Postul Mare - sa-l tinem impreuna (2)
Raspunsuri - Pagina 2
irina.c. spune:
Lilia,peste se mananca sambata,e Bunavestire.Uite calendar aici:http://www.credo.ro/calendar-ortodox-martie.phpIrina si bb Ilinca(26 apr '04)
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today
nadyana spune:
Buna fetelor si felicitari pt. subiect.Cred ca este un subiect foarte inspirat.Tineti-o tot asa in continuare si Dumnezeu sa ne binecuvanteze.Eu nu prea am tinut post,dar vreau sa incerc si sigur voi reusi.
Lilia cum faci pilaful cu ciuperci?Arata f. bine mincarea pe care ai pregatit-o.poti sa ne spui cum ai facut si ce ai pus?
Fetelor, ce retete bune de post mai stiti?
Doamne ajuta!
LiliaToma spune:
Irina, multumesc pentru calendar, abia astept ziua de sambata, deja ma gandesc ce sa fac atunci cu peste.
Pilaful cu masline, l-am facut foarte simplu. Am fiert orez in apa cu condimente si aproape de sfarsit am adaugat maslinele felii. Am observat ca daca sunt mai putine condimente, e mai bun( sau poate noua ne mai place mai putine). De ex intr-o zi am pus strict numai sare si piper negru si atunci cred ca a fost cel mai bun orez. Acuma am luat ceva din comert, cica special pentru pilaf de post si nu prea mi-a placut. De asemenea am incercat si pilaf cu alte legume, prajeli, suc de rosii si nu prea a mancat sotul meu. Asa ca aleg aceasta varianta: cu apa, sare, piper negru si ceva acolo: ciuperci, masline sau carne de soia: e si mai simpla si mai acceptata de noi.
Snitelele le-am facut din felii dupa reteta de pe pachet.
Retete eu am o groaza adunate, v-am zis. Daca vreti va trimit. E adevarat ca eu luand din diferite surse, am observat dupa aia, ca multe se repeta dar nu am mai reusit sa le clasific.
Azi am facut niste " papanashi" . Habar nu am daca asa se numesc: am amestecat cartof fiert si pasat cu usturoi, ceapa si faina. Si le-am prajit. Au iesit foarte bune.
Despre ispite, am observat si eu ca acuma tind sa fiu mai nervoasa si mai suparacioasa. Incerc sa nu uit ca e o ispita si trebuie sa ma abtin de la ganduri, vorbe si fapte spuse la suparare.
Lilia si printesa ei AMELIA (26.09.2004)
Copiii vin pe lume cu agenda lor proprie: unii ne lumineaza viata, unii ne testeaza rabdarea, unii ne dau un scop, altii incep sa aiba grija de noi.. cert este ca atunci cand vin, copiii schimba totul.. ( DH)
Tzuni spune:
Buna seara, fetelor!
Sa nu ma dati disparute, dar m-am mutat cu munca intr-un birou nou si pana se instaleaza si Net-ul inca mai dureaza. Deocamdata mutam birouri, scaune si dulapuri...
Ajung seara franta acasa, dar tot imi mai fac timp sa spun o rugaciune!
Gabriela, astept sa intru din nou "on-line" cu acte in regula si povestim.
Va imbratisez pe toate si...revin cat de curand!
Tzuni
mic si drag si scump si grasunel
roxana1974 spune:
Salutare fetelor. Mai, ce frumos ca postiti..eu nu postesc de data asta, habar nu am de ce, insa vreau sa va pove ceva simpatic...
Acum cativa ani, tineam postul Pastelui, posteam zilnic...si mai pe la sfarsitul postului, m-a lovit o pofta crunta de prajituri cu crema multa.. nu vazusem niacieri casa ma ispiteasca, dar imi veneau in minte obsesiv...imi lasa gura apa, eram innebunita si in acelasi timp nu vroiam sa o comit. Eram si mult mai credincioasa atunci...si m-am rugat cumva sa-mi treaca pofta aia. In noaptea ce a urmat am visat o masa mare plina cu prajiturile respective si eu ma indopam din greu din ele...va jur, parca le mancam pe bune, atat de "real" parea totul. A doua zi m-am trezit pur si simplu "satula" ca si cum as fi mancat pe saturate...
morala: nu fumati in lift
Post placut! (asa scrie pe ciocolata Primola, de post, cu crema de visine, o minunatie!)
vidiazni, ce-si face omu' cu mana lui se numeste lukru' manual
Ica 1975 spune:
Fetelor vad ca sunteti tare credincioase si ca reusiti sa tineti post.
Eu mananc lacto-vegetarian si miercurea si vinerea - post. Poate in posturile urmatoare voi reusi sa fiu si eu alaturi de voi.
Referitor la post am si eu cateva intrebari - stiam ca postul trebuie sa fie total, dar am vazut, citind pe aici, ca pot exista abateri trupesti, sau ma insel? Adica, suntem oameni, si uneori cadem in ispita, insa putem tine postul si asa? Nu spun sa incepem postul cu gandul asta, dar se poate intampla. Si inca ceva, femeile in general au tendinta sa fie cochete, machiaj, ruj, lac de unghii - se poate si in post? Ca normal este interzis tot timpul, insa eu nu ma pot abtine? Voi cum procedati?
Va doresc sa va dea Dumnezeu putere.
Ica
Propriile fapte te fac sa fii insemnat sau neinsemnat.
irina.c. spune:
23 martie '06-ziua 18 de post
Buna dimineata!
Lilia,suna tare bine reteta aia de pilaf cu orez.Si cred ca merge grozav langa niste snitele de soia.Ica postul ar trebui sa fie total,daca il vrem"ca la carte",dar acum fiecare dupa puteri.Important e sa ne luptam si sa ne depasim pe noi insine.Postul asta sa facem un pic,in cel viitor sa facem mai mult decat am facut acum-si tot asa.Cel mai bine e sa aiba orisicine duhovnic,sa se sfatuiasca cu el,fiindca doar duhovnicul stie masura fiecaruia si ce e mai potrivit de facut.Referitor la machiaj- eu personal cred ca totul trebuie sa fie cu masura,adica sa nu cadem in extreme si sa facem dupa puteri.Dar macar la Biserica e bine sa mergem nemachiate(sau macar nerujate).Eu nu ma machiez in general,o fac foarte rar,la ocazii,si atunci foarte discret,dar asa am fost intotdeauna,adica nu e un efort ca sa ma abtin
.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today
Gabrielama spune:
Buna dimineata!
Bine zice Irina - azi facem putin, maine mai mult decat am facut si tot asa...
Pentru mine mancarea nu mai este o problema in postul asta; nu ma gandesc la nici o alta mancare, nu imi pasa ce mananca ceilalti din jurul meu. Recunosc insa, ca gandurile "rele" nu ma prea lasa in pace; ma enervez la servici, bomban, gandesc raspunsuri "acide" si pe unele chiar le dau... ma straduiesc, dar uneori este tare greu.
Cum povestea Roxana1974 cu prajiturile mi s-a intamplat mie cu laptele; este singurul "aliment" caruia ii simt lipsa; doua nopti la rand, in vis, am baut la lapte de n-ai vazut....
Sa aveti o zi minunata!
Gabi
carolinah spune:
Pe asta cu machiatul n-o stiam. Ma rog, si eu ma duc la biserica nemachiata, dar daca apar nemachiata la birou dimineata s-ar putea sa ma intrebe secretara: Dvs pe cine cautati? Si nu ma machiez tare, dar fara rimel arat de parca nu prea as avea ochi!
In fine, pana sa ajung eu la faza cu nemachiatul mai trebuie sa ma imbunatatesc in niste arii muuult mai importante si mai grave, ca atare...
lina, cu Alina si Ana... si tati, evident
LiliaToma spune:
Cu machiajul nu am nici eu probleme. In primul rand stau acasa si nu simt nevoia machiajului, in al doilea rand chiar si la serviciu, de multe ori o faceam mai mult din obligatie decat din dorinta. Nu prea imi place sa ma machiez, o fac rar si putin.
Din cate stiu eu, problema cu machiajul nu tine numai de post. Eu stiam ca in general se considera pacat pentru ca prin machiere si infrumusetare artificiala, vrei sa duci in ispita barbatii si nu respecti frumusetea data de Dumnezeu.
Partea trupeasca. Cred ca pana la urma fiecare decide cum vrea. Eu am ajuns la un compromis cu sotul in privinta asta. El nu este cu postul si religia, nu imi interzice mie, dar nici eu pe el nu il impun. Deci am ales o cale de mijloc ca sa zic asa: nici ca inainte, nici deloc.
Desi nu am fost de acord, am auzit un preot la TV care spunea ca nu sunt interzise contactele trupesti intre soti, or eu nu m-as fi asteptat de la un preot sa zica asta...
Lilia si printesa ei AMELIA (26.09.2004)
Copiii vin pe lume cu agenda lor proprie: unii ne lumineaza viata, unii ne testeaza rabdarea, unii ne dau un scop, altii incep sa aiba grija de noi.. cert este ca atunci cand vin, copiii schimba totul.. ( DH)