Drum de servitute
Raspunsuri - Pagina 2
codruta_grg spune:
Iti multumesc mult pentru raspunsuri
.
Inca n-am vandut nimic, dar intentionez sa parcelez intai si apoi sa vand. Ma gandeam sa impart 2800 mp la 4. Poate e mai bine asa. Oricum voi merge la un topograf.
Merci inca o data!
Codruta &
www.snugglepie.com/ezb/284495.png" target="_blank">Petra Alexandra (9 august 2005)
& 
www.euroski.go.ro" target="_blank">SCOALA SKI
iepumare spune:
Pentru cei care au raspuns pana acum nu pot sa va zic decat sa nu mai dati sfaturi daca nu va pricepeti (sfaturi gen: sa treaca drumul de acces in proprietate publica, drumul nu se poate vinde, sau chestii de genul daca faci drum de acces te cocoseaza cadastrul, etc)
Hai sa-ti raspund si eu la intrebare, chiar daca e tardiv...sper sa fii inteles ce vrei.....
In primul rand drumul se poate vinde pentru ca este proprietate privata si va avea statut de drum de acces in planul de amplasament si fisa corpului de proprietate. Solutia nu e sa creezi un drept de servitute in favoarea vecinilor, ci sa dezmembrezi trenul in loturi mai mici din care unul sa fie drum de acces.
Indiferent daca vrei sa vinzi toate parcelele sau daca vrei sa pastrezi si tu o parcela crearea unui drum de acces este imperativa. Altfel cine o sa cumpere un lot de teren fara acces?. Faci in felul urmator: lotizezi terenul in X parcele si in plus dezmembrezi din lotul mare si o parcela care va avea rolul de drum de acces astfel incat sa poata deservi toate loturile. In documentatia cadastrala si in cartea funciara vor fi individualizate distict ca de exemplu: 1256/1, 1256/2, 1256/3, etc. In fisa corpului de proprietate a fiecarui lot va figura si destinatia terenului (teren, drum de acces, etc). Cand vinzi procedezi astfel: vinzi un lot de teren, sa zicem 700 mp si cota indiviza in procente din drumul de acces. Tu iti vei primi banii inclusiv pe suprafata in metri patrati ai drumului de acces. Adica de exemplu daca vinzi 700 mp teren + cota de 25% din drum care are 400 mp cu 100 EUR/mp, vei primi 700x100 EUR + 100mp drum x 100 EUR = 80.000 EUR. Viitorii proprietari vor stapani drumul de acces in indiviziune, in cote egale sau inegale (cota indiviza din drumul de acces e direct proportionala cu suprafata lotului pe care il vinzi de regula).
Alta solutie nu ai. Daca alegi sa dezmembrezi terenul fara a crea si un drum de servitute si daca vinzi parcelele fara acces la drumul principal, instanta la cererea reclamantului va crea acel drept de servitute care poate va trece prin curtea ta si nu cred ca iti va conveni. Oricum decat sa ai probleme ulterior sfatul meu e sa procedezi dupa cum ti-am scris. Consulta-te cu cineva de specialitate (avocat, ing. topo) si vei ajunge la aceiasi concluzie.
Faptul ca faci un drum de servitute nu o sa te coste sa te "cocoseze". In general inginerii topo iau cam 100 USD/EUR pe lot, dar nu e o regula. Depinde si de complexitatea lucrarii. In cazul tau e simplu daca nu ai constructii pe teren. Daca mai ai intrebari sau nelamuriri imi poti da un PM.
Aaa... si inca ceva. Dupa ce dezmembrezi sa duci o copie in 30 de zile dupa actul de dezmembrare la Taxe si Impozite Locale sa-ti modifice rolul. Pe masura ce vinzi te scazi cu rolul fiecarui lot vandut + suprafata vanduta ca si cota indiviza din drum.
irina.c. spune:
Iepu,bine ai venit pe forum.In legatura cu subiectul,am si eu o intrebare.Soacra mea locuieste intr-o vila,pe care o imparte cu inca o familie,fiecare familie fiind proprietara cu acte pe partea sa.Respectiva vila are si o curte care apartinea primariei,si pe care vecinii soacrei au cumparat-o recent,in totalitate,ea afland ulterior de asta.Acum problema: vecinul vine la usa ei si ii spune ca a cumparat tot terenul,si ca ii face o favoare ca o lasa sa treaca prin curtea lui(acum )ca sa intre la ea in casa(curte pe care au folosit-o in comun 30 de ani).Problema e ca prin curtea respectiva e singurul drum de acces,de jur imprejur fiind alti vecini,garduri,etc..Ce trebuie sa faca soacra mea in continuare?Vecinul o poate impiedica sa treaca prin curte ,trebuie sa deschida ea un proces,ceva,ca sa-si ceara dreptul?Daca ea vrea sa-si vanda casa altcuiva,cum se procedeaza cu trecerea asta?Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today
iepumare spune:
M-i se pare ciudat. Verifica daca pe langa dreptul de proprietate al partii din vila are si o cota indiviza din terenul pe care e construita vila. Terenul pe care e construita vila si restul de pe langa vila sunt unul si acelasi lucru, adica un singur teren. Daca are atunci nu ai de ce sa-ti faci probleme. Cota indiviza este o suprafata de teren neindividualizata nicaieri, adica nu poti sa zici ca ai cota indiviza de la gard si pana la pom....e stapanit in devalmasie.
Daca nu are si cota indiviza trecuta in actul de proprietate ii va solicita vecinului doar dupa ce se va convinge ca intradevar e proprietar sa-i instituie un drept de superficie. Daca nu vrea atunci singura solutie e instanta care iti va da dreptate. Cu hotararea instantei vei merge la Biroul de Crte Funciara sa-ti intabulezi dreptul de superficie.
Dreptul de superficie este un drept real care consta in dreptul de proprietate ce-l are o persoana numita superficiar asupra constructiilor, plantatiilor si altor lucrari aflate pe terenul apartinand altei persoane, teren in privinta caruia superficiarul dobandeste un drept de folosinta.
irina.c. spune:
Iepu,multumesc,o sa vad cum sta situatia exact in acte.Dreptul de superficie trebuie sa-i fie dat de vecin in scris,la notar,sau cum se procedeaza?
Cota indiviza din teren e proportionala cu suprafata de casa detinuta?Stiu ca ea mi-a spus ca niste metri din curte ii apartin,dar nu stiu amanunte.Poate e vorba de aceasta cota,si ea nestiind exact cum sta treaba s-a gandit,cum zici tu,ca de aici pana dincolo e al ei.
Oricum cred ca va trebui sa mearga la un avocat cu actele sa vada exact ce si cum.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today
iepumare spune:
Dreptul de superficie se da de catre vecin la un notar public si se intabuleaza in cartea funciara. Cota indiviza de tren (curte) e de regula direct proportionala cu suprafata ocupata in vila. Daca are in proprietate o cota indiviza (oricat ar fi de mica, poate sa fie si 0,1%)atunci nu mai are nevoie de dreptul de superficie acordat de vecin.
Iti spuneam si in post-ul anterior, daca detii in indiviziune o suprafata de teren (in cazul asta curtea) nu poti spune ca ai terenul de sub casa si vecinul restul. Pur si simplu e in indiviziune si nu poate fi individualizat nicicum. Deci ai dreptul sa treci prin curte sa ajungi la apartament, mai mult decat atat esti proprietara pe X% din curte (cat e cota indiviza).
Sper ca ti-am fost de ajutor