediu de odihna la care mai ai dreptul si se calculeaza ca o diferenta intre conediul de odhna la care ai dreptul pentru partea de timp efectiv lucrata adica de la 01.01.2006 si pana la data nasterii daca nu ai avut prenatal si zilele de concediu de odihna efectiv acordate.
De asemenea iti recomand sa vezi din punct de vedere material(bani) ce este mai rentabil? Concediul de odihna sau CIC stiind ca CIC este 800 RON net.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro