Pozitia transversa(breech position) a lui bb??
Dragele mele,
Ma intreb daca in Romania sau in tarile unde locuiti se obisnuieste sa se "intoarca" medical bb in cazul in care se afla in "breech position"?
Aici medicii incearca sa-i intoarca pe bebei daca se observa o pozitie neadecvata a acestora in saptamina a-36-a.Asta se intimpla bineinteles dupa aprecierea pozitiei placentei,cantitatea lichidului amniotic,greutatea lui bb si dimensiunea bazinului viitoarei mame.In special la cele care nu nasc pt.prima oara se recomanda "intoarcerea" medicala.
De asemenea,stasticile de aici spun ca:
-30% dintre bb sunt pozitionati "incorect" in sapt.a-30-a
-14% dintre bb sunt in pozitie transversa/pelviana neadecvata in sapt.a-32-a
-doar 3% dintre bb nu s-au "intors" asa cum trebuie in sapt-a-36-a
Voi ce pareri aveti?Stiti cumva de asa ceva?
numai bine tuturor
Mariana--->1976
Monica--->1998
Matei--->2001
bb--->2006
In politics, if you want anything said, ask a man - if you want anything done, ask a woman.
* Margaret Thatcher *
Raspunsuri
charly spune:
buna Mariana!
Chiar ma confrunt cu aceasta problema. Sunt in saptamana 36 de sarcina, in urma ecografiei..desi am simntit, bebelusa mea e inca cu capul in sus...'breech position'. medicul meu mi-a spus ca mai are loc si timp sa se intoarca. l-am intrebat daca pot face ceva sa ia pozitia corecta (gandindu-ma la exercitii speciale de gimnasica, sa-l pot ajuta) si mi-a raspuns ca nu prea dau rezultate si ca sa nu ma ingrijorez...Atat. Si e un Dr. cu o vasta experienta, luandu-ma dupa varsta si Spitalul unde profeseaza.
Acum m-ai facut curioasa, care e metoda doctorilor de acolo. Cum se face aceasta `reantoarcerea` medicala?
M-ar interesa foarte mult.
Nu stiu daca te ajuta cu ceva raspunsul meu, dar iata experienta mea..
Numai bine
.
mariana_1976 spune:
Charly,
Imi pare rau ca ai aceasta problema.
Sa stii ca am citit mai demult aici pe forum ca bb s-a intors la cineva chiar in sapt a-39-a!!!Aici in Suedia daca esti la primul copil si are pozitie necorespunzatoare in sapt a-36-a este in general verificata dimensiunea bazinului si a lui bb.De cele mai multe ori se ajunge la cezariana daca e vorba de primul copil.
Ceea ce stiu este ca ai sanse sa se intoarca in cazul in care ai mult lichid amniotic si bb nu este prea marisor.Asa ca,sa-i spui doctorului tau ca in Suedia mortalitatea infantila este incomparabila cu cea din Romania si doctorii de aici INTORC MANUAL bebele,o procedura cam neplacuta,dar ATENTIE:majoritatea bbilor ramin in pozitia corecta dupa intoarcere!!
Daca e al doilea copil discordanta dintre bazin si capul copilului nu se prea pune in discutie din moment ce a existat o nastere naturala in prealabil.Asadar,incearca sa-l intoarca "la suprafata",bineinteles daca nu e vorba de placenta praevia,un copil foarte mare sau...mama doreste cu orice pret cezariana.
Cunosc pe cineva la care dupa prima intoarcere de acest gen,bb s-a pozitionat din nou gresit,iar abia la A TREIA INTOARCERE s-a reusit sa i se pastreze pozitia normala!
Am auzit ca f.rar bb se intoarce singur CORECT exact in ziua nasterii insa nu e ceva obisnuit!
Ceea ce este important de stiut,daca cumva bb este in pozitie necorespunzatoare si se rupe apa,nu avem voie sa ne miscam deloc si trebuie sa chemam de urgenta ambulanta.(se poate sufoca din cauza cordonului ombilical).
Iti doresc nastere usoara si numai bine
Mariana--->1976
Monica--->1998
Matei--->2001
bb--->2006
In politics, if you want anything said, ask a man - if you want anything done, ask a woman.
* Margaret Thatcher *
cataghe spune:
"Breech" inseamna prezentatie pelviana, pozitia transversa e altceva. Pelviana e cand fatul e cu fundul inainte, transversa e cand e de-a curmezisul bazinului. Pelviana e la limita dintre normal si distocic (nasterea naturala poate fi posibila), pe cand transversa e intotdeauna distocica (nasterea naturala e intotdeauna imposibila).
Intoarcerea despre care vorbiti voi se numeste versiune externa, si se invata in Romania, insa din pacate numai la modul teoretic. Cred ca sunt putini azi cei care o mai practica, poate dintre obstetricienii mai in varsta care au apucat sa faca obstetrica pe vremea cand cezariana era o solutie extrema. Acum, datorita faptului ca cezariana e foarte accesibila si ca in Romania e o adevarata moda sa nasti prin cezariana, nu prea isi mai bate nimeni capul. Eu personal in cei 4 ani de rezidentiat facuti in Romania nu am vazut nici o versiune externa - am citit cum se face dar nu am vazut pe nimeni facand. Se practica si aici in SUA, si in Franta din cate stiu eu, si probabil ca si in alte parti, insa cel putin aici in SUA nu se practica de rutina pt ca studiile efectuate pana acum nu au demonstrat un beneficiu semnificativ in cazul efectuarii acestei manevre - cu alte cuvinte, rata cezarienelor si a scorului Apgar<7 nu s-au modificat semnificativ (intorci fatul dar pana la urma tot la cezariana ajungi). Se incearca insa in cazuri selectionate, cu risc chirugical, etc.
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
scooby spune:
Buna
!si BB al meu e in pozitia pelvina.Doctorul mi-a zis asta de cind eram intr-a 32s.Si cica din cauza ca am putin lichid nu ar mai fi fost posibil sa se intoarca.Si intradevar nu s-a intors.(am 39s)
insa stiu pe cineva careia i s-au fisurat membranele la 33s si copilul nu era intors si a recurs la metoda intoarcerii inainte de a naste.
Totul a fost OK si a nascut normal.Insa era la a doua nastere!!!
Dar bineinteles,dupa cum a zis si cataghe,cred ca putini medici mai practica metoda!!!!!!!Intr-adevar in Romanie e la moda cezariana.
mariana_1976 spune:
Cataghe,iti multumesc mult pentru raspuns.Nu stiam cum sa ma exprim in limba romana fiindca nu cunosc termenii respectivi decit in suedeza...
E interesant de observat cum se abordeaza "problema" in diferite tari!
Aici in Suedia procentul cezarienelor este intre 8-12% si in general,ei insista destul de mult in favoarea nasterii vaginale cind aceasta este posibila...
Personal am citit ca au fost cazuri cind bb avea cordonul ombilical infasurat in jurul gitului,doctorii nu au sesizat aspectul respectiv la ecografie,si au mai si incercat sa-l "intoarca" in pozitie normala!!!![]()
![]()
![]()
Inca o data,va multumesc mult pentru raspunsuri
numai bine
Mariana--->1976
Monica--->1998
Matei--->2001
bb--->2006
* Margaret Thatcher *
szivarvany spune:
Bebelina mea a fost in prezentatie pelviana de cate ori ne uitam la ecograf, m-a dus la disperare acest lucru, ne arata doar fundul, nici nu stiam ce fa vi. Si pelviana a ramas pana in saptamana 38/39 cand s-a hotarat sa se nasca. Bine ca eram in maternitate si am apucat cezariana, ca toate au decurs foarte repede ![]()
Daria &
Giulia (2004 08 16)
Haideti la bazar sa-l ajutam pe ALEX ! 
Supercopiii iulie/august 2004
cataghe spune:
quote:
Originally posted by mariana_1976
Aici in Suedia procentul cezarienelor este intre 8-12% si in general,ei insista destul de mult in favoarea nasterii vaginale cind aceasta este posibila...
Mariana, daca e sa ma intrebi pe mine, foarte bine fac!
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
nshiro spune:
Mariana, ziceam sa-ti spun despre exercitiul care il fac eu. Mai ai o saptamana pana mergi la doctor, asa ca cine stie... poate poate. In primul rand trebuie sa stii pe ce parte sta bebe, daca e cu fata spre stanga sau spre dreapta. Te asezi in 4 labe, cobori coatele pe langa corp, cum iti vine tie mai usor si lipesti fata si un umar de podea (sau de pat, daca faci exercitiul in pat). Daca bebe e pozitionat cu fata spre stanga, lipesti obrazul si umarul stang de podea, daca e spre dreapta, obrazul si umarul drept. Stai asa cu fundul in sus 10 minute, dupa care te asezi pe partea respectiva (pozitia obrazului si a umarului nu se schimba, doar cobori fundul si te asezi pe o parte) si incerci sa adormi asa (se recomanda exercitiul seara inainte de culcare. La fel, se recomanda sa stai cat mai mult intinsa, pe o parte, pe cat posibil pe partea spre care e bebe cu fata. Succes si sper sa vii cu vesti bune!
rocsana si bebe chan