Diversificarea (1)
Raspunsuri - Pagina 15
Tia spune:
nusicasiely
Trimis la - 21/02/2007 : 20:29:25
--------------------------------------------------------------------------------
i-am dat azi fetitei mele putin piure de fructe,de la borcanel,si am vazut ca a facut kk un pic grunjos.ce sa fie?
mirciulix
Trimise - 21/02/2007 : 21:48:07
--------------------------------------------------------------------------------
pai la 15 saptamani cat imi amintesc eu ca are fetita ta (dat fiind ca te-am tot citit pe forum in ultima perioada) nu prea stiu ce te-a apucat sa ii dai fructe... cred ca e cam devreme sa incepi diversificarea... asteapta macar pana la 4 luni... pana si organismul copilului iti trimite acelasi semnal...
anamaria
Trimise - 22/02/2007 : 09:07:17
este foarte normal sa se intample asa cand papa fructe, astea se digera mai greu si in acelasi timp sunt laxative, asa ca aproape sigur cel putin la inceput se elimina mai mult nedigerate, ceea ce duce la modificarea consistentzei kk.
si mie mi se pare cam devreme la nici 4 luni fructe... poate ar fi bine sa mai astepti?! tu hotarasti...
AnaVanOnna spune:
Buna fetelor. Multumesc pentru raspuns Toanca. Baietelul meu are aproape 4 luni si cantareste 7.600. E pe formula. Dupa cum se spune cate bordeie atatea obiceie. Eu momentan locuiesc in Olanda. Aici se incepe diversificarea pe la 6 luni cu legume si fructe. Cand am plecat din Romania doctorita mi-a spus sa incep diversificarea dupa 4 luni cu suc de morcov. Nici nu mai stiu ce sa fac.
Mai bine astept pana creste si imi spune el ce vrea. ![]()

Am glumit. Va pup.
Constandis MAria
nusicasiely spune:
eu cred ca poti sa incepi cu o lingurita de suc,sa vezi daca ii place.a mea e inebunita dupa el si eu ma bucur.ii dai asa cate putin,ca un desert,o data pe zi.
cand totul pare pierdut este timpul sa crezi in miracole!
Darria spune:
Ana: am inceput div. cu suc de morcov dar daca ar fi sa reiau as incepe cu legume. Asa ca rec. legumele si apoi fructele. Daca bebe nu e grasut(ca e pe formula) e mai bine sa astepti pana la 5 luni.
AnaVanOnna spune:
Multumesc Nusicasiely si Darria. Sanatate ca-i mai buna decat toate. Va pup.
Constandis MAria
julax spune:
Bebele meu de 6 luni nu prea agreeaza sucurile de fructe si legume(mar+morcov),,ii plac perele ,dar mi s-a parut ca are un scaun cam moale si am renuntat la ele si nu stiu ce combinatii sa mai incerc.Ma ajutati?
Pupici la bebei si mamici
Sheannamp spune:
Initial creeata de cris1976
stie cineva sa-mi explice cum incep diversificarea la mancare si in ce cantitati. va multumesc.
Sheannamp spune:
Originally posted by Gabbriela
Inainte sa incepi diversificarea verifica astea:
1. Diversificarea se incepe la 6 luni, pt ca sistemul digestiv al copilului nu e bine dezvoltat la 3 luni, cum se zicea acum 20 de ani in urma.
2. copilul se alapteaza de la prima ora de viata la intervale de 3 - 4 ore, daca copilul plange la intervale de 2 ore inseamna ca laptele matern nu e suficient de consistent. (Julian a mancat la fiecare 4 ore pana la 8 luni jumatate numai lapte matern, a luat in greutate super bine si sa dezvoltat foarte bine).
3. un copil alimentat artificial (formula) se hraneste tot la 3 -4 ore, iar diversificarea se incepe intre luna 4 sau luna 5... cantitatea de lapte nu o controlezi tu ca mama, pt ca copii sunt diferiti, unii mananca mult altii putini, deci tot deauna faci mai mult laptic cu 20 ml in caz ca e mai papacios sa aiba de unde.
4. cantitatile de lapte la masa se schimba la sugar in general la o luna, 3 luni, 6 luni, 9 luni. Cei alaptati la san in acele perioade pt 1 - 2 zile pana se regleaza si "fluxul" de lapte al mamei cam urla (stiu asta din experienta mea, si din discutiile cu alte mamici cu bebelici deodata cu Julian).
5. pe langa cele sc mai sus inainte de a incepe o diversificare cu copilul trebuie sa verifici si urmatoarele:
- cel putin 6 luni de lapte matern hranit sau 4 luni de formula
- imita "mestecatul" si da atentie la ce ai tu in farfurie
- nu mai scoate limba afara cand ii atingi gurita
- sede in fund cu suport si isi controleaza bine "gatul-capul", si se intinde dupa lingurita cand mai vrea inca mancare
- este aproape pregatit sa sada singur in fund
- cantereste cel putin dublu greutatea lui la nastere
- he drinks more than 32 oz (900 ml) of formula, or breastfeeds six or seven times a day and wants more.
De la 6 luni am inceput usor cu mancarica:
- prima zi o lingurita si am urmarit reactiile (stare de agitatie sau somnolente, pete pe corp sau febra, pete in jurul la gurita sau iritatie la fundulet)
- a doua zi 2 lingurite de mancare
- a treia zi o masa intreaga de mancare “aceeas mancare pt trei zile, asa poti descoperi alergiile”
- a patra zi un nou timp de mancare si urmarit iara 3 zile
- a 7 zi le-am combinat cele 2 vegetale si a primit o masa intreaga , adica pana s-a saturat el. Dupa masa de vegetale nu mai primea mancare 2 – 3 ore.
Mancaruri cu care am inceput eu sunt:
- morcov fiert cu apa si sare, pisat fin fin, adaugata putina apa in care a fiert in caz ca e ff gros si vascos.. trebuie sa fie ca o pasta de dinti la consistenta la inceput, asa nu se va inneca.
- cartof, pastarnac, telina, ardei gras, conopida
- cereale de orez “grija costipa” – sunt speciale de bb
Combinatii de cereale cu vegetale fierte.
- o pulpa de pui fiarta cu multe vegetale “ai grija in supa pui numai vegetatele ce deja ai testat 3 zile si vezi ca nu are alergie la ele” – dupaia strecori supa bine, pisezi vegetalele si adaugi supica sa fie mai subtirica pisatura
- mar copt, banana pisata, suc de mar crud, suc de morcovi, amestecat suc de mar cu morcovi, pere pisate grija prunele se dau cu grija pt ca provoaca diaree “cand e constipate ii dai 2 – 3 linguri de suc de prune si ii trece”
- introduce branzica de casa de vaci, facuta de tine din lapte de vaca “3 zile test si la ea”
- combini branzica de vaci cu banana,
- testezi un tip de biscuiti care nu sunt dulci tare si ii introduce si pe ei in amestec cu mar copt sau mar razuit fff fin.
- Combinatii de biscuite cu banana, mar, pruna, para, branzica.
Daca bebe e explusiv hranit la san pana la 6 luni si dupaia se incepe diversificarea trebuie sa urmezi schema:
- 7 luni jumate – 8 luni o masa complecta de mancare (la 12 de preferat) “fara completare de lapte dupa masa” – cel putin 2 - 3 tipuri de mancarica sa aiba deja introduce… preferabil 5 - 7 tipuri “cum ar fi 2- 3 vegetale, un tip de cereale si 2 – 3 fructe”
- Daca aleci sa faci transferal de la lapte la mancare mai lent nu e nici o problema si poti avea si mai putine feluri de mancarica… asta sa nu cumva sa o faci sa pape numai 2 – 3 feluri pt 2 luni ca se va scarbi de ele si le va refuza.
- 8 luni jumatate si 10 luni trebuie sa aiba 2 mese de mancarica solida (dimineata la 9 si la 12 de preferat), poti sa continui sa introduce restul tipurilor de fructe si vegetale de care dispui
- Poti introduce supitele (fara rantas), pireul, sosuri de la tocanite amestecate cu firimituri de paine sa fie subtirele sa nu se inece. Tocanitele pot contine tot ce ai probat inainte 3 zile… poti pune si carnita de vita, pork sau pui in tocanite dar ei nu ii dai carne inca.
- De la 10 luni jumatate 12 luni trebuie sa aiba 3 mese de solide pe zi (dimineata la 8 AM, la 12 – 12:30 PM, la 5 PM), intre mesele de solite cate un biberon cu lapte “formula” – te sun si iti spun care e cea mai buna la voi ca voi intreba fetele. Formula in caz ca nu ai lapte de la tine.
- Poti sa ii pisezi cu furculita sa nu mai fie asa fine vegetatele, dar carnita ff fina.
- Introduce carnita de pui fiarta ffffff bine si facuta pe cat posibil fina fina macinara, amestecata cu sosuri de tocanite, sau cu pireuri de vegetale – nici o data carne goala la bebeu.
- Poti intrdoduce oul “prima data galbenusul – urmaresti reactia, dupaia albumusl – urmaresti reactia 3 zile”
- Julian a avut semi intoleranta la ou pana la 3 ani nu putea manca ou ca se intoxica, pete rosi in juru la gura si pe burtica
- Ai grija nu mai mult de o jumatate de felie de paine fara coasa “marimea paini sa fie cat 4 degete de a ta/pe zi”
- Poti introduce si carnea de vita, porcu nu e asa sanatos deci mai poti astepta cu el #61514;.
Dupa un an ii introduce si sucurile de citrice: portocale, mandarine, la inceput in amestec cu mar sau para si dupaia doar suc – I le dai dupa o masa de mancare
Intre 12 luni si 14 luni poate manca orice, exceptie; varza, sarmale, fasole boabe care dau gaze si o doare burtica dupaia, afumatura care pica greu la ficat.
Daca are deja dinti si masalute incepi si ii lasi bucatele micute de vegetale feierte bine prin pireuri, poti incepe sa ii dai bucatele micute de vegetale fierte pus ein fata ei si urmarita cum le papa. Cereale bobite.
Iaurturi cu fructe, iaurt amestecat cu morcov crud razuit.
Intreaba la pediatru cum se acorda primula jutor in caz ca se ineaca cu cecva, iti va arata acolo, in principiu e il introci cu capu in jos 3 palmi pe spate, il ridici sus 3 palmi pe spate … mai bines a iti arate la medic cum sa nu faci ceva boacana doamne fereste.
Tot dupa un an poti sa ii dai si paste fainoase fierte bine amestecate cu sosuri de la tocanite, sau taietei de la tine facuti in casa, in ciorbite sunt buni iara.
PS: am uitat sa precizez la 7 luni trebuie sa aiba una masa solida si 5 – 6 de lapte, la 10 luni 2 mese solide si 4 – 5 de lapte, la 12 luni 3 de solide – 3 – 4 de lapte. Nu am numarat mesele de noapte – acolo tu decizi daca ii dai sau nu papa si cum – lapte normal.
Julian pana la 2 ani a mancat noaptea cate un biberon de lapte, dupaia I l-am scos, alti bb de la 6 luni nu se mai trezeau noaptea la masa. Asta se si juca noaptea cate o ora de ma cheunea de cap, nu e somnoros deloc piticu meu.
PS1: De ce nu se da lapte de vaca sub un an, nu are destule vitamine cum are laptele de mama sau formula, este prea gras, raportul nutritive e scazut fata de lapte formula “asa se ingrasa copii si pot dezvolta alergii pe viitor” Dupa un an se dilueaza laptele de vaca cu apa ˝ apa ˝ lapte. Terecerea de la lapte de mama la lapte de vaca se face treptat, sau de la formula la lapte de vaca.
- prima zi 2 linguri de lapte de vaca amestecat cu formula, a doua zi 3 linguri , a 4 a zi 4 linguri, a 5 zi 5 linguri a 6 zi 6 linguri, a 7 zi 50 – 70 ml de lapte de vaca, 8 -9 -10 zile se da cate 50 – 70 ml de lapte de vaca, dupaia se creste treptat pana cand se ajunge sa ai un biberon de lapte simplu. Daca treci prea brusc de la unu la altul poate sa faca intoleranta la lapte, sau diaree, sau sa refuse in totalitate laptele.
- sorry de greseli nu mai am timp sa stau sa le corectez.
[purple][b]
Sanatate si numai bine 
DoraTeo spune:
Buna fetelor. va rog din suflet, vreau si eu carticia pt diversificare.Sunt noua pe forum si am un baietel de 5 luni (pe 25 implineste).Adresa mea de mail este: teodorapopa05@yahoo.com. Multumesc mult!
Sheannamp spune:
Initial creeata de lyalya
sunt mamica unei fetite de 3 luni si 20 zile si as dori sa-mi spuneti la ce varstra ati diversificat mancarea la bebelusi vostri, pana acum fata mea a mancat numai lapte milumil1
am inteles ca la patru luni pot sa-i dau mere pe razatoare si legume facute piure(morcov, cartof etc)
asteptam raspunsuri