spasmul hohotului de plans
Raspunsuri - Pagina 2
Luizax spune:
Lui Alex i-am facut analizele prima oara pe la 11 luni. Snage din degetel si coproparazitologie...si urina. Lumea face analize la bebei mai devreme...dar Alex (ca si bia ta) nu mi-a facut niciodata probleme...si sper sa nici nu imi faca :))))
Kestia cu psihologu la bebe mik mi se pare cam aberanta. Mergi si tu pe la medici si vezi ce iti spun, ca fiecare e cu pareile si cunostintele lui. Adica daca 1-2 iti zic ca e ok si "se mai intampla" nu te baza pe asta...du-te si la al treilea.
Multa sanatate! sa speram ca e doar ceva trecator...freo lipsa de calciu .......who knows...
Luizax - karkotash shef!
carmenp spune:
Nu stiu ce sa-ti spun dar daca mi s-ar intimpla mie in mod sigur albesc instantaneu ... De fire sunt destul de c...a si ma sperii mai din orice...Problema mi se pare demna de luat in seama si cred ca cel mai bine ar fi sa consulti un specialist in domeniu si sa te asiguri ca totul este asa cum trebuie sa fie, adica normal.
Carmen si Ionut
tinatache spune:
Cat de des? Pai ori de cate ori se intampla cate ceva si plange: ori mofturi, ori se loveste. De ex. a venti o data la grupa si era f obosita, s-a lovit de 3 ori si de 3 ori a patit asta. Intamplator a apucat-o si la dr. si avazut exact cum face si i-a spus.. ce ti-am scris mai sus. Si mamica ei e cam bulversata, ca nu stie ce sa faca, dar s-a obisnuit si ii "aplica" metodele pe care le stii deja. Fara palmute de fiecare data, o ia in brate, ii sufla... uite ca nu am fost atenta sa vad ce-i face pt ca de obicei o scoate din camera unde suntem si noi, la aer curat, si isi revine. Imi pare rau ca nu te pot ajuta mai mult. Si in urmatoarele 3 sapt. nici nu ma mai intalnesc cu mamica in cauza... din pacate, sa ii cer mai multe detalii. Sa ne tii la curent cu ce mai face bombonica .
Un Paste Fericit!
Cristina
madishor spune:
Nu te ingrijora (in masura in care poti). Cel mai probabil e vorba de "spasmul hohotului de plans". Din motive necunoscute pustoaica "uita" sa respire cand plange mai cu foc. O palmuta sau niste apar rece pe ochi ar trebui sa ii aduca aminte. Doctorita noastra zicea ca apare la aproape 10% din copii - nu e nimic anormal la ei, pur si simplu sunt niste copii mai sensibili. Ana a facut astfel de spasme de pe la 7-8 luni pana la 1 an si cateva luni (nu-mi amintesc exact, dar nu cred ca peste 1 an si 2 luni). La inceput erau mai dese si mai puternice, apoi scazut in intensitate si s-au rarit, pe masura ce a crescut si a putut sa se exprime si in alte moduri.
In nici un caz nu ii da calmante - pe mine ma ia spaima cand ma gandesc cat de usor se prescriu calmante pentru copilasii mici.
Nu te teme ca se va sufoca - reflexul este mai puternic si va reincepe sa respire inainte sa devina daunatoare lipsa de aer.
Pentru a fii sigura ca totul e in regula fa-i o verificare a inimii si analizele uzuale. In cazul nostru pediatra recomanda toate analizele la inceputul fiecarei primaveri, pentru ca este momentul in care apar cel mai adesea anemiile si alte "lipsuri" (calciu, vitamine etc).
Deasemeni, nu trebuie sa ii dai orice ar vrea imediat ce stramba gurita pentru ca e destul de mare incat sa isi dea seama ca se poate folosi de plans pentru a obtine orice vrea. Incearca sa pastrezi, insa, numarul de NU-uri stricte cat mai mic, pentru ca ai mai multe sanse decat daca nu cedezi niciodata (probabil ca stiai asta deja, dar pentru mine a fost o mare lupta pana am obtinut un echilibru intre "gica-contra" din mine si "gica-contra" din Ana - dar despre asta poate altadata).
florina spune:
in primul rand nu dispera! E cel mai important sa-ti pastrezi calmul in asemenea momente. Nu-mi vine sa cred prin ce treci, probabil imi pot imagina doar o parte din ceea ce ai simtit si n-am cuvinte sa-ti spun cat m-a cutremurat mesajul tau. Am inghetat.
Si eu am un bb de 11 luni, si nici noi n-am avut probleme pana acum.
Nu stiu sincer ce as fi facut in locul tau, nu stiu daca as fi stiut ca trebuie sa-l spal pe fata cu apa rece sau... ce sa-i fac.
Cred ca as fi murit de spaima langa el.
Ti s-a spus ce anume trebuie sa faci in caz ca aceste crize vor reveni? Cred ca e bine sa stie toata lumea ce sa faca in astfel de momente...
Imi pare rau ca vi s-a intamplat asa ceva si sper sa nu fie nimic grav.
Fa-i toate analizele posibile si du-l la cel putin 3-4 doctori. Eu asta as face.
Multa multa sanatate si sa dea Dumnzeu sa fie totul bine!
Florina & bb Tudor (11 luni si jumatate)
Otilia spune:
SINDROMUL HOHOTULUI DE PLĀNS
Definitie :
Sindromul hohotului de plāns nu este o criza de epilepsie.
Este o manifestare de colera, de furie, de durere sau de teama care ajunge pāna la lesin cu pierderea cunostintei, intotdeauna reversibila. Aceste simptome nu sunt deloc grave.
Trebuie ca parintii sa evita sa cada in capcana care consista in a nu interzice nimic copilului de frica sa nu faca « o criza ».
Sindromul hohotului de plāns este cauza cea mai frecventa de sincopa la copilul intre 5 luni si 3 ani.
4-5% dintre copii fac cel putin o data in viata sindromul hohotului de plāns !
Simptome :
Forma albastra (asfixica) reprezinta 60% din cazuri.
In urma unei suparari, copilul incepe sa plānga ; urla, tremura, respira din ce in ce mai greu.
Faza expiratoare, de cele mai multe ori silentioasa, se prelungeste din ce in ce mai mult, gura ramāne deschisa. Nici un sunet nu mai iese. Copilul se īnvineteste din ce in ce mai tare, cianoza se intensifica si apare apneea : acesta este « lesinul ».
Daca apneea se prelungeste, parintii asista la o sincopa asfixica insotita de pierderea cunostintei, hipotonie generalizata si revulsie oculara (darea peste cap a ochilor).
Aceasta seamana cu o convulsie. Copilul este ca si mort, inert, vānat si nu mai respira.
Dupa cāteva secunde copilul isi reia suflul si isi revine la cunostinta. Cāteodata, apneea dureaza mai mult si apar clonii. Trezirea survine totusi repede si fara nici un tratament.
Forma pala (ischemica) survine in 20% din cazuri.
Intotdeauna provocata de o frustrare, aceasta forma se caracterizeaza prin absenta tipetelor.
Sub efectul emotiei, copilul devine pal si pierde cunostinta. Este vorba aici de o sincopa provocata de oprirea inimii.
In alte 20% din cazuri ale sindromului hohotului de plāns, distinctia intre aceste doua forme nu este clara si derularea crizei este intermediara.
Evolutia :
Sindromul hohotului de plāns nu se mai observa dupa vārsta de 6-7 ani. Mai īnainte insa el antreneaza modificari relationale si educative importante care reprezinta toata gravitatea acestei afectiuni.
Este destul de frecvent ca evolutia sa fie agravata prin masuri intempestive : diagnostic gresit de epilepsie cu spitalizare abuziva si impregnarea de barbiturice de lunga durata, plasari diverse, sfaturi educative rau adaptate (sa se evite supararea copilului etc.).
De cele mai multe ori este vorba de copii hiperactivi, turbulenti, opozanti si nervosi. Exista o anxietate materna si familiala evidenta.
Sindromul hohotului de plāns este foarte spectaculos pentru parintii neinitiati. Acesta le provoaca un sentiment de super-protectie de care copilul profita excesiv. De teama declansarii acestor crize parintii nu mai īndraznesc sa le refuze nimic copilului care atunci se comporta ca un stapān tiranic.
Aceste spasme se produc dealtfel selectiv, numai atunci cānd un membru al familiei mai credul si īngaduitor este prezent !
Urmānd sfaturi adaptate, atitudinea parintilor poate face sa dispara crizele foarte rapid.
Diagnostice diferite : criza de epilepsie sau spasmofilie.
Caracterul īntotdeauna provocat, scurtimea pierderii cunostintei (cāteva minute maximum) si revenirea ei rapida sunt elementele fundamentale ale acestui diagnostic.
Succes si sanatate!
Otilia&LaAdelita