Ideea acestui subiect imi da tarcoale de cateva luni,dar am tot ezitat sa-l deschid pentru ca ma gandesc ca nu va avea prea multi fani, doar la scoala istoria era una dintre cele mai detestate materii.:)
Daca, totusi,credeti ca mine ca acela care cunoaste trecutul cunoaste si viitorul, va invit sa povestim despre diverse evenimente istorice care ne-au atras atentia/ne-au impresionat, oferind astfel un prilej de meditatie pe marginea lor.
Eu as vrea sa va descriu un episod citit in cartea Isabelei Allende « Tara mea inventata » ; nu e o « tara inventata », ci e tara de origine a autoarei, Chile. Despre dictatura lui Augusto Pinochet (care a inceput printr-o lovitura de stat sprijinita de CIA in 11 sept. 1973, intr-o zi de marti, marti fiind si in 11 sept. 2001) auzisem, dar nu stiam cum s-a sfarsit ; am aflat din cartea mentionata si mi s-a parut f. interesant.
Pt. a ramane in istorie ca presedinte legitim, Pinochet a trebuit sa modifice Constitutia tarii ; conform legilor create chiar de el (in 1980), in 1988 s-a organizat un referendum la care populatia era intrebata-ramane Pinochet la putere sau se fac alegeri ? Si aici vine partea interesanta- nu existau partide politice, dictatura era sprijinita de armata,presa era cenzurata, Pinochet spunea ca « nici o frunza din tara nu se clinteste fara consimtamantul lui » si totusi a pierdut referendumul, iar in anul urmator a pierdut alegerile, castigand candidatul democrat !
Asta in timp ce in estul Europei se destramau dictaturile comuniste, dar intr-un mod mult mai putin pasnic daca ne gandim la Romania si nicidecum prin alegeri democratice !