Pastila de istorie

Pastila de istorie | Autor: Teodora D.

Link direct la acest mesaj

Ideea acestui subiect imi da tarcoale de cateva luni,dar am tot ezitat sa-l deschid pentru ca ma gandesc ca nu va avea prea multi fani, doar la scoala istoria era una dintre cele mai detestate materii.:)
Daca, totusi,credeti ca mine ca acela care cunoaste trecutul cunoaste si viitorul, va invit sa povestim despre diverse evenimente istorice care ne-au atras atentia/ne-au impresionat, oferind astfel un prilej de meditatie pe marginea lor.

Eu as vrea sa va descriu un episod citit in cartea Isabelei Allende « Tara mea inventata » ; nu e o « tara inventata », ci e tara de origine a autoarei, Chile. Despre dictatura lui Augusto Pinochet (care a inceput printr-o lovitura de stat sprijinita de CIA in 11 sept. 1973, intr-o zi de marti, marti fiind si in 11 sept. 2001) auzisem, dar nu stiam cum s-a sfarsit ; am aflat din cartea mentionata si mi s-a parut f. interesant.
Pt. a ramane in istorie ca presedinte legitim, Pinochet a trebuit sa modifice Constitutia tarii ; conform legilor create chiar de el (in 1980), in 1988 s-a organizat un referendum la care populatia era intrebata-ramane Pinochet la putere sau se fac alegeri ? Si aici vine partea interesanta- nu existau partide politice, dictatura era sprijinita de armata,presa era cenzurata, Pinochet spunea ca « nici o frunza din tara nu se clinteste fara consimtamantul lui » si totusi a pierdut referendumul, iar in anul urmator a pierdut alegerile, castigand candidatul democrat !
Asta in timp ce in estul Europei se destramau dictaturile comuniste, dar intr-un mod mult mai putin pasnic daca ne gandim la Romania si nicidecum prin alegeri democratice !

Peste 100 de ani nu va conta ce cont in banca am avut, in ce casa am locuit sau ce masina am condus.
Dar lumea ar putea fi diferita pentru ca am fost importanta in viata unui copil.