PAULO COELHO
Raspunsuri - Pagina 4
steinbeck spune:
Mi-am facut si eu timp sa sar putintel in apararea lui Cuelho; ma bucur ca au mai facut-o si altii inaintea mea.
Eu am citit toate 5 cartile lui cam intr-o perioada de 2-3 saptamani; am inceput cu Alchimistul la recomandarea unui prieten (ca tot e asta cartea cea mai citita a lui C.) si apoi restul de 4. Si ce m-a atras pe mine la el este tocmai simplitatea (ca pt copii cum s-a mai zis aici); este extrem de greu sa reusesti sa vorbesti simplu, pe intelesul tuturor despre chestii importante; Daca m-ar pune cineva sa aleg intre a-l asculta pe Moromete sau pe tipul ala cum il chema din "Cel mai iubit ..." l-as alege fara discutie pe Moromete.
Mie mi s-au parut f. interesante toate cartile lui ( cea mai putin interesanta mi s-a parut chiar Alchimistul :) ). Nu spune nimic nou Cuelho. Ideile exprimate in carte nu sunt nimic nou sub soare. Dar le spune al naibii de bine. Pana la urma e greu sa spui ceva nou acuma. Mi s-a parut un suflu nou in literatura. Si chiar nu se poate spune ca sunt superficiale. Acum e greu de adus ceva nou, dar poti sa spui lucrurile vechi intr-un mod nou mai pe intelesul tuturor si pe intelesul vremurilor. Chiar zic ca problema artei din ziua de azi e ca se cauta originalitatea cu lumanarea (apropo de de un alt topic referitor "Arta contemporana intre avangarda si impostura"); Arta de acuma cu cautatul orginalitatii cu orice pret mi se pare ca a ajuns un fel de loz in plic; De aceea poate apreciez asa mult ce a scris Cuelho; Pt. ca mi se pare care scrie cu foarte mult suflet si care cum am eu obiceiul sa zic "nu cauta sa epateze" cum fac f. multi, ci din el proza curge, asa simplu cum curge ea.
Apropo de simplitate eu aveam un test pe care il dadeam, fara sa anunt scopul, diverselor persoane din jurul meu; le dadeam sa citesca o carte Rainer Maria Rilke "Povestiri despre Bunul Dumnezeu"; f.putin cunoscuta, Rilke fiind cunoscut indeosebi ca poet; e o carte minunata;
Faza cu brazilienecele care zic ca Cuelho e un scriitor comercial care scoate carti pe banda mie se pare aiurea total; cred ca a scris in jur de 11-12 bucati in vreo 15 ani; oops daca asta e pe banda?! Ca volum probabil tot ce a scris el nu face cat o carte obisnuita a lui Dostoievski sau cat una de a lu Llosa ca tot s-a vorbit de el. Comercial; faptul ca se vinde nu inseamna ca e prost nici ca e comercial scris; asta e; se vinde; Si "Forrest Gump" care e un film superb a fost un succes imens de incasari; faptul ca f. multi au vazut in el doar o comedie f. buna, asta e partea a doua; pacat pt ei. Neluand in considerare si faptul ca poate si in Brazilia e valabila chestia "Nimeni nu e profet in tara sa".
E drept ca pt Cuelho este o adevarata isterie acuma; dar asta nu inseamna ca e prost; imi aduc aminte de isteria Umberto Eco; f. interesante, bine scrise, dar nu spuneau nimic; cu toate ca am devorat si Trandafiru si Foucault; isterii se pot intampla si cu reali si cu neimportanti.
Parerile proaste despre Cuelho de la care il citeste pot veni din mai multe zone (aici poate cam bat campii):
- chiar trece Cuelho pe langa fara sa-l simta; it's happening; poate la a doua citire iese mai bine.
- se asteapta la altceva; se asteapta la ceva mai "tare"; si e atat de socat ca i s-au inselat asteptarile incat trece pe langa
- elitism; te simti prea "tare" pt simplitatea lui Cuelho; prea place la prea multi oameni, ca sa-ti placa si tie; modalitatea asta de a gandi o cunosc f. bine pt ca mi s-a intamplat si mie (nu cu Cuelho e drept :))
Sper ca nu am plictisit :D
danis spune:
pentru qsar:
nu am inteles care este intrebarea...
daca se poate, te rog intreaba clar sau scrie-mi un mail
qsar spune:
quote:
Originally posted by danis
pentru qsar:
nu am inteles care este intrebarea...
daca se poate, te rog intreaba clar sau scrie-mi un mail
Scuza-ma, te roooog!
Exact cand editam subiectu' s-a trezit BB Dinu si din greseala am trimis mesajul asa cum era.
Iti voi trimite un mail... Oops! Sariti! BB-phon-ul, din nou!
Q (Gabriela si BB Dinu fomistu')
dede spune:
Daniela,
Tu spui ca aceste carti ale lui Coelho au picat tocmai bine pentru tine deoarece ai avut o stare sufleteasca "propice" - intrebare: oare nu este un merit al cartilor puterea de a ne induce ele insele o anumita stare de spirit ???
Interesanta ideea credintei omului actual - si nu pot sa nu ma gandesc la bisericile din America in care slujbele sunt tinute in ritmul muzicii :D. Poate din cauza ca-mi lipseste cu desavarsire aceasta latura laica sa nu-l apreciez pe Coelho?
"La raul Piedra...." - singura carte care mi-a "spus" ceva.Singurul lucru cu care am ramas de la Coelho este ideea de "fata feminina a chipului lui Dumnezeu" - idee generoasa si absolut noua pentru mine. Altfel, hmmmmmm...
Steinbeck,
Hehehe, categorisirea "celorlalti" te-a facut sa te simti mai in siguranta? Adica, tie-ti place Coelho - iar restul sunt ori ... , ori..., ori.... :D Iti acord circumstante atenuante, totusi : (poate) bati campii & (poate) esti programator :P.
Pledoaria ta pentru simplitate nu tine... din ce am inteles eu, tu vrei sa raportam continutului ceea ce apartine formei. Superficial, dezamagit sau elitist, potzi sa-mi spui cum vrei, dar la mine nu functioneaza aceasta extrapolare.
Astept alte argumente :P
Aaaa, si inca ceva: Petrini poate este un Moromete peste timp, si o intrebare de ce scrii Cuelho?
DeDe
danis spune:
"oare nu este un merit al cartilor puterea de a ne induce ele insele o anumita stare de spirit ???"
nu numai; pe mine ma bucura si cartile care alina, raspund la intrebari, te conduc la noi intrebari, si amplifica ceea ce exista deja, nu numai cele care "creeaza" ceva in tine; ce mi se pare minunat (iar mie mi s-a intamplat asta) este faptul ca uneori ele stiu sa vina la tine fara sa le chemi; daca tot am amintit de "omul recent", tot Patapievici scrie ca se bucura ca a avut norocul sa fie ales de cartile bune; si tot despre "omul recent" si noile "comportamente" religioase, mie nu-mi plac bisericile acelea, ci cantarile bizantine si slujbele ortodoxe traditionale (nu condamn pe nimeni, e numai chestie de gust); ceea ce am vrut sa spun cu abordarea din perspectiva laica nu se refera la noile metode prin care curentele/sectele/bisericile incearca sa aduca oamenii la biserica ci la faptul ca Dumnezeu este aproape si accesibil chiar si pentru "omul recent", oricare i-ar fi educatia, profesia etc., iar asta nu depinde de forma sub care "practica" sau nu religia ...
ideea unei "divinitati feminine" este prezenta in crestinism prin Maica Domnului (mama terestra a Mantuitorului) prin faptul ca dupa inviere Maintuitorul s-a aratat mai intai unei femei si mai sunt si alte aspecte; astfel de exemple se pot gasi si in civilizatiile orientale si nu numai; dar acestei idei, ca sa vorbesc in termenii "omului recent" nu i s-a facut multa publicitate pana acum; poate de aceea pare noua;
tot ce am scris este numai chestie de gust si pareri personale, va repet ca nu am de gand sa atac sau sa critic pe nimeni; insa ma bucur ca m-ai intrebat, dede, pentru ca mi-a facut bine sa scriu toate astea; daca vrei sa ma mai intrebi ceva iti raspund cu placere,
multumesc
steinbeck spune:
quote:
Originally posted by dede
Steinbeck,
Hehehe, categorisirea "celorlalti" te-a facut sa te simti mai in siguranta? Adica, tie-ti place Coelho - iar restul sunt ori ... , ori..., ori.... :D Iti acord circumstante atenuante, totusi : (poate) bati campii & (poate) esti programator :P.
Pledoaria ta pentru simplitate nu tine... din ce am inteles eu, tu vrei sa raportam continutului ceea ce apartine formei. Superficial, dezamagit sau elitist, potzi sa-mi spui cum vrei, dar la mine nu functioneaza aceasta extrapolare.
Astept alte argumente :P
Aaaa, si inca ceva: Petrini poate este un Moromete peste timp, si o intrebare de ce scrii Cuelho?
DeDe
Nu; Petrini e ceea ce a crezut Preda ca a devenit el peste timp; din pacate/fericire nu era; el era tot un Moromete.
Iar ca scriu Cuelho; Who cares? acuma nici macar nu stiu daca il chema Paul, Paulo sau Paula :); zimi ignorant sau cum vrei tu; dar chiar nu conteaza cum il cheama, sau faptul ca eu scriu gresit cum il cheama. Uite de acuma o sa-i zic Ibrahim.
Apoi faptul ca unei persoane nu ii place Ibrahim nu inseamna deloc ce zici tu ca ca am zis eu ca e "Superficial, dezamagit sau elitist"; nu inseamna chiar nimic; una din persoanele la parerea careia tin eu f. mult nu i-a placut Ibrahim; asta nu inseamna nimic; nu am incercat nici o categorisire; am incercat sa dau o explicatie de ce anumitor persoane nu le place Ibrahim. Dar se vede ca te-ai simtit atacat :D; pacat; era doar o parere care nu corespundea cu a ta. Iar cu alte argumente nu am de ce sa vin; nu incerc sa incerc sa dovedesc nimic si nici "sa ma simt in siguranta".
Acuma chiar te atac; cand zic ca mi se par de jena persoanele care intr-o discutie contradictorie pun pe tapet chestii colaterale care nu au nici o legatura cu subiectul gen "De ce scrii Cuelho" sau "vezi ca o propozitie se incheie cu . nu cu ;" (asta ti-a scapat; in fine ai tradus-o prin "programator"). Eu nu-ti acord nici o circumstanta atenuanta :D
Toate cele bune.
Mausin spune:
Eu sunt fan Coelho. Zic ca are un stil inedit si din ce in ce mai bun. Acuma, fiecare cu ce cauta si pe unde il izbeste - pe mine m-a frapat cat de simplu expune idei pentru care altii au consumat tone de hartie, numai ca sa spuna (sau sa combata) acelasi lucru. Un exemplu e citatul acela - nu-l am la indemana - dar era cam asa: "Daca vrei ceva cu adevarat, tot Universul conspira la realizarea dorintei tale". Pentru unii suna a prajitura cu crema de telenovela si glazura de wishful thinking, pentru altii suna a filozofie new age, pentru altii suna a chintesenta filozofiei, poate. Pentru mine mare parte din ce am citit acolo suna adevarat.
In ceea ce priveste stilul "simplist" mie mi se pare grozav ca sa pot citi cartile astea inainte de a adormi - cand nu mai prea sunt in stare sa citesc nici Hawking, nici Jung...
Eu zic ca are valoare. Dar ce stiu eu, la mine in biblioteca Coelho sta pe raftul de "favorite", intre cartile lui Eliade si ... Harry Potter.
Tango spune:
Am vazut ultimul roman al lui Coelho. Se numeste "11 minute". Nu l-am cumparat insa :(((
Victoria
dede spune:
Ok, am sa aleg calea cea simpla: fiind lipsit de cele mai elementare notiuni religioase, Coelho nu reuseste sa ma "starneasca" indeajuns. Nici simplitatea pe care se tot insita nu ma face sa-l apreciez... Daniela, merci de raspuns si ti-as fi recunoscator daca mi-ai sugera niste titluri in care mai apare "divinitatea feminina" :D. Mausin, nu stiu cum e cu prajitura aia, da' eu chiar am ramas cu un gust dulce-amar dupa Coelho :D. Steinbeck, imi pare sincer rau de confuzia creata - as fi fost disponibil pentru o disputa in anumite limite...
Au revoir, m. Coelho!
DeDe