Chimicalele din viata noastra!!
Raspunsuri - Pagina 2
Idora spune:
Adevarul amar despre indulcitorii artificiali
Ii consumam, constient sau inconstient, in cantitati uriase si adesea ucigatoare. Inclusi intr-o gama imensa de produse, indulcitorii artificiali sunt cel mai adesea dositi. Foarte rar ni se spune de catre cei care ar trebui sa o faca despre efectele lor nocive, in schimb, tot mai multi dintre noi ajung la medic la varste tot mai fragede si cu boli tot mai grave. Statisticile vorbesc: peste 500.000 de diabetici in Romania, carii dentare la varste sub treizeci de ani, gripele tot mai periculoase, candidoze in forme mai mult sau mai putin violente, gastrite, obezitate etc. Lipsa informatiei naste monstri. Cati romani stiu, oare, ca una din pricinile acestor adevarate flageluri o reprezinta alimentatia noastra, invadata de substante otravitoare, intre care indulcitorii sintetici ocupa un loc fruntas? O sinteza a acestei arzatoare probleme va va ajuta sa cunoasteti si sa evitati fenomenul.
ZAHARUL
Ar putea parea un gen de „fanatism naturist” afirmarea faptului ca un aliment de baza, cum este considerat zaharul rafinat, este toxic, nociv pentru sanatate, mai ales ca este utilizat de aproximativ o suta de ani in Europa. Si totusi, datele stiintifice din ultimele decenii, privind efectele sale, sunt cat se poate de concludente. Ce este, de fapt, zaharul? Este o substanta de semisinteza, deci nenaturala, care se obtine in principal din sfecla de zahar. Procedeul sau de extractie si de rafinare a fost pus la punct inca din 1850 in Romania si in zona de sud-est a Europei, devenind aliment de baza dupa Primul Razboi Mondial. Cam tot de atunci au aparut, dupa care au proliferat la scara tot mai larga, si problemele de sanatate generate de el. Zaharul alb este format dintr-o singura substanta, zaharoza, in timp ce organismul uman a fost programat in cursul sutelor de mii de ani de evolutie sa digere si sa asimileze numai combinatii complexe, naturale de zaharuri, existente in fructe si legume. Administrarea unei substante pure, obtinuta prin procedee chimice, cum este zaharoza, care trebuie prelucrata cu pretul unor mari eforturi de catre organism, pentru a fi asimilata, constituie un adevarat soc pentru o serie intreaga de organe, producand perturbari in lant.
Efectele nocive ale consumului de zahar
Ce se intampla in organism cand consumam intr-o zi 100 g de zahar s-ar putea descrie in tratate intregi de biochimie. Mai usor este sa apelam la statisticile cu notatii concrete, realizate in ultimul timp. Iata, pe scurt, principalele riscuri provocate de consumul zaharului rafinat.
Diabetul - l-am pus pe primul loc, nu din cauza ca este cel mai raspandit (desi peste 500.000 de diabetici la o populatie de 23 de milioane este o cifra cel putin ingrijoratoare), ci pentru ca este cel mai periculos. Consumul de zahar si produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului, care, epuizat de sarcina de a ajuta la metabolizarea unor mari cantitati de zaharoza, incepe sa nu mai functioneze la parametrii normali. Asa apare diabetul, care cu timpul produce perturbari catastrofale in organism. Anual, la noi in tara, mii de oameni, tot mai multi cu varste sub treizeci de ani, orbesc, fac boli vasculare si cardiace, mor din cauza complicatiilor diabetului. Prognozele specialistilor nu sunt foarte optimiste: in urmatorii cincizeci de ani, daca nu apar modificari majore in alimentatia si stilul de viata al omului modern, proportia diabeticilor se va dubla, poluarea si stresul fiind factori favorizanti pentru aceasta boala. Un motiv foarte serios de a lua in considerare informatiile din acest articol si de a cauta sa renuntam pe cat posibil la acest aliment.
Idora spune:
Aristhefy si osna, ma bucur ca va intereseaza ce am scris.Macar sa ne mai ferim cat de cat, ca in totalitate n/avem cum, de porcariile pe care le baga astia in produsele alimentare si nealimentare.
Caria dentara - a proliferat foarte mult in urma consumului abuziv de zahar. Daca la inceputul secolului al XX-lea, doar 5-10% din populatia sub treizeci de ani prezenta aceasta problema, pe masura ce zaharul a fost adoptat in alimentatie, ea a ajuns la proportii de pana la 95%. Interesant este ca popoarele care din motive de traditie sau de inapoiere economica nu consuma acest produs prezinta o incidenta a cariei de zece-douazeci de ori mai mica, in schimb se confrunta cu o explozie de probleme dentare atunci cand ajung sa consume zahar.
Osteoporoza si tulburarile de calcifiere - una din problemele majore pe care le pune organismului consumul de zahar este perturbarea metabolismului calciului. S-a constatat in schimb la persoanele care renunta complet la consumul acestui ingredient si trec la o dieta cu multe fructe si legume proaspete, consumate crude, ca gradat calciul este din nou bine asimilat.
Scaderea imunitatii - se traduce printr-o multitudine de infectii, de la banalele gripe si guturaiuri, de care parca nu mai scapam, la candidoze, cistite sau dermatoze infectioase. Se pare ca zaharoza afecteaza sinteza unor hormoni direct implicati in coordonarea activitatii sistemului imunitar.
Cancerul, in special cel de colon - studii recente au pus in evidenta faptul ca cei care consuma multe dulciuri si alte produse cu zahar sunt mult mai predispusi la cancer, mai ales cu localizari in tubul digestiv. Incidenta cancerului de colon (intestin gros), de pilda, este de pana la cinci ori mai mare la marii consumatori de dulciuri decat la persoanele care consuma foarte rar sau deloc zahar.
Alte boli si tulburari la care ne predispune zaharul sunt: alergia, sclerozarea timpurie si fragilizarea vaselor de sange, cardiopatiile, gastrita si colita de fermentatie, tulburarile de ciclu menstrual la femei (in special dismenoreea). La copii, consumul frecvent de dulciuri perturba procesele de crestere, duce la aparitia rahitismului si a fragilitatii osoase, declanseaza pubertatea prematura, genereaza probleme de comportament: conduce la scaderea vointei, predispune la violenta, scade capacitatea de concentrare etc.
Cine trebuie sa renunte in mod special la consumul de zahar
In mod normal, cu totii ar trebui sa ne ferim si, pe cat posibil, sa renuntam la consumul acestui aliment nenatural si care - vom vedea - se insinueaza in dieta noastra fara sa ne dam seama. Exista insa asa-numitele grupe de risc, la care consumul de zahar si dulciuri, chiar si in cantitati moderate, conduce foarte usor la aparitia sau agravarea unor perturbari si boli. Iata, pe scurt, care sunt aceste categorii: cei care au antecedente de diabet in familie, cei care se confrunta cu un stres accentuat, persoanele care sufera deja de una din bolile enumerate mai sus (diabet, alergie, infectii recidivante, osteoporoza, hipocalcemie, cardiopatii, tulburari hormonale), copiii aflati in pragul pubertatii, persoanele cu gastrita hiperacida manifesta sau latenta ori care sufera de colita de fermentatie. De asemenea, persoanele care se confrunta cu anumite probleme psihologice, cum ar fi lipsa de vointa, cu stari de astenie, depresii accentuate, ar trebui sa renunte la consumul de zahar, care s-a demonstrat ca accentueaza aceste probleme.
Renuntarea la zahar
Este oarecum echivalenta cu renuntarea la un drog. De ce? Deoarece pentru multi oameni, dulciurile sunt nu doar desert, ci si aliment de baza, sustinator de efort si... consolare in momentele amare ale vietii. Mai mult, din punct de vedere medical, s-a constatat ca atunci cand aceste persoane renunta la produsele cu zahar apar perturbari comune cu cele ivite la consumatorii de narcotice: stari de oboseala, nervozitate, incapacitate de efort, dureri de cap. Personal, cand m-am hotarat sa renunt la zahar, fara a ma confrunta cu aceste simptome, am facut o alta constatare deranjanta - aproape toate produsele care se gasesc la un chiosc alimentar contin din belsug acest ingredient si deci nu pot fi consumate. Apoi, m-am confruntat cu situatii care mai de care mai delicate, ca aceea in care nu am mai putut consuma prajiturile pregatite de mama special pentru mine, ori a trebuit sa refuz politicos bucatile de tort, la ziua prietenilor mei, am suferit de sete pentru ca toate sucurile care se gasesc in comert sunt cu zahar etc. O situatie neplacuta, dar care reflecta un lucru extrem de important: fara sa ne dam seama, fiecare dintre noi consuma cantitati imense de zahar. Conform statisticilor Uniunii Europene, de pilda, un adult consuma zilnic, din sucuri, ciocolata, produse de patiserie, prajituri, biscuiti, sosuri, cafea sau ceai indulcit, intre 100 si 200 de grame de zahar. Aceasta inseamna ca, anual, o persoana consuma in medie cincizeci de kilograme (un sac!) de zahar, ceea ce fara indoiala poate fi clasificat drept abuz si explica explozia de boli pe care le-am mentionat anterior. De ce am pus la dispozitie aceste date? Pentru a ne da seama de necesitatea efortului de a reduce consumul si de a ne dispensa complet, macar pe anumite perioade de timp, de acest aliment care aparent ne face viata mai dulce, dar in realitate are efecte cat se poate de amare. Despre inlocuitorii naturali ai zaharului vom vorbi la sfarsitul acestui articol.
Idora spune:
ASPARTAMUL
Atunci cand a fost descoperit, in 1965, a fost o adevarata revelatie: are o putere de indulcire de doua sute de ori mai mare decat a zaharului, costa mult mai putin si nu contine nici o calorie - visul dependentilor de dulciuri din toata lumea. A intrat rapid in compozitia sucurilor de tip „light”, a ciocolatelor, bomboanelor, precum si a produselor de cofetarie preambalate. A devenit component de baza al unor indulcitori cu nume sonore: „Nutra Sweet”, „Equal”, „Equal Measure”. Pur si simplu, aspartamul a creat o mica revolutie alimentara, al carei revers s-a vazut abia mai tarziu. Primele efecte adverse care au aparut nu au putut fi puse din primul moment pe seama acestui produs nou. Ele constau in dureri de cap, greata, mancarimi, palpitatii, dureri de incheieturi, insomnie, pierdere a memoriei. Primul semn de alarma l-au tras niste accidente aviatice aparute din erori ale unor piloti cu mare experienta, care manifestau neatentie sau tulburari de perceptie neobisnuite. Dupa cativa ani de teste facute la Institutul de Medicina Aero-Spatiala al Statelor Unite, a fost dat verdictul: sucurile si dulciurile indulcite cu aspartam, consumate frecvent de pilotii liniilor aeriene, dau probleme de concentrare, pierderi temporare ale auzului, tulburari de vedere, iritabilitate si, ca atare, sunt contraindicate consumului de catre cei care indeplinesc aceste activitati. Al doilea semnal de alarma a fost si mai dur: in randul copiilor de varsta scolara din tari cum ar fi Statele Unite, Germania, Canada, Franta, a aparut o proliferare a violentei fara precedent. Totul a culminat cu atacuri armate asupra profesorilor sau a colegilor de clasa facute de minori si soldate cu victime omenesti. Atunci s-au intreprins anchete laborioase si s-a constatat un lucru curios: micii teroristi erau aproape in totalitate amatori de jocuri violente pe calculator, in timpul carora consumau cantitati uriase de bauturi cu aspartam. Mergand pe fir, medicii au constatat faptul ca aspartamul are efecte dezastruoase asupra comportamentului copiilor si adolescentilor, inducandu-le cu mult mai mare usurinta decat la adulti stari de nervozitate, depresie profunda, confuzie mentala, precum si porniri violente paroxistice. La nivelul anilor 2000, legislatia tot mai multor tari interzice introducerea in alimentatie a acestui indulcitor, acuzat de producerea si agravarea unei liste kilometrice de boli si tulburari, intre care la loc de frunte se afla depresia, insomnia, parkinsonul, boala Alzheimer, scleroza in placi, diabetul si bolile tumorale. Din pacate, in tara noastra, aspartamul este in continuare permis in consum, intrand mai ales in compozitia bauturilor racoritoare si energizante, asa-numitele „dietetice” sau „light”, in guma de mestecat si in bomboanele mentolate, precum si in multe alimente si chiar suplimente nutritionale pentru slabit. Cititi cu atentie eticheta cu compozitia acestor produse si evitati consumarea celor care contin aspartam.
Idora spune:
ZAHARINA
Este aproape de aceeasi varsta cu zaharul, fiind descoperita in anul 1879. Foarte saraca in calorii si de 200-500 de ori mai dulce decat zaharul, s-a impus rapid ca hrana pentru diabetici si supraponderali. Inca din anul 1977, experimentele de laborator facute cu animale hranite cu alimente indulcite cu zaharina au pus in evidenta anumite efecte toxice ale acesteia. Cel mai ingrijorator fapt, constatat apoi si pe cale statistica la oameni, era acela ca marea indicele de aparitie a cancerului vezicii urinare, precum si a celui genital si de prostata. Apoi, s-au demonstrat efecte nocive asupra echilibrului hormonal, a activitatii nervoase si imunitatii. Din 1996, a fost inscrisa in Statele Unite pe lista alimentelor cu potential cancerigen, iar in Canada s-a interzis consumarea sa.
Inlocuitorii naturali ai zaharului
Citind acest articol ne putem pune pe buna dreptate intrebarea: care sunt atunci alimentele dulci pe care le putem consuma? Un prim raspuns ar fi fructele proaspete, care au o proportie ideala a diferitelor tipuri de zaharuri in compozitia lor. Apoi, ar fi mierea de albine - un indulcitor ideal pentru ceaiuri, lapte si sucuri, despre care am vorbit pe larg intr-un articol din numerele trecute. Mierea insa nu poate fi folosita la obtinerea anumitor prajituri, nici a cozonacilor (aluatul inducit cu miere nu creste) si nici a majoritatii dulciurilor traditionale, care sunt preparate termic (exista anumite studii care arata ca mierea incalzita peste 70°C devine toxica). Ar mai fi un produs natural care, relativ de curand, poate fi accesibil si in Romania: zaharul brut. Este format din niste granule oarecum asemanatoare cu cele ale zaharului obisnuit, dar considerabil mai inchise la culoare, lipicioase si cu o forma mai neregulata. Pentru gatit, zaharul brut se comporta la fel ca si cel obisnuit, insa are punctul de topire mai jos, face mai putina spuma. Fara indoiala ca este mult mai sanatos decat zaharul rafinat sau cel brunificat (o varianta care imbogateste zaharul obisnuit cu ceva substante din cel brut), singura problema fiind ca se gaseste mai rar si are la noi un pret nejustificat de mare (majoritatea sortimentelor costa cam de 10 ori mai mult decat cel obisnuit). Dintre toate sortimentele de zahar brut care se gasesc pe piata romaneasca, cel mai rezonabil sub aspectul pret-calitate este cel adus din Australia, de catre o firma germano-romana (germanii sunt pe primul loc in lume la capitolul produse naturiste si ecologiste) - „Sano-Vita”. Exista doua variante de zahar brut, pus la dispozitie de catre aceasta firma, dintre care cea ecologica, un pic mai scumpa decat cealalta, este fara indoiala cea mai reusita. Va punem in finalul acestui articol la dispozitie cateva telefoane utile, pentru a achizitiona, eventual, acest tip de indulcitor natural.
ILIE TUDOR
Sano-Vita, tel. 021/222.03.47, 0742/13.57.51, 0722/37.18.65
asi spune:
Din pacate aerul de oras e foarte nociv.Oare de asta cum sa ne ferim?Purtam masti?
Cand Dumnezeu inchide o usa , intotdeauna deschide o fereastra.
Evenimentele importante
Razvan
piatra lunii spune:
IDORA,
buna idee ai avut! Eu de cativa ani is cu naturistele si ecologicele si am dat toata familia dupa mine, tot asa citisem si eu din una, alta pe internet pana la fel m-am ingrozit. Am noroc ca si gasesc produse ecologice (vorba sotului, de aia nu suntem bogati, ca dam banii la magazinul naturist :) - dar in general,de la mancare pana la cosmetice,totul e cat se poate de ecologic la noi,nu folosesc deodorant cu aluminiu, reclamele la cosmetice-creme,etc ma lasa rece cand stiu ce contin,la mancare la fel, dimineata bem suc natural de fructe bio,etc. Pasta de dinti e Weleda, samponul e fara SLS, nu avem zahar alb in casa,numai brun nerafinat, normal ca nu mereu poti evita toate chimicalele, dar eu am grija cat de mult pot si in limita posibilitatilor. Ba pana si rufele le spal cu nuci :))) am gasit la magazinul naturist o specie de nuci intr/un saculet care te tine vreun an ,pui intr/un saculet cateva coji , si apoi cu rufele, care au mirosul ala nasol de detergent,mie mi se facea rau cand le puneam la uscat pe calorifer inainte, acu nici nu stiu de ele.Plus ca e si mai rentabil ca pret. Si alte substante pt curatat tot de la magazin naturist le iau.
In fine, m-am intins destul, dar ma bucur ca ai avut ideea asta, si vad ca lumea devine mai interesata de produsele naturiste incet-incet.
Idora spune:
quote:
Originally posted by piatra lunii
IDORA,
buna idee ai avut! Eu de cativa ani is cu naturistele si ecologicele si am dat toata familia dupa mine, tot asa citisem si eu din una, alta pe internet pana la fel m-am ingrozit. Am noroc ca si gasesc produse ecologice (vorba sotului, de aia nu suntem bogati, ca dam banii la magazinul naturist :) - dar in general,de la mancare pana la cosmetice,totul e cat se poate de ecologic la noi,nu folosesc deodorant cu aluminiu, reclamele la cosmetice-creme,etc ma lasa rece cand stiu ce contin,la mancare la fel, dimineata bem suc natural de fructe bio,etc. Pasta de dinti e Weleda, samponul e fara SLS, nu avem zahar alb in casa,numai brun nerafinat, normal ca nu mereu poti evita toate chimicalele, dar eu am grija cat de mult pot si in limita posibilitatilor. Ba pana si rufele le spal cu nuci :))) am gasit la magazinul naturist o specie de nuci intr/un saculet care te tine vreun an ,pui intr/un saculet cateva coji , si apoi cu rufele, care au mirosul ala nasol de detergent,mie mi se facea rau cand le puneam la uscat pe calorifer inainte, acu nici nu stiu de ele.Plus ca e si mai rentabil ca pret. Si alte substante pt curatat tot de la magazin naturist le iau.
In fine, m-am intins destul, dar ma bucur ca ai avut ideea asta, si vad ca lumea devine mai interesata de produsele naturiste incet-incet.
Piatra Lunii, ma bucur ca esti si tu o sustinatoare a produselor naturiste.Eu, din pacate am inceput sa ma documentez doar de vreo 7-8 luni.Stiam f. putin despre efectele negative ale produselor, ca de ex. doar de sucul acidulat din comert, margarina si inca cateva.Habar n-aveam ca si cosmeticalele sunt nocive
Am mancat si eu cat de cat mai natural, cam vreo 4 luni, fara carne, multe legume si fructe si multa apa plata si m-am simtit f. bine, dormeam doar cateva ore pe noapte si aveam o energie de neimaginat, de-l terorizam pe consort, ca oricum eu sunt f. energicaAsta s-a intamplat in Suedia si m-a facut sa ma documentez si mai bine.Acum sunt venita acasa in Romania de vreo 3 luni jumate si m-am "prostit" din nou.M-am apucat de mancat carne si mezeluri.Adevarul e ca aici au gust si ma abtin mai greu dar mi-am pus in cap, ca incet, incet sa reincep sa mananc sanatos.Ma bucur ca si aici romanii au inceput sa manance mai sanatos si ca apar tot mai multe emisiuni la tv despre cum sa mananci sanatos, ca de exemplu emisiunea lui Gabriel Andronache,care vorbeste despre alimentatia dupa grupele sanguine.Eu cred, deoarece am simtit pe pielea mea efectul pozitiv al alimentatiei naturiste.De fapt eu avand grupa sanguina A, care-i considerata a vegetarienilor, e si normal sa ma simt bine fara carne.Sigur cand o sa ma reintorc in Suedia, o sa-mi fie mult mai usor sa revin la dieta asta.Mai greu e sa-i conving pe cei de langa mine, dar incetul cu incetul sper sa reusesc.
Idora spune:
SOS ! Atentie ce mananci!
Studiile de specialitate recomanda consumatorilor sa evite produsele care contin aditivi alimentari si care sunt prezenti, cu preponderenta, in anumite alimente pe care le folosim, cu ignoranta, zilnic. Folosirea intamplatoare a produselor pe care le vom enumera nu afecteaza organismul, numai consumul lor indelungat producand uneori efecte grave.
Margarina este un produs aparut in timpul celui de al II-lea Razboi Mondial, in urma rationalizarii untului. Cercetatorii americani au descoperit, accidental, ca daca se incalzeste la 150 de grade Celsius un amestec de uleiuri vegetale, in prezenta hidrogenului si folosind catalizatori de nichel, se obtine un produs alb, asemanator untului, cu o structura moleculara identica cu cea a plasticului, pe care l-au botezat 'margarina', dupa numele sotiei (Margot) a unuia dintre savanti.
Din acel moment si pana in prezent, margarina a fost imbunatatita cu tot soiul de coloranti, aromatizanti si vitamine sintetice, devenind unul dintre cele mai toxice produse alimentare inventate vreodata. Mirosul de lapte, al margarinei, este obtinut pe cale chimica. Grasimile vegetale din margarina devin, dupa fierbere, aproape imposibil de transformat in energie de catre organism, de aceea consumatorii inraiti de margarina sunt persoane care par lipsite de vlaga.
Iata algoritmul prin care margarina destabilizeaza organismul: grasimile sintetice nu pot fi 'arse' de organism, ele acopera membrana celulelor sistemului imunitar, paralizand-l prin depozitarea in tesuturi. Iau locul substantelor naturale ce au rolul de a curata peretii vaselor de sange, conducand la sclerozarea lor, evident, cu rezultate dezastruoase pentru inima, creier si sistemul circulator. De asemenea, obosesc excesiv ficatul, favorizand hepatita.
Supele concentrate contin in exces glutamatul de sodiu E 621, considerat de specialisti una dintre cele mai cancerigene substante. Supele se obtin prin deshidratarea supelor si ciorbelor, preparate normal, in cantitati industriale, pana rezulta un praf, care ulterior este amestecat cu substante chimice (coloranti, aromatizanti, conservanti si glutamat de sodiu), dupa care se ambaleaza in vid, sau sub forma de cubulete.
Nu va lasati inselati de reclamele tip 'ca la mama acasa' sau de ambalajele atragatoare. Gustul va poate insela, caci unele chimicale dau arome mai intense decat cele naturale.
Glutamatul de sodiu (o neurotoxina) provoaca migrene insuportabile, care nu pot fi tratate cu medicamente. Glutamatul se vinde producatorilor sub forma de cristale albe, fara gust, si se combina intotdeauna cu alti aditivi chimici, aromatizanti, etc. Glutamatul se foloseste si pentru conservarea laptelui, branzeturilor, mezelurilor si ciupercilor. Organizatii de profil din UE duc o intensa campanie de interzicere a glutamatului de sodiu. US Food & Drug Administration a informat opinia publica din SUA ca glutamatul de sodiu este unul dintre principalii factori care produc boala Alzheimer. Injectiile cu glutamat, efectuate pe animale, in laborator, au distrus celulele nervoase din creierul cobailor, cainilor si maimutelor.
Zaharul este unul dintre alimentele cele mai controversate. Fiind deosebit de concentrat, el lezeaza organele digestive, pe care le obliga sa prelucreze o cantitate de energie ce nu o pot suporta. Astfel, el trece imediat in sange - prin intestinul subtire - provoaca hiperglicemie, ceea ce obliga pancreasul sa produca in exces insulina, organismul fiind dereglat, iar efectul fizic fiind invers celui asteptat, in sensul ca omul devine obosit sau agitat din pricina 'luptelor chimice' din interiorul organismului sau.
Consumul in exces de zahar expune la gripa, boli de plamani, infectii urinare si intestinale. Evident, ne referim la zaharul obtinut din sfecla sau trestie de zahar. Culmea este ca producatorii au inventat si substituienti ai zaharului, dintre care cel mai nociv este Aspartamul (E 950 si E 951), care provoaca peste 70 de tipuri de boli mortale.
Pentru a evita efectele nocive ale zaharului, specialistii recomanda consumul de fructe si miere, pe care organismul le asimileaza fara probleme.
Este aproape de neinteles cum fabricantii de guma de mestecat, destinata in special copiilor, gasesc necesar sa adauge in ingrediente nu mai putin de sapte-opt tipuri de substante chimice, multe fiind pe lista celor suspecte sau nocive. Intr-o pastiluta de guma cat unghia, gasim: E 171, E 320, E 330, E 420, E 421, E 422, E 950, E 951, E 967 si alte asemenea chimicale. Mestecand regulat guma, va expuneti urmatoarelor afectiuni: colesterol (E 320), boli ale aparatului bucal (E 330) si cancer (E 950 si E 951).
Producatorii de bauturi racoritoare se lauda, care mai de care, ca produsul lor este natural, dar in realitate, sucurile mustesc de aditivi nocivi, cel mai folosit fiind acidul citric (E 330) sau sarea de lamaie. Aditivii E 123 si E 110, precum si inlocuitorii de zahar mai sus mentionati produc efectele amintite.
Evitati sa beti bauturile cu arome de citrice, acestea fiind cele mai daunatoare. Colorantii folositi, E 102 si E 110, sunt declarati periculosi.
Bauturile alcoolice, cum ar fi berea sau vinul, sunt saturate de metabisulfit, care da limpezime, dar care ataca aparatul digestiv. La bere, in procesul de pasteurizare sunt folosite substante chimice care provoaca migrene.
Din punct de vedere al aditivilor alimentari, tariile (vodca, whisky, etc.) nu prezinta pericol, intrucat chiar alcoolul este un bun conservant, dar feriti-va de lichioruri, in care se adauga coloranti: E 102, E 110, etc.
Gemurile si dulceturile va pot insela cu eticheta 'produs natural'. Minciuna este dovedita chiar pe eticheta unde, la ingrediente, apare mentionat 'acid citric', nelipsit din nici un borcan de dulceata sau gem.
De asemenea, evitati bomboanele intens colorate si in general tot ce contine coloranti. Nu mai este nici un secret ca in toate mezelurile de pe piata interna, circa 40 % din compozitie este detinuta de componenti obtinuti artificial.
Pe eticheta fiecarui sortiment de mezeluri veti gasi nenumarati aditivi alimentari. Grasimile cu care sunt 'imbogatite' mezelurile sunt obtinute prin aceleasi metode ca margarina. Toate aceste produse se conserva cu acelasi glutamate de sodiu. Totodata se adauga si alte substante suspecte: nitrati si nitriti. De ce nu se mai prepara mezelurile dupa retetele traditionale? Pentru ca se urmareste castigul, prin marirea cantitatii cu tot soiul de chimicale. La aditivi doza conteaza!
angelito spune:
Buna, fetelor, si pe mine ma pasioneaza produsele naturale (sau naturiste), si studiez ingredientele produselor alimentare si cosmetice. Din pacate in Romania nu prea se gasesc produse naturale de calitate si diversificate... E greu, nu exista aceasta preocupare pentru ecologie si pentru sanatate.
Pe de alta parte, trebuie sa recunosc, am o problema cu dulciurile, desi stiu cat de nocive pot fi, dar nu rezist in fata unui baton de ciocolata indopat cu toate chimicalele !
Allure spune:
Antibioticele si pain kilerele le-a mentionat cineva?
Ne-am obisnuit ca la cea mai mica durere de cap sa luam Tylenol, Aspirina si mai stiu eu ce...Astea nu-s decit otravuri cu licenta!
Luate in cantitate mica te otravesc incetul cu incetul, luate in doza mare, te UCID!
Stiam de mai toate cele mentionate...ma feresc cit pot. Pasta de dinti am schimbat-o si eu de curind cu una organica, a naibii de scumpa. Bauturi carbogazose nu mai prestez de ani de zile. Carne, oua, lapte, fructe numai organice...Si tot simt ca nu e suficient... :-(
Clorul din apa este iar o mare problema. Cind facem dus il inhalam la greu si ne intra prin pori...Clorul face rau la tiroida! Iar mie imi place sa stau o ora la dus!!!
Daca imi amintesc va mai spun.
Find a job that you love and you'll never have to work another day in your life.