temperatura
Mamici la care apelez ori de cate ori am probleme. Probabil s-a mai discutat pe forum, dar nu am timp sa caut. Acum sunt intr-o foarte scurta pauza. Am cateva intrebari:
1.cum va dati seama daca puiutii vostri au febra? As vrea sa stiu pentru ca sa nu le chinui cu termometrul (eu le iau temperatura rectal).
2.Cat de des le luati temperatura? Eu ori de cate ori le-o luam nu aveau.
3.De la ce temperatura ar trebui administrate antipireticele?
4.In timpul aparitiei dintisorilor pana la cat poate urca febra?
Va multumumim
Cosmina, Diana-Maria & Amalia-Ioana
Raspunsuri
carmina spune:
am doi copii, foarte diferiti intre ei, deci si din punctul asta de vedere. alexandru are fruntea fierbite (nu tamplele) si devine mai apatic, chiar de pe un 37,5. catrinel are palmele fierbinti, incheietura de la laba piciorului si ceafa. este apatica pana spre 38,5, dupa care devine brusc vioaie. la amandoi, le "sticlesc" ochii si parca au privirea incetosata. deci, dupa semnele astea pun si termometrul si mi s-a verificat.
la temperatura mica (pana in 38,5) le dau siropuri antipiretice (Nurofen, Marcofen, Panadol sau Calpol) in deverse scheme. daca au peste 38,5, le pun si supozitor. am avut si episoade de temperatura mare, la amandoi, si am invatat sa le fac impachetari in cearsaf umezit in apa rece, stors bine, cu care infasori pieptul copilului. alexandru a avut chiar parte de o baie in apa rece, in spital, cand avea un 40-41.
in timpul eruptiilor dentare, ai mei nu au facut febra. dar am inteles ca este permisa o febra de pana la 37,5.
ai grija cu liniutele. la temperatura luata anal se scad, din cate stiu eu, pana la 5 liniute pentru a obtine temperatura adevarata.
vilma spune:
Draga Cosmina, in mod normal ar trebui sa le iei temperatura etalon, ca sa zic asa, adica atunci cand copiii sunt perfect sanatosi si nu au probleme. O sa fie ceva intre 36,9 si 37,2. Aceasta este temperatura normala a corpului. In functie de aceasta, cand bebe va face febra, o sa stii ca un 37, 5 e febra.
Antitermicele se dau dupa indicatia doctorului.
In cazul eruptiei denatre, in principiu, febra nu are legatura. Din propria mea experienta, Anca avea capul mai cald (respectiv fruntea), dar in rest, temperatura corporala era normala.
Numai bine.
Vilma
cl spune:
1. Ii observ buzitele. Au o culoare mai intensa cand are temperatura. Ii pun mana si la ceafa. De obicei nu ma insel.
2. De cate ori nu-mi place cum arata. Buzele sunt mai rosii, este mai marait.
3. De cate ori trece de 37.2 Daca are temperatura mai mult timp(chiar daca este subfebril, adica sub38) poti risca sa-ti faca o aprindere la plamani.
4. Nu este o regula. Depinde de copil, poate sa-ti faca si 40.
Cel mai bine este sa vorbesti cu medicul, de fiecare data. Sanatate multa.
Claudia
cl spune:
Am uitat: pentru scaderea temperaturii poti sa le pui in picioruse sosetele inmuiate in otet. Este un leac babesc, dar functioneaza, crede-ma!
Claudia
micaela spune:
Eu simt ca are febra in prima faza dupa palmute, si apoi verific tamplele.
Sebi nu a suportatat sa-i iau temperatura rectal si nici mie nu-mi placea ca in timp ce era racit si abia adormea sa-i bag termometru in fundulet. Asa ca am cautat si am gasit alt gen de termometru "monitor fever" care este mult mai usor de folosit si mai placut pentru copil (are forma de buburuza, broscuta, fluturas ).Se lipeste pe piept, pe frunte, sau pe spate fara sa-l deranjeze pe micut si poate sta lipit pana copilul a scapat de febra. Costa in jur de 35000 lei dar este utilizabil de 3 sau patru ori (pana nu ami are adeziv). Merita sa-l incerci.
quote:
Initial creeata de cosmi
Mamici la care apelez ori de cate ori am probleme. Probabil s-a mai discutat pe forum, dar nu am timp sa caut. Acum sunt intr-o foarte scurta pauza. Am cateva intrebari:
1.cum va dati seama daca puiutii vostri au febra? As vrea sa stiu pentru ca sa nu le chinui cu termometrul (eu le iau temperatura rectal).
2.Cat de des le luati temperatura? Eu ori de cate ori le-o luam nu aveau.
3.De la ce temperatura ar trebui administrate antitermicele?
4.In timpul aparitiei dintisorilor pana la cat poate urca febra?
Va multumumim
Cosmina, Diana-Maria & Amalia-Ioana