Mazarea si capsunile, cat timp le mai gasesc ?
Intrebare: mazarea si capsunile, sa le iau pt. conservare (respectiv congelare si dulceata) sau mai am timp ? Care e momentul optim pt. a le cumpara pt. iarna ?
Dar sa- mi spuneti repede, ca daca e, plec azi in piata.
Va pup.
Raspunsuri
roxanaz spune:
hahahahahha ce mi-a placut asta cu sa imi raspundeti repede. hai ca ma conformez: de abia au aparut si mazarea si capsunile romanesti....asa ca ai timp inca cel putin 2 saptamani.
Roxana
akella spune:
Calendarul fructelor - cele mai indicate perioade pentru prepararea conservelor din fructe:
- afine: iunie - septembrie;
- agrise: iulie - august;
- ananas: februarie - mai, decembrie;
- banane: ianuarie - decembrie;
- caise: iulie - septembrie;
- capsune: mai - august;
- cirese: mai - iulie;
- coacaze: iunie - august;
- kiwi: ianuarie - decembrie;
- lamai: ianuarie - decembrie;
- mere: iunie - decembrie;
- merisoare: august - octombrie;
- mure: iulie - septembrie;
- nectarine: iunie - septembrie;
- pere: iulie - decembrie;
- piersici: iunie - septembrie;
- portocale: ianuarie - iunie, noiembrie - decembrie;
- prune: iulie - septembrie;
- rubarba: aprilie - mai;
- soc: august - octombrie;
- struguri: august - octombrie;
- visine: iunie - august;
- zmeura: iunie - august.
Calendarul asta l-am gasit prin niste hartoage culinare mai vechi, prin casa.
Karina spune:
Furni, mazarea e cea mai buna acuma. E dulce si frageda. Cu cit mai repede incepi s-o pui la congi, cu atit mai bine ![]()
De capsuni nu stiu ce sa zic, dar cred ca tot asa. Acum 2-3 zile erau 35000 kg cele mai frumoase, iar ieri le-am luat cu 50000.
Cel mai bine e sa faci cumparaturile din piata in timpul saptaminii, ca in weekend e mai scump (si mai aglomerat).
Karina, mamica de baietel de gradinita - azi a doua zi
akella spune:
Sa va spun cate ceva din "filozofia" conservelor dulci:
Fructele folosite la dulceata trebuie sa fie proaspete si nu prea coapte. Este bine sa se prepare numai cate 1 kg o data, nu mai mult.
Se fierbe intr-o cratita, pastrata numai pentru aceasta, care se unge cu lamaie complet, pe dinauntru, inainte de a se incepe prepararea dulcetii.
Cantitatea de apa necesara pentru 1 kg zahar este 750 ml. Zaharul pentru sirop se fierbe la inceput foarte incet, iar cand incepe sa se lege, se da la foc iute. In timpul fiertului se formeaza o spuma care trebuie indepartata. Cand dulceata este legata, se adauga 2 lingurite zeama de lamaie, se mai da un clocot si se alege din nou spuma. In timp ce se raceste, se agita cratita din cand in cand, ca sa nu prinda pojghita deasupra. Se mai poate pune deasupra o carpa muiata in apa si foarte bine stoarsa, care se lasa pana cand se raceste dulceata.
Dulceata se lasa intotdeauna sa se raceasca in cratita, nu se toarna fierbinte in borcane.
Dupa ce s-a asezat in borcanele foarte bine sterse si uscate, se pune deasupra, lipita de dulceata, o foaie de celofan taiata potrivit cu suprafata borcanului. Astfel nu se va zaharisi niciodata.
Dulceata se pastreaza la temperatura camerei, la rece se zahariseste.
Gemul se prepara punand zaharul la fiert odata cu fructele. Este gata cand este legat ca o dulceata.
Se toarna cald in borcane, care se tin apoi la cuptor slab 15-20 de minute, pana prind o coaja deasupra, se lasa sa se raceasca apoi se leaga.
Marmelada se face din fructe foarte coapte, care se fierb mai intai, apoi se trec prin sita. Piureul obtinut se scade la foc iute, ca sa nu-si schimbe culoarea si se amesteca mereu, ca sa nu se prinda de vas pana cand se evapora tot lichidul si ramane numai pulpa fructelor. Zaharul se adauga la sfarsit, se mai da cateva clocote pana scade si zeama care se lasa dupa ce s-a pus zaharul, apoi se toarna fierbinte in borcane incalzite, care se dau 15-20 de minute la cuptor foarte slab, ca sa prinda o coaja. Marmelada trebuie foarte bine scazuta ca sa tina pentru iarna.
Pelteaua (jeleul) se prepara in general din fructe acre: coacaze, agrise, coarne, caise, visine, gutui, mere rosii.
Se fierbe la foc iute ca sa pastreze culoarea cat mai apropiata de culoarea naturala a sucului de fructe.
E gata cand o picatura pusa pe o farfurie, lasata la rece, se intareste repede sau cand incepe sa se inchege pe marginea lingurii.
Se ia spuma ca la orice dulceata si se toarna fierbinte in borcane incalzite, dupa care se mai ia odata spuma.
Sucul folosit la peltea trebuie lasat sa se limpezeasca foarte bine, numai astfel se va obtine o peltea transparenta.
Astea sunt tehnicile clasice de preparare a conservelor dulci.
furni spune:

M-am hotarat: ma duc in piata si ma orientez la fata locului.
Akella, am printat sfaturile tale privind procesul de fabricare al dulcetei, dar sunt prea profesionale pt. mine (adica, ce treaba are apa cu dulceata ? "Cantitatea de apa necesara pentru 1 kg zahar este 750 ml" ). ... Ma faci de nu mai fac... m-ai complexat...
Va pup.
PS: Voi ati luat, ati pus/facut ?!?!
Dianami spune:
Furni, eu tocmai am terminat tura a doua de borcane, desi sunt la cura de slabit
(dar am rezistat).
Am facut gem de capsuni, la 3 kg de fructe pun 1 kg de zahar. Iese f. bun, nu f. dulce (mie nu-mi place sa fie f. dulce) si fructele raman intregi. E o bunatate
!
Acum vreau sa mai fac cu fructoza, pt. bebelina mea, dar nu stiu proportiile, sunt in cautari inca.
Spor la treaba! 
Diana, mami de superbebelusa (15 iulie 2005)
Puiul meu iubit e atat de mare
Iulia Anastasia www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=70720" target="_blank">Povestea unei mame
Karina spune:
quote:
Originally posted by Diana Mirela
...
Acum vreau sa mai fac cu fructoza, pt. bebelina mea, dar nu stiu proportiile, sunt in cautari inca.
Sa ne spui si noua daca afli ceva ca si eu sint interesata.
kid2003 spune:
Pe cutia de fructoza spune ca indulceste de 4 ori mai mult decat zaharul, deci logic ar fi sa ajunga 250 g de fructoza , nu? Si eu vreau sa fac gem cu fructoza (pentru silueta mea, care nu se mai vede...) dar si pentru pitica mea de 8 luni (sa pape la iarna)
Karina spune:
quote:
Originally posted by kid2003
Pe cutia de fructoza spune ca indulceste de 4 ori mai mult decat zaharul, deci logic ar fi sa ajunga 250 g de fructoza , nu? Si eu vreau sa fac gem cu fructoza (pentru silueta mea, care nu se mai vede...) dar si pentru pitica mea de 8 luni (sa pape la iarna)
Da, asa scrie, dar eu am renuntat la zahar si folosesc fructoza la cafeluta. Inainte puneam 3 lingurite de zahar la o cana si acum pun 3 lingurite de fructoza
K