Diagnostic talus-valus
Raspunsuri - Pagina 3
Sheannamp spune:
Autor: Anca
Subiect: Talus Valgus
Trimis la: 08/08/2007 16:26:04
V-ati confruntat careva cu asa ceva la bebei vostrii?
Fetita mea are talus valgus - pozitia incorecta a labei piciorului. Laba piciorului (fata de picior) are un unghi mai mic de 90gr. si se indreapta spre exterior (la stangul mai pronuntat ca la dreptul).
Fetita are 8 luni, a observat o doctorita pediatra la care am fost pe la 6 luni jumate. deci destul de tarziu.
De pe la 7 luni purtam niste orteze, cam 10 ore/zi - noptea nu le suporta;
Mie nu mi se pare vreo "schimbare" pana acum. Dr ortoped zicea sa le poarte o luna doua; Din ce am mai citit eu s'ar indrepta in timp, luni chiar si ani fara orteze sau altceva, sau dupa alte opinii se poarta ortezele o perioada lunga.
Sunt cam bulversata. In premergator nu am pus-o si cred ca nici nu e bine sa o pun.
Masajul voi cum il faceti si cat timp? Masez si eu 5-10 min, dar am inteles ca ar trebui cam o ora...
Va pup si astept parerile vostre...
--------------------------------------------------------------------------------
Autor: a_deju
Raspuns la: 08/08/2007 22:58:09
si cu eric am avut si avem inca, intr-o oarecare masura, aceeasi problema. labuta dreapta aproape lipita de tibie la nastere, din cauza pozitiei in uter (si din cauza a fost un ditamai motanu' de 56 cm...), diagnosticat ulterior (pe la 5 luni) cu talus valgus.. stiam ca e o problema la labuta, dar pana la 5 luni, din simplu masaj, isi revenise destul de bine, era aproape insezibabil, ramasese doar asa..o "sensibilitate" spre exterior, sa zicem.. ma rog, ortopedul ne-a recomandat niste atele (sincera sa fiu, nu stiu exact ce sunt ortezele... dar atelele erau ca aparatorile alea ale fotbalistilor, daca stii la ce ma refer, doar ca coborau si peste labuta de la picior). niste porcarii, care i-au facut rani dupa prima noapte de purtare, noapte care a fost total horror, cu trezit in urlete din ora in ora, de nu stiam ce sa mai fac, si culmea..nu m-a dus capul ca poate fi de la ele, sa i le fi scos... ca doar zisese doctoru' ca tre' sa stea cu ele, na... aia a fost prima si ultima noapte in care i le-am pus, si nici nu mai vreau sa aud de asa ceva cate zile oi avea.. prefer sa-i fac masaj de o suta de ori pe zi, decat sa-l mai chinui ca in noaptea respectiva...
acum la aproape opt luni, fara cine stie ce masaj iesit din comun afara, labutele arata impecabil.. am inteles ca totusi pana nu se ridica singur pe picioare si pana nu face primii pasi, nu se poate da un verdict favorabil.. om vedea ce-o fi si atunci. oricum, a fost de foarte mare ajutor si masajul pe care si l-a facut singur la greu. adica mareata descoperire ca labuta poate sa fie trasa si adus in gura, ca-i taman buna de ros :) lucru pe care il executa de o suta de miid e ori pe zi, de vreo doua luni incoace...
masajul facut de mine dureaza tot cam 10 minute (la amandoua labutele, adic 5 min una, 5 min ailalta) si il fac exact cum mi-a aratat neonatoloaga la nastere. adica cu mana dreapta, ii tin bine calcaiul drept, cu labuta pozitionata spre interior, si fac miscari usoare de sus in jos la incheietura labei, de vreo 60 de ori, apoi miscari usoare de rotire tot cam de 60 de ori. cu ulei (nivea... orice, ulei de corp sa fie..). nu trebuie uns din abundenta, cat sa alunece cat de cat degetele tale pe pielicica lui. este posibil mai ales la rotiri sa trosneasca nitel incheietura, dar este perfect normal (oricum, asta se intampla la inceput, daca zici ca i-ai tot facut masaj, nu cred ca se va mai intampla..).
intr-adevar, problema se rezolva cat de cat de la sine (depinde de gravitatea "deplasarii" spre exterior) si exista si incalatari cu talpa ortopedica speciale (se comanda de la firme de specialitate) care ajuta la emliorarea problemei.
aaa...si mai era ceva. ortopedul ne-a recomandat purtarea minunatelor atele timp de 3 saptamani, numai noaptea (pt ca cica ziua e mult mai constient ca ceva il jeneaza la picioare, si n-ar dura mult pana ar invata cum sa si le dea jos, sa le miste de pe pozitia corecta, si deci n-am fi facut nicio afacere... ma rog, n-am avut timp sa observ treaba asta...). a zis ca 3 sapt e mai mult decat suficient, iar daca nu se remedia cat de cat (lucru care putea fi observat cu certitudine abia atunci cand s-ar fi ridicat el pe picioare sa faca pasi), i-am mai fi pus inca o tura de 3 sapt dupa 1 an, dupa care, ghetute speciale...
va doresc multa sanatate, si sper sa se rezolve pe calea cea mai usoara (masaj, adica :) ).
--------------------------------------------------------------------------------
Autor: katik
Raspuns la: 09/08/2007 08:38:24
si fii-mea a avut. am facut masaj tot asa, s-a ameliorat destul de bine. de cind a inceput sa mearga dr. ortoped ne-a dat niste talpite de pus in incaltaminte care tin piciorul drept (ca acelea care se pun pt. picior plat). si acum mergem cu ele, s-a obisnuit cu ele.
si fiul meu a avut aceeasi problema, facem masj la greu. cind va incepe sa mearga ne-a convocat dr. ortoped la control.
Oliv75 spune:
Buna. pt Anca
Referitor la problema malpozitiei piciorului, respectiv picior talus-valgus as vrea sa-ti relatez cateva aspecte care nu pot decat sa confirme teoria ca e ma bine sa consulti mai multi dr, teorie generata de lipsa de uniformizare a cunostintelor la nivelul dr. Astfel, cand baietelul meu avea o luna, la un consult banal efectuat de un dr.pediatru ni s-a spus "aberatia" cu unghiul de 90 grade si ne-a recomandat calduros un consult la un medic ortoped care presta in aceeasi institutie. Acesta din urma, in cateva secunde a dat verdictul "Picior stramb congenital talvalg bilateral. Se recomanda aparat gipsat". Intrucat consultul mi s-a parut superficial si pentru ca vestile proaste le accept mai greu decat vestile bune am mai fost la inca 3(!) dr. Toti mi-au infirmat teoria cu picior talus-valgus, ba chiar au subliniat ca imobilizarea in aparate gipsate nejustificata poate duce la scaderea tonusului musculaturii si diminuarea masei musculare cu repercusiuni ulterioare grave. Pt informatii suplimetare poti sa-mi dai un PM.
O dumunica placuta
Sheannamp spune:
citat din mesajul lui maialu
avem si noi o problema si as vrea sa va intreb despre picior talus-valgus sau tal-valg . la ce doctor mergeti , cat timp ati facut exercitii si cand a mers corect. noi facem deja de 3 luni exercitii si parca a inceput sa puna piciorusele corect. avem 9 luni si . . ce incaltaminte ati luat si de unde?