Jurnalul pescarului amator
Raspunsuri - Pagina 2
akella spune:
Crap taranesc
Ingrediente: 1 crap mare, 2 cepe, 1 morcov, 1 radacina patrunjel, boia dulce de ardei, 1 ardei iute, cativa catei usturoi, cimbru, 2-3 rosii, 150 g costita afumata, sare, piper, 300 ml vin rosu, patrunjel verde
Pestele se curata doar de intestine si branhii, se sterge bine si se impaneaza cu bucatele de costita, feliute de usturoi, morcov si patrunjel si se condimenteaza cu sare, piper, boia si cimbru. In burta pestelui se introduce un amestec de rosii maruntite, vin, ardei iute tocat, sare si patrunjel verde.
Se coase pestele si se introduce in cuptor pe gratar, deasupra tavii. Se coace cca 20 de minute la foc iute si se unge din cand in cand cu zeama pe care o lasa in tava. Se serveste cu mamaliguta.
akella spune:
File de calcan cu sparanghel
Ingrediente: 4 filé-uri de calcan (a 250 g), 1 borcan sparanghel alb, 30 g unt, 300 ml vin alb sec, 1 ceapa, 150 g smantana, sare, piper
Ceapa se taie felii si se caleste in unt. Se adauga pestele si se toarna zeama de la sparanghel. Se adauga vinul, sare si piper. Se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor 20 de minute (150°).
Se scoate pestele si se curata de pielita. Sosul ramas se toarna intr-o cratita si se fierbe 10 minute. Se adauga smantana si se mai fierbe 10 minute. Se taie sparanghelul bucatele si se adauga la sos. Se toarna apoi tot amestecul peste peste. Se serveste cu garnitura de spanac.
akella spune:
Frigarui de peste
Ingrediente: 1 kg filé de peste, 400 g tofu, 300 g cuburi de ardei gras verde si rosu, 250 g ceapa taiata sferturi, 1 lamaie taiata felii, sare, piper, 4 lg. ulei (masline), 2 lg. coniac, 1 lg. nectar de mere, sucul si coaja de la 1 lamaie, 1 lg. rozmarin
Pestele si tofu se taie cuburi de 3 cm. Se infig pe frigarui, alternand cu ardei, lamai si ceapa.
Se amesteca restul de ingrediente si se marineaza frigaruile in aceasta compozitie cca 60 de minute. Se intorc dupa 30 de minute. Se frig la foc iute cca 10 minute, stropindu-se des cu marinata.
akella spune:
Friptura de cod
Ingrediente: 4 filé-uri de cod (a 200 g), 2 cepe, 80 g unt, 50 g faina, sucul de la 2 lamai, sare, piper
Se spala pestele, se sterge, se condimenteaza cu sare si piper, apoi se lasa 10 minute in sucul de lamaie, dupa care se trece prin faina.
Se incinge untul si se prajeste carnea, apoi se scoate si se pastreaza la cald. In grasimea ramasa in tigaie se prajeste ceapa, care apoi se aseaza pe friptura.
akella spune:
Garnitura la peste pe gratar
Ingrediente: 2 stiuleti de porumb, 4 cartofi mici, 2 gulii, 1 ardei gras rosu, 6 rosii, 4 lg. sos de soia, 2 lg. vin, piper, 1 praf de zahar, 4 lg. ulei
Stiuletii se fierb 5 minute, iar cartofii cca 15 minute. Guliile se taie felii groase de 1 cm si se taie apoi pe jumatate. Ardeiul se taie sferturi, iar rosiile se cresteaza.
Se face o marinata din sos de soia, vin, piper, zahar, ulei si se lasa legumele inauntru 25 de minute.
Se fac cuibusoare din folie de aluminiu si se aseaza inauntru legumele scoase din marinata. Se frig cca 25 de minute. Se ung din cand in cand cu marinata.
akella spune:
Macrou la gratar
Ingrediente: 8 filé-uri de macrou, 200 g legume (radacina de telina, radacina de patrunjel, varza alba, praz), 1 lamaie, 50 g unt, sare, piper, verdeata
Se frige pestele pe gratar, apoi se presara sare, piper si se stropeste cu suc de lamaie. Legumele albe se taie fasii subtiri si se inabuse in unt si putina apa cu sare, cca 20 de minute. Se scurg, se stropesc cu suc de lamaie si se servesc garnitura la peste. Totul se orneaza cu verdeata tocata.
Carmen_Marieta spune:
si eu sunt mare amatoare de peste asa ca dau si eu cateva retete:
Bors de crap
Ingrediente:
2 litri apa, 1 litru bors, 6 buc. crap, 1 buc. ceapa, 1 buc. ardei gras, 1 buc. morcov, 1 buc. radacina patrunjel, 1 buc. telina foarte mica, 2 linguri orez, verdeata, sare, piper boabe
Mod de preparare:
Se taie marunt ceapa si zarzavatul de supa si se pun la fiert. Cind zarzavatul este aproape fiert, se adauga orezul curatat si spalat si boabele de piper. Se curata crapul de solzi, se scot urechile si osul amar de la cap, se spinteca si se scot intestinele, dupa care se spala repede pentru a nu-si pierde gustul si se taie in bucati potrivite. Cind zarzavatul si orezul sint aproape fierte, se pun bucatile de peste in oala si se fierb la foc domol. Cind pestele este aproape gata, se adauga borsul care a fost fiert separat, se potriveste de sare, se pune verdeata si se mai da un clocot. Borsul de peste se poate servi si rece. De obicei la bors se pun cozile si capetele, bucatile frumoase de mijloc se lasa pentru a fi prajite.
Carmen_Marieta spune:
Chiftelute de salau
Ingrediente:
150 gr. carne de peste fiarta (salau sau cod), 1 felie franzela, 1 lingurita orez fiert, 1/4 ou, sare, 2 cartofi, 10 g unt, verdeata, 2 felii sfecla, 1/2 rosie
Mod de preparare:
Carnea de peste fiarta se desface cu grija de pe oase si se da prin masina de tocat impreuna cu felia de franzela inmuiata si stoarsa. Se amesteca apoi cu orezul fiert, oul si sarea pina se omogenizeaza. Se formeaza chiftelute mici, care se fierb in aburi 15-20 minute, peste care se pun untul si verdeata.
Se servesc cu cartofii fierti taiati felii, sfecla si rosiile ca salata
Carmen_Marieta spune:
CRAP CU ROSII
Ingrediente:
1 kg peste, 1 kg rosii, 150 g untdelemn, sare, piper, verdeata. Facultativ: unt
Mod de preparare:
Crapul curatat si spalat se taie in bucati potivit de mari.
Rosiile felii se aseaza cu verdeata in cratita; deasupra se pun bucatile de peste si apoi - din nou un strat de rosii cu verdeata si sare.
Se da la cuptor, ungandu-se eventual inainte cu unt.
Se poate servi rece daca se intrebuinteaza numai untdelemn.
Carmen_Marieta spune:
Pastrav cu piper verde si lamaie
Ingrediente:
4 pastravi a cate 250 g fiecare, 1 lamaie mare, 3 linguri capere in otet, 1 lingura de otet, 2 linguri cu piper verde, 75g unt, sare, piper negru si alb
Mod de preparare:
Striviti piperul verde. Topiti 50 g de unt in tava pe care o veti introduce la cuptor, adaugati otetul, piperul verde pisat, piperul negru, piperul alb si sarea. Omogenizati bine amestecul si tavaliti pastravii prin el. Introduceti tava la cuptor 15 minte, dupa care scoateti tava si adaugati sucul de lamaie, rondele de lamaie taiate in patru, caperele si restul de unt.
Garnitura: cartofi natur
recomandari: Se serveste cu vin alb sec.