uleiul de masline!!! Beneficii
Raspunsuri - Pagina 5
Happiness_4_us spune:
Uleiul de masline
Stiai ca acest aliment poate avea puteri miraculoase pentru sanatate? Citeste in continuare si descopera secretul grecilor si al popoarelor mediteraneene care cultiva copaci de maslin de mii de ani.
Din timpuri preistorice, uleiul de masline era folosit pentru iluminarea locuintelor si a cladirilor publice. Astfel, simbolistica uleiului de masline a ramas legata de ideea de lumina. Exista mai multe tipuri de masline: unele sunt folosite pentru producerea uleiului, altele pentru mancare. In Grecia, exista cea mai mica rata a locuitorilor bolnavi de inima sau de cancer, iar localnicii au stiut dintotdeauna ca asta se datoreaza in exclusivitate consumului de ulei de masline. De asemenea, se considera ca uleiul de masline are virtuti afrodisiace. "Mananca ulei de masline si vino la noapte la mine" - este o zicala foarte apreciata in folclorul Greciei.
Astazi, copacul de maslin se mai cultiva in SUA si Australia. Uleiul de masline este un produs natural obtinut din boabele de masline. Exista o diferenta intre uleiul din fructe de masline si uleiul din samburele de masline.
Uleiul din sambure de masline este obtinut prin mijloace chimice, iar uleiul din fructe de masline se prepara prin mijloace naturale. In general, uleiul virgin de masline este un produs natural, care nu si-a schimbat caracteristicile. Acest ulei nu are chimicale si se prepara la o temperatura care nu depaseste 33 grade C.
Exista si ulei de masline rafinat, care insa are o culoare mai stearsa si care nu miroase la fel cu uleiul produs natural.
Uleiul de masline este un elixir de sanatate, pentru ca are mai putine calorii si mai multe vitamine.
Uleiul de masline joaca un rol esential in prepararea mancarurilor, carora le da un gust cu totul special. Alaturi de otet si de sare, uleiul de masline este ideal pentru conservarea mancarurilor (carne, peste, legume, branza). Dulciurile gatite cu ulei de masline sunt, de asemenea, delicioase. Uleiul de masline este folosit si in tratamentul unor afectiuni, fiind considerat un element de baza in compozitia multor medicamente si produse cosmetice.
Uleiul de masline contine acizi organici, vitamine, hidrocarboni, minerale. Fara indoiala, cel mai bun ulei de masline este cel "extra-virgin", facut direct din sucul de masline. Acest tip de ulei poate fi folosit in locul grasimilor de animale si chiar in locul untului. Uleiul de masline are efecte miraculoase asupra gustului atunci cand este folosit alaturi de suc de lamaie, otet si oua, in prepararea sosurilor de la aperitive. Grasimile de animale nu au agenti anti-oxidanti, de aceea mancarurile in care se folosesc nu au o rezistenta foarte mare la caldura.
Acesta este marele avantaj al uleiului de masline fata de celelalte tipuri de ulei. Studii recente au aratat ca uleiul de masline "extra-virgin" poate sa reziste si unei temperaturi de 200 grade C. De asemenea, si uleiul rafinat de masline are o rezistenta mai mare la caldura decat multe alte grasimi de animale. A fost dovedit stiintific ca uleiul de masline absoarbe mai putine grasimi decat orice alt gen de ulei. Nu ramane decat sa consumati cu multa incredere acest elixir de sanatate.
Calitatile uleiului de masline
Uleiul de masline trebuie realizat dupa standarde internationale, tinand cont de metoda de producere, de nivelul de aciditate si de caracteristicile organice.
1. Culoarea nu dovedeste intotdeauna calitatea uleiului. Nuanta unui bun ulei de masline poate sa varieze de la verde (daca are clorofila ca element principal) pana la galben auriu (daca are caroten);
2. Gustul si mirosul uleiului de masline sunt excelente. Daca uleiul este putin amar, asta inseamna ca maslinele nu au fost pe deplin coapte atunci cand au fost culese.
3. Aciditatea uleiului de masline nu trebuie sa depaseasca 3.3 grade. In Grecia, este considerat a fi cel mai bun ulei acela care nu depaseste 0.5 grade aciditate. Metodele de culegere, depozitare si presare a uleiului de masline pot afecta nivelul de aciditate.
4. Oxidarea este cauza cea mai importanta care duce la deteriorarea uleiului de masline. Localnicii simt dupa miros daca uleiul este deteriorat sau nu.
Afectiuni tratate cu ulei de masline
Colesterolul marit - uleiul de masline reduce concentratia colesterolului LDL (colesterolul rau) fara sa scada nivelul colesterolului bun (HDL).
Hipertensiunea - in acest caz reduce presiunea sangelui, sistolica si diastolica. Astfel, este redus riscul de infarct.
Cancerul - poate sa incetinesca evolutia cancerului la san, precum si celelalte tipuri de cancer. De asemenea, dieta cu ulei de masline si legume poate reduce sansele de aparitie a cancerului cu 75%.
Problemele gastrointestinale - are capacitatea de a spori buna functionare a ficatului si permite eliminarea substantelor toxice din organism.
Osteoporoza - uleiul de masline ajuta la mentinerea densitatii oaselor si la protejarea impotriva osteoporozei.
Artritele reumatice - uleiul de masline reduce sansele aparitiei acestora cu 75%.
Diabetul - uleiul de masline are efecte benefice si in tratamentul unor forme de diabet
Nana Motoc
Pana la nunta...
"Pentru a avea mai mult decit ai obtinut trebuie sa devii mai mult decit esti. Daca nu te schimbi vei avea intotdeauna ceea ce ai obtinut."
nadyana spune:
Mi-am luat si eu astazi ulei de migdale dulci sa am sa incep sa-l folosesc.Doamna de la plafar mi-a spus ca este f. eficient combinat cu ulei de masline in cantitati egale(10 ml. ulei de migdale dulci si 10 ml. ulei de masline)si folosit pe ten cu masaj in fiecere seara..
iren spune:
Am incercat shi io aseara peelingu cu cafea shi ulei de masline, e super, pielea ramine fina shi hidratata, kiar daca pe urma m-am spalat shi cu gel de dush, ca eram uleioasa, ou' prajit lipsea de pe mine
Dar am o intrebare: la cit timp se face?
Io shi plozii turbulentzi
In caz de greturi si alergii la anumite persoane, se recomanda retragerea intr-un loc izolat si racoros si consumarea, in liniste, a patru- cinci lamii pe ora.
nadyana spune:
L-ai folosit si pe fata sau doar pe corp?Crec ca saptaminal este ok,dar sa auzim si parerile fetelor.
iren spune:
Numai pe corp, ca fatza e taaare pretentzioana, cu zona T problematica, grasa, shi daca pun shi ulei...
Io shi plozii turbulentzi
In caz de greturi si alergii la anumite persoane, se recomanda retragerea intr-un loc izolat si racoros si consumarea, in liniste, a patru- cinci lamii pe ora.
lavinai spune:
eu il folosesc deja de vreo 3 saptamani pentru par si sunt foarte multumita!!! saptamana viitoare plec la mare si vreau sa imi iau cu mine si uleiul de masline ![]()
"Nu uita:langa cel mai inalt punct al fericirii se afla cea mai adanca prapastie a durerii."