Orar de somn pentru copil de 3 ani
Care ar trebui sa fie orarul de somn pentru un copil de 3 ani?
Fetita mea merge din toamna la gradinita (program normal) si nu stiu cum sa ii mai organizez orarul de somn pentru ca am probleme seara la culcare. Acum o sculam cu greu dimineata pe la ora 8 ca sa reusim sa ajungem la gradinita pe la ora 9. La amiaza o culcam de obicei pe la ora 14 si doarme pana la ora 16-17. Iar seara, incepe balciul... Daca reusim sa o culcam la ora 22, suntem norocosi. De cele mai multe ori abia pe la 23 reusim. Si dimineata o luam de la capat...
In zilele cand nu vrea sa doarma la amiaza (mai sunt si din astea), seara este intr-adevar obosita si reusim sa o adormim pe la ora 21.
Care ar fi solutia? Sa nu o mai culcam la amiaza?
Cu multumiri
Voichita
Raspunsuri
sinzi_ana spune:
David cand mergea la gradi, dormea la pranz pe la 15-15.30 si se trezea la 17.00 sau cam asa ceva. Dupa ce se trezea ii dadeam o gustare si ieseam cu el la plimbare afara, sau undeva sa faca miscare si in felul asta la 22.00 sau 22.30 era in pat ca dimineata sa se trezeasca iar la 8.00...
Acum ca nu mai merge la gradi, il culc seara la 22.00 se trezeste tot la 8, si la pranz il culc pe la 13.00 si doarme 1-2 ore...
Iau in fiecare zi viata de la capat
Sinzi, Radusi David
David
karmen spune:
Un copil de 3 ani are inca nevoie de somnul de pranz, asa ca nu renunta la acest obicei. Sa inteleg ca doarme acasa, nu la gradinita? Intradevar o plimbare seara sau diverse activitati care sa-l oboseasca ar fi indicate. Explica-i ca trebuie sa respecte un program la gradinita si de aceea trebuie sa fie acolo la o anumita ora si pentru a se odihni destul trebuie sa se culce la ora 10 de exemplu.
Carmen Ghilescu
brindu spune:
Buna
Copilul meu are 2 ani si 10 luni, dar merge la gradi din toamna, asa ca m-am lovit de aceeasi problema, pentru ca si al meu se lasa cu greu culcat seara, iar inainte de gradi il culcam la 10 (La prinz dormea de la 14.00 - 16.00, 17.00. Dimineata se trezea singur, pe la 9.
Dupa ce l-am dat la gradi, mi s-a parut ca la 10.00 e prea tirziu sa-l culc, fiindca desi ii placea teribil sa se duca la gradinita, trageam de el sa-l trezesc. Asa ca am hotarit ca la 9 trebuie sa doarma, ca sa se trezeasca eventual singur dimineata.
Am incercat o zi doua si n-a vrut neam, asa ca am inceput sa ne pregatim de culcare pe la 8, adica i-am lungit ritualul de culcare si am adaugat etape intermediare.
Adica spunem pa si nani jucariilor din sufragerie, ne alegem o carte sau doua, mergem in camera, ne imbracam in pijama cintind sau povestind ceva, citim cartea in timp ce bem laptele, apoi mergem sa ne spalam pe dinti, pe urma stingem lumina la el in camera (tot cu nani nani...) ne uitam pe geam sa vedem ca toate masinile s-au dus la culcare pe urma in pat, rugaciunea, pupic si gata.
Pe masura ce a trecut timpul, am putut sa mai scurtam ritualul, adica acum am ajuns la jumatate de ora, dar in aceasta jumatate de ora el este in centrul atentie si nimeni nu mai face nimic altceva. Se pare ca asta il linisteste suficient cit sa se relaxeze si sa adoarma mai repede, desi este un copil foarte energic si vioi.
Asa ca am ajuns la concluzia ca trebuie sa-l poti relaxa suficient ca sa-l poti culca.
Mult succes
Brindusa
ruxandra_sb spune:
Matei are de vreo 1,5 ani urmatorul program:
scularea dimineata: 7-7,15
somn dupa-amiaza: 14,30-15 => 17,30-18 (cam o zi/saptamana zice pas si nu doarme deloc de amiaza, dar sta in pat)
culcare seara: 21,15-21,30
Seara am observat ca-l relaxeaza foarte mult un dus scurt.
Si, bineinteles, plimbare&joc in aer liber.
Ruxandra & Matei (4 ani) & sotul drag
mamica dulce spune:
marc a implinit 3 ani la 1 decembrie dar de prin ..octombrie cred a renuntat la somnul de amiaza,poate doar in weekend sau cand e bolnavior.E bine pe de o parte pentru ca il culc seara pe la 8-9...in timp ce inainte pe la 10-11.Insa fi-meu a fost campion absolut la somn.Pana sa refuze sa mai doarme ...il puneam la 1-2 in pat si dormea zilnic macar 3-4 ore.Acum e la gradinita fulltime si oricum nu mai doarme,dar in weekend incerc totusi sa-l conving,depinde si cata activitate are..de ex duminica asta a fost afara cu tati,pe la 3 a adormit pe canapea si s-a trezit la 2 noaptea de a scos sufletul din mine pana dimineata..eu ma gandeam ca o sa doarma.
Life is not measured by the number of breaths we take,but by the
moments that take our breath away.