Gramatica 4

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns monalac spune:

serviciu si nu servici,frustrat si nu fustrat,obstetrica si nu obstretica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saddie spune:

Valentina corect e chiftele si nu piftele. Termenul piftele a aparut din dorinta unora mai "culti" de a se debarasa de termenii "moldovenesti".

Dupa regula asta capitala Moldovei ar fi "Pishinau"

www.tickercentral.com/view/76xc/1.png" target="_blank">Slabesc,slabesc...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns valentinag spune:

Ema,am vazut explicatia si mi se pare logica,dar tot nu suna bine cu"surle si tobe",parca ma zgarie la ureche!

Saddie eu intotdeauna au spus chiftele,ca asa au auzit la mama,dar vazand pe altii ca scriu piftele,ma gandeam ca nu este corect cum spun eu!

"La vita e bella"
poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilianasoare spune:

"Autobuzul era plin de calatori. Majoritatea statea / stateau in picioare". Varianta corecta, in acest caz, este cea de-a doua, cu verbul la plural, realizandu-se acordul dupa inteles. Pentru a clarifica lucrurile, sa vedem cele trei valori semantico-combinatorii ale cuvantului "majoritate":
1. majoritate, cu sensul "cei mai multi / cele mai multe", exprima o idee cantitativa, o pluralitate. El trebuie sa fie insotit de un atribut la plural, genitival (majoritatea calatorilor) sau prepozitional (majoritatea dintre noi). Indiferent de prezenta explicita sau implicita a atributului care exprima pluralitatea, varianta optima este cu predicatul la plural.
2. majoritate, cu sensul "partea cea mai mare dintr-o multime privita ca unitate, ca entitate", apare, ca subiect, insotit de un atribut la singular. Atributul este exprimat printr-un substantiv colectiv, iar acordul se face numai gramatical, deci cu predicatul la singular: "Majoritatea intelectualitatii / ostirii / studentimii / tineretului etc. este de partea reformei".
3. majoritate, cu sens generic, ca antonim al subst. "minoritate", poate fi utilizat fara determinant atributiv: "Majoritatea se impune in fata minoritatii", sau cu atribut adj. postpus: "majoritatea parlamentara / absoluta / relativa / liberala etc". Si in acest caz, predicatul este la singular: "Majoritatea conservatoare s-a impus in parlamentul britanic".
In concluzie, in functie de valoarea cu care apare majoritate intr-un context, realizam acordul cu predicatul la singular sau la plural, renuntand la orice fel de prejudecata lingvistica, conform careia acordul dupa inteles este o abatere de la cel gramatical. Este un alt fel de acord, la fel de legitim, iar uneori singurul posibil, exact ca in enuntul din titlu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emaaimee spune:

stiu k nu suna bine,iaca ne obisnuim ce sa facem,Valentina.
chiftea vine din turca,kofte.deci nu are ce sa fie moldovenesc in cuvantul asta.
o zi buna.

de piticotu' uriash

m-am facut maricica

POVESTEA MINUNII

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns megbeng spune:

nu "sa stins..cineva" ci "s-a stins.."

si eu credeam ca e moldovenesc "chiftele"! asa cum, suceveanca fiind, pana sa vin in bucuresti auzeam zicandu-se doar "chilota"..si ma amuza teribil sa vad in magazine scris "pilota" ...am inteles cum sta treaba, dar tot nu-mi vine pe limba "pilota", asa ca, spre amuzamentul familiei, o tin pe "chilota" meu

vine bebe!

Ajutati-l pe Dan sa mearga din nou!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saddie spune:

Oricat de ciudat ar suna:

- corect e giaca, giace si nu geaca, geci

www.tickercentral.com/view/76xc/1.png" target="_blank">Slabesc,slabesc...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monalac spune:

auzisem si eu de varianta cu giace,dar stiu ca acum ceva timp am cautat in doom si am gasit ca forma corecta de pl e geci.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

Un compromis in cazul asta ar fi sa se accepte ambele variante de plural. Eu prefer "geci".

Cristina,
mama lui
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C" target="_blank"> Bobita, zis si Robert, 14 decembrie 2002
Cresc...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Idaira spune:

In ultimul timp am vazut ca se foloseste mult in scriere terminatii ca sh,tz..sint acceptate ca oficiale?!

Mergi la inceput