Frica de medicul stomatolog
Am gasit un articol interesant.Cum poate copilul dumneavoastra sa-si invinga teama de medicul stomatolog?
Cei mai multi copii si, de asemenea, adulti se tem de medicul stomatolog. Aceasta devine un motiv de ingrijorare cand incepi sa amani controlul regulat sau tratamentul. Pentru a-ti convinge copilul sa-si invinga teama, este nevoie de multa rabdare si atentie.
Pe langa medicul stomatolog, si parintii pot da o mana de ajutor in acest sens.
Incercati sa discutati pe aceasta tema cu propriul dumneavoastra copil.
Vorbiti cu el despre dintii sai. Incercati sa-l lamuriti folosind cuvinte cat mai simple, pe intelesul sau si cat mai convingatoare:
Cum apar cariile si ce se poate face impotriva acestora.
De ce trebuie ca si dinti de lapte sa fie ingrijiti corerct si regulat.
De ce medicul trebuie sa controleze regulat chiar si dintii de lapte ai copilului.
La prima vizita, medicul stomatolog isi poate rezerva mai mult timp pentru pacientul-copil
Mergeti inainte, ca un bun exemplu!
Inainte capropriul dumneavoastra copil sa mearga prima data la un control stomatologic, incercati sa-l determinati sa va insoteasca si sa asiste ca spectator atunci cand dumneavoastra, ca parinte, mergeti la coontrolul regulat (incercati ca vizita sa fie scurta si sa nu ridice probleme complicate din punct de vedere medical). Astfel, copilul dumneavoastra este introdus in "atmosfera" de lucru. Lasati-l chiar sa se joace acasa de-a medicul stomatolog, utilizand o oglinda mica. Lasati-l, in aceasta atmosfera confortabila a jocului, sa controleze "starea" dintilor dumneavoastra.
Informati medicul stomatolog in legatura cu prima vizita!
In momentul in care copilul dumneavoastra se aseaza pentru prima data pe scaunul stomatologic, dumneavoastra, ca parinte, trebuie sa-l informati pe medicul stomatolog. Acesta este dator sa-si rezerve pentru aceasta vizita o perioada mai lunga de timp pentru a explica pacientului demersul medical si utilitatea instrumentelor folosite.
Aceasta conversatie pune bazele unui climat de incredere intre copilul dumneavoastra si medicul stomatolog.
Spuneti intotdeauna adevarul!
Nu-i povestit copilului dumneavoastra ca va avea dureri - nici nu-i spuneti "ca este de la sine inteles ca nu-l va durea deloc". Astefl, copilul dumneavoastra va fi surprins neplacut la cea mai insignifianta durere si isi poate pierde increderea atat in dumneavoastra cat si in medicul stomatolog. Spuneti-i, pe un ton familiar, ca medicul trebuie sa foreze, daca gaseste un dinte bolnav, pregatindu-l astfel pentru senzatii si zgomote necunoscute pana atunci. Pentru ca astazi tratamentul aplicat copiilor trebuie sa excluda durerea, medicul stomatolog poate "adormi" dintele.
Influentati-va copilul cat mai putin cu putinta!
Copiii au o acuta predispozitie pentru a simti starea de spirit a parintilor. Copilul dumneavoastra poate observa daca sunteti nervos, iar aceasta ii poate induce teama. Ramaneti deci linistit si influentati-l cat mai putin posibil. Uneori este chiar foarte bine sa mergeti in sala de asteptare in timp ce copilul dumneavoastra este tratat. Copilul dumneavoastra se intelege de multe ori mai bine decat credeti dumneavoastra cu stomatologul si cu surorile medicale .
Rabdare si intelegere!
Chiar in momentul in care copilul dumneavoastra cunoaste cabinetul medical si pe medic, poate interveni teama, mai ales cand se vede asezat pe scaun pentru tratament. Dumneavoastra trebuie sa aratati intelegere pentru situatia in care se gaseste copilul si sa incercati sa reveniti chiar in alta zi.
Mai bine o apreciere sincera decat un cadou!
O apreciere sincera pentru curajul copilului dumneavoastra valoreaza mai mult decat orice promisiune pentru un cadou. Faceti din lupta impotriva cariilor o "aventura extraordinara" si spuneti-i intotdeauna cum si de ce trebuie sa fie "un invingator".
Retineti!
Contra spaimei generate de tratamentul stomatologic, medicul dumneavoastra a dezvoltata concepte valabile si individuale in vederea castigarii increderii. Dumneavoastra puteti astfel sa participati responsabil la intretinerea starii de sanatate a danturii proprii sau a copilului si astfel sa puneti piatra de rezistenta pentru dinti frumosi si sanatosi - de-a lungul unei vieti intregi. Intrebati-l pe medicul stomatolog ce mai poate sa faca pentru dumneavoastra!
Ce parere aveti?[blue][/blue]
Raspunsuri
ADINUTZA spune:
Sunt superincantata de ce am citit. Voi urma sfaturile tale atunci cand voi merge cu Bodo pentru prima data la stomatolog. Multumesc.
Lucia spune:
Buna mamicilor,
Eu am trecut de prima vizita la stomatolog si a fost chinul de pe lume si nimic nu s-a potrivit cu ce ati scris voi.
Am plecat in weekend la tara si brusc noaptea plansete mari ca i doare maseaua care era cariata dar am amanat vizita la stmatolog sa-l fac sa inteleaga utilitatea acestui fel de tratament. Dupa o noapte si o zi de dureri i s-a si umflat maseaua. Am inceput si i-am explicat frumos de ce trebuie sa mergem la stomatolog, ce-i va face, ca va scapa de dureri si tot asa. In sfarsit l-am convins si luni la ora 16 ne-am prezentat la stomatolog (femeie). Era cineva pe scaun si a trebuit sa mai asteptam timp in care el a studiat bine cabinetul, scaunul s-a tot plimbat pe acolo. Cand a venit timpul sa se urce pe scaun au inceput scenele de groaza. El nu vroia si a inceput sa tipe, sa traga de noi sa mergem, sa ne dea cu palmele. Dr. s-a repezit la el i-a zis ca daca ar fi al ei l-ar bate pana ar tacea, l-a strans tare de maini ca sa nu mai dea in noi, ce mai l-a bruscat si o ora au fost numai tipete de se facuse copilul grena de nervi. Eu am amutit si n-am fost in stare sa reactionez in nici un fel. Asistenta ne implora sa-l potolim ca se vor speria vecinii de tipete si sa-l pototlesc. In final ne-am pregatit sa plecam si am renuntat. L-am potolit si cand sa iesim afara il intreb calma daca merge sa deschida gurita sa se uite dr. la maseluta si spre uimirea mea accepta fara nici o opozitie si merge si deschide gurita dar in picioare nu pe scaun. Problema eset destul de complicata la el fiindca la aceasta masea i s-a distrus nervul si mai are inca o carie la alta maseluta.
Dr. ne-a chemat astazi la ea dar nici vorba fiindca Alex nici nu vrea sa se mai apropie de acel bloc. Doua zile nici nu vroia sa iasa din casa de frica stomatologului. Mereu imi spune ca nu mai vrea sa mearga acolo niciodata si nu vrea sa o mai vada pe doamna aceasta.
Judecati si voi cine a gresit ? El este o fire foarte timida si rusionos. Educatoarea mi-a spus ca este foarte cuminte si linistit, intotdeauna o asculta si face ceea ce i se spune. Stomatoloaga l-a vazut ca un monstru si era in stare sa-i administreze si o bataita pentru comportamentul lui. Asta a fost, eu am ratat aceasta vizita la stomatolog si nu stiu ce sa fac acum fiindca el are nevoie de stomatolog acum.
Voi ce ziceti dati-mi sfaturi caci sunt intr-o mare dilema !