pensii private
Am multe nelamuriri in legatura cu reforma pensiilor,se pare ca va fii adoptata din toamna acestui an.
Stie cineva exact cum o sa fie? Cat o sa mai cotizam la stat?
Ce companii se vor ocupa de banii nostri?
Vom mai ajunge oare sa luam Pensie?Parintii nostri se plang ca au pensiile mici,dar eu ma tem ca generatiile noastre nu vom mai apuca pensia.Pe mine ma bate tare gandul sa-mi fac de pe acum o pensie privata,dar nu prea stiu unde si in ce companii sa am incredere.
Raspunsuri
Cristina A spune:
Subscriu la subiectul deschis de tine si invit mamicile care au pensii private sa ne invete si pe noi unde sa fim atente atunci cand semnam o polita; sa ne spuna ce companii prezinta seriozitate - iar aici as intreba mamicile din tarile calde ce garantii exista acolo pentru companii cum sunt ING, AIG, INTERAMERICAN, AVIVA sau ?? poate alte companii de renume de care noi inca nu am auzit.
Tudorr spune:
eu nu am , dar sper ca anul acesta reusesc sa fac. de fapt am avut o tentativa de anul trecut la ING, DAR LIPSA BANILOR.... m-a impiedicat anul trecut oricum am vorbit cu cineva de acolo, orientativ mi-a dat si un desfasurator, poti sa cotizezi orice suma vrei pe an (cit te tin buzunarele), eu imi permit numai 10 milioane ptr mine, 10 milioane ptr sot=20 mil pe an . im momentul asta nu-mi aduc sigur aminte citi ani trebuie , parca minim 15 ani. Astept si alte idei, poate cineva de aici imi da o alta alternativa... Dar nu am inteles ceva aseara la stiri , spuneau;pensie de stat, obligatorie, privata. cum adica???????????/Si de stat si alta obligatorie?????????? inafara de aia privata????????? nu am priceput !!!! luminati-ma.
elena d spune:
sunt oarecum in tema cu subiectul ptr. ca am studiat problema la un moment dat, nu prea indepartat.
pe scurt, din punctul meu de vedere, lucrurile stau cam asa: Romaniei ii este impus sistemul de pensii private, din motive strategice economice, si nu numai. odata cu aderarea la UE, echilibrul in cadrul bugetului economic national trebuie facut cumva, si daca nu sunt platitori, vorba aia... "nimic nu e!".
acum nici macar legile aferente nu pot fi aplicate la noi ptr. ca nu prea exista ceva bine definit ptr. situatia de la noi, in plus nema metodologii, dar cel mai important e faptul ca NU SUNT OAMENI SPECIALIZATI in domeniu - daca stiti ceva de profesia de actuar, si cu ce se "maninca" ea mai discutam...
acum perceptia oamenilor e ca se organizeaza noile caritas-uri, tunuri si tepe date de anumite grupuri financiare in mare lipsa de bani. sau poate fi tepuiala secolului, cu banii nationali de pensii.
cei care vor beneficia de pensii private, IN ANUMITE CONDITII, vor fi peste cel putin 10 ani. se vehiculeaza ideea ca ar fi de la anul, adica din 2007, ptr. anumiti cotizanti.
EROARE ! vor sa implementeze sistemul din vara lui 2007.
studiati putin propunerile ptr. modul de conducere al sistemului de pensii private, indiferent de categorie, stat, private sau combinate.
eu NU am incredere deloc acum, mai astept si alte pareri, dar astept sa se faca ceva serios. despre cele de la ING, AIG, AVIVA, alta data, criza de timp acum
pa
Guestus spune:
"dar cel mai important e faptul ca NU SUNT OAMENI SPECIALIZATI in domeniu - daca stiti ceva de profesia de actuar, si cu ce se "maninca" ea mai discutam..."
adica o banca sa stringa bani de la populatie si sa-i bage in niste actiuni...fonduri ...si la sfirsit ( cind omul > 60..65 ani) sa-i dea inapoi impreuna cu cresterea aferenta trebuie sa angajeze "actuari"?
pentru meseria de actuar trebuie sa faci facultate privata pe undeva?
ciocolata cu piper spune:
Eu am o prietena care se ocupa cu asigurari de viata,dar lucreaza cu aproape toate firmele de asigurari,este consultant in asigurari, si ea mi-a recomandat ca si companie AIG.Ce-i drept dintre toate ofertele care mi le-a facut la celelalte cea mai avantajoasa era la AIG.
Am cautat si eu pe net si am vazut ca AIG este numarul 1 in lume.
La ING era mult mai scumpa,la Tiriac la fel,AVIVA am inteles ca nu este prea OK,ASTRA si-a cam pierduc credibilitatea,Interamerican stau cam prost din punct de vedere financiar,asa am inteles.
Cred ca ar trebui ca fiecare sa-si spuna parerea pentru ca cei interesati sa poata obtine informatii cat mai bune.
Daca ati fost inselati de o companie de sigurari spuneti-o pentru a nu mai fi si altii interesati.
Eu am sa mai iau notite de la prietena mea si am sa mai vin cu noutati daca sunteti interesati.
impreuna spune:
Exact problema asta o studiez si eu acum.
Am apelat la consultanta celor de la OVB si deocamdata ne tot sfatuim sa gasim cea mai buna modalitate.
Recent am incheiat o polita de asigurare pt copil cu AVIVA pt ca are clauze f avantajoase. Nu intra la pensia privata, dar asigurare in caz de vre-o nenorocire este destul de mare. Plus ca dobanda este ok si statisticile se iau dupa dobanda pesimista, nu ca si la alte companii unde vin cu o dobanda mare luata in calcul dupa anii in care au avut cel mai mare profit.
Sincera sa fiu, incerc sa ma hotarasc intre AIG sau AVIVA, dupa spusele consultantilor ar fi cele mai avantajoase.
Flavia (sotie si mamica fericita)
elena d spune:
stimabile Guestus, ptr. meseria de actuar trebuie sa ai ceva singe in vene, nu stiu daca ma-ntelegi, ca sa impresionez auditoriul plata unui asemenea om se face cu multe zerouri la coada sumei... ca lumea e mai mult interesata de asa ceva la noi.
dar te intereseaza domeniul asta ? eu te iau in serios la faza cu intrebarea despre scoala facuta de actuari. scoala ca scoala... ca pina o termina trebuie sa dovedeasca ca poate profesa, adica trebuie sa capete referinte internationale, serioase, si nu pe chestii politice sau alte abureli. in plus profilul moral si PSIHO este la f. mare pret. au niste asigurari de sanatate de cazi pe spate !
scoala finala se face parca la Londra, asa stiam o varianta, cursanti la bucata se numara, dupa ce dovedesc ca sunt matematicieni (pe bune), au studii de marketing, strategii economice nationale, si multe multe altele, ptr. ca pe mina lor se dau finantele a milioane de oameni, ca si pensii private, in cazul particular discutat aici.
apropo, de pensiile actuale de stat, tot un astfel de om trebuia sa se ocupe. de-aia sunt astfel de sume cu care mori de foame dupa 35-40 ani de munca grad nu-stiu-care de munca si care ar fi trebuit platite regeste, si cred ca valoarea punctului ala de pensie e o mare abureala. v-as zice ceva de o pensie din 1987, actualizata de marii "ginditori" ai sistemului de pensii de stat ! si v-as spune de faptul ca acum sunt oameni obisnuiti dintr-un anumit "sistem" care primesc pensii de 4 x salar mediu/ec. sa-i vad peste 10 ani ! fara actuari !
si astea au o legatura cu altceva, nu mai zic nimic, ca vine serviciul ala nou de informatii, da o cautare pe net si baga interdictii la utilizator elena d
Candy spune:
M-a preocupat si pe mine problema asta, anul trecut sotul meu a venit cu o oferta de la ING, am studiat-o, dar mie mi-a atras atentia in textul lor ceva care spunea, in esenta, ca ei nu-si asuma riscul riscul in caz de ceva... (adica daca se intampla ceva, ei dau faliment sau mai stiu eu ce, tu pierzi banii).
Oricum, am amanat povestea cu pensiile private pana cand se mai clarifica situatia, termenul e atat de lung si situatia Ro atat de nesigura, incat mi se pare riscant sa-mi bag banii in asa ceva. Nu are rost sa comparam situatia noastra cu a celor din tarile vestice, mai ales ca toate politele sunt calculate in valuta si oscilatia cursului valutar face aproape imposibile orice previziuni.
impreuna spune:
De obicei daca o companie falimenteaza, clientii isi recupereaza banii pt ca toate sunt re-asigurate la randul lor la alte companii. Eventual dupa despagubire isi inceteaza activitatea, nu stiu...
Eu am auzit ca e mai avantajos sa inchei polita de asigurare in lei, dar ce facem cand vom trece la euro ca si moneda nationala? In 20 de ani se pot schimba multe...
Flavia (sotie si mamica fericita)
Guestus spune:
"scoala finala se face parca la Londra, asa stiam o varianta, cursanti la bucata se numara, dupa ce dovedesc ca sunt matematicieni (pe bune), au studii de marketing, strategii economice nationale, si multe multe altele, ptr. ca pe mina lor se dau finantele a milioane de oameni, ca si pensii private, in cazul particular discutat aici."
pai in tot EU sint la banci si societati care ofera pensii private cite fire de par am eu pe mina stinga. Oare toti cei ce muncesc in domeniu au parcurs cursul de "actuar" de la Londra?
trebuie sa faca si academia protv un asa curs...nu se poate