apa
Am mai postat aici de cateva ori subiecte in legatura cu aceasta problema. Care este inca o problema...
Alex are 2 ani si 6 luni. Este un copil santaos, dezvoltat f bine... Cred, dupa o evaluare facuta de un psiholog, desi tinand cont de varsta sunt... realista, ca e este si foarte inteligent. Nu intru in detalii... nu asta e problema.
Problema e ca acum 1 an si 4 luni copilul meu a facut o punctie lombara si de atunci nu suporta sa faca baie. Am incercat diverse tertipuri insa... pana acum e un chin zilnic... iar cand vine ziua de spalat pe cap e de-a dreptul jale... Ii e frica de apa - " este au mare la apa" -"apa e urata"... asta in conditiile in care se spala pe portiuni fara discutii, de 2 ori pe zi pe dintisori, pe manute de cate ori ii spun si pe fata etc... pe picioruse, pe gat...dar sa nu il spal cu totul...
Ce sa mai fac ca simt ca deja ma depaseste problema. Luni am sa apelez iar la psiholog insa nu mai am prea mari sperante... Imi e teama sa nu fie ceva psihic de acum...
Ce sa fac? Cum sa il ajut? caci de acum e vorba despre a-l ajuta pe el in primul rand.
Eu nu stiu. Ma puteti ghida?
Carmen
Raspunsuri
gabibarta spune:
Cu fiul meu am trecut prin ceva asemanator. Insa nu stiu motivul, de la o zi la alta brusc i s-a facut frica de apa. (avea un an si ceva) Dupa cateva seri de urlete (am ajuns sa faca baie in ligheanul asezat in vana) mi-a venit o idee sa-i dau un polonic in mana, si i-am aratat cum poate arunca apa afara din lighean. El s-a pus la treaba, si pana a scos toata apa, eu l-am spalat.
Incearca sa-i pui jucarii "alternative" adica ceva chestii pt. apa, cum ar fi si un polonic, sau intra cu el in apa, si va jucati cu vaporase, sa nici nu observe ca el de fapt sta in apa. Intra doar tu in apa si roaga-l sa te spele pe cap. Probabil e doar ceva trecator la ei, cred ca majoritatea lor au astfel de episoade.
Gabi+Robert 20.05.1997Lili 17.05.2002
pozici poze iarna 2005/2006
Principesa spune:
Carmen, in urma acelei interventii poate sa fi ramas cu o tulburare de stres posttraumatic, acel moment fiind deci pt el foarte traumatizant si ferindu-se de baie isi imagineaza ca se protejeaza de acel pericol.
F bine ca il duci la psiholog, oferindu-i posibilitatea sa isi exprime temerile intr-un cadru securizant in care sa gaseasca un final fericit acelei intamplari care este posibil sa nu ii fi fost explicata suficient.
Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura
Durerea este inevitabila dar suferinta este optionala
Luizax spune:
La Alex a fost asha: dupa 2 ani - urlat si crize ce nu vrea baie, asha ca l-am spalat in chiuveta..pe bucati-mai putin. P-orma.....vrea spalat dar numai in lighean...ok.
Dupa 3 ani....zbiera ca vrea baie in cada.....dar nu pe cap, era jale...sarea din cada daca vedea shamponul. Apoi....a facuit o pasiune pt. dush...so...dush in cada-pe corp, iar pe cap spalat in chiuveta ca la coafor-adica il tineam io pe un picior, cu capul sprijinit de o mana de-a mea si cu cealalta mana il spalam - cu capul in chiuveta si fatza in sus ca sa nu ii intre apa in ochi.
Acuma- de vreo cateva luni ... face crize ca el vrea baie in fiecare zi...se balaceshte - sta si la spalat pe cap fara nazuri si abia pot sa il scot din cada.
Asha ca eu mi-am dat seama ca astea sunt doar niste faze prin care trec mai toti copiii (ca si cea cu mancatul-nemancatul de diverse produse, jucatul, etc.) si nu ma mai stresez ca ma supar degeaba ... ba mai isterizez si copilul.
mamica dulce spune:
carmen-sa-ti spun ce am patit noi,poate te linisteste!
copilul meu a facut pana la un an baie fara probleme,cu ceva mofturi la spalat pe cap,dar nimic grav.
apoi..de la 1 an si vreo 2 luni pana la 3 ani-parca l-a muscat ceva,facea ATAT de groaznic la baie,dar asa,fara un motiv real,-atat tipa,urla si se zbatea de nu am reusit sa-i fac niciodata baie singura,ba am avut perioade in care ii faceam baie si la o luna,de mila lui.Am incercat orice,jucarii de baie,spuma,"jacuzzi"(imi scuipam plamanii intr-o tzeava sa-i fac bulbuci) il lasam sa dea drumul la apa in cada..ce n-am incercat-fara nici un succes.
La 2 ani jumate am fost cu el la mare,3 saptamani in turcia-o apa de vis,cam 26 de grade,curata..nici macar o data nu am reusit sa-l bag in mare,nici pana la genunchi!A fost de cosmar.
apoi...in decembrie a implinit 3 ani....la prima baie nu am mai putut sa-l scot din apa!!!Acum are 3 ani si 3 luni si e la fel,se crizeaza cand il scot din baie,vrea sa fuga inapoi in baie imbracat..alta teroareCu spalatul pe cap tot prost stam,insa dupa cosmarul prin care am trecut 2 ani,acum pot sa zic ca e de vis.
deci-nu dispera,nu te ingrijora,poate nu are de-a face cu punctia de acum un an jumate, nu stiu daca chiar trebuie dus copilul la psiholog pentru ca nu vrea la baie..,ca un sfat fa-i baie muuult mai rar ca nu pateste nika,sa mai uite ,ca daca se stie cu stresul de doua ori/sapt nu numai ca nu se obisnuieste,ba chiar contrariul.Am auzit despre multi copii ca "toanele" cu baia ii pot tine mult si bine.Noi am scapat la 3 ani,dupa 2 ani incheiati de groaza..timp in care se spala pe maini,pe dinti..la fel ca puiul tau,dar baie?no way!!
Life is not measured by the number of breaths we take,but by the
moments that take our breath away.
l_carmen2003 spune:
Multumesc, da ma simt mai bine, insa...
Si noi am incercat si sa facem baie cu el si sa ii punem de toate in cadita, cada, chiuveta, lighean... am incercat sa il bagam in apa si imbracat. La un moment dat i-am dat o perie si il rugam sa curete baia pt mine, apoi i-am sugerat sa se speel singurel. A mers dar un timp limitat...
In fine.. E greu... Si noi am fost asta vara intai la un bazin din care nu il mai puteam scoate si apoi la mare. Noi am facut 2 ture, intai la noi 6 zile unde cu greu il bagam in apa si apoi la greci de unde, culmea, nu il puteam scoate din apa... De aici nelamurirea, confuzia mea.
Va multumesc pentru raspunsuri. Maine merg cu el la psiholog, desi continui sa cred ca e prea mic si sa imi spuna cat e de destept nu ma incanta, eu vreau sa stiu de ce si cum sa il conving sa nu ii fie frica de apa, insa el are experienta si stie mai mutle decat pot sti eu... apoi ma duc si il tund la 1 cm si scap macar de o parte din cosmarul spalatului pe cap.
Aseara i-am spus o poveste cu zana care a dat unui copilas cuminte o moneda sa ii dea curaj. Azi i-am dat curaj, insa dupa scandalul de aseara azi nici nu i-am mai sugerat baita. Poate maine...
O seara buna si un inceput de saptamana bun!
Carmen