Dezvoltare tarzie
Sper ca postez bine aici...
Buna tuturor!
Am nevoie de voi mamici sa ma sfatuiti pentru ca si eu la randul meu sa ajut pe cineva. Este vorba de o familie cu un baietel de 2 ani si 2 luni, pe nume Mihaita. Problema e ca baietelul nu vorbeste, spune doar cateva cuvinte si e cam absent, are niste ticuri, da din degete ca si cum ar canta la pian, se bate cu mainile pe burta (fara sa-l doara). In schimb s-a dezvoltat absolut normal, mananca foarte bine, doarme foarte bine, e fascinat de muzica, recunoaste persoanele din jurul lui, dar nu prea vrea sa se joace cu alti copii. Saptamana trecuta parintii lui l-au dus la un psiholog care fara nici un fel de teste , numai uitandu-se la el cinci minute si ascultand ce i-au spus ei i-a pus diagnosticul de autism. Parintii au fost distrusi dar nu li s-a parut tocmai in regula si au mai fost la cativa psihologi care au infirmat autismul, insa le-au zis ca este un pic intarziat si trebuie integrat intr-un program de recuperare. Parintii si-au mai revenit un pic din soc dar tot foarte afectati sunt. Nici eu nu prea m-am simtit in apele mele saptamana trecuta pentru ca mi se parea ca nu spun ce trebuie, ca nu fac ce trebuie si cand ajungeam acasa plangeam in continuu. Banuiesc ca mai sunt copii ca el, poate cunoasteti, sunt sanse de recuperare? Avand in vedere ca nu e autism, parintii sunt tineri, sanatosi, fara nimic suspect pe linie genetica, nici de o parte nici de cealalta. Poate sa fie un copil normal, sa mearga la o scoala normala, sa aiba prieteni, sa nu fie un ciudat pentru ceilalt copii! Nu mai stiu unde sa ma interesez, pe cine sa intreb, tot caut pe net...voi sunteti mai aproape!
SARBATORI FERICITE VA DORIM!
Cristina si bebe Stefan Costin (25.02.2005)
http://pg.photos.yahoo.com/ph/ellinia_c/my_photos
Raspunsuri
simanoro spune:
Ellinia, baiatul meu e cam in aceeasi situatie... Ce pot sa iti spun este ca parintii trebuie sa fie puternici si sa faca tot ceea ce trebuie pentru recuperarea copilului. Eu iti spun cum as face eu; de fapt, cum am si facut. Cred ca sunt 2 lucruri de facut imediat. In primul rand trebuie consultat un dr. neuropsihiatru infantil pentru un diagnostic. Apoi trebuie aplicate teste pentru a identifica ariile de dezvoltare in care copilul are intarzieri. Pe Dani l-am testat cu Portage. Oricum, dr. va recomanda parintilor o forma de recuperare. Este foarte importanta interventia imediata. Va tin pumnii!
ellinia spune:
Simanoro, multumesc de raspuns, mi-ai fost de mare ajutor!
Cristina si Stefan Costin (25.02.2005)
AniaMaria spune:
Eu n-as zice ca e ceva in neregula cu copilul. Cu ceilalti copii o sa se joace in curand, pana pe la doi ani ei se joaca singuri, doar ii privesc pe ceilalti. Iar faptul ca nu vorbeste inca nu e grav. Baietelul meu a inceput exact la doi ani, iar acum, la trei, vorbeste non stop si are un vocabular bogat. Nu stiu ce sa spun despre ticuri, dar nu-mi pare a fi ceva grav. Ar fi bine sa aibe mai multe pareri de la medici competenti.
ellinia spune:
AnaMaria, ar fi bine sa fie asa. S-au tot dus la medici saptamana trecuta, acum stau tot timpul cu el si vorbesc cu el mereu si parca zi de zi invata lucruri noi. De cateva zile a invatat sa se suie singur p scaune. Nu stiu daca e devreme sau tarziu. Sper sa-si largeasca repede vocabularul. Pe parinti i-a debusolat tare primul doctor care le-a spus ca e autist. La intoarcere maica-sa plangea in masina si el nu reactiona in nici un fel. Acum nu stiu daca un copil de doi ani ar trebui sa reactioneze cand plange mama lui. Eu tot caut pe net si citesc si vad ca sunt sanse de recuperare.
Marox spune:
Ellinia, am o colega al carui nepot a fost diagnosticat cu autism, deci o sa-ti spun ce mi-a povestit ea: e un diagnostic dificil de dat la prima vedere si nu poate fi pus la o virsta mica. In cazul nepotului a fost 18 luni. Poate ca au fost mai multe semne, dar ceea ce i-a alertat pe parinti e ca baietelul, atunci cind a inceput sa mearga, nu venea la ei atunci cind il strigau (de auzit auzea bine). Doctorii l-au supus la fel de fel de teste si cel definitiv a fost in fata unui ecran pe care au proiectat diverse imagini. Nu stiu durata sau continutul, dar la sfirsit au zis ca un copil normal ar fi trebuit sa reactioneze intr-un fel.
Pentru copilul prietenilor tai, necunoscindu-l, avem tendinta sa-i incurajam pe parinti. Intr-adevar, la 2 ani sint copii care nu vorbesc (nici Alex nu spunea mare lucru, iar soacra-mea a vorbit de-abia la 5 ani). La 2 ani copiii nu stiu sa se joace intre ei, mai ales daca e singur la parinti si nu intra in contact cu alti copii. Daca e un copil grasut si potolit nu-i obligatoriu sa stie sa se catere pe scaun. Daca mama plingea linistit nu-i obligatoriu ca baiatul sa fie impresionat.
Deci tot ce-i mai sus poate avea o explicatie simpla si normala, dar numai un doctor poate pune cap la cap toate aceste simptome.
ruxandra_sb spune:
quote:
Originally posted by ellinia
De cateva zile a invatat sa se suie singur p scaune. Nu stiu daca e devreme sau tarziu.
Cred ca in dezvoltarea unui copil marja intre devreme/tarziu este extrem de flexibila. De exemplu Matei nu a inceput sa se catzere pe scaune decat dupa 3 ani; asta nu l-a impiedicat ca la nici 4 ani sa inceapa sa skieze, cu progrese evidente.
quote:
Pe parinti i-a debusolat tare primul doctor care le-a spus ca e autist.
Am mai citit si eu cate ceva despre autism: NU se pune un asemenea dignostic asa tzap pac, practic fara nici o investigatie/test.
Iar faptul ca parintii au inceput sa se ocupe si mai mult de el nu poate decat sa-i prinda bine lui Mihaita.
Bafta.
Ruxandra & Matei (4 ani) & sotul drag
ellinia spune:
Marox si Ruxandra, multumesc mult, nici nu stiti ce bine imi prind cuvintele voastre! E adevarat ca si parintii lui se simt vinovati pentru ca nu au reusit sa se ocupe de el asa cum ar fi trebuit. Sunt tineri si lucreaza foarte mult si probabil si asta a contat foarte mult. De acum inainte insa stuatia se va schimba, oricat de obositi ar fi trebuie sa aiba timp si pentru el. E singur la parinti si nu prea a venit in contact cu alti copii, mai mult cu persoane mature. Vroiau, inainte de nebunia de saptamana trecuta sa-l dea la gradinita ca sa se poata intoarce ea la serviciu, acum chiar nu stiu ce or sa faca, daca nu se poate integra, inca e dependent de pampers, nu cred ca la gradinita se practica schimbatul pampersului. De fapt cresa, ca nu are decat doi ani.
Oricum am inima mai usoara acum!
ruxandra_sb spune:
quote:
Originally posted by ellinia
E singur la parinti si nu prea a venit in contact cu alti copii, mai mult cu persoane mature.
Si la noi la fel. Asa ca am cultivat intalnirile cu amici care au copii si, bineinteles, am indesit vizitele/invitatiile la verisoara lui Matei si la finutzele noastre; toti fiind de varste apropiate.
Apoi, intre 2 si 3,5 ani o mare contributie a avut-o si "gradinita din parc", unde Matei se intalnea zilnic cu prietenii lui, adusi de bone si bunici.
Ruxandra & Matei (4 ani) & sotul drag
Marox spune:
La 2 ani o gramada de copii sint inca in pampersi. Iar la cresa ii schimba, la gradinita trebuie sa stie sa faca singuri la olita.
Insa ar fi poate o idee buna sa-l duca la cresa macar citeva ore pe zi, o perioada de test. Cred ca i-ar face bine sa vada si alti copii, iar educatoarele au experienta, si ele ar putea remarca daca ceva e in neregula.
ellinia spune:
Ruxandra, da, trebuie sa-l scoata de acum in fiecare zi afara si sa-l duca in parc, sa ia aer si sa vada alti copii.
Marox, acum cauta o cresa unde sa-l poata duce de proba si speram sa se adapteze.
Simanoro, daca mai citesti, te rog, imi poti spune ce inseamna PARTAGE? Am cautat pe net dar mi-a dat site-uri care n-aveau nici o legatura.