Jurnalul pescarului amator
Raspunsuri - Pagina 4
akella spune:
Peste cu ceapa si ardei grasi
Ingrediente: 500 g peste, 5 cepe rosii, 4 ardei grasi, 1 ardei iute, 2 rosii, 1 l supa (instant), usturoi, untura, sare, piper
Ceapa se toaca si se caleste in untura, se adauga ardeii grasi taiati rondele si se potriveste de sare si piper. Ardeiul iute se prajeste pe plita, apoi se faramiteaza. Pestele se taie bucati, se aseaza intr-o tava, se toarna compozitia de ceapa si ardei, se presara ardeiul iute; deasupra se toarna supa cat sa cuprinda preparatul din tava si se da la cuptor.
akella spune:
Peste cu ciuperci
Ingrediente: 4 filé-uri de peste, 800 g ciuperci de padure, 100 g unt, 1 catel usturoi, verdeata, sare, piper, coacaze rosii
Se ung bucatile de peste cu unt topit, se presara piper si se impacheteaza fiecare in folie de aluminiu. Se aseaza pe o tava si se lasa la cuptor, la foc potrivit, 15 minute.
In restul de unt se pun ciupercile si se lasa 2 minute la foc iute, apoi se adauga usturoiul taiat si se fierb 15-20 de minute. Se pipereaza.
Se aseaza pestele pe farfurii si se serveste cu ciupercile calite, decorat cu verdeata si coacaze rosii.
akella spune:
Peste in crusta de sare
Ingrediente: 1 peste mare necuratat de solzi, 1 lamaie, coaja de portocale, ierburi aromate, 2,5-3 kg sare grunjoasa
Se umezeste usor sarea si se pune intr-o tava un strat gros de 3 cm. Intre crusta de sare se pun rondele de lamaie, coaja de portocala si ierburi aromate. Se aseaza pestele si se acopera cu alt strat gros de sare, care se apasa cu mana. Se coace 10 minute.
akella spune:
Peste la cuptor cu verdeata I
Ingrediente: 4 felii de peste (a cca 200 g), sare, piper, 2 lg. otet balsamic, 600 g rosii, cate 1 leg. ceapa verde si busuioc, 3 lg. ulei (masline), 150 g cascaval
Carnea se spala, se sterge, se condimenteaza cu sare si piper si se stropeste cu otet. Rosiile si ceapa verde se taie rondele. Busuiocul se toaca.
Se preincalzeste cuptorul (200 grade). Se unge cu ulei o forma, se aseaza in straturi doua treimi din rosii, ceapa verde si busuiocul si se condimenteaza cu sare si piper. Se pune deasupra pestele si se stropeste cu ulei.
Cascavalul se feliaza si se aseaza peste peste, impreuna cu restul de rosii. Se da la cuptor 20 de minute si se orneaza cu frunze de busuioc.
akella spune:
Peste la cuptor cu verdeata II
Ingrediente: 4 felii de peste (a cca 220 g), 4 ardei iuti, sucul de la 2 lamai, 6 lg. patrunjel verde tocat, 12 lg. ulei (masline), sare, piper, 1 ceapa, 2 catei usturoi, 2 fire telina, 2 rosii, 80 ml vin alb sec, 1 lingurita cimbru, 4 lg. pesmet, 8 frunze de busuioc, 2 lg. vermut sec
Se amesteca ardeii taiati cuburi cu sucul de lamaie, 4 lg. patrunjel si ulei. Se condimenteaza pestele, se unge cu marinata si se lasa sa se patrunda 60 de minute.
Se oparesc rosiile si se taie cuburi. Se calesc ceapa si usturoiul; se adauga telina cuburi, sare, piper si vin. Se acopera si se fierb 5 minute. Se adauga cimbrul si 2 lg. patrunjel. Se preincalzeste cuptorul (220°).
Intr-o forma de ceramica termorezistenta se toarna 2 lg. ulei. Se aseaza ½ din cantitatea de rosii, o parte din compozitia de telina si ceapa si pestele. Se stropeste cu marinata. Se acopera cu restul de rosii si cu amestecul de telina. Se presara pesmet. Se amesteca busuiocul tocat cu vermut si ulei si se stropeste pestele. Se coace cca 10 minute.
akella spune:
Peste la gratar cu frigarui de legume
Ingrediente: 750 g filé de peste, sare, piper, 1 lg. sos de soia, 2 lg. vermut, 3 lg. ulei, 1 dovlecel, 200 g rosii mici, 2 lingurite sos picant, 200 g iaurt, 3 fire menta
Carnea se spala, se sterge si se taie in 8. Se unge cu un amestec de sos de soia, vermut si 2 lg. ulei. Se lasa sa se marineze cca 15 minute.
Dovlecelul se taie felii groase de 1 cm. Se amesteca 1 lg. ulei cu sos picant si sare. Pe tepuse de lemn unse cu ulei se infig felii de dovlecel si rosiile. Frigaruile se ung cu marinata picanta, se aseaza pe un suport de folie de aluminiu si apoi pe gratar.
Iaurtul se amesteca impreuna cu sarea si piperul. Se inglobeaza apoi menta tocata mãrunt.
Pestele se frige pe gratar 5 minute si se serveste cu frigarui de legume si sos de iaurt si menta.
Carmen_Marieta spune:
Bors de peste cu praz
1 kg. de peste, 1 buc. ceapa, 1 fir praz, 1 buc. radacina patrunjel, 1 buc. telina, 2 1/2 litri apa, 1/2 l. bors
Cel mai gustos bors de peste se prepara din peste viu sau foarte proaspat (crap, cega, biban). Ciorba se poate gati, de asemenea, din salau sau cu diferiti pesti marunti, cu exceptia carasului si linului. Pentru ca ciorba de peste sa aiba consistenta gelatinoasa necesara, se fierb intii pestii marunti (ghigorti si biban), necuratati de solzi, dar fara mate si bine spalati. La biban trebuie scoase si branhiile, altfel supa capata un gust amarui. Pestele astfel pregatit se pune in oala, se adauga apa rece, zarzavat si ceapa curatate, sare, foi de dafin. Se fierbe totul la foc potrivit, intre 40 minute si 1 ora. Dupa aceea supa se strecoara si se pune din nou la fiert cu bucati de peste mare si cu frunze de leustean. Se pot adauga in ciorba cartofi cruzi taiati, care se pun in zeama inainte de peste deoarece acesta fierbe mai repede. Se acreste cu bors sau sare de lamiie.
Carmen_Marieta spune:
Crap cu cascaval
1 1/2 kg. crap, ? kg. cascaval, 300 gr. unt, sare
Pestele curatat, spalat si lasat la sare o jumatate de ora, se asaza in tava pe niste betisoare. Se umple burta cu bucati de unt si cascaval ras. Deasupra se pune unt neincalzit si cascaval ras. Se da la cuptor, pina ce pestele este bine patruns si frumos rumenit.
Se serveste fierbinte cu unt proaspat deasupra
Carmen_Marieta spune:
File de salau cu rosii la cuptor
1 lamaie, 600 g file de salau, sare, piper, 600 g rosii, 1 lingura ierburi aromate (cimbru, rozmarin), 2 linguri ulei de masline.
Se incinge cuptorul. Se spala lamaia si se taie felii. Pestele, spalat si zvantat, se presara cu sare si piper. Intr-o forma unsa se aseaza mai intai feliile de lamaie, peste ele pestele, apoi rosiile taiate rondele. Se sareaza, se pipereaza, se presara cu ierburile aromate, se stropeste cu ulei si se baga la cuptor. Se lasa 20 de minute. Cand se scoate din cuptor, se mai pot presara,dupa gust, verdeturi proaspete.
Carmen_Marieta spune:
Pastrav umplut
2 pastravi de 300 gr. bucata, 200 gr. ciuperci din conserva, 200 gr. brinza de vaci, un ou, o punga cu garnitura de legume, putin ulei, 4 bucatele de unt, sare, piper
Se amesteca brinza cu oul si ciupercile si se condimenteaza dupa gust. Amestecul se introduce in pestele condimentat, ce a fost eviscerat pe spate. Se coase pestele cu scobitori (se trec scobitorile dintr-o parte in alta a pestelui). Intr-o tava ce a fost unsa cu ulei se pun bucatelele de unt, pestele asezat pe burta si garnitura de legume. Se stropeste din nou cu putin ulei si se toarna o cana de apa. Se introduce în cuptor si se lasa o jumatate de ora.
Se serveste cu un vin alb sec