Cum ne hranim cand alaptam?

Cum ne hranim cand alaptam? | Autor: mihaela.f

Link direct la acest mesaj

Buna mamicilor si viitoarelor mamici!

Pentru ca imi doresc foarte mult sa alaptez muuult timp si pentru ca bebelusul meu sa primeasca in laptic tot ce ii trebuie, imi pun urmatoarea intrebare: ce ar trebui sa mananc in perioada alaptarii?

stiu ca trebuie mult lapte si produse din lapte...ca nu ai voie prajieli si maioneza.
Dar sunt novice in acest domeniu si vreau sa invat tot ce trebuie.

Mamicile care alapteaza/au alaptat -cum v-ati descurcat?
ce a fost mai bun pentru puiuti?

Multumesc
Mihaela
32+

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10054;101/st/20060618/k/e328/preg.png

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mika12 spune:

Eu mananc absolut orice (la recomandarea pediatrei), mai putin carne in sange si branza din lapte nepasteurizat si totul este ok. In schimb, am inteles ca mamicile din Romania evita anumite alimente (varza, fasole...) Nu fumez, nu beau alcool si evit absolut orice contact cu mediile unde se fumeaza. Apa o beau cu multa sete, placere si entuziasm! Ne face bine la amandoi!
Sarcina usoara!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tomasa spune:

Desi mi s-a spus ca pot manca orice eu am evitat cateva alimente: fasole, mazare, varza, conopida si in general astea care baloneaza. De asemenea ceapa si usturoiul care pot schimba gustul laptelui.
De evitat stiu ca mai sunt prajelile, prajiturile de cofetarie, sucurile din comert, cofeina, ciocolata, tot ce fermenteaza sau e greu la stomac. Mie neonatoloaga mi-a spus ca regula generala este: ce iti face tie rau, te baloneaza, etc. ii va face si lui rau, acum uitandu-ma in urma nu cred ca este chiar asa.
Eu zic ca in alaptat merge mai mult pe incercate, papi cate putin din ceva si vezi cum se comporta bb, daca nu-l influenteaza poti sa repeti figura. Al meu de ex. nu a reactionat bine la rosii crude, salata adica si am evitat de atunci incolo.
E bine sa mananci bine, din toate grupele alimentare, fara sa exagerezi cantitativ, punand insa accentul pe calitate. Eu iti recomand iaurtul, eu papam cel putin o jumatate de litru zilnic, compoturile (pot fi chiar fara zahar, depinde cum iti plac), neaparat proteine, carne fiarta sau la cuptor, legume fierte cu unt, paine neagra, ceai de chimen si anason. In general cat mai multe lichide, eu alaptam cu sticla cu apa plata langa mine.
Eu am mancat si fructe/legume proaspete, nu in cantitati mari, dar totusi si nu am avut probleme. Colicii tin de fapt de gradul de maturitate al intestinului copilului, mai putin de ce manaca mama, iar cantitatea de lapte produsa eu stiu ca este coordonata de psihic, mai putin de alimentatie. Daca tu esti convinsa ca ai lapte, ca poti alapta, etc. totul va fi bine, sunt convinsa.
Alapteaza exclusiv, fara suplimente de lapte praf, la cerere, fara sa introduci biberonul si atunci vei avea lapte.
Totusi ai grija sa te hranesti corespunzator, eventual continua cu prenatalele ca sa nu te trezesti tu cu carente de vitamine si minerale dupa, mai ales la ce oboseala este in perioada cu alaptat...

Tomasa, fericita mamica a lui Tudor (9 ian. 2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luizax spune:

asha cum zice si tomasa trebe sa incerci. Doctorii iti zic ce stiu ei ca trebe evitat, alimente care de obicei fac problemutze. Dar, depinde si de mami si de bebe.
Eu beau cafea cu cofeina si bebe nu zice nika. Am baut intr-o zi decofeinizata si n-a dormit toata ziua, mheh.
Am mancat salata de rosii, pizza, un pepsi din cand in cand, salata de vinete, ceapa. Aseara am mancat salata de oua cu ceapa si ma gandeam "oare o mai manca Giulia laptiku?" ...binenteles ca a mancat si nu a comentat - acuma doarme :))) Usturoi insa nu am curaj sa mananc - deshi am mancat ieri nishte piftie...usturoiata :)
A, am mancat si sarmale....care st cu varza...tot nici o reactie de la bebe.
Ideea e sa nu te stresezi si sa papi numa supa de pui si d-astea dietetice, ca nici asha nu-i bine. Tre sa ai fortza sa produci lapti pt. bebe.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Eu am alaptat 18 luni si oricum mi s-ar fi parut o prostie sa mananc atata timp numai supe dietetice si gratar!
Ideea este urmatoarea ; dupa nastere incepi sa mananci usor, evitand initial laptele dulce (poate da crampe la bebe) , legumele si fructele crude care fermenteaza repede sau au semintze mici (rosii, kiwi, mar, castraveti etc), axandu-te pe carne, legume fierte, produse lactate , iaurt...etc.
Apoi, dupa cateva zile, incepi usor usor sa introduci si alte alimente despre care stii ca iti plac urmarind si reactiile copilului. dAca ti se pare ca ceva nu ii prieste, intrrupi consumul acelui aliment si il reiei dupa o saptamana-doua, e posibil sa nu mai aiba probleme. Astfel intr-un timp relativ scurt vei putea manca si bea cu moderatie tot ce doresti (evident inafara de alcool).
Eu am mancat de toate si bebe nu a avut nici un fel de problema, dar dupa schema de mai sus. adica nu te arunci din prima pe fasole, varza, etc..dar le poti consuma apoi fara probleme daca iti plac. Valabil si pentru cele cu gust puternic gen ceapa, usturoi, etc..am mancat de am spart!
Alaptare indelungata!

Ioana 38 saptamani cu Serghei si Katja (30 martie 2004)

pozici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela.f spune:

Mika 12, Tomasa, Ina, Luizax multumesc mult pentru sfaturi.

si eu merg pe ideea ca un psihic bun te ajuta in procesul de alaptare.

ceapa stiam ca este buna pt bebe pt ca transmite somnolenta. Si eu am record la baut laptic de la mama(pana la 1 an jumatate) si preferatele 'mele' erau: ceapa cu branza si paharul de bere :-)

Cred ca sfaturile acestea prind tare bine!
Mihaela
32+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adelapop spune:

si eu ma gandeam sa deschid acest subiect, deci prinde foarte bine
dar din ce am inteles eu nu prea conteaza alimentatia....banuiesc ca e suficient doar faptul ca mananci ca sa faca mama lapte.
27+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela.f spune:

Asa este Adela: sa mananci lucruri sanatoase si care aduc laptic; in rest, totul este sa incerci daca micutului ii place alimentul x sau y.

Mihaela
32+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns microbu spune:

buna dimineata, fetelor!

stiu ca vb despre alaptare si eu inca nu am ajuns sa alaptez dar ma gandesc ca alimentatia este aprox la fel ca in timpul sarcinii. eu sunt o graviduta prea grijulie , zic eu....si as vrea mult de tot sa ma ajutati pt ca am o mare dilema: la capitolul lactate/branzeturi pe care NU trebuie sa le consumam in sarcina din cauza listeriei/toxoplasmozei face parte oare si telemeaua asta noua? medicul mi-a zis fara specialitati fermentate, fara mozarella, cas, etc si mi-e jena sa-l sun sa-l intreb atata lucru.
poftesc foarte tare la telemea cu rosii si nu stiu ce sa fac, daca ii fac rau lui bebe? voi credeti ca trebuie sa cumpar numai de la magazin, produse pasteurizate?
sper ca nu m-am bagat aiurea in discutia voastra, sa aveti astea 2-3 zile de vacanta frumoase si langa cei dragi!

16+

Mergi la inceput