"Mami,cum adica moare?"
Raspunsuri - Pagina 2
danna2002 spune:
mai de mult am mai povestit pe forum o varianta dragutza care ar putea fi spusa unui copil legata de disparitia cuiva drag.
Atunci spuneam ca li s ar putea spune ca oamenii la un moment dat nu mai locuiesc aici pe pamant ci in soare, se duc acolo chemati de o raza,nu stiu de unde am NASCOCIT IDEEA asta, IN CARE CRED, pana nu de mult eu aveam o legatura "speciala" cu sufletul tatalui meu. Legatura s a intrerupt de cand e bunica mea foarte bolnava pentru ca simt ca tatal meu si a regasit linistea dincolo..si prefer sa nu il mai deramjez. A durat mult pana am ajuns sa simt asta, tatal meu a disparut dintre noi batut pana aproape nu a mai stiut de el..s a stins acasa..si abia dupa 13 ani simt ca ii e bine acolo..
reveind sorry ca am vb un pic pe langa, eu cred ca nu e cel mai ok sa li se spuna cand sunt mici ..despre moarte..e cel mai bine sa stie o poveste frumoasa, zic eu, ca mai apoi cand ajung mai mari sa afle.
Principesa spune:
Dana, deci cand ajung mari sa suporte nu doar socul mortii ci si pe al schimbarii de perspectiva. O varianta prea idilica nu permite un travaliu de doliu atat de necesar sanatatii psihice.
Noi suntem tristi cand pierdem pe cineva. A respecta copilul inseamna uneori a-i oferi permisiunea sa simta ce simte, exprime ce simte si sa primeasca raspunsurile de care are nevoie.
Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura
Durerea este inevitabila dar suferinta este optionala
Raluca spune:
Dar la o intrebare de genul; de ce bebele se naste daca dupa multi ani moare? ce fac?
Raspunsul meu tampit a fost ca nu stiu raspunsul la aceasta intrebare...........
La fiica mea la gradi au in acest an o tema : box of feelings. pe baza unor cartonase f. expresive fac cunostiinta cu ceaa ce inseamna sentimente iar la suparare, tristete au discutat despre moarte.....mi s-a parut in prima faza deplasat, apoi m-am gandit ca poate e normal sa fie asa. oricum de atunci au inceput intrebarile pe aceata tema iar la unele nu ma descurc....asa ca ciulesc urechile la sfaturile voastre!
Raluca mama Ilincai de 4 ani
alinaluchian spune:
quote:
Originally posted by Raluca
Dar la o intrebare de genul; de ce bebele se naste daca dupa multi ani moare? ce fac?
Pentru ca viata noastra, pe pamint, nu este vesnica.
"Dragostea toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda. Dragostea nu cade niciodata."
filofteia spune:
quote:
Dana, deci cand ajung mari sa suporte nu doar socul mortii ci si pe al schimbarii de perspectiva. O varianta prea idilica nu permite un travaliu de doliu atat de necesar sanatatii psihice.
Noi suntem tristi cand pierdem pe cineva. A respecta copilul inseamna uneori a-i oferi permisiunea sa simta ce simte, exprime ce simte si sa primeasca raspunsurile de care are nevoie.
Si eu sunt de acord cu asta... am incercat sa fiu mereu cat mai aproape de realitate, pentru ca socul in cazul unei nenerociri sa poata "fi absorbit".
quote:
Asa cum am mai spus as merge pe relitate... In plus i-as prezenta viata mea... m-am nascut... am invatat... am facul copilul... il cresc si apoi ii vine randul lui sa aiba copii, sa-i creasca si sa moara si asa mai departe. Rostul? Fiecare isi are locul lui in acest lant... sa ne bucuram unii de altii.
l_carmen2003 spune:
Stiti ce am patit? Noi avem niste vecini tare draguti la casa pe care inca nu am terminat-o, care au doi caini superbi. Adica aveau, caci unul a murit, nu stiu de ce. Cand ii vedea ALex se bucra tare mult si desi cu 2 luni in urma l-a atacat un caine vagabond si in general ii e frica de caini, pe astia doi ii iubeste. Cand a aflat ca a murit Beket nu a vrut sa se mai joace cu celalalt catel. L-am intrebat de ce si mi-a spus ca e trist, pt ca nu stie de ce a plecat catelul de la el. -Pai nu era la tine, era la stapanii lui.
-Nu eu il iubeam si el ma iubea si acum a plecatla Doamne Doamne.
-Nu a plecat la Doamne Doamne, nu stiu daca Doamne Doamne tine catei.
- Atunci unde a plecat?!!!
I-am raspuns ca nu stiu si am sa intreb.
Ce sa ii raspund, ca m-a bagat in ceata!!! Are abia 2 ani si 9 luni impliniti luni! Ce sa ii spun, ca de marti tot intreaba de Beket.
silvana75 spune:
Anul trecut in septembrie mi-a murit bunica. Paul (5 ani) a stat la soacra-mea zilele alea.
- Baba (asa ii spunea) unde e?
- A plecat la Doamne-Doamne.
- Si ce face acolo? Se roaga?
- Nu, mami, sta si se uita la noi, de acolo de sus, din cer.
Asta a fost discutia de inceput. Saptamanile trecute am fost cu el la cimitir (nu fusese pana acum).
- Ce facem aici? De ce punem flori?
- Cand ne e dor de cei care s-au dus la Doamne-Doamne, venim aici si punem flori.
Nu stiu daca a inteles, nu mai pune intrebari, dar "culeg flori pentru ca mi-e dor de Baba"
Silvana si soricelu' Paul