Euthyrox - e permis?

Euthyrox - e permis? | Autor: michandro

Link direct la acest mesaj

Buna fetele,

Am fost la un endocrinolog (cu alte probleme - in special colesterol) si mi-a prescris EUTHYROX (de 100mg, 1/2 de pastila de 4 ori pe saptamana). I-am zis ca vrem un , ca sa nu-mi prescrie ceva contraindicat. Mi-a zis ca (din contra!) are efect benefic.

E adevarat? Pot sa continui sa iau EUTHYROX?

Mihaela

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns angiVa spune:

Draga mea, Euthyroxul este un hormon de sinteza - levotyroxina care este indicat in afectiuni tiroidiene de genul: hipotiroidism sau in cazuri in care s-a practicat tiroidectomie, pt. normalizarea nivelului hormonal (TSH). deci in general e indicat in cazul in care tiroida nu produce o cantitate suficienta de hormoni tiroidieni.
Sincera sa fiu nu inteleg cum ti s-a prescris acest medicament fara a iti face niste analize si a-ti pune un diagnostic clar.
Este foarte adevarat ca Euthyroxul ajuta in sarcina in sensul ca atunci cand se formeaza bebeul are nevoie si el de acesti hormoni, si daca nu se gasesc suficienti in organismul mamei poate avea si bb-ul probleme de tiroida.
Eu de ex. sufar de tiroidita autoimuna asociata cu o usoara hipotiroidie, pentru care iau zilnic 1 pastila de 100mg de Euthyrox, iar in sarcina probabil ca va trebui putin marita doza daca TSH-ul creste. Dar oricum nu se prescrie respectiv modifica doza fara a face in prealabil dozarile hormonale tiroidiene: TSH, FT4.
Daca medicul nu te-a pus sa le faci, eu zic ca e mai bine sa-l intrebi de ce ti-a prescris un astfel de hormon si cum te ajuta acesta in scaderea colesterolului.
Ca sa te mai lamuresc cu o chestie: eu am colesterolul f. mic, la limita de jos si sunt bolnava de tiroida de 3 ani.
sper sa te ajute oarecum explicatiile mele, daca mai ai ceva intrebari scrie-le si am sa-ti raspund in masura in care stiu.

te pup, multa sanatate
angiva

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michandro spune:

Draga AngiVa,

Am facut analizele de care mi-ai zis. Acum nu le am la mine (sunt la serviciu), dar din cate imi aduc aminte sunt cam asa:

THS = 2.5...
T4 libera = 0.80

Scuza-ma daca nu le tin minte exact. Toate analizele au pornit de la depunerile de grasime (colesterol) de pe ploape (diagnostic pus atat de dermatolog, cat si de endocrinolog: Xantelasma). Am incercat sa vedem care sunt cauzele, insa nu se stie.

Din analize a rezultat un colesterol de 228 (max. 220 - insa pentru varsta mea trebuie sa fie max. 200). Nu e foarte mare. In mod normal nu necesita tratament medicamentos, decat un regim alimentar lipsit de grasimi alimentare. Trigliceridele sunt foarte bune (rezultat 85, normal 40 - 170).

Doctorica care mi-a reconamdat EUTHYROX a zis ca asa va ajuta la scaderea colesterolului, si poate dupa o luna de tratament (si regim alimentar) se vor mai retrage si petele de pe ploape.

Aseara am discutat cu sotul meu si e cam sceptic. Considera ca nu e momentul sa fac acest tratament. Regimul alimentar, da. (Am si mai multe kg. de cat e normal).

Cam asta e. Tu ce zici, sa continui cu EUTHYROX, sau nu?

Te pup,
Mihaela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinuche spune:

buna mihaela,
pot sa iti spun ca si eu iau euthyrox de 1 an si jumate aproape (am o gusa mica). initial am luat (cam 1 an) 0.25 (o patrime de pastila) , acum mi-a marit doza la 0.5 . Am intrebat endocrinologul daca este contraindicat euthyroxul in cazul in care voi ramanesi mi-a zis ca nu este, din contra e bun pentru bb.
mie mi-a mai zis ca voi mai lua inca vreo 2-3 ani de acum incolo, asa ca nu imi fac probleme.

alinuche

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lucia spune:

Eu sunt insarcinata in noua saptamani si iau euthyroxul in continuare. Dr. mi-a spus ca il voi intrerupe inainte de nastere cu o luna jumatate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angiVa spune:

Michandro, e suficient sa citesti pe prospectul Euthyroxului ca sa te convingi ca la un TSH de 2.5 care este normal (al meu este 5.4, limita maxima este 4.6) poti sa risti sa faci hipotiroidie daca ei supliment de hormon tiroidian, care poate duce la infertilitate. Nu stiu eu ce a facut-o pe dr, ta sa creada ca nu-ti functioneaza ok tiroida atat timp cat este ok TSH-ul??? ti-a facut vre-un eco? Eu nu sunt medic, dar am studiat destul de mult si prospectul medicamentului, ca eu una ma feresc sa iau suplimente hormonale , mai ales daca nu e cazul.
Asta ar fi sfatul meu, dar sincera sa fiu nu am mai auzit pana acum de diagnosticul ce ti-a fost pus. Poate este tot o problema hormonala. Cu regimul ce ti l-a prescris sunt intru totul de acord.
Din pacate , eu nu pot sa-ti spun daca sa iei sau nu Euthyrox, pt. ca nu sunt medic, si dupa cum ti-am spus nu cunosc aceasta boala de care suferi, dar poate ar fi mai bine sa mai consulti un alt medic endocrinolog. Oricum, daca te decizi sa-l cumperi citeste neaparat prospectul!!!!!!

Te pup,
angi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angiVa spune:

Scuze!!!!!!!!! am scris o mare prostie mai sus si acum corectez: risti sa faci hipertiroidie daca iei doza prea mare de hormoni, ceea ce poate duce la probleme de fertilitate.
angi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michandro spune:

AngiVa, Multumesc foarte mult pt. sfat. Ne hotarasem sa nu mai iau (am luat doar o 1/2 de pastila de 100mg - ieri am fost la doctor).

Sper sa-mi rezolv problema cu xantalasma si prin alte metode. oricum o am de cca 10 ani, asa ca poate sa mai astepte! (Stiu ca nu e o gandire pozitiva, dar daca tot nu se stie exact cauza...)

Pe prospectul pe care-l am scrie ceva de genul:
Contraindicatii:
a. Hipertiroidie (exceptand cazul levotiroxinei: medicatie aditionala in tratamentul hipertiroidiei cu antitiroidiene de sinteza);
b. sarcina: utilizarea hormonilor tiroidieni in asociere cu tratamentul hipertiroidiei cu antitiroidiene de sinteza este contraindicata in sarcina.

Multumesc mult,
Mihaela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristiana spune:

Dragele mele,

Ma bucur foarte mult ca ati abordat acest subiect, am vrut si eu de mult timp, dar nu credeam ca mai are si cineva problema asta. Si eu iau Euthyrox de vreo 6 ani, o doza destul de mare, 150 mg pe zi, am tiroidectomie cvasitotala. Imi doresc foarte mult un copil si astept, tot de vreo 6 ani, ca endocrinologul sa imi dea unda verde, sper ca toamna asta, ma tot duce cu zaharelul de nu stiu cand.
Ceea ce nu inteleg eu este:
- cum poate sa se dezvolte un copil in interiorul unei femei care nu are tiroida (doar paratiroide si hormoni de substitutie)?
- oare Euthyroxul este de ajuns pentru a avea un copil normal?
- chiar nu dauneaza in nici un fel copilului, la urma urmei este tot un medicament?
- mai e cineva care a nascut, fara sa aiba tiroida?

Sorry daca am pus prea multe intrebari stupide, dar chiar ma chinuie!
Va doresc multa sanatate!
Cristiana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angiVa spune:

Draga Cristiana, te-as ajuta cu placere daca as cunoaste cazuri cu tiroidectomie, dar asa nu pot sa-ti spun nimic concret, imi pare rau. Ceea ce stiu totusi este faptul ca Euthyroxul nu dauneaza sarcinii ci face bine deoarece si fatul are nevoie de hormoni tiroidieni si in plus Euthyroxul pe care-l iei dupa riroidectomie te ajuta sa ai in organism o buna functionalitate hormonala, deci implicit sa ai si ovulatie. Eu cred ca este ok acest tratament, numai ca medicul tau probabil ca asteapta sa se stabilizeze functionarea tiroidei inainte de a ramane insarcinata, nu?
Pupici,
angi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristiana spune:

Dragele mele,
In primul rand multumesc - cam tarziu, e drept - pentru raspunsuri si pareri! Dupa ceva timp ma chinuie din nou intrebarile referitoare la dereglarile de tiroida si sarcina. Cum spuneam, eu nu mai am tiroida de vreo 6 ani si iau euthyrox. Lucrurile sunt normale, toti medicii (endocrinolog, ginecolog) mi-au spus ca pot avea copii fara nici o problema, dar mie tot mi-e frica! Mai e cineva in aceeasi situatie - care ia euthyrox in timpul sarcinii, sau care a avut probleme de tiroida si a nascut?
Ma chinuie tot felul de ganduri si ma intreb daca pot avea un copil normal.
Va doresc sanatate!
Cristiana

Mergi la inceput