Alaptatul - Help Line- (3)
Raspunsuri - Pagina 12
credo spune:
Buna Fetelor, mamici sau viitoare mamici
Vad ca aici gasesti tot felul de raspunsuri pe masura intrebarilor, felicitari celor care raspund si incurajeaza.
Dupa cum e normal, am si eu o problema, astfel nu as fi scris aici - corect?
Asadar fetita mea are 3 luni si 2 sapt si am facut mastita la sanul drept doar (cel putin asa cred). Simptomele erau de raceala cu febra frisoane dureri de cap + sanul drept dureros cuo zona specifica mai tare si dureroasa. Normal am ajuns la doctor, mi-a prescris antibiotice (amoxicilina de 250 - 3 pe zi). Am citit depsre mastita tratamente si alte cele,m am incercat sa urmez adica in prima seara am luat-o cu mine in pat cu sopul sa suga f des (daca doarme la ea in patut nu se trezeste iar eu ca sa o trezesc e un chin si pt mine si pt ea).
Durerea a cedat cam 80%, glodul la san si el a mai cedat, totusi ma simt ceva, incerc sa pompez cand tre sa pape fetita (e primul la masa sanul cu pricina) si nu iese mai mult de 20 ml care odata iesea si 70 ml dar nu scoteam tot. Intrebarea mea este cand si cum se va manifesta mastita daca a trecut, cum pot sa fiu eu sigura ca s-a vindecat sanul - am vreo siguranta ca simptomele care au disparut inseamna ca totul a revenit la normal?. Printre altele incerc sa beau mai multe lichide ca de obicei, odihna cam cu spongi in conditiile cand fetita mea inca sta 1 ora si jumatate chiar la san - asa a fost de cand s-a nascut. Tre sa mentionez ca am nascut prin cezariana (copil neintors), si a fost puturoasa de la nastere cu subtul adica suge doarme suge doarme si chiar su dupa 25 min de subt mai vine lapte - simt acel "let down".
Cam astea sunt intrebarile mele - acum fug la printesa care s-a trezit.
Multumesc pt orice raspuns, va pup
Poze cu Sophie la o luna
emaaimee spune:
Adina, cand ai facut mastita?acum cate zile?
dupa cum ti-am promis, iti spun despre masaj.de fiecare data cand ai noduli,sanii un pic umflati si ti se par tie ca sunt in neregula iti faci masaj usor.ii masezi usor cu apa rece si calda,alternativ calda,rece,calda,rece si iar si iar.eventual ai un prosopel de bumbac cu care faci treaba asta.sau cu dusul.masezi pana simti ca se inmoaie galmele.poti sa te mulgi un pic cat sa se elimine din tensiune.si iar masaj usor cu apa calda,rece.etc.de multe ori pe zi.dupa masat cu apa, masezi sanii cu putina crema de galbenele,garmastan,bepanthen sau lanolina.mie mi-a placut cel mai mult de galbenele pt galme,le-am incercat pe toate.nu trebuie sa speli sanii cand suge bb(daca te dai cu cele scrise de mine).ar trebui sa se inmoaie galmele.
si neaparat uita-te daca tii bb in pozitiile corecte de alaptat.daca vrei iti dau link.
cand ai sanii umflati/nodul bb trebui sa suga din sanul cu probleme intai chiar daca nu ii era randul la masa respectiva.pot sa scoti un pic de lapte din sanul fara probleme daca fata nu a papat din el si era la rand.asta ca sa nu faci galme si la el.eventual mulgi si din el tot un pic cat se se detensioneze la masajul sanului cu probleme.
nu te mai mulge deloc(decat un pic pt detensionare san cand te masezi).e posibil ca sa iti stimulezi tu singura lactatie,nu ai nevoie.lasa fata sa preia controlul
dupa cum spuneam lapte se reface in san dupa numai 30 min de la ultimul supt.asa ca daca fata nu are nevoie decat de ce suge ea, nu e nevoie sa te stimulezi cu pompa.
totul revine la normal cand nu mai ai galma.
nu are nici o imp ca ai nascut prin cezariana.
bea multe lichide, dormi cand doarme bb, odihna e f imp.happy mommy,happy baby
sper sa iti fi raspuns la toate intrebarile.daca am omis ceva, shoot.
multa sanatate
tie si bebelusei
de piticotu' uriash m-am facut maricica
POVESTEA MINUNII
fatima spune:
emaaimee, cum sa-i dau doar un san? pai ea plange ca nu se satura chiar dupa ce ii goleste pe amandoi..si am incercat chestia cu refacutul depozitului de laptic la 30 min...la mine nu e chiar asa..de ex. ieri, cand i-am dat completare si a dormit mai mult, am facut experimente..am muls 70 ml din amandoi sanii(cu greu) apoi dupa 30 min. am reusit sa mulg doar vreo 30 ml. am tras concluzia ca la o ora se reface la mine lapticul..
fatima
de
eva ioana
cu 24h inainte
dupa 24h
emaaimee spune:
mulsul e relativ,nu iese tot laptele din san.oricum mulsul manual inhiba lactatia.trebuie sa o lasi sa isi regleze ea singura prod de laptic. altfel nu are cum sa se sature daca suplimentezi cu formula.
POVESTEA MINUNII
emaaimee spune:
fatima, in cateva zile deja prod mai mare de laptic va fi stabilita.
uite ce ziceam despre papatul dintr-un san in mes ant adresat tie:
nu te mai mulge, da fetei sa pape dintr-un san la o masa si apoi din celalalt la masa urmatoare.de ce?sa poata sa pape si laptele slab care vine primul(si tine de sete,e mai apos, de aceea mullte mamici se panicheaza ca nu au lapte bun
)si laptele gras(cremos,f nutritiv,care tine de foame si vine dupa cel apos).asa sigur se satura.
-sa pape si laptele gras dintr-un san si sa se sature fetita da-i numai dintr-un san.
laptele matern se digera mai repede decat formula, cu toate ca e mai gras.mai gras decat orice formula si decat cel mai gras lapte pasteurizat.bb hranit cu formula nu papa asa des tocmai pt ca formula se digera mai greu si e satul mai mult timp=>doarme mai mult.
din cauza de mai sus doarme bb mai bine.
sa nu ma intelegi gresit, nu e musai sa ii dai numai san daca asa decizi tu.e numai alegerea ta.insa se poate sa ii dai si numai san tot numai daca vrei tu. eu pot numai sa te ajut cu niste sfaturi:nu le-am inventat eu, am citit mult despre acest subiect.
este numai si numai alegerea ta daca esti dispusa sa te chinui un pic.eu zic ca bb merita 100% si satisfactia e imensa,dar repet este numai alegerea ta.
am reusit sa inteleg cum poti sa iesi cu bine din greva bebelusului(bb nu mai vrea sa pape san din mitive psihologice)-exista asa ceva
dra mea a fost in greva.am vazut ca e posibil sa alaptezi concomintent copii de varste diferite-tandem breastfeeding(nou nascut si un copilas mai mare),etc.am gasit rezolvare la diverse probleme pe care le-am avut si am aflat o multime de lucruri care m-au fascinat.
as vrea sa te fi facut sa mai astepti putin cu formula
sigur ca e mai greu sa alptezi,e mai comod cu formula.insa beneficiile alaptarii sunt imense.
daca mai ai intrebari scrie
POVESTEA MINUNII
fatima spune:
emaaimee, eu imi doresc din tot sufletul sa alaptez cat mai mult..de aceea am scris aici, nu? altfel ii dadeam formula si cu asta basta..si bine-neteles ca astept si accept orice sfaturi..si sunt profund recunoscatoare pt. ele..
am si spus ca incerc din rasputeri sa fiu consecventa lor..
problema mea era ca nu stiu ce sa-i fac atunci cand plange de foame..azi, dupa cum ti-am zis, papa 15-20 min. la fiecare san (isi scotea singura tzatzica din gura, pt. ca nu mai curgea absolut nimic - deci ea oricum papa lapte slab si gras din ambii sani- )si apoi incepea sa urle..asteptam un pic pana se facea cam o ora si iar ii dadeam, iar sugea 15-20 min. si iar plangea..si tot asa..nu a fost chip sa o calmez..am incercat toate metodeloe posibile, crede-ma..si bine-nteles ca iar am cedat si i-am dat formula..ca muream de inima rea..pur si simplu nu mai sportam sa o vad plangand asa..
fatima
de
eva ioana
cu 24h inainte
dupa 24h
credo spune:
Buna fetele
Multumesc tare mult pt sfaturi
Si uite ca nici eu nu rezist tentatiei sa nu dau formula completare la copil, de fapt am constat eu ca la[tele meu este apos asa ca un zer si cand am ceva muls in biberon si astept sa se limpezeasca atunci grasime e cam un milimetru la 80ml lapte.
Ce sa mai m-am convins eu dinainte de nastere ca lapte bun ca al meu in lume nu-i, hotarata sa-i dau numai san dar nu a iesit asa in ciuda tuturor materialelor citite si prezenta la dif cursuri depsre nastere si lactatie, adica inca din spital i-am suplimentat altfel slabea si mai mult (oricum a pierdut in rpimele 2 zile 11%).
Am venit acasa 2 sapt a papat numai san si nu era satula, mergema sapt de spat la cantarit si fata mea lua cam15-20gr/zi - aprox normal - in conditiile in care avea 10 mese in 24 ore si statea la san 1-1.5 ore. A avut si zile cand nu a luat nimic in ngreutate ceea ce nu-i normal.
Am vazut ca nu ia in greutate cum ar trebui si am incercat sa suplimentez cu formula dar nu mai mault de 30 ml la masa - dupa ce lua si biberonul radea. Pozitia la san e corecta caci m-au verivficat si cele de la lactation - si au zis ca fac un "gret job".
Acum sanii mei s-au micit si am inceput sa-i maresc doza trepat ajungand la 6m ml/masa.
Sincer si acum la 3 luni si 3 sapt sta 1-1.5 ore, acum cu mastita asta sta la sanul bolnav 30-45 min si chiar si o ora.
Totusi nu e satula, ce-i drept e puturoasa si ii place sa doarma la san.
Mastita a cedat f mult, inca mai simt un nod si simt totusi ca sanul bolnav dupa 45 min nu este golit ca celalalt in 20 min.
Am observat cand ii dau formula cata vrea ea (si de obicei nu primeste cata vrea ea) este cuminte - nu mai zice nimic nu se agita nu-si mai baga manutele in gurite - sotul zice ca e "beton".
Nu am spus ca mastita a inceput (asa cred eu) miercuri joi acum o sapt, si deja vineri eram la medic cu antibioticele in mana, masaj sincer nu am facut decat primele 2 zile cand a fost sotul acasa cu mine , altfel nu are cine sa stea cu ea.
Sper sa treaca si multumesc pt sfaturi.
Foarte bun forumul, felicitari cewlor care au timp si sfaturi sa dea.
La al doilea copil am deja ceva experienta, sper sa ma descurc mai bine, oricum sint frustrata ca trebuie sa-i dau formula dar sunt frustrata si ca inca tre sa stau o ora si jumate pe scaun de 6 ori pe zi - credeam ca cu timpul copilul mananca mai repede dar nu-i asa.
Inca odata multumesc si numai bine a doresc
Poze cu Sophie la o luna
dodod spune:
sal,
credo am si eu o intrebare
daca ai citit toate art ai remarcat ca si eu am probleme cu "productia"
oare nu pun copilul bine la san
el a fost intarziat cu icter si mi-am luat cu creu sanul
eu nu aveam nici mamelon sanul mare ne-am chinuit ceva
vin si eu cu o intrebare
vad ca pe tine te-a verificat un lactation
ce inseamna "practic" "gret jod"
te rog frumos sa-mi explici si mie poate asat eset cauza scadereii productiei nu mai stiu ce sa fac sa am lapte pt bebe
mersi mult
roxanaz spune:
alaptatul stimuleaza sau nu lactatia?
mirachi
Trimis la - 13/12/2006 : 00:40:49
--------------------------------------------------------------------------------
am tot citit aici pe forum la topicul despre lactatie ca e bine sa te mulgi daca ai excedent de lapte.din maternitate stiu ca dupa ce bb s-a saturat laptele ramas se mulge ,pt.a se forma un lapte proaspat si pt.stimularea lactatiei...prietenele imi tot spun ca daca ma mai mulg(am excedent),manual sau mecanic voi ramene fara lapte.
care este adevarul?nu as vrea sa o privez pe iubirica de o alimentatie naturala in schimbul unei formule.
miria_cristina
Trimise - 13/12/2006 : 01:00:20
--------------------------------------------------------------------------------
Mulsul stimuleaza lactatia.
Cristina si Damiana (5 nov 2004)
ciuf
Trimise - 13/12/2006 : 01:08:47
Nu e adevarat.
Regula de aur: cu cat golesti mai bine sanul cu atat se va face mai mult laptic. Daca cererea e mai mare atunci si oferta va fi mai mare.
Intr-adevar nimic nu se compara mai bine cu suptul bebelusului (el stimuleaza cel mai bine lactatia), dar sunt eficiente si metodele mulsului manual sau al pompei.
Eu ma pompam dupa fiecare masa a copilului special pentru a mari cantitatea de lapte (dupa alaptat ramane in sani cam 25% lapte). Si a functionat.
Numai bine.
Ciuf, Luca (11.11.2003) si Eva Maria (21.04.2006)
mirachi
Trimise - 13/12/2006 : 01:33:41
multumesc pt.raspunsuri...si atat de rapide...mi-ati luat o piatra de pe inima.
sa va treaiasca copii si sa va bucurati de ei.
Pepsi
Trimise - 13/12/2006 : 03:27:39
e clar ca mulsul stimuleaza lactatia, cerere=oferta. prietenele tale banuiesc ca nu au alaptat, sau probabil au "ramas fara lapte"(ca-i la moda)dar isi dau cu parerea. intreaba femei care au alaptat, ca ele stiu sigur si-ti vor spune toate ce spun si fetele de mai sus.nu-ti mai pleca urechea la tot felu de sfaturi date in necunostiinta de cauza.
Flavia +14, mama lui Dominic 17 mai 2004
dacia
Trimise - 13/12/2006 : 15:47:20
Sunt de acord!!!!!!!
Mulsul+pus bebe cat mai des la san(de cate ori cere)=stimuleaza lactatia.
Bebei sanatosi si fericiti va doresc!
oanalu
Trimise - 13/12/2006 : 20:27:17
Eu am reusit si am alaptat 6 luni cu mare greutate.Ce pot sa-ti spun din proprie experienta:nu te mulge manual. Asa am facut eu si am ramas cu probleme la sani desi au trecut 10 ani.
emilis
Trimise - 13/12/2006 : 22:52:59
Nu obisnuiesc sa scriu, ci doar sa citesc,
Acum alaptez dar micuta (3 luni si 10 zile) este o fitoasa si prefera sa bea din biberon laptele pe care eu il mulg.
Nu mananca atat cat mulg eu si am ajuns sa arunc lapte muls pentru ca eu scot tot laptele din san (si am prea mult).
Mananca la san doar noaptea cand este adormita, in rest serveste numai din biberon. Nu cred ca ai cum sa pierzi laptele daca te mulgi. Initial cand aveam mai putin mulgeam si in gol (asa am ajuns la surplus de lapte).
Nu renunta si scoate tot ce ai in san pana il simti moale ca pe o carpa. Este atat de usor sa renunti, dar perseverenta iti aduce satisfactii mai mari (mananca puiul cea mai buna hrana posibila).
Succes
Sheannamp
Trimise - 13/12/2006 : 23:12:04
Emilis, felicitari!
Cred ca ar trebui sa scrii mai des, macar asa ca un exemplu pentru mamicile care au probleme cu aalptatul!
Gabi_K
Trimise - 14/12/2006 : 11:18:35
Mulsul stimuleaza lactatia.
Off topic pt Emilis: Incearca sa o pui la san inaintea fiecarei mese. Poate cei reusi s-o alaptezi. Eu m-am chinuit 4 luni cu mulsul, si de la 4 luni a inceput sa suga.
Iar laptele in plus nu trebuie aruncat, pune-l frumos la congelator, nu stii niciodata, cand vei avea nevoie de un pic de lapte pt ea:)
Gabi(ex- gabibarta)+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
filofteia
Trimise - 14/12/2006 : 12:31:14
Din proprie experienta...
La sase saptamani Adi a facut o diaree urata si nu am avut voie sa-i dau lapte 2 saptamani, numai mucilagiu si HN. In tot acest timp m-am muls manual si am putut relua alaptatul cu succes, care a tinut pana la un an.
Nu am avut nici un fel de probleme. Laptele tau este cel mai bun avand in vedere ca fiecare mama are altfel de lapte.
fatima spune:
Fetelor, va multumesc inca o data pentru sfaturi si incurajari...s-a rezolvat..am inceput sa am laptic ca inainte..2 zile am tinut-o aproape non-stop la tzatze, am mancat, am dormit cu ea la san..numai la wc n-am fost cu ea..plangea, ii bagam tzatzica..nu a mai fost nevoie de completare..acum am din nou sanii plini si umflati, iar programul nostru a reintrat in normal, suntem cuminti, papam la 2-3 ore, dormim..
dar tot nu m-am lamurit..pana la urma, pompa inhiba sau nu lactatia? pe viitor sa ma mulg dupa fiecare supt, ca sa previn criza ca cea prin care tocmai am trecut? sau sa o las asa, ca pana acum, sa-si regleze singura productia?
fatima
de
eva ioana
cu 24h inainte
dupa 24h