Dreptaci sau stangaci

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns elibui spune:

Si eu sunt stangace.
Ca multi altii am fost fortata sa scriu cu dreapta; nu ma simt nici eu traumatizata de acest lucru si imi pare bine ca s-a intamplat asa. Acum pot scrie cu ambele maini, iar cu stanga pot scrie chiar si "in oglinda" cursiv si repede.

Vad ca nimeni nu a pomenit de dificultatile intalnite in lumea instrumentelor pentru dreptaci. Imi vin in minte trei care, desi nu imi fac probleme in utilizare, ma enerveaza un pic.
1. cutitul cu zimti
2. foarfeca
3. pozitia butoanelor la anumite tipuri de telecomanda

Eli + Alice (04.03.05) si Ana (24.05.06)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ioana Sora spune:

Am observat la fetita mea inca de cand era bebe ca se foloseste mai mult de mana stanga. Acum mananca singura si mananca cu stanga. Deseneaza cu stanga... apuca orice lucru cu stanga... Si la cresa, si la gradinita le-am spus sa nu incerce sa "corecteze" acest lucru la ea. Insa Cata e un pic derutata, probabil tot auzind ca se mananca cu dreapta... Spune "mananc cu dreapta", desi mananca cu stanga. Daca o intreb care e stanga si care e dreapta, stie.
Cunosc multe persoane stangace, iar fiica-mea clar e stangace.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kossir spune:

Si copilul meu e stangaci. Eu fac multe lucruri cu stanga, dar mananc, scriu, cu dreapta, nu stiu, poate am fost invatata asa? Mihai scrie, mananca cu stanga, scrie foarte urat, dar nu pentru ca e stangaci, ci pt ca nu-i place foarte mult sa scrie, joaca tenis cu stanga si are multe avantaje. deci lasati copiii, nu ei hotarasc, asa se nasc, iar noi trebuie sa-i ajutam, nu sa-i stresam.
Carmen mami de Mihai

kossir

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dov spune:

Eu sunt de profesie profesor si stiu sigur ca e absolut interzis, si chiar e derutant rau pentru un copil care e stangaci si e obligat sa foloseasca dreapta. lasa copilul in pace, si ce daca e stangaci? cine zice ca asa e mai "normal"? ba kiar eu mi-as dori sa fie stangaci, ca se pare ca au ei ceva aparte, numai al lor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns leokris spune:

eu sant stangace parinti mei nu m-au fortat sa scriu cu dreapta acum am doi baieti si nici unul dintre ei nu e stangaci si daca ar fi nu cred ca i-as forta sa scrie cu dreapta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emanuele4u spune:

Bunica mea stangace si din cauza conceptiilor din acea perioada, parintii si profesorii o obligau sa foloseasca dreapta. O facea atunci cand era supravegheata, in rest folosea "dreapta ei". Si acum la 80 de ani, tot stanga o foloseste, si cand tine acul, foarfeca, cutitul sau orice altceva face. Mama este dreptace, in schimb eu as spune ca sunt mai degraba ambidextra....sunt lucruri pe care le pot face numai cu dreapta ( sau imi e mai usor, pentru ca de fapt pot si cu stanga), dar sunt lucruri pe care numai cu stanga le pot face ( de ex sa tin cutitul, sa arunc o minge - daca ma pui cu dreapta.sunt varza). Ma gandesc ca ar fi groaznic sa ma oblige cineva sa fac anumite lucruri cu dreapta. De ce sa nu lasam copiii sa foloseasca mana cu care se simt ei in stare sa faca un lucru? Nu vad nici un impediment. De ce sa fie obligati sa faca un lucru cu mana dreapta cand pentru ei este egal cu a-l face cu stanga ( si bineinteles mai prost) cand ei il fac cu stanga ca si cum ar fi dreapta noastra?.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ana68 spune:

quote:
Originally posted by dov

Eu sunt de profesie profesor si stiu sigur ca e absolut interzis, si chiar e derutant rau pentru un copil care e stangaci si e obligat sa foloseasca dreapta. lasa copilul in pace, si ce daca e stangaci? cine zice ca asa e mai "normal"? ba kiar eu mi-as dori sa fie stangaci, ca se pare ca au ei ceva aparte, numai al lor.

Ce bine ar fi daca toate cadrele didactice ar tine cont de asta si ar sti aceste lucruri...
Si daca tot vorbim de copiii nostri:Alex era stangaci:manca,scria si folosea stanga...a mers student la grupa mica de gradinita si doamnele l-au fortat sa utilizeze dreapta.Copilul imi spunea acasa ca nu poate cu dreapta,degeaba am insistat la educatoare sa-l lase in pace...prin straduinta doamnelor,Alex a folosit dreapta,insa si in zi de azi,la 11 ani...in afara de scris,foloseste mai mult stanga.
Luana,fiind mai micuta si asa cum scria sanzi ana in pagina anterioara,foloseste ambele maini,ba la scris,ba la mancat...nu conteaza,alegerea ei este cum ii vine mai bine...Tatal ei si-a pus problema ca, daca va fi stangace ,cum se va descurca fata lui si ca n-ar fi mai bine s-o fortam sa foloseasca dreapta?Am zis un NU hotarat si am stabilit ca o vom lasa pe ea sa aleaga cum ii e mai bine.Am noroc cu doua doamne educatoare deschise la minte,care incurajeaza studentii din grupa mica unde e si Luana sa isi foloseasca capacitatile asa cum ii avantajeaza mai bine...
Asa ca,raspunzand la intrebarea Luminitei,zic ca e bine sa nu ne alarmam de astfel de treburi si sa lasam,noi parintii,cu ingaduinta si rabdare,ca lucrurile sa vina de la sine,fara a mai incerca sa controlam si sa impunem stilul nostru si copiilor nostri,ci de ai lasa si pe ei sa aleaga,sa isi formeze propriile personalitati...

Va doresc tot binele din lume tuturor!

Ana-Maria,mami deAlex&Luana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns matildasep spune:

Si eu sunt ambidextra, pe cand eram mica, aveam tendita sa fac toate numai cu stanga, dar bunica imi zicea ca vine popa si-mi taie limba( de-aia nici nu ma duc la biserica)daca nu scriu sau mananc cu dreapta, si asa am ajuns sa folosesc stanga foarte bine pt. anumite lucruri, de ex. tai cu foarfeca , cutitul, cos, arunc un lucru, tin geanta pe stanga, majoritatea lucrurilor, in schimb la unele sunt buna numai cu dreapta , sa scriu, sa mananc, sa dau pagina,care nu le pot face cu stanga asa bine, de ex, la masa tai carnea cu stanga si bag in gura cu dreapta, iar o pers. dreptace, taie cu dreapta, mananca cu dreapta.
Eu cred ca e un avantaj, sa fii ambidextra, dar nu stiu sa zic doar stangaci, las-o sa faca cum vrea prima data,si apoi invat-o si cu dreapta imediat dupa ce face un anume lucru cu stanga, dar sa nu-i dai impresia ca asa trebuie, ca e obligata, ca dupa aia o sa refuze.

Through a childs eyes:" Dear God, Thank u for the baby brother, but what i prayed for, was a puppy."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns florentza spune:

Normal, se spune ca este bine sa lasi copilul sa foloseasca mana pe care el are tendinta sa o foloseasca.
Copilul meu (2ani) avea tendinta sa scrie cu stanga, ceea ce bunicilor nu le-a placut, si in joaca ii luau pixul din stanga si i-l puneau in dreapta, incurajandu-l sa scrie si laudandu-l... cand si cand ii tineau mana stanga, tot sub forma de joaca , pt ca el avea tendinta sa mute pixul in stg. ...
Vreau sa va zic ca astazi ( am fost in vizita dupa 2 sapt. de cand l-am lasat la bunici) cand l-am vazut ca foloseste mana dreapta la scris am ramas uimita...
Si eu (acasa,pana sa-l duc)l-am lasat sa decida el cum v-a fi: stangaci sau dreptaci, insa bunicii, nu ...
Se zice ca daca foloseste in mod regulat stg. v-a fi stangaci, daca fol.des piciorul stg. cand suteaza...trebuie urmarit...mai conteaza si daca vreunul din parinti este stg., atunci aproape sigur v-a fi si el ...etc.
Eu zic, totusi, sa incerci sa-l schimbi si daca nu vrea\nu poti atunci este clar ca este stangaci.
Nu este nici o problema, sunt stangaci care se descurca mai bine ca dreptacii la unele indeletniciri ( motivatia bunicilor a fost ca sa nu rada copii de el la scoala ...deh! mentalitate de bunici ).
pup

" Femeia se realizeaza prin casnicie si devine fericita prin maternitate ".

Florentza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dodo spune:

quote:
Originally posted by florentza
Se zice ca daca foloseste in mod regulat stg. v-a fi stangaci, daca fol.des piciorul stg. cand suteaza...trebuie urmarit...mai conteaza si daca vreunul din parinti este stg., atunci aproape sigur v-a fi si el ...etc.
Eu zic, totusi, sa incerci sa-l schimbi si daca nu vrea\nu poti atunci este clar ca este stangaci.
Nu este nici o problema, sunt stangaci care se descurca mai bine ca dreptacii la unele indeletniciri ( motivatia bunicilor a fost ca sa nu rada copii de el la scoala ...deh! mentalitate de bunici ).

Gresit, "stingacia" este stabilita in emisferele cerebrale cu mult inainte de nasterea copilului, asa ca restul sint povesti...De ce se intimpla lucrul asta? Apai numai Dumnezeu le stie, el ne inzestreaza pe fiecare...In orice caz, dr nu pot preciza de ce se intimpla lucrul asta, insa pot spune ca un stingaci nu este cu nimic mai prejos decit un dreptaci dpv intelectual asa ca nu e cazul sa ne facem probleme..

Mergi la inceput