Copil supradotat. E bine sa-l duc la gradinita?!
Raspunsuri - Pagina 2
iris spune:
vistiana, si eu cred ca si sotul tau ca banii genereaza "fumuri", mai ales banii facuti in romania; nu vreau sa jignesc pe nimeni, am ajuns la concluzia asta petrecind doua saptamini pe plaja din mamaia, alaturi de un grup de familii bucurestene cu copii de 3 - 10 ani; a fost un mic cosmar pentru mine sa vad copiii aceia deja deformati de posibilitatile lor materiale; daca poti du-ti copilul la o gradinita normala, in contact cu copii normali; cind avea un an si 8 luni am dus-o la o gradinita particulara in brasov, nu am gasit alt loc pentru ea; pentru mine e destul de aiurea sa conversez cu copii de 3 ani despre culoarea noii masini "gipanu'"(aaaaah!!!) si alte maimutareli din astea care nici macar nu mi se mai pareau dulci in gura uni copilas..
cit despre intrebarea initiala daca sa il duci sau nu la gardinita eu te-as sfatui sa ai grija , tocmai pentru ca ai un copil supradotat, sa ii asiguri o 'viata sociala' cit mai bogata; s-ar puea sa aiba mai tirziu tendinta sa se izoleze si asta nu ii va face bine;
cl spune:
Draga Vistiana, daca-mi permiti, am sa-ti dau eu un sfat. Eu am avut copilul la doua gradinite particulare si am fost nu dezamagita, ci FOARTE dezamagita. Au ajuns ca toti incompetentii, din dorinta de imbogatire, sa-ai deschida gradinite particulare! Crede-ma, sunt depasiti de multe! Sunt si de calitate, nu contest, dar pana le vei gasi... vei consuma multi nervi, bani si mult timp! Acum puiul meu este la o gradinita de stat, unde nu are luxul de la gradinitele particulare. Dar are parte de o educatoare care iubeste si stie sa lucreze cu copiii! O educatoare care a stiut sa se impuna in fata lui din prima zi, el fiind un copil mai energic, fara sa-l bata, asa cum s-a intamplat la una din celebrela gradinite particulare! Si este mult mai importanta educatia, decat luxul, nu? Decizia iti apartine!
Multa bafta,
Claudia si Alex
carmina spune:
referitor la teama ta ca nu va face fata celolalti copii, fii linistita. alexandru al meu era oarecum timid si nu prea mancacios. de cand e la gradinita, mananca foarte bine si efectiv m-a surprins cat de sociabil este de fapt. pana la urma, noi am gresit neinsistand pe, hai sa zicem, socializarea lui.
in al doilea rand, nu cred ca o familie cu o situatie materiala buna nu isi poate creste corect copiii. sa zicem ca familia mea e poate comparabila cu a ta din punctul asta de vedere. dar am considerat ca este important chiar si numai faptul ca la o gradinita de stat va vedea de mic copii mai bogati si copii mai saraci si in felul asta, creste odata cu constientizarea acestei diferente si poate il va face sa aprecieze mai just ceea ce are. si cred ca asta conteaza aproape la fel de mult cat o lectie de morala.
nu l-am dat la o gradinita particulara pentru ca: cele pe care le-am vazut nu mi se parea ca ofera nimic spectaculos fata de cele de stat, poate mai putin numarul de copii raportat la o educatoare. si chiar lucrul asta mi s-a parut un dezavantaj: la ce bun (si Rechinuta sa nu se supere pe mine) o educatoare, o ingrijitoare, o asistenta la 15 copii?! ce sa le faca? nu cred in atentia sporita care ar avea automat rezultate mai bune. adica de exemplu, avand doi copii eu acuma, nu cred ca ii voi educa mai prost decat as fi educat doar pe unul din ei.
in sfarsit, da-l la gradinita, de stat sau particulara, asa cum considerati, dar sfatul meu este sa te interesezi temeinic despre gradinita.
dodo spune:
Vistiana si eu te sfatuiesc sa dai copilul la o gradinita unde copiii sint tratati IN MOD EGAL, indiferent de posibilitatile materiale sau capacitatile intelectuale. Ai sa ma intrebi de ce, pt. ca tu consideri ca al tau este supradotat? Am sa-ti raspund simplu: prin faptul ca tu il tratezi ca pa un copil cu calitati deosebite, in mintea lui se dezvolta sentimentul ca el este diferit de alti copii, le este superior si de aici va rezulta "cultul personalitatii" mai tirziu - sentimentul ca nimic nu este pe masura lui, scoala va deveni ceva plictisitor, indrumarile profesorilor desuete samd. deci el isi va crea o conceptie gresita despre viata. Sotul tau are dreptate, el trebuie educat in spiritul respectului fata de semenii lui, cu un mod de viata care sa nu difere prea mult fata de al altor copii, chiar daca va permiteti sa-i oferiti mai mult. Si inca ceva, e dureros sa se intimple, dar se poate intimpla oricind, doar traiti in RO: daca intr-o buna zi, "sacul cu bunatati" se va goli (nu trebuie sa mire pe nimeni in RO, sint atitia care au pierdut totul prin "bunavointa" sistemului de legi) iar copilul tau este obisnuit numai cu ce-i mai bun, cum ii vei explica ca mami si tati nu-i mai pot satisface gusturile? Doamne- fereste, dar nu se stie niciodata!!!
Vistiana spune:
Drage prietene,va rog sa-mi scuzati absenta,am avut mici probleme cu sarcina(sunt insarcinata cu al doilea)si am stat cateva zile in spital.
Consider sfaturile voastre foarte pretioase si va multumesc,dar totusi mi-e cam greu sa cad de acord cu grad de stat.Consider ca supravegherea este insuficienta.Am auzit de nenumarate cazuri cand educatoarele ies "putin" din clasa si ii lasa pe copii singuri-singurei intr-o debandada totala.Pe mine lucrurile astea ma sperie.
Tin sa vizitez si grad Rechinutei(desi e totusi cam departe de noi)si mi-a mai placut Happy Planet Kids(la Razoare,langa casa de casatorii sector 6).Daca aveti ceva cunostinte despre aceasta din urma,vor fi superbinevenite!
Va pup pe toate cu drag,sper sa mai tinem legatura.
Vistiana,mamica lui David.
Vistiana spune:
Revin cu o problema(sunt plina de asa ceva!):Avandu-l pe cel mic in burtica(4luni)e periculos sa-l duc pe David la gradinita? Ma refer la bolile pe care le poate lua de-acolo sa mi le dea mie si sa-i faca rau bebelusului.Voi ati avea curaj?
Andrada spune:
Vistiana,
Mai inti probabil trebuie sa cercetezi ce boli ale copilariei ai avut, daca esti vaccinata si cite din bolile pe care nu le-ai avut pot afecta sarcina. Un lucru e sigur, cum ziceau si fetele, contactele sociale sint importante la virsta lui, iar un alt aspect la fel de important este intarirea sistemului imunitar pentru colectivitate. Nu vrei sa-ti fie in clasa intii, sau in anul regatitor de scoala, racit si lipsind mereu, tocmai atunci cind ii se va cere prezenta zilnica. Gradinitza il va ajuta sa-si gaseasca locul in societate (cu cit mai devreme cu atit mai bine) si sa se raporteze la cei de virsta lui. In paralel tu poti continua educatia corespunzatoare nivelului lui intelectual, acasa. Cit despre ce fel de gradinitza sa alegi, eu motivele mi le-am cautat in alta parte. Cred ca cea mai importanta este educatoarea grupei. Du-te viziteaza cit mai multe gradinitze. Afla despre programul zilnic, activitati, reguli de disciplina, spatiul de joaca, igiena, mincarea oferita, ideologii de educatie. Du-te si intreaba-le tot ce vrei sa afli ca sa alegi cit mai in cunostinta de cauza atunci cind vei alege. Si nu in ultimul rind cauta sa nu fie prea departe de locul tau de munca. Nu vrei sa fii la o ora distanta tocmai daca cumva se va intimpla sa aiba nevoie de tine. Si inca ceva: sa intrebi de accesibilitatea locului: poti suna, veni cind vrei?
Andrada
L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele