legea 193/17.05.2006
Ati citit legea?
Eu am citit-o si nu inteleg despre ce e vorba.
Si cum vine asta primesti tichete de cresa de 300 RON, pai atata costa cresa?
Eu oricum nu imi dau copilul la cresa.
Dar daca nu il dau pierd banii astia, are legatura cu noua alocatie din 2007, sau cu CIC-ul?
Nu pricep nimic.
Poze
www.dropshots.com/day.php?userid=96354&cdate=20060401&ctime=072944" target="_blank"> filmulete
dede, Adi 5ani si Medeea 27.07.2005
Raspunsuri
aissa spune:
Marius dar o interpretare a ta ne dai?
Mai e un subiect pe tema asta, avem ceva nelamuriri si probabil speram la norme sa ne mai clarificam.
Delia eu banuiesc ca se refera cu cresa la gradi particulare, ca doar nu o sa platesc 300 RON cresa de stat.
De pierdut banii ca nu-l dai la cresa....stai intai sa vezi daca angajatorul tau e dispus sa iti acorde aceste tichete (ca nu e obligat, poate el sa ti le dea daca ii plac ochii tai, glumesc, se poate sa te refuze).
Legatura cu CIC nu am priceput-o nici eu, adica nu sunt 100% sigura ca daca am avut CIC pana la 2 ani imi acorda de la 2-3 ani tichetele astea, lucru care ar fi super, as acoperi o parte din gradinita.
Ce nu imi mai e clar, e daca toate gradi vor accepta plata cu tichete sau va fi bataie pe 2 gradinite.
Cristina si Ale (30.09.2004)
andre_ea spune:
quote:
Originally posted by aissa
Legatura cu CIC nu am priceput-o nici eu, adica nu sunt 100% sigura ca daca am avut CIC pana la 2 ani imi acorda de la 2-3 ani tichetele astea, lucru care ar fi super, as acoperi o parte din gradinita.
Scrie acolo ca nu primesc cei ce au beneficiat de CIC pana la 2 ani. Eu inteleg ca e gandita tot ca un stimulent pentru ca mamicile sa se intoarca mai repede la serviciu. Insa atata timp cat nu ii obliga, nu stiu cati angajatori vor face asta.
Delia, ma gandesc la o varianta de genul iau acum tichetele si le decontez la gradinita peste un an-doi cand voi da copilul. Nu stiu daca ar merge.
Andreea, mami de Tudor - 10.08.2005
POZE si www.dropshots.com/andre_ea" target="_blank"> FILMULETE
aissa spune:
Da? Adica e numai pt cei cu 0 zile CIC? Nu am observat, e cazul sa mai citesc odata.
aissa spune:
(3) Tichetele de cresa se acorda angajatilor care nu beneficiaza de concediul si de indemnizatia acordate pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap.
Daca la asta te referi Andreea, nu inseamna ca celor care AU beneficiat nu se acorda ci celor care ACUM sunt in plata. Adica, normal ca nu as solicita tichete cat sunt in CIC, dar cand ma duc la serviciu la 2 ani, si pana la 3 ani cum prevede aceasta lege nu voi mai beneficia de CIC deci sunt indreptatita sa le cer. Asa inteleg eu.
marius spune:
Pozitia mea:
1. Aceste tichete asemeni celor de masa sunt doar facultative, adica daca angajatorul vrea sa acorde acorda daca nu, nu.
2. In cazul in care doreste sa acorde o va putea face doar pentru persoanele angajate pe baza de contract de munca care din diferite motive nu beneficiaza de CIC desi copiii sunt minori ( de exemplu sunt nou angajate si nu au 12 luni vechime ca sa zic asa)
3. Daca este de acord angajatorul va plati din buzunar contravaloarea tichetului in sine iar beneficiarul va primi acest tichet ce valoreaza 300 RON el in sine costand (carton, tipar transport undeva pe la 10 RON) valoare care nu il priveste pe angajat ci pe angajator.
4. Angajatul primeste acest tichet pe langa salariu daca (repet) doar daca firma este de acord sa se bage in asa ceva. Poate fi interpretat si ca un ajutor suplimentar acordat de firma pt acesti salariati prin lege.
5. Salariatul poate utiliza acest tichet doar pt plata partiala sau totala a costurilor privind cresa. Daca aceste costuri depasesc 300 Ron va plati diferenta in bani. Daca insa acestea sunt sub 300 RON nu va plati nimic in bani dar nici nu va primi rest. Institutia de invatamant prescolar (cresa) deconteaza aceste valori (tichetele) dar acest aspect nu are relevanta aici.
Daca va este mai usor o puteti asemana cu tichetele de masa procedura este extrem de asemanatoare insa persoanele la care se refera este mult mai restransa. Personal consider ca aceste tichete reprezinta sau pot reprezenta o modalitate de a sprijini persoanele care lucreaza si care din motive independente de ele nu beneficiaza de CIC conform modificarilor ce au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2006.
Este totusi un gest corect social insa eu il faceam obligatoriu pt angajatori nicidecum facultativ.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
aissa spune:
Marius deci inteleg ca cele care beneficiem acum de CIC, desi legea asta prevede acordarea tichetelor pana la varsta de 3 ani, nu vom putea primi (considerand ca angajatorul vrea si poate sa ne acorde) pentru ca am avut CIC? Adica se acorda numai celor cu 0 zile CIC? De ce pana la 3 ani atunci?
Eu sincer am interpretat aceasta lege ca o compensatie a faptului ca nu s-a aprobat prelungirea CIC pana la 3 ani. Cum motivatia principala a acelei prelungiri era faptul ca intre 2 si 3 ani suntem "descoperiti" pentru ca nu sunt primiti copiii la gradinita, am interpretat acest "ajutor" ca venind in ajutorul acelor parinti care merg la serviciu (indiferent ca merg cand are copilul 1 luna, 1 an sau 2) si nu au alternativa de ingrijire in privinta copiilor.
Rozi spune:
Cristina, pana una-alta nu scrie nicaieri faza cu 0 zile CIC! Formuleaza altfel ca se propaga gresit!
Eu zic ca pana nu apar normele doar ne zbatem creierii despre cum o sa fie. Poate cand le-or face or sa-si dea seama de aceste neclaritati si mai baga o modificare mica la lege
aissa spune:
Da, cred (sper) ca normele ne vor lamuri. Nu stiu cum sa reformulez, lasa ca nu s-o propaga de la mine aiurea. Dar eu una raman la parerea mea: se acorda celor care nu beneficiaza (prezent continuu ) de CIC (nu se spune in lege "celor care nu au dreptul la CIC" sau "celor care nu au solicitat CIC"), la fel ca alea de masa care se acorda celor prezenti la munca. Deci daca eu ma duc la serviciu, copilul meu are sub 3 ani si societatea e dornica sa imi acorde - beneficiez. Asa interpretez eu si sunt tare curioasa daca practica ma va contrazice.
delia grozav spune:
Deci ce ma interesa pe mine am aflat. Deci nu cred ca are nici o legatura cu alocatia de 2 milioane care va fi de al anul.
Si cum eu nu am de gand sa imi dau copilul la cresa nu e nici o problema ca fiind bugetara sigur nu o sa aibe fonduri unitatea mea angajatoare sa im dea astfel de tichete.
Poze
www.dropshots.com/day.php?userid=96354&cdate=20060401&ctime=072944" target="_blank"> filmulete
dede, Adi 5ani si Medeea 27.07.2005