cum ar fi mai bine?sa fie bataus sau nu?
Raspunsuri - Pagina 9
filofteia spune:
quote:
De ex ieri in parc cu o mamica si un baietel cu care ne cunosteam.baiatuil aproape 5 ani.fetita mea aproape 2.Baitul a vreut sa ii dea cu picorul peste galeata,ca sa ii sara in sus,si putea sa o si loveasca.Daca eu nu intrveneam sa i l cert -l-am certat efectiv- maica-sa nu zicea nimic,chiar daca ne stiam .Nu mi se pare normal si ma apuca toate bandaliile cand vad ca unii parinti mai au tupeu sa sustina ca nu de acasa vine agesivitatea si educatia inadecvata.Cine are un copil agresiv trebuie efectiv sa se retrga din zona cu copii imediat ce propriul copil a savarsit un gest inadecvat asupra unui copil.Asta e cea mai buna solutie pana cand micul "infipt"(cum cu mandrie ii declara unii parinti pe proprii copii batausi),deci pana cand micul bataus isi va invata lectia!!!
Asta nu mai este agresivitate... ci proasta crestere...
Dupa cum am povestit Adi al meu este la polul opus agresivitatii... varul... de 2 ani jumatate insa mai musca... este altfel... si sigur nu l-a invatat nimeni... bineinteles ca nimeni nu-l va incuraja sa faca ceva de genul baietelului data ca exemplu... si ca parintii ii vor lua cu forta din mana o jucarie a altui copil, daca va fi cazul...Dar este altfel decat al meu... care este un conciliant...
ruxij spune:
Cl, pe mine totusi ma uimeste cum descrieti voi scoala ca pe un fel de teren de batalie unde copilul e in pericol si trebuie sa stie karate si alte scheme de lupta si cum faceti tot felul de scenarii de filme de actiune. Eu zic ca trebuie sa se apere copilul cat de cat acolo, printr-o metoda sau alta, dar nici in incaierari sa se bage imediat cum il supara cineva nu as vrea. Maine poimaine are vreunul din scenariile voastre si un pistol pe aci prin America si daca fi-miu e invatat sa sara la bataie una-doua... Sper ca nu o sa mearga copilul tau la o scoala din Ferentari. Si eu sper sa il duc pe fi-miu la o scoala buna si o sa fie OK fara batalii.
Ana Alx are dreptate cand spune ca parintii sunt chiar mandri de copiii agresivi. Asta este adevarul degeaba o dam la intors. Stau si se uita. Daca te plangi de copilul lor, nu il cearta. Eteee, daca alalaltu e prost, bine i-a facut fi-miu. Cam asa se prezinta situatia. Daca nu ar exista astfel de parinti, inca odata, nu ar mai fi nimeni in pericol si in nevoie de lectii de karate. Restul justificarilor sunt doar BS.
cl spune:
Ruxij, cine a zis may ca trebuie sa sara la bataie imediat????? Am impresia ca se confunda apararea cu atacul! Am spus clar ca trebuie sa stie sa reactioneze, sa se apere, sa nu cedeze mereu! Parca vorbesc limbi straine! Si nu trebuie sa fie Ferentari. Intrati intr-o scoala, intr-o pauza. O sa vedeti ca va ingroziti. Si vorbesc foarte serios! Alearga, se imping, se pocnesc, mai multi sar pe un altul! Si da, m-am ingrozit! Isi testeaza fortele si vad cu cine le merge. Cei care nu riposteaza o incaseaza mai des. Am vazut cum baiatul meu a fost agresat de un coleg de-al lui de fata cu mine! Si se uita cu un ochi la mine si continua, in timp ce Alex vroia sa-l ocoleasca sa scape de el! Am intervenit eu, ca probabil ca ar fi iesit scandal. Acasa am vorbit cu el si mi-a zis ca nu e prima data. I-am spus sa nu-i mai permita sa-l agreseze. Nu stiu cum a reusit sa faca, dar pana la urma nu s-a mai intamplat. Au fost si alte situatii, am vorbit cu doamna, o perioada s-a potolit respectivul, apoi a luat-o de la capat. Vorbesti o data, de doua ori, dar daca nu ai nici un rezultat, ce faci? Ii spui foarte clar copilului tau: apara-te, nu-i mai permite sa-ti faca rau! Si, ma repet, sa nu-mi spuneti ca numai in Romania se intampla, ca nu cred! O alta alternativa ar fi scolile particulare, probabil, pentru cine si le permite. Si probabil ca instalarea de camere de luat vederi pe holuri si in clase ar fi o alta solutie. Oricum, o sa vedeti pe pielea voastra peste cativa ani cum va fi (eu va doresc sa aveti bafta sa nu treceti prin asa ceva, iar colegii copiilor vostri sa fie toti neagresivi!).
Claudia
Laura _Oprescu spune:
hai sa mai zic o data: situatia ideala cea descrisa de Ira,ruxij pentru care votez suta la suta.Da-i Doamne!
Situatia reala: batai intre copii exista ! iar eu pledez pentru o reactie din partea copilului.Nu neaparat bataie,fuga, ceva orice dar REACTIE.Copilul ala trebuie sa faca ceva in clipa aia si trebuie sa faca ceva repede.Al meu stiu ca va fugi,dupa ce ii va face cu nervii pe ceilalti,pentru ca nu tace copilul asta si te vrajeste din vorbe.Si ma bucur ,ca din bataie nimic nu iese bun.Insa fetele care au fost pro aparare, au vorbit de fapt de faza a doua a unei dispute..cea in care cuvintele fuga nu mai sunt de folos.Si incare eu pledez in continuare ca al mio copil trebuie sa stie cate ceva despre autoaparare.De ce e ok pentru adulti sa mearga la cursuri de autoaparare? ... doar suntem adulti si putem folosi cuvinte si cap si putem sa ziceam ca am trecut cu succes de faza de primariat...Unii insa nu...Nu cred ca vreo mamica de fata ar fi foarte incantata ca prietenul fetei ei, aflata intr-o situatie critica a fugit si a lasat ca fata ei sa fie hartuita de niste talhari.
Voi repeta ca eu sunt pentru aparare.Oricine trebuie sa stie sa se apere.Da, sunt situatii reale in care cateva miscari de autoaparare iti pot salva viata. Precizez asta deoarece din ceea ce spun fetele care sunt contra oricarei miscari fizice de autoaparare,reiese ca celelalte promoveaza violenta si cresc viitorii batausi ai strazii.
Laura _Oprescu spune:
Cl, se pare ca am scris in acelasi timp...iar situatiile descrise din scoli, sunt reale.Am predat in liceu si am vazut ce le poate pielea.Va asigur ca si in US sunt situatii similare.Si vorbesc de liceu particular...
cl spune:
Laura, .
Din pacate aceasta este realitatea si nu avem cum sa ne izolam copiii. Si imi inchipui ca ce am vazut eu la clasele mici e o nimica toata in comparatie cu ce va urma! Ne dorim o lume perfecta, fara violenta, pentru copiii nostrii. Bine ar fi sa se si poata...
Claudia
Donia spune:
Citind pe aici ma gandesc ca ne crestem diferit copiii, in functie de sex. Eu avand fata, nu-mi imaginez situatii in care fata ar trebui sa stie sa se apere, efectiv nu o pot vedea incaierandu-se in curtea scolii, cel putin nu aici, in Canada. Autoapararea o vad pentru varste mai mari, de la adolescenta incolo, cand scapa de sub controlul adultilor si se poate expune unor situatii in care chiar trebuie sa stie sa se apere.
Eu am fost nevoita sa ma apar in scoala, desi niciodata n-am fost incurajata sa reactionez agresiv. Dar aveam un coleg care ma provoca mereu si tin minte ca ma incaieram cu el. Nu stiam mare lucru despre bataie, dar eram atat de mandra, incat nu suportam sa stiu ca m-a batut. Eram cuminte, silitoare, bla, bla, bla, chiar timida, dar cand incepea colegul sa dea in mine dadeam si eu, si asta se intampla in pauze, fie in clasa, fie in curtea scolii.
Aici locuiesc langa o scoala si ii vad pe copii mereu in pauze. Va spun cinstit ca niciodata nu am vazut vreo bataie, si din toamna, de cand merge fetita la scoala, sunt mai mereu cu ochii pe geam in pauze. Ii mai vad harjonindu-se, dar in joaca, nici urma de violenta. Nu stiu, se face altfel educatia aici. Inca de la day care se vorbeste mult cu copiii despre felul in care actiunile lor ii fac pe ceilalti sa se simta, in plus in scoli exista toleranta zero fata de violenta, iar ce nu fac profesorii la scola trebuie sa faca parintii acasa.
Copiii sunt invatati sa coopereze cu autoritatile, sa respecte regulile, sa fie constienti de spatiul personal al lor si al altora, sa nu invadeze spatiul altora si sa spuna "STOP" daca le este invadat spatiul personal. Si tocmai de aia, repet, nu-mi pot imagina ca fetita mea va trebui sa stie sa se apere fizic cat timp e in scoala sau la terenul de joaca din parc. Probabil ca daca eram in Romania, si spun asta fara intentia de a jigni pe cineva, imi puneam putin altfel problema... desi tot nu ma prea vad spunandu-i fetitei mele "Da, mama, si tu, nu sta sa te uiti cum iei bataie". Dar probabil i-ar fi spus sotul meu... ca doar si lui i-a zis tatal sau la fel.
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)
MaryP spune:
As fi tentata sa spun ca ar trebui sa fie "descurcaret", adica sa stie sa evite anumite situatii care l-ar pune intr-o situatie in care sa se bata sau sa se apere... Dar , totusi, meseria mea este de asa natura incat vad zilnic copii care nu au nici o vina ca ajung in astfel de situatii si nu stiu cum sa se apere....asa ca SINCER prefer sa fie bataus, decat sa incaseze!
nunta mea
Maria si Razvan Mihai in burtica (29 saptamani)
ruxij spune:
quote:
Originally posted by MaryP
As fi tentata sa spun ca ar trebui sa fie "descurcaret", adica sa stie sa evite anumite situatii care l-ar pune intr-o situatie in care sa se bata sau sa se apere... Dar , totusi, meseria mea este de asa natura incat vad zilnic copii care nu au nici o vina ca ajung in astfel de situatii si nu stiu cum sa se apere....asa ca SINCER prefer sa fie bataus, decat sa incaseze!
nunta mea
Maria si Razvan Mihai in burtica (29 saptamani)
In sfarsit un raspuns SINCER. :))