Meniuri la diverse varste
Raspunsuri - Pagina 8
roxanaz spune:
Mancare gatita pentru 2 ani jumatate
Ana_Alx
ce macare gatita faceti copiilor la 2 ani jumate?ca noi suntem in pana de idei si oricum fetita mea nu e deloc prea mancacioasa.
noi ne invartim acum in jurul urmatoarelor macaruri gatite:
1.ciorbe (cu de toate in ea)
2.pilaf
3.ciulama de pui
4.ardei umpluti/sarmale (facute cu vita in amestec cu carne de pui.oricum e un fel mai rar)
5.peshtele l-am inceracat in toate felurile si nu il vrea decat prajit :(
6.spagheti cu branza si smantana (dar asta nu prea e mancare gatita)
Nu vrea piure de cartofi :( ...
Ficat daca e sa ii dau, trebuie sa ii fac cu pilaf care e preferatul ei
mai vreau idei...sau macar sa vad ce mancare gatita papa puii vostrii la 2 ani si jumate
Andra28
Alexandru (2 ani si jumatate) mai mananca in afara de cele enumerate de tine:
- fripturica de vitel la cuptor (cu sos de rosii) si alte fripturici la cuptor (pui, peste)
- cartofi la cuptor cu branza, smantana, cascaval si ou
- mancare de fasole verde
-ghiveci de legume la cuptor
-coltunasi cu branza (din aceia fierti in apa)
Si ar mai fi si altele, dar nu-mi vin acum in minte.
anaisanais
Vladi are 2 ani si 2 luni si de la 1 an si 9-10 luni mananca absolut orice mancam noi, adultii. La mine nu se gateste(adica, nu gatesc eu, ca n-am bucatar) niciun fel de mancare cu carne de porc sau miel(datorita faptului ca sotul meu are psoriasiz, el trebuie sa respecte si o minima dieta alimentara care presupune, printre altele si abtinerea de la acest fel de carnuri, iar prajelile si rantasurile este bine sa fie evitate).
Ana_Alx
ce bine de voi ca papa ghiveci,si manacrica de fasole verde.Am facut si eu mancarica de fasole verde f buna,dar nu am reusit decat o data sa ii dau(vorba vine) si ea nu a vazut ce era in castronas si oricum i-am dat decat mai mult paine inmuiata in zeama aia de la fasolica,si f putin pastaie ca daca simtea pastaia scuipa.Am fost fericita ca a mancat macar zeama aia cu painica.Chestia la ea e ca daca vede mancarea si nu o recunoaste ea refuza efectiv sa bage in gura.Si o deranjeaza in general textura la anumite feluri de mancare.Din pacate nu am reusit pana acum sa o conving sa pape legume (rosii,ardei,castraveti),de branza nu se atinge ,decat cand le bag in budinci ,sau in mamaligutza,rareori papa o bucata de cascaval ..offf...ce sa ma mai fac...cred ca o sa o las o zi nemancata sa vad ce face ..desi am mai incercat si nu a functionat
madalinad
si serban al meu are probleme cu textura. de ex, dovlecei mananca bine dar numai pasati. daca simte in mancarea de dovlecei (cu marar) vreo bucata intreaga, m-am ales cu scuipatura! la fel face in general si cu carnea pe pui, o mesteca si o scuipa! asa ca incerc sa ma adaptez cerintelor mariei-sale si o toc ca la rate in mancarea de dovlecei, fasole, piureuri etc.
serban mananca cu mare placere legume diverse, fierte, cu branza rasa amestecata peste care torn un ou batut cu smantana si bag la cuptor. tot asa ii fac si cartofi uneori, incearca asa ca poate merge. mai mananca si supa de pui cu galuste sau taitei, i-am facut si galuste cu sos de legume (respectiv diverse legume pasate) cand am ramas in pana de inspiratie. ii mai fac si spaghete cu carne (data prin masina) cu sos de rosii si dovlecei, morcov pasate, cu putin busuioc si usturoi.
cat despre legume crude, vezi sa nu fie tot o chestie de textura! serban scuipa legumele taiate mic si amestecate in salata, dar musca din rosie ca din mar si roade castravetele cu coaja si cu capete cu tot!
daca mananca ardei umpluti poti incerca cu cartofi, dovlecei sau rosii umplute (rosii i-am facut eu azi tanarului meu, sper sa nu aflu ca au ajuns pe podea...).
rabdare... si adaptare! amesteca, paseaza, fierbe, ascunde... trebuie sa existe si varianta potrivita!
p.s. pe serban il mai conving uneori sa manance punand... sare si ulei... are el o pasiune deosebita pentru ele, mai ales pentru sare! ma fac ca sarez si aluneca de minune!!
asi
Ce bine ca macar ai vostrii vor sa mestece cat de cat.
Al meu inghite boabele de mazare ca zice ca sunt "mecamente".
Felul lui preferat este tocanita de pui cu smantana si mamaliguta.
mammy2706
Andrei mananca aceeasi mancare ca si noi - in special ciorbita sau spaghetele. De cand a aparut el in familie ffff rar am mai mancat prajeli sau carne de porc / oaie, iar mama face mancarea cam fara sare (pt gustul meu).
Ana_Alx
nu stiu asi cum e mai bine..intr-adevar fiimea mesteca,insa ciorba tot pasata i-o dau ca o "enerveaza " sa simta texturi diferite la macare (adica in ciorbna exist bucati de legume...)|Deci ciorba e singura care o mai pasez.In rest fructele le manaca f bine..le roade..legume crude no way,dupa cum am mai zis.Daca vede mazare nu mai mamnca nimic.Mai inai ma intreaba "ita ce-i?" (traducere: asta ce e).Si ii zic ce e si ca asa se face mancarica,si atunci imi impinge lingura si zice "papa mami,papa mami"
deci ea mesteca,insa nu ii place sa vada legumele si alte chestii care ei probabil ca i se par "dubioase"
Kittycat
Fii-mea mananca tot ce mancam si noi. Si mai are pana la 2 ani... Oricum, eu n-am obiceiul sa gatesc mancaruri cu multa grasime sau prajeli, asa ca e perfect si pt ea.
Cristina A
Mica mea de un an si aproape 8 luni mananca foarte bine urmatorul "model" de piure - pe care i-l fac ori de cate ori sunt in pana - pasez un cartof fiert cu un galbenus de ou tot fiert si cu unt cam cat galbenusul daca nu chiar mai mult. Acesta este felul nostru de maincare "de urgenta" si atunci cand am lipsit de acasa si nu am ceva proaspat apelam la el; mai mananca foarte bine mamaliguta + ficatei prajiti dar amestecate si zdrobite cu furculita (nu chiar pastuite) + restul... aaaa si mi-am amintit - poti incerca un pilaf sarbesc - nu cred ca respect intocmai reteta dar eu in pilaful normal mai pun morcov, ardei gras,dovlecel - toate rase- si papa la fel de bine ca si pilaful simplu.
aissa
Tot e bine ca va mananca atatea feluri, a mea a fost o luuunga perioada fan supa de pui, la modul ca o papa de 2 ori pe zi dar acum nici asta nu-i mai place. Mazare, fasole nu pune gura (desi cand era mica a papat), pilaf nu pot sa ii dau ca si asa e beton la kk, mamaliga nu vrea, prajituri budinci nu vrea, ma invart deci in supa de pui si ciorba de vaca, a mancat candva un fel de ghiveci (care era mai bun fara carne si daca i-am pus carne nu l-a mai vrut). Asa cum spunea cineva daca nu recunoaste mancarea nu deschide gura.
Rezumat: la 1 an si 10 luni papam supa de pui, ciorbita, piure cu ficat sau cu ou. ATAT! Nu exagerez deloc. Din pacate.
Ana_Alx
da aissa..eu ziceam ca nu baga in gura daca nu recunoaste mancarea...cum sa procedam ? cred ca o sa apelez la super nanny
as vrea sa pape si ea un piure e cartofi,sa pape o tocanitza,un ghiveci cu legume...nu mai vorbesc ca as vrea sa ii dau o salata de rosii cu castraveti,sau branica cu rosie...nu am nici o sansa...
Babisa
Si noi , 1.8 ani ...tot intre ciorbita pui sau vita , piure (cartofi,morcovi,dovlecel,carnita pui pasata),snitel pui sau vita , neaparat cu maioneza de usturoi,omleta (dar nu intodeauna o accepta),lapte care de cateva zile nici pe ala nu il mai vrea seara...in rest nimicccc,m-am saturat eu de acest meniu ,nu stiu cum de il mai mananca ea (bine inteles , servite numai la desene)
madalinad
ana alx, nu poti sa tii doua castroane la indemana? mai procedam si eu asa... unul cu ceva cunoscut si celalalt cu ce ai vrea tu. sa vada fata "cunoscutul" dar sa manance ce trebuie! eu mai mascam ce nu vroia sa manance, cu paine! un mot de paine in lingurita si se ducea mancarea pe gat cu mai putine probleme.
roxanaz spune:
Cum procedez cu mesele la bb de 9 luni?
roxica
am o a doua fetita, Ana Maria de 9 luni si vroiam sa intreb pe mamicile care au puiuti cam de aceeasi virsta cum procedeaza cu mesele?...de ex, in toate cartile spune ca dimineata la 7 un bibe de lapte cu cereale..la 10 fructe...etc...
prima problema e ca fata mea uneori doarme pina la 9-10 si atunci se trezeste, chiar daca uneori se mai trezeste pe la 6 bea apita sau foarte putin laptioc...in jur de 90-120 ml...
acum eu ce sa fac? sa-i dau la 10 cind se trezeste biberonul cu laptic?..sau sar peste el? ceea ce am auzit ca nu ar fi bine caci ar trebui sa bea dimineata si seara laptic...ea nu bea in cursul zilei, caci maninca foarte bine si apoi bea ceiut, apita sau sucul de fructe nu mai vrea lapte...
a doua problema este legata de masa de prinz...in carti spune 100 ml, de supita, apoi 100 ml de piureut de legume..apoi un desert, iaurt...fructe, compot..etc...(gramajele sint estimative)..or copilul meu nu maninca asa...ea maninca un castron de ciorbita apoi isi bea sucul de fructe si gata..nu mai mamninca felul doi...voi cum procedai? (adevarul e ca nici fata cea mare, care are 5 anisori nu maninca doua feluri la prinz..unul si bun..si apoi ceva dulce eventual sau in zilele mai fericite un fruct);
apoi la 5-6 dupa-amiaza ii dau iaurt, sau banana sau felul doi depinde si seara cereale cu lapte...uneori la liongurita alteori la bibe..depinde cit de bine a mincat la 5-6...
e corect sau procedez gresit?
si o ultima problema este legata de ceea ce am citit intr-o carte cu meniuri pentreu bebei, ca amesteca brinzica cu biscuite si cu iaurt si ca dupa gust se poate adauga o lingurita de zahar....pai sa-l pun asa direct? nu-i face rau?....ca eu in ceai fierb zaharul inainte!
cam astea sint
kristinutza
pot sa-ti spun ce fac EU, sau ce-as face EU in locul tau.
daca se trezeste la 9-10, atunci i-as da lapte. adica ce conteaza ora? ii dau la trezire laptic, dupa o noapte de somn, de nemancat, ii dau lapticul. si nu i-as da in timpul zilei, decat dimineata si seara.
nici eu nu prea ii dau lui radu deliberat doua-trei feluri de mancare. doar ca de obicei chiar se nimereste asa: adica ii dau un piure de legume cu carnita, dar daca nu-i place, il mai combin cu un pic de iaurt, la sf ii mai dau iaurt gol, ii mai dau in manutza o bucatica de piersica sau banana, mai incerc o branzica... dar asta daca nu-i place piureul sau daca simt eu ca el ar mai manca, dar nu ii palce destul ce ii dau. si atunci incerc sa completez cu ce ii place lui. adica iaurt, fructe...
oricum, in niciun caz nu mi se pare obligatoriu sa dai trei feluri de mancare la o masa.
zahar eu nu i-am dat pana acum. iar biscuitele are deja zahar, poate e gustoasa brazica si fara zahar adaugat. dar asta e alt subiect cu zaharul, fiecare face cum considera.
pai, cred ca am raspuns cum am putut. nu mi se pare oricum nimic in neregula la cum mananca.
bubu05
Draga Roxica, hai sa-ti zic cum am facut eu:
- dimineata Vlad urla la 6 pana ii aduceam lapticul, ii era foame tare. Pe la 1 an nu-l mai vroia, bea f. putin, cam 100 ml. Pana la urma a renuntat singur la masa asta, acum se trezeste la 8 si prima masa de lapte este la ora 9. Deci, tu poti sa lasi copilul sa pape cand vrea, nu-i nimic daca sare peste masa asta, multi copii renunta la ea si trec la 4 mese pe zi. Daca ii dai bibe cu lapte la ora 10 e ok.
- la masa de pranz eu nu i-am dat niciodata doua feluri, este prea mic sa poata manca doua portii, chiar si mai mici. Asa ca eu i-am dat un singur fel, fie ciorba sau supa, cu legume mai multe si putin miez de paine, fie felul doi, mancare sau piure cu carnita, plus desertul(ori suc de portocala, ori un fruct, ori un iaurtel mic cu fructe). Cateodata nici nu mai vrea desertul, deci nu e obligatoriu. Tu poti sa incerci sa vezi daca poate manca atat.
- legat de zaharul adaugat in fructe, eu nu sunt de acord cu el. Fructele sunt oricum dulci, nu au nevoie de zahar, iar daca pui biscuiti devine dulce si de la ei. Deci, e neindicat zaharul pana la 1 an, mai ales nefiert. Dupa un an si ceva ii poti pune o lingurita de miere, e mai sanatoasa, dar repet, nu e nevoie.
-despre ceai: mai bine ii faci ceaiuri de bebei, care au nu stiu ce indulcitori, decat sa adaugi zahar. Cel mai bine ar fi sa-l eviti pana dupa 1 an.
roxica
si daca la 6 bea foarte putin lapte70-90-100? la 10 sa ii dau tot lapte? macar inca 150 cu cereale?
o alta nedumerire a mea mai e legata de budinci, de supa cu galuste...am citit intr-o carte ca la 9 luni pot sa ii dau tot felul de budinci, si supa cu galuste din gris.,...dar acolo spune ca se pune ou..(cel putin si eu asa fac galustile) dar in acelasi timp pina la un an spune ca nu are voie albus...cum sa mai fac? galuste fara albus?..si pot sa ii pun gris normal?
aa...de asemene spune ca poate minca paste cu lapte, orez cu lapte...pai eu ii dau lapte formula...cu lapte de ala trebuie sa i le fac?...si atunci trebuie sa ii fac doar cit maninca la masa respectiva caci laptele formula nu se pastreaza mai mult de o ora...nu?
niko31
Eu zic ca ceea ce ii dai tu de mancare e Ok.nu e nici o problema daca ii dai si la 9-10 laptele daca atunci se trezeste,eventual cum spui si tu daca de dimineata a mai baut vreo 100 ml ii dai mai putin sa zicem 150(cam in total sa fie 250 ml)iar apoi continui cu mesele normal, caci , ma gandesc ca daca nu ii dai o sticlutza plina peste vreo 2 ore poti sa ii dai urmatoarea masa.Eu am un pusti de 1 an si 2 luni, dar nici eu nu-i dau trei feluri de mancare o data, de ex.eu pe la 2.30-3.30 ii dau bolul cu supa ,dupa 20-30 minute ii mai dau cam 150 de lapte dupa care trage un pui de somn si pe la 7 (dupa)mananca felul doi dupa care bea cam 150 de suc,si ii mai dau sa manance seara la 10 lapte cu cereale
pupici
Ramona J
Nu te lua asa mult dupa carti. Esti deja la al doilea copil si te descurci bine. Atita vreme cit maninca variat si ii merge bine copilului nu ai pentru ce sa iti faci griji.
Fii atenta la ce e potrivit virstei, atita tot. E prea devreme pentru albus.
daniella4
Si eu zic sa nu mai iei litera cartii ca lege, ca astia mici nu stiu sa citeasca . Daca pe parcursul zilei copila mananca tot ceea ce e indicat pt varsta ei e ok.
mamitzica
Cartile sint bune ca sa te orientezi,dar nu trebuie sa respecti complect ce scrie acolo.
Copilul meu bea cantitati industriale de lapte pentru ca nu bea alte lichide-supa nu maninca,suc de fructe nu ii dau,ceai nici atit si apa bea si el citeva guri pe zii.
Si acum la 14 luni ii dau un singur fel de mincare-vegetale mestecate cu carne la prinz si eventual un iaurt;seara maninca cu noi si daca are chef maninca combinat daca nu le arunca de pe masa.
Personal cred ca laptele e mai important si nutritiv decit ceaiul asa ca daca copila ta bea putin lapte inlocuieste-i o masa de suc de fructe cu lapte.
roxica
multumesc tare mult pentru raspunsuri....adevarul e ca nuvreau sa fac aceleasi greseli pe care ,poate, le-am facut la cea mare...care nici acum nu mesteca cum trebuie, daca simte o cojita de rosie sau de ardei o scuipa..si pentru ea micul dejun uneori aproape ca nu exista..o banana sau ceva usor...pe cind unii maninca foarte mult dimineata...cea mica maninca mult mai bine decit cea mare, deocamdata, nici nu-i mai pasez mincarea si mesteca..sau le inghite nnemestecate..dimineata a baut de ex la 7 150 ml lapte apoi la 10 a mincat o felie de unt cu gem si a mai baut 60ml..atit i-am facut eu, nu stiu daca ar fi baut mai mult dar am zis ca era destul de tirziu si prinzul e in jur de 1.30 si sa manince si atunci...ea are 9luni si 10kg iar cea mare are 5 ani si 16 kg...
pupam
Diana30
Eu am inteles de prin carti ca e bine sa-i dai prima data la amiaza pireul de legume cu carnita/ou si apoi,daca mai vrea,supa/ciorba(adica zeama in care au fiert legumele/carnea).Adica invers de cum se mananca de obicei.
Eu ii dau baiatului meu la amiaza cam 200gr de legume cu carnita sau ou si cam atat.Ii mai pun uneori si ceva orez in pireul asta.
Cred ca-i ok daca ii dai lapte cand se trezeste.Fructele i le poti da dupa somnul de amiaza,ca o gustare.I le poti amesteca cu iaurt.
Important e sa manance lactate,legume,carne sau ou,fructe.Combinatiile cred ca conteaza mai putin si trebuie adaptate pentru fiecare copil.
Nici eu nu-i dau zahar copilului,exceptand cel pe care-l contin biscuitii pusi in fructe.
ralcat
uite cum fac io cu al meu atomel, care are tot 9 luni ca si bebelina ta.
dimineatza pe la 5-6 laptik, si la el daca papa 100-120 e super bine.
la 10 fructele, mermelite la blender cu tot cu coaja ca sa mai simta si ceva printre dintzosi, ba chiar unele din ele le pun un pic zdrobite cu mana ca sa mai ramana bucatzele cu care se lupta (caisele si pepenele galben ca's mai moi ca textura). fara nici un pic de zahar in ele, ca au deja zahar, si oricum le aleg pe cele ai coapte.
la 15 legume cu peste sau cu branzica sau iaurt/sana cu painica de cereale sau orice imi mai bubuie mie pentru ora aia, oricum e mancarica cu destule bucaztele prin ea. nu a mancat niciodata 2 feluri si nici n-am vrut sa-l fortez. ce-i drept el e genul lung si slabut si mananca si si ia in greutate sub media pe care o gasesti prin carti
la 20 cereale maxim 120-150
dupa baitza, pe la 23 termina laptikul de seara, de la mami o tura si un bibe de fro suta.
te pup si succes
Ramona J
roxica, poate nu ai gresit neaparat cu cea mare. La mine baiatul mai mare e tot asa, maninca greu, tine mincarea in gura.
Cea mica maninca mult mai bine. Dar nu ca as fi facut eu ceva, asa sint ei. Putem sa ajutam pe ici pe colo, dar asta e. Unii sint mai mincaciosi.
lavi02
Galuste, etc. fara albus, e foarte alergizant. Chiar daca ies imprastiate.
babitza
mariuca are de azi 9 luni si iata cum mananca:
6-7: 100 ml lapte praf
11: fructe cu branza de vaci + suc de fructe (mar sau morcov sau combinate cu portocale sau mandarine)
15-16: pireu de legume cu carne/ou (foarte putin)
18:iaurt cu cereale simple (fara lapte)
20-21:lapte praf sau lapte cu cereale (alternativ)+ una bucata san de la mami
si in timpul noptii de vreo 2 ori san.
bubu05
Roxica, galustele doar din galbenus le poti face asa: freci galbenusul cu 2-3 picaturi de ulei, apoi adaugi 3 lingurite de gris normal, in ploaie, apoi le adaugi in supa. In carte scrie("Mama si copilul") ca daca bb nu are tendinta catre alergii se poate introduce albusul, cate putin, in budinci sau galuste de la 10 luni. Eu asa am procedat si a fost ok, insa cu f. mare grija.
Tot dupa 10 luni ii poti da orez cu lapte sau gris cu lapte facut cu lapte din comert, chiar daca el bea formula. La fel, se incepe cu cate putin pt. a-i urmari reactiile.
ank_miki
Draga Roxica,si eu am un bb de aproape 10 luni,si parerea mea este ca procedezi foarte bine cu masa fetitei tale:).Nu trebuie neaparat sa-i dai lapticul la 7 dim.daca ea doarme inca..Nu e nici o probl.daca ii dai sa bea cand se trezeste!Nici eu nu-i dau 2 feluri deliberate pustiului meu:)..sunt prea mici sa poata manaca atat..daca mananca bine nu iti mai face ganduri cu atatea feluri de mancare.Am sa-ti spun cum procedez eu cu al meu...Pe la 6-6.30 bea un bibe de lapte cam 160 ml si doarme pana la 8-9,se trezeste bea putin ceai sau suc,iar pe la 10.30-11 ii dau piure de fructe simplu sau cu bisc.rasi(ok.. la noi sunt facute gata in borcanele de 200 gr-dar poti face si tu singura pasand fructe) sau cereale cu lapte,apoi in jur de 15.30-16 ii dau supa-crema de legume sau legume pasate cu carne.Seara pe la 20-21 un gris cu lapte sau daca dim.nu a mancat cereale ii dau seara.Se mai joaca putin si cand il duc la somn ii mai dau iar un bibe cu lapte ..depinde cat de bine a mancat masa de seara..dar de obicei seara el bea intre 150-170 ml lapte.Si ziua uneori cand doarme bea cate 100 ml de lapte.Zahar eu i-am bagat si in lapte de pe la 8 luni si nefiert si a fost totul ok..zaharul este indicat la bb incepand cu luna 8.Ii poti da ceaiuri speciale pt.bb decat sa fierbi zaharul in ceai daca tu crezi ca bebelinei tale nu-i prieste zaharul nefiert!Intre mese bb meu ii mai dau iaurt de fructe,biscuiti,fructe natur.De pe la 10 luni(adica cam intr-o sapt.)am sa incep sa-i dau de 3 ori pe sapt.dim.cate un ou fiert moale cu miez de paine.Mai vedem pana atunci...! Cam asa procedez eu cu bb meu:) si pana acum nu am avut nici o probl..Nici baiatul meu cel mare(13 ani),nu e prea mancacios cu toate ca a mancat foarte bine cand era mic... acum nici sa nu vada carnea in ochiiar cea mai mare(17 ani)nu mai am ce zice..mananca f.bine de toate.. are o pofta fantastica.Asa ca nu-ti mai face probl.si nu te mai prea lua dupa carti.Si eu fac la fel cand am cate o nedumerire..intreb pe altii care stiu mai bine..si asa imparti pareri si afli mult mai multe:)Va doresc numai bine si multa sanatate!
roxica
pupam pe toate ca m-ati indrumat si mai m-am lamurit....
adevarul e ca problema mea este ca sint stresata asupra mincarii, nici nu termina bine de mincat fetele ca ma gindesc ce sa le dau la masa urmatoare...si cred ca de aia si cea mare are probleme cu mincarea caci i-am transmis stresul meu....si atite carti..si atitea articole..tot mamicile , sa traiasca, stiu cel mai bine ce si cum...de asta v-am si intrebat si am apelat la voi cu toata increderea...
inca o data pupam....
ema.nu.ela
mie pediatra mi-a recomandat la 9-12 luni program de masa asa:
1) 200ml lapte
2) 150-200gr piure fructe cu cereale/branza de vaci
3) 200gr piure legume cu carne pui/vita/ficat pui/galbenus ou
4) 150gr iaurt cu cereale sau fructe proaspete adaugate
5) 200ml lapte cu cereale / cereale cu lapte / papanasi cu branza de vaci / mamaliga cu branza si smantana
eu totusi prefer la ultima masa sa-i dau lapte cu cereale ca e obosita rau si-mi e mai usor.
iar ca orar: 7-10-14-18-21 (deci la intervale de 3-4-4-3 ore). eu zic sa le adaptezi dupa programul de somn al copilului si cel de plimbare. a mea de cand era mica se trezea de pe la 5-6 asa ca ii dau prima masa cand se trezeste cumva intre 5.30 si 7.30. daca se trezeste si nu plange si doar se foieste prin pat o mai las. dar daca nu se trezeste pana la 7.30 o trezesc eu ca la 8 vine bona si eu tre sa ma duc la servici asa ca n-am ce sa fac. si oricum vreau s-o invat cu un program relativ fix.
daca al tau se trezeste la 9 eu as incerca sa-i dau atunci lapte. apoi poti sa incerci pe la 11 un pic de fructe (macar 100). daca nu treci direct la masa de pranz care zic eu c-ar fi bine sa i-o dai undeva pe la 13-14. in fct de copil se recomanda sa-i dai mai intai piureul de legume si apoi eventual supa. eu asa fac din supa cu carne pasez mai multa carne si legume si-i dau. iar la sf eventual ii mai dau niste supa chioara sa bea cu canita. daca n-a mancat prea bine poti sa-i dai completare si lapte.
daca se trezeste la 5 si din experienta vezi ca nu prea ii e foame poti sa-i dai niste ceai sa se culce la loc ca sa nu-ti strice programul. sau ii dai lapte si la 9-10 ii dai o masa de fructe mai consistenta si cu biscuiti sau cereale sau paine.
cu budincile eu zic sa mai astepti pana la 1 an. in principiu e posibil sa nu fie alergic la albus dar mai bine sa nu te risti. si cu zaharul la fel.
important e sa bea pe zi cam 500 de lactate.
roxica
eu vad ca voi, mai toatew , continuati cu piureul de legume..eu am cam rewnuntat la el si ii dau ciorbita, ciorbita...o fac mai groasa ca pun multe zarzavaturi dar nu i-o mai pasez...azi Ana mea a mincat cam asa...la 8.30-9 , 180 ml lapte cu cereale..la 11 sucul de fructe...la 13.30 cirbita de perisoare foarte groasa...la 17 piureut de dovlecel cu carnita (mai imi ramasese de la ciorbita nistre perisoare si i le-am pasat in piureut), apoi pe afara 18-19 o banana si acum la culcare 240 ml de lapte cu cereale....eu zic ca a mincat bine; intrebarea e daca nu fac rau ca am renuntat la piureutul de legume..dar ma gindesc sa i-l bag eventual la masa de la ora 17..si totusi la prinz sa-i dau supa normala
Bic
Parerea mea este ca nu exista o formula stas. Bebelusii nu prea se deranjeaza daca le dai cereale seara si piureu de cartofi dimineata. Ideea principala este ca alimentatia ei sa contina alimente din toate grupele.
Si de asemenea, ei sint barometrul cel mai bun in legatura cu cantitatile.
De lapte are inca mare nevoie si daca crezi ca ia prea putin, taie din suc sau din ceai. Parerea mea este ca isi pot satisface nevoie de lichide din apa si lapte, nu-i nevoie de suc, mai ales de suc cumparat care contine o groaza de zahar. Vitaminele din suc si le pot lua din fructe si legume direct.
90-120 ml e foarte putin lapte???? Daca ii dai numai o data pe zi, da. Dar pentru o portie e foarte bine.
Mai, eu stiu ca e o practica raspindita in Romania, dar eu sint in asentimentul medicilor de-aici care interzic total adaugarea solidelor (cereale / gris) in lapte. Ii diminuezi aportul de lapte de care are nevoie pentru ca se satura cu grisul din lapte. Poate de-aia nu maninca suficient lapte. De cereale are nevoie pentru ca ele contin extra fier de care are nevoie, dar grisul, ca orice fainoasa, nu face decit sa-i umple stomacul si sa se transforme in zaharuri daunatoare.
Tot la capitolul zahar...Ceaiul cu zahar poate provoca probleme cu dintii: carii. Mai ales daca bea ceaiul cu biberonul. Eu as renunta la el.
roxanaz spune:
Smantana la copii?
aicha
am o fetita de 8 luni si din cind in cind ii mai pun smintina la piureurile de fructe,la legume la bors dar am auzit ca nu e deloc bine.Am sau nu voie sa-i dau smintina?
miria_cristina
Eu nu i-am dat smantana cand era atat de mica, dar am folosit mult iaurt. Acuma am inceput s-o mai folosesc, dar numai degresata.
bubu05
Nu prea e indicata la varsta asta...spre un an poate. Este destul de grea si fermenteaza. Vlad chiar se deranjeaza la stomac de la ea, asa ca eu o evit. Mai bine folosesti un iaurt mai gras.
mamagiuliei
Eu i-am dat Giuliei smantana light in ciorbe si diferite preparate (conopida la cuptor), de pe la 8 luni. Fi`mea este fun lactate
Cred ca si grasimile isi au rolul lor in organism ...
Si adaug: fi`mea a fost si este o slabanoaga.
alondra25.2006
Bebitei mele i-am dat de la 8 luni smantana cu mamaliguta sau in ciorbite ii mai puneam cate o lingura.Ii place f.mult,n-a deranjat-o la burtica,asa ca ii dau cam o data pe saptamana.
hermelina
Incearca sa folosesti iaurt, smantana e mai greu digerabila si pe caldura asta???????Fetita mea a facut o indigestie urata de la smantana pe timp de vara...
joker
oameni buni, mie tot dr mi-au spus ca smantana e admisa si chiar necesara pentru grupa de varsta 6-12 luni...cu o precizare..nu smantana cumparata din comert pentru ca prezinta un amidon modificat care nu e foarte sanatos pentru ei.dar smanatana aia clasica, pe care o da laptele atunci cand se prinde, sau smantana facuta in cel mai pur stil clasic-smantana de la bunica de la tara- sunt foarte sanatoase.Copii au nevoie mare de grasimi de buna calitate
joker
Un studiu efectuat in aceasta primavara de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) a relevat faptul ca romanii mananca iaurturi cu continut de amidon sau amidon modificat si cumpara produse lactate, inselati de etichete ce ridica in slavi continutul, cu termeni interzisi de legislatie cum ar fi: �natural�, �sanatos� etc. Printre producatorii respectivelor lactate se numara nume mari din bransa, pe care multi dintre noi le-am vazut cu siguranta pe etichetele produselor pe care le-am cumparat la un moment dat: SC Vranlact SA, SC Napolact SA, Parametru SRL, Dorna Lactate etc.
Studiul, coordonat de Paul Piscoi, se inscrie in faza a II-a a proiectului Codex Alimetarius si a beneficiat de finantarea organizatiei mondiale a consumatorilor, Consumers International.
Normele internationale interzic adaosurile de orice fel in iaurturile simple
Paul Piscoi a cumparat din comert 35 de produse lactate acide (iaurt, smantana, sana) si le-a dat spre analizare Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). 11 din cele 35 de produse nu corespundeau normelor, din punct de vedere al etichetarii si aveau pe ambalaj specificata prezenta amidonului. Testele au demonstrat ca amidonul nu depaseste standardele internationale acceptate, decat in doua cazuri din 11, respectiv la produsele Iaurt SahneGut si Iaurt Frutis Sabores, dar si in aceste cazuri prezenta amidonului este considerata in limitele tehnologice, chiar daca depaseste normele. Conform reglementarilor internationale prevazute in Codex Alimentarius, amidonul este acceptat in proportie de pana la 1 la suta la iaurturile aromate, cu fructe sau in produsele tratate termic dupa fermentare. In iaurturile simple, insa, ca si in cele indulcite, aditivii alimentari de orice fel, inclusiv amidonul, sunt interzisi. Nu acelasi lucru se intampla in legislatia romaneasca, fapt ce demonstreaza prezenta pe piata a iaurturilor Vranlact (0,4 la suta amidon), Napolact (0,8 la suta). Exista insa si producatori care nu folosesc amidon, ci alti stabilizatori, nerecunoscuti de legislatia romaneasca. Este cazul La Dorna, care in produsul �Smantana dulce La Dorna-HT� a folosit un stabilizator a carui codificare nici macar nu este cunoscuta specialistilor in alimentatie din Romania: C101, asa cum reiese din rezultatele analizelor facute in laboratoarele ICA.
Autorul studiului a fost intrigat de faptul ca laboratorul ICA a fost nevoit sa faca o cercetare inainte de a putea sa determine cantitatile de amidon in probele analizate, deoarece in Romania nu exista un standard de determinare cantitativa a amidonului in produsele lactate. Asta cu atat mai mult cu cat amidonul este folosit foarte usor, de oricine si �cu bune rezultate� la falsificarea unor produse lactate. Dupa cum sustine Paul Piscoi, prezenta amidonului in iaurt nu dauneaza sanatatii consumatorului, ci mai degraba, ii insala asteptarile. Cumparatorul are impresia ca bea un iaurt natural, care prin definitie ar trebui sa fie netratat termic si fara adaosuri, cand, de fapt, cumpara iaurt ingrosat cu amidon si de foarte multe ori tratat termic, ceea ce ii altereaza calitatile naturale esentiale.
Legislatia noastra se contrazice de la un an la altul
Producatorii romani sunt incurajati sa pacaleasca clientii printr-o legislatie contradictorie. In acelasi studiu al APC sunt evidentiate discrepantele existente in ordinele comune ale Ministerelor Sanatatii si Agriculturii si in normele igienico-sanitare pentru alimente. In Ordinul nr. 975/1998 se spune, la articolul 9 ca �sunt inapte pentru consum uman produsele lactate acide la care s-au adaugat aditivi alimentari sau substante straine de natura laptelui, nepermise de Ministerul Sanatatii. La art. 73, gasim: �Nu se considera aditivi alimentari: dextrina, amidonul modificat prin diverse tratamente. Apoi, in Ordinul comun pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare, aprobat de Ministerul Sanatatii si Familiei nr. 438/2002 si de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor nr. 295/2002, la Capitolul IV �Alti aditivi alimentari utilizati in produsele alimentare�, se spune: �In sensul prezentelor norme, se intelege prin[...] amidon modificat, substanta obtinuta prin tratamente chimice ale amidonului alimentar, care a fost supusa unui tratament fizic sau enzimatic si care poate fi fluidificata prin tratament acid sau alcalin sau de albire�. Acelasi capitol, alt aliniat: �In sensul prezentelor norme, nu se vor considera aditivi alimentari urmatoarele: dextrina alba sau galbena, amidonul torefiat sau dextrinizat, amidonul modificat prin tratament acid sau alcalin, amidonul albit, amidonul modificat fizic si amidonul tratat cu enzime amiolitice�.
Din fragmentele citate mai sus reiese ca Ordinul 975 si Ordinul comun, ce va intra in vigoare in octombrie 2003, sunt contradictorii. Se specifica intr-un loc ca amidonul modificat nu este aditiv, apoi se include in lista cu aditivi alimentari, avand o codificare E, si in lista functiilor aditivilor alimentari. Pe de alta parte, in Ordinul 975 se interzice prezenta aditivilor in produsele lactate acide, dar se exclud amidonurile din categoria aditivilor.
APC cere interzicerea amidonului in iaurturi
Se poate spune chiar ca iaurturile cu amidon sunt falsificate, daca citam un fragment din ordinul Ministerului Sanatatii nr. 975/1998, care la art. 3, pct l, prevede: �Se considera falsificare: adaosul oricarei substante naturale sau sintetice in produse, in scopul mascarii unor defecte ale acestora, precum si in scopul modificarii sau conferirii de proprietati pe care produsele nu le justifica prin compozitia lor naturala sau prin retetele de fabricatie�. Totusi, se spune in studiul APC, in nici unele din produsele supuse testelor de laborator, amidonul, desi uneori prezent nejustificat, nu este folosit pentru falsificarea produselor. Includerea amidonului in produsele lactate acide nu aduce avantaje consumatorului, ci numai producatorului. Deoarece conditiile de utilizare a amidonului modificat la prepararea produselor lactate acide sunt neclare in legislatia noastra, avem pe piata produse lactate acide care contin amidon, desi utilizarea lui este interzisa. Exista de asemenea pe piata produse lactate acide la care utilizarea amidonului nu se justifica tehnologic, acesta scazandu-le valoarea nutritiva si inducand in eroare consumatorul in privinta calitatilor produselor. Exista producatori care fac apel la teama consumatorilor de aditivi alimentari, mentionand pe eticheta ca nu au E-uri. Ideea mentionarii tuturor ingredientelor care lipsesc, desi posibila legal, apare ca hilara. Daca astfel se induce ideea ca produsul are proprietati speciale, cand in realitate nu este deosebit de altele similare, mentiunile de acest tip sunt considerate inselatoare.
Ca o concluzie a studiului, APC solicita autoritatilor romane sa reglementeze situatia amidonurilor modificate astfel incat utilizarea lor sa fie clara; sa adopte normele Codex Alimentarius privind utilizarea aditivilor alimentari in iaurturi; sa scoata de pe piata iaurturile naturale traditionale (diferite de cele aromatizate sau cu fructe) la care s-a adaugat amidon, folosirea acestuia la acest tip de iaurt fiind nejustificata; daca la un iaurt s-a adaugat amidon sau a fost tratat termic dupa fermentare, numele acestui produs sa fie modificat, numele de �Iaurt� nemaifiind specific.
Producatorii ignora semnalele APC, ba chiar le ironizeaza
Autorul studiului APC, Paul Piscoi, a trimis cate o adresa producatorilor celor 11 iaurturi depistate cu amidon. Ce semnificatie are sintagma �lapte cu gust de sanatate�?; De ce credeti ca e importanta pentru consumatori mentiunea �nu contine conservanti?�; Ce utilitate are folosirea amidonului in produsele dumneavoastra?; Care sunt conditiile in care un iaurt este �natural�? sunt cateva din intrebarile adresate de Piscoi celor 11 producatori. Nu a primit raspunsuri decat de la doi dintre ei, respectiv Napolact si Vranlact. Daca Napolact s-a rezumat la a enumera cateva din �calitatile� amidonului in iaurt (�aderenta, legare, stabilizare emulsii, gelificare, retentia umiditatii�), Vranlact a trimis un raspuns plin de talc si ironii fine la intrebarile APC. Astfel, se arata in raspunsul Vranlact: �Sintagma Ťlapte cu gust de sanatateť, gandim noi, nu inseamna altceva decat faptul ca produsele lactate proaspete aduc prospetime si sanatate organismului. Astfel, pentru unii consumatori, mai putin educati in problemele alimentatiei, sintagma poate trezi interesul pentru consumul produselor lactate, lucru pe care il incearca in prezent inclusiv Guvernul Romaniei (vezi programul lapte pentru copii)�. Apoi, Vranlact pluseaza: �Iaurtul este Ťnaturalť deoarece este fabricat numai din lapte crud integral corespunzator, fara adaosuri de alte tipuri de lapte (praf, zer, zara, lapte imbogatit cu lactoza etc)�.
Termenele de garantie mici garanteaza absenta E-urilor din produse
APC este o organizatie neguvernamentala, care nu are alta putere decat aceea de a informa si atrage atentia asupra pericolelor din farfuriile noastre, in timp ce organismele de control ale statului ignora cu buna stiinta aspectele semnalate de societatea civila. De aceea va recomandam si noi sa sanctionati intr-un mod personal nepasarea producatorilor, prin boicotarea produselor care au trecute pe etichete componentele discutate aici, daca vreti sa aveti garantia ca mancati, intr-adevar, un produs natural.
Specialistii in alimentatie spun ca iaurturile cele mai apropiate de natural sunt acelea cu termene de garantie foarte mici. Cu cat termenul de garantie este mai mare, cu atat produsul respectiv contine mai multi aditivi meniti sa-l pastreze cat mai mult timp pe raft intr-o stare comestibila.
Ce e Codex Alimentarius si de ce nu-l respectam si noi?
Codex Alimentarius, sau codul hranei, a devenit un punct de referinta pentru consumatori, producatori de alimente, agentii nationale de control a alimentelor si pentru comertul international. Importanta unui cod alimentar care sa protejeze sanatatea consumatorilor a fost subliniata in 1985 de Rezolutia Natiunilor Unite nr. 39/248, in care s-au trasat linii directoare pentru elaborarea si sustinerea politicilor de protectie a consumatorilor. Codex Alimentarius a fost infiintat in 1962 si de atunci standardele, normele si principiile emanate au fost stranse in 28 de volume care includ 237 standarde alimentare si 41 coduri tehnologice si igienice. Romania a aderat si ea, dinainte de 1989, la standardele Codex Alimentarius, insa in anii democratiei situatia s-a schimbat, din cauza numeroaselor legi contradictorii promovate de ultimele regimuri. Cel mai clar exemplu este acela al legislatiei comuniste in domeniul lactatelor, care interzicea ferm adaosurile de orice fel, straine de natura laptelui in produsele lactate. In prezent Romania a aderat la Codex Alimentarius, dar dupa cum reiese din studiul APC nu-i respecta normele. O hotarare de guvern din noiembrie 2002 stabileste ca organismul care se va ocupa de relatia Romaniei cu secretariatul international Codex Alimentarius este Institutul de Bioresurse din Bucuresti, insa acesta se pare ca nu a primit nici pana astazi hartiile oficiale prin care este imputernicit sa coordoneze aceasta activitate.
hermelina
Joker, ne-ai furnizat niste date foarte interesante.Multumim
luciana12
Daca amidonul nu face rau si e prea mult in iaurt, dau copilului 2 iaurturi in loc de 1 si cu ocazia asta se mai si ingrasa un pic (ca a mea e cam slabuta), ca doar amidonul ingrasa, nu??
joker
amidonul daca nu ar fi modificat fizic ar fi bun, intr-o oarecare cantitate...desi nici el in strae"pura" nu e preferabil in cantitate mare.
Amidonul este sursa principala de glucide în ratia alimentara. El intra în componenta cerealelor, cartofilor s.a. Sub actiunea amilazei, amidonul se descompune în dextroza, maltoza, glucoza. Ultima se absoarbe lent asigurând continutul normal de glucoza din sânge.
Acum intuiesti cam la ce poate duce administrarea de amidon in canitate mare, nu?
asi
Grasimile au un rol fosrte important in dezvoltarea creieruluil ca sugar si copilul mic.
Smantana e buna atat timp cat e "adevarata" adica facuta in casa din lapte proaspat de vaca.Si aia din comert e buna dar mai rar.
Noki_Lara
Aicha- fff bun subiect, chiar vroiam sa deschid si io unul azi cu aceeasi tema. Fii-mea care e super mofturoasa la mancare - are aproape 9 luni - e fana iaurt si daca-i pun in orice, papa cu placere. De-aia ma tot intrebam daca sa-i inlocuiesc cu putina smantana, evident degresata. Dar doctorul mi-a zis ca de la un an are voie mamaligutza cu smantana. Acuma, nu stiu daca se referea la smantana de la un an sau de la malai de la un an.
Cred totusi ca voi mai astepta putin. Macar inca o luna.
PS - De ce nu vii in gasca de Mamici de nov-dec 2005? Ca acolo e si locul tau?
bb_alinus
Fetelor,
eu ii pun in piureuri fie putina smantana, fie putin unt fie putin ulei de masline. Asa mi-a zis pediatra la controlul de 6 luni si de atunci asa fac! Iar cum aici nu exista smantana " de casa" ii dau doar din comert ca de altundeva nu am de unde.
crinuta
Eu i-am dat smantana mai devreme de 1 an, dar nu mai stiu exact din ce luna. Si eu stiu ca e buna pentru ei, tocmai datorita grasimilor. Bine, sa nu exagerati, dar putina nu vad ce rau poate face, mai ales daca o tolereaza.
mariussimiuc
Daca o tolereaza nu vad care ar fi problema!
kid2003
Si mie mi-a zis dr sa nu pun smantana sau unt in mancare pana dupa 8 luni. Pe la 8 luni i-am pus insa ceva smantana, inca nu i-am pus unt, acum are aproape 10 luni. Si iaurtul isi face treaba in mancarica. Argumentul dr a fost ca grasimile animale se digera greu la un bebe mic, sa pun ulei vegetal la inceput. Nici la noi nu a avut o reactie negativa la smantana pana acum, sper eu sa nu aiba nici la unt. Oricum smantana e bine sa fie de 12% si nu de 20%.
hermelina
Daca o tolereaza e super, dar sa nu uitam ca exista si exceptii. Din pacate eu am avut parte de exceptia care confirma regula. Bafta si pofta buna!
ruxandra_sb
Matei mananca aproape zilnic smantana, de pe la 9 luni.
Si din acea de 20% grasime.
La indicatia pediatrului.
Bic
Mey, eu am aflat pe calea cea grea, cititi prin experienta, ca nu e bine sa le dai smintina cind sint inca mici.
Nu mai devreme de joi am avut o noapte alba, cu plinsete din ora in ora si cu o pirtiala urmata de kk pe la 12.30 p.m., urmat de un kk imensoid la olita la 5 dimineata, dupa ce statuse bietu' copil cu prima surpriza la popou vreo 5 ore.
E drept ca va scrie mama unui copil tare cacacios, dar presupun ca si la un copil mai putin productiv, smintina tot nu e lucru cel mai bun care i se poate intimpla.
Dar, aicha, daca a ta nu a patit nimic pina acum inseamna ca e mai putin sensibila la capitolul asta.
dordia2000
Fetelor eu ii dau smantana lui Stefan de vreo luna. I-am dat mamaligutza cu amantana si i-a placut la nebunie si ii mai pun si in ciorbitza.Nu vad care e problema daca copilul o tolereaza. Deja de la 8 luni in sus cred ca un copil ar putea manca cam orice atata timp cat tolereaza acele alimente. Eu asa fac. II dau de toate sa guste si unele chiar sa le manance si pana acum Slava Domnului ca nu am patzit niciodata nik.
roxanaz spune:
Cum preparam pestele pentru bebe?
gabitaco
Fetita mea a facut de curand 8 luni si as vrea sa introduc si pestele in alimentatia ei. As vrea sa va rog sa imi spuneti ce fel de peste a-ti folosit, cum l-ati preparat si cum l-a acceptat bb.Poate aveti si ceva retete de papa cu peste.
Va multumesc !
mihai_laura
ERu am un baietel de 11 luni si ii dau file de peste care se gaseste congelat in magazine. Il portionez si il dau fiet impreuna cu alte zarzavaturi. Cind il pisez cu furculita am grija sa vad daca nu au mai ramas oase. Baietelului meu ii place. Pofta mare, Laura ( Timisoara).
GeorgetaR
Eu am inceput cu file de somn, fiert in supica sau la cuptor cu legumele pe care le papa deja.
theo_2004
noi am inceput cu salau file si mai tarziu pastrav file.
primele dati l-am fiert in apa si l-am amestecat cu obisnuitul piure de legume. mai tarziu l-am facut in tigaia de teflon (fara grasime) ca la gratar. cand am avut ocazia l-a mancat la gratar-gratar 9adica carbuni). acasa l-am mai facut cu unt la cuptor. de fiecare data i l-am dat amestecat cu legume (fierte, la cuptor sau aburi) si cateodata cu orez.
nu este un copil mofturos, mananca ff bine si l-a acceptat din prima. doar mamaliguta o refuza uneori, in rest papa absolut tot ce-i dau fara nici o problema.
theo_2004
eu stiu ca somnul e gras si se recomanda pt bebei pestele cu carne alba (salau, pastrav).
Noki_Lara
Gabitaco, io am inceput cu merlucius, congelat. L-am pus inghetat in apa la fiert si l-am lasat cam jumate de ora. Nu mai mult. Api, alaturi am fiert legume - cartofi, rosie, dovlecel, morcov, albituri. Si le-am pus pe toate in blender si i-am stors si zeama de lamaie.
I-a placut, dar nu a picat pe spate.
gabitaco
o sa incerc si eu cu file de salau congelet - ca sigur nu are oase. Deci treduie fiert separat si apoi bagat la blender cu legumele...
annablue
Noi am mancat file de cod fara piele, e cel mai slab dintre pestii "albi" recomandati pt copii. Si tot asa pe la 9 luni l-am adaugat, in piureul de legume. L-am fiert in zeama de legume si l-am pasat in blender, am adaugat lamaie si l-am mancat dar nu cu mare placere...
Dupa 3 ani i-am facut snitel de peste si l-a devorat pur si simplu. (nu i-am zis ca e peste initial, i-am zis ca e snitel de pui).
Si eu cred ca somnul e un pic prea gras (nu dati cu rosii, asa am auzit). Dar merluciul sau salaul sunt si ele foarte bune. Important e sa fie fileuri fara piele (ca astea sigur n-au oase)
Tino
noi i-am dat doar salau pana acum (are 10 luni).
am cumparat pestele intreg si proaspat (nu congelat).nu se vinde bucati la noi.
l-am taiat in bucati si bucatile in doua ca sa pot scoate oasele.
dupa aceea, l-am pus la tigaia de teflon ca sa il prajesc asa fara ulei, doar cu putina apa.
l-am combinat cu piure de cartofi si i-a placut, dar nu prea tare, asa cum ii plac alte mancaruri.
katik
eu i-am dat la inceput salau, apoi pastrav si incetisor crap (dar numai de Dunare) si somn. somnul daca nu e mare, nu e asa gras, merge la bb. pur si simplu il fierbeam impreuna cu legumele si il minca, cind supita cu de toate, cind piure de legume+peste. l-am mai facut si pane sau cu legume la cuptor. fii-mea l-a mincat totdeauna, indiferent sub ce forma.
pofta mare!
dddd
pestele oceanic este recomandat pentru copii. cei de crescatorie (pastravi...etc) trebuie evitati din cauza mancarii care le este administrata bogata in nitriti? nitrati? sau ceva de genul asta.
lavi02
gabitaco vezi ca ieri am scris si eu despre asta la sub nostru de bebici.
La fel stiu si eu salau si pastrav, obligatoriu proaspat, nu congelat.
gabitaco
multam lavi02, citii tot...bagai la cap...
Da nu are oase.....?
Aia e pb mea. Tare ma tem de osicioarele mici, mici,mici
theo_2004
gabitaco file-ul de salau si pastrav nu are oase DARdupa ce il prepari, te speli bine pe manusite si il iei la pipait pt siguranta. cel putin eu asa fac.
si da, cel proaspat e cel mai bun. eu inca nu am luat congelat.
daniella4
File de cod la cuptor, cu legume. Ne place f mult.
katik
Am citit cu interes discutia despre pesti. Citeva informatii suplimentare:
- de preferat este pestele PROASPAT. In carnea congelata, la orice temperatura, grasimile se oxideaza, chiar daca mai lent. Carnea de peste, cu continut ridicat de apa, este mai usor alterabila decit carnea animalelor terestre. Iar la pestii congelati, in special cei oceanici, data decesului nu prea o cunoastem. Doar data ambalarii. Nemaivorbind de conditiile in care a fost pastrat (congelare/decongelare, temperaturi etc.)
- diferenta dintre pestii de crescatorie si cei salbatici e evidenta. Similara cu cea dintre porc si mistret. Se datoreaza in principal usurintei cu care pestii din crescatorii "gasesc" hrana, nu trebuie sa munceasca pentru ea. Si devin mai grasi.In rest, cei de crescatorie au sanse mai mici de a fi contaminati cu nitriti/nitrati/metale grele s.a.m.d.,decit cei din mediul natural. In sistemele superintensive se recircula apa, in general provenita din foraj.
Carnea de peste poate contine metale mai ales in conditiile in care mediul in care pestii respectivi traiesc este puternic contaminat. Acumularea este mai frecventa la pestii rapitori, tocmai datorita efectului cumulativ si contaminarii "in piramida" (consuma alti pesti potential contaminati). Nu este cazul sa ne punem prea mari probleme daca nu consumam peste din bazine cert afectate (aval de uzine chimice, bazine de decantare etc).
- in privinta grasimii, cea provenita de la pesti este sanatoasa, pentru ca ea contine mult HDL colesterol. Colesterolul este o componenta importanta a membranei celulare, nu poate lipsi din alimentatie. La bb bineinteles trebuie inceput cu carne slaba (salau, cod). Unul dintre pestii cu carnea cea mai grasa de la noi: pastravul! Alaturi de somn si crap. Atit ca la pastrav grasimea este altfel distribuita decit la somn, dind savoare carnii. Cind ajunge la maturitate sexuala, grasimea din carne este folosita pt dezvoltarea gonadelor si carnea devine fada.
- vis-a-vis de oase, atentie: osicule (acele oscioare in Y) are si pastravul si salaul. Atit ca la pastrav se pot indeparta odata cu coloana vertebrala, daca pestele e fiert bine, dar nu toate!
La salau, zona in care nu este nici un osicul, este pedunculul caudal. Mai pe romineste, in regiunea cuprinsa intre ultimul "spin" al celei de-a doua inotatoare dorsale si coada, SIGUR nu sunt oscioare
katik
PS la pamfletul anterior:
Nu va feriti sa dati peste la bb. In afara de HDL colesterol, fractiuni omega-3 si alte substante de-ale biochimistilor :), carnea de peste contine si factori de crestere, nu degeaba se da faina de peste la puii de animale. Merita efortul de a "pipai" toata mincarea, pentru a evita oscioarele. Si am uitat sa mentionez: o carne de peste total lipsita de osicule este carnea de zona coastelor. Acestea, mai ales la pestii mai mari, pot fi indepartate usor, si ramine carnea SIGUR lipsita de oscioare. Si pe linga salau, va puteti gindi eventual si la sturioni..:)
asdera
"felicitari" tuturor...
mai ales medicilor care recomanda carnea de peste in primul an de viatza.
cam asha zic medicii din tarile civilizate:
Most frequent food allergens:
chicken egg
cow´s milk
soya
wheat
peanut
fish
hazelnut
+procesul de congelare/decongelare
Este de dorit ca sa se evite carnea de peste macar ptr primul an de viatza...
roxanaz spune:
Sfecla - de cand? si cum o preparati?
salma2005
Dragi mamici, e ok pt un bb de 7 luni sa manance sfecla?si daca da, coapta sau fiarta. am inteles ca e ff buna mai ales pt cei anemici.dar ficat de pasare?
multumim p raspunsuriSelwa si mami
GeorgetaR
Acum imi dau seama ce mama denaturata sunt. Copilul meu nu a mancat sfecla pana la varsta asta(1 an si 9 luni).Si chiar e f. sanatoasa!E o sursa f. buna de fier. Nu cred ca mi-a trecut prin cap sa-i dau fiindca la noi in casa nu mananca nimeni sfecla. Ficatel de pui a mancat de pe la 7-8 luni.
Bic
Mai asteapta o luna-doua. Coapta sau fiarta. Coapta e mai bine pentru ca nefiind in contact cu apa nu-si pierde atit de multe vitamine.
andrruzza
Pe la 7-8 luni, in amestec cu alte legume!
adinutza78
Eu ii dau baietelului meu de cand avea 8 luni ( acum are 1 an si 9 luni) sfecla.el bea zilnic 230 ml suc de fructe dupa masa de amiaz unde ii pun si sfecla,care ii place f mult.este mai sanatoasa sa i-o dai cruda decat fiarta.
adinell
De care sfecla, ca eu sunt mai ametita ? :)
andrruzza
roshie:)
mariana_1976
in Suedia nu se recomanda sfecla rosie decit la virste peste 1 an din cauza cotinutului de nitrati.
Ramona J
Cred ca i-am dat pe la 8-9 luni, chiar nu mai stiu exact. Merge coapta sau fiarta, in combinatie cu alte legume. Nu i-am dat sfecla pura si atit.
E bun si sucul (mai bun), dar cred ca daca-i gatesti sfecla initial e mai usor pentru stomacel.
mcm
Cel mai bine este sa-i dai dupa varsta de un an.
Ramona J
Aici spune sa nu dai inainte de sase luni.
Edit. Sfecla (ca si morcovii si spanacul) poate contine nitrati. De asta nu se grabeste lumea sa dea la copii. Dar morcovi si spanac?
adinell
Eu o sa ma apuc sa ii dau lui Andrei sfecla pentru ca peste o luna o sa faca un anisor si numai bine pica:) nici prea devreme, nici prea tarziu... Am avut noroc cu voi, ca mi-ati zis de sfecla ca eu sincera sa fiu am uitat de ea cu desavarsire, caci noi nu mancam, mie nu imi place:(
Andrei bea suc si papa fructe, sper sa ii placa si sfecla.
Multumesc inca o data pentru informatii!
ancutzathree
multzumesc ca mi-atzi amintit si mie de sfecla am sa-i dau si eu lui alex...mi-a iesit total din cap pana acum
joker
Sfecla rosie include cantitati importante de potasiu, care ajuta la reglarea pulsului si a tensiunii arteriale, precum si acid folic, recomandat in special femeilor insarcinate. Prin gatit, aceste substante nu se distrug, ceea ce o face pretioasa - indiferent de modul cum e consumata!
Ca secret, cele mai dulci sunt cele mai micute si inchise bine la culoare.Se poate tine asa, nepreparata, in loc racoros dar nu as recomanda decat maxim 2 saptamani, pentru ca se deshidrateaza....
I-am dat de la 10-11 luni, am cautat sa iau de la cineva care face agricultura clasica, cu balegar, deci riscul de concentrat ridicat de nitriti e mai scazut...
De preferinta coapta, are un gust bun si facuta piure cu alte legume sau o salata...retete mai elaborate mai stiu dar contin ingrediente interzise copiilor..stiu o reteta de sfecla rosie cu alune care e delicioasa...mai sunt si niste muraturi simpatice
E buna si ca suc, dupa ce o fierbeti sau coaceti o dati prin blender cu inca ceva, mar sau morcov de preferinta
Nu i-am dat foarte des insa..
adinutza78
nu trebuie sa fierbi sfecla daca vrei sa ii faci suc.ce rost mai are??? asa cum e, o cureti si o speli bine si e tare bun sucul.eu o pastrez in frigider si nu se deshidrateaza
anca tanasica
eu i.am dat de pe la un an...dar la sumarul de urina i.au iesit oxalati cam multi...pediatra ne.a zis ca e si de la sfecla rosie...so ne.a sfatuit sa.i dam maxim 1 data pe sapt...indiferent cum (in suc, in supa, fiarta sau coapta)
salma2005
multumesc foarte mult pentru raspunsuri. Intr-adevar micutei mele i-a placut foarte mult. am copt-o si am adaugat-o intr-un super piure (facut din: cartof, dovlecel, ardei, patrunjel, pastarnac, telina(o feliuta), conopida, morcov).i-a placut foarte foarte mult. Atentie, mamici sa nu va speriati daca face kk-utza putin rosie,e normal. Iar ieri, i-am dat-o asa simpla (coapta in prealabiol), la pranz, impreuna cu cartofior(piure) si piept de pui. I-a placut la nebunie; a mancat un castronel plin.
Ramona J
anca tanasica, nu stiu daca dai copilului spanac. Ala chiar contine multi oxalati.
Sucul ar trebui facut din sfecla cruda. Asa mai bine-i dai piure.
Noi am facut si suc de urzica amestecat cu morcov. Apoi l-am amestecat in piureul de legume.
Si noi facem de obicei un ghiveci din mai multe legume.
anca tanasica
oxalatii se fac si de la carne...cand papa prea multa...
...spanac papam, dar tot asa, o data pe sapt...pe noi asa ne.a sfatuit pediatra...in toate exista o masura...
Ramona J
Da... Pai de aia ziceam, sa nu dati vina numai pe sfecla.
anca tanasica
pai nu dam vina doar pe sfecla...ci dam vina pe ea cand se presteaza in fiecare zi...
roxanaz spune:
Pastai de fasole verde
Dory232002
De la cate luni se poate da pastai de fasole verde la copilasi?
Se pune decat in piureul de legume, in ciorbita sau se poate face si mancarica din ele?Daca da, va rog ajutati-ma cu o reteta de fasole verde pt. bebei.
Va multumesc pt. sfaturi.
Ramona J
Fasolea verde poate fi introdusa de pe la sase luni. Nu e un aliment care sa creeze probleme.
Poti sa i-o dai cum vrei. Eu i-am dat-o simpla la inceput, apoi amestecata cu alte legume sau in supe.
niko31
Eu i-am dat-o la alex al meu de cat in ciorbitza, pentru ca eu nu stiu meniu de fasole verde de cat cu faina si am considerat ca e o mancare prea grea pentru el(are acum 1 an si 3 luni, )si in pireu de legume.
Ramona J
Pai faci mincare de fasole verde scazuta, fara faina. Eu nu pun niciodata faina la sosuri. Ramin mai subtirele, ce sa-i faci?
mirelaispir
eu fasolea verde o pregatesc asa: o tai cam la 2 cm si o fierb in oala subpresiune cu apa, putin ulei si sare. o las sa scada bine, ii fac un mujdei de usturoi si mamaliguta alaturi. este super. poti sa-i dai si lui bebe daca-i place usturoiul. (monica mea este innebunita dupa el)
Dory232002
Am uitat sa va specific ca bebele meu are 10.5 luni, oare nu-i prea devreme pt. mancare de fasole verde?, ca in ciorbita sau piureuri ii mai pun din cand in cand cateva pastai.
Ramona J
Nu e prea devreme, te asigur.
Dory232002
O alta reteta de preparare a fasole imi mai poate spune cineva?in afara de cea cu mujdei spusa de mirelaispir?
bubu05
Dory, poti sa-i dai linistita, nu e prea devreme si e f. usoara.
Eu o fac asa: pun la fiert carnita de pui, apoi o ceapa si un ardei gras taiate cubulete, apoi fasolea verde si le las sa fiarba inabusit. Apoi pun 2 rosii taiate cubulete, mai las putin pe foc si la final marar verde.
Dory232002
bubu05, merci mult pt. raspunsul tau, maine sau luni, ii voi prepara si eu Alexei cu siguranta dupa reteta ta.Merci mult.
bubu05
Cu placere Dory! Ii mai poti face si un ghiveci, cu mai multe legume(cartof, dovlecel, morcov, fasole verde, ceapa, ardei, rosii) bagat la cuptor, putin scazut si cu carnita.
Ramona J
Copilul sub un an nu ar trebui sa primeasca rosii. Au potential alergen.
bubu05
Da?? Chiar nu stiam! Pana la un an i-am facut mancare cu rosii decojite si fara seminte, dar nu inteleg de unde e potentialul alergen....
Dory232002
Si eu stiu ca rosiile sunt alergene, dar partea care poate provoca alergii sunt semintele,eu ii dau fetitei mele rosii fara decojite si fara seminte si chiar si suc de rosii.Atentie si la banane, si ele sunt alergene(tot partea din mijolc, cea cu "samburi".
bubu05, ghiveci ia-m mai facut, fara fasole verde intradevar, dar de dat ia-m mai dat fasole , numai ca-i puneam 2-3 pastai in ciorbita sau piure.Am intrebat de mancarica de fasole verde pt. ca am zis sa nu fie prea multa, deci sa predomine in mancare ca as mai vrea sa-i diversific cat mai mult si nu mai stiam ce sa-i fac.
Ramona J
Semintele provoaca alergii. Eu nu i-am dat rosii ca sa fiu sigura. Dar daca au primit deja si sint ok, presupun ca nu mai conteaza.
bubu05
Dory, multumesc, are 1,8 ani. Mi-am dar seama apoi ca seminte pot fi de vina, dar daca le cureti cum zici, inseamna ca e ok.
aiska
Vad ca e in functie de tara penrtu ca in Finlanda fasole nu se recomanda pina la un an.
Noki_Lara
Si noi papam de demult fasole pastai, de pela 7 luni. Ii pun pastaile alaturi de alte legume: cartof, morcovi, dovlecel, umpreuna cu usturoi, le fierb si apoi i le dau cu carne ce vita. Piure, deci.
Mancare doar de fasole nu i-am dat ica, dar nu vad ce ar avea.
Io i-am dat si fidelutza si fasolea clasica, grasa.
Ramona J
Pentru fasolea uscata e prea devreme.
Aiska, astia au inversat pestele cu fasolea verde!
Dory232002
Fetelor, ieri ia-m facut Alexei mancarica de fasole verde pastai, cu, carnita de pui.A mancat tot ce ia-m facut si daca era mai multa....., ar fi fost si mai multumita domnisoara
Ramona J
Bravo! Sa creasca mare.
roxanaz spune:
Ciorba de fasole cu afumatura la 2 ani
Dorsilia
e interzisa? face rau? ati dat copilasilor vostri asa ceva sau e prea devreme?
Am clocotit fasolea jumatate de ora, si coastele afumate de porc tot atat, am aruncat apa si le-am pus la fiert din nou cu apa rece si zarzavat. A iesit buna si ma intrebam daca-i pot da puiului
merci
sanziana72
E prea devreme. Cel mai devreme ii poti da dupa 3 ani.
Fasolea uscata e mult prea greu de digerat pentru el, iar carnea de porc e prea grasa.
alexmom
Fasolea (ca si mazarea si alte leguminoaase) se poate da la copii incepand cu varsta de opt luni, iar carnea de porc (degresata) incepand cu varsta de 6 luni.
claujro
Ba eu i-as da, ca doar manaca cateva linguri, nu o oala, nu manaca in fiecare zi ci poate o data la cateva luni... Asa ca nu cred ca i-as face rau daca ar gusta. E doar parerea mea!
Dalina
Cred ca nu e rau sa guste - mai ales zeama daca tot zici ca ai aruncat prima apa. Insa carnea afumata este foarte grea din cate stiu eu asa ca ar fi bine evitata.
Dalina
papadie
io stiam ca pina la 3 ani nu are voie caviar. si asta pe motivul: 'nu strica orzul pe gaste'
catrina maninca fasolica si ciolan...nu in cantitati industriale da cate un castronel tot baga la ghiozdan. nu are decat probleme 'puturoase' dupa. ceea ce pt ea e un mare prilej de ras si chef:) cand maninca fasole avem grija sa nu iesim la magazine ca dupa ce le comite cu sonor maxim ma mai si face atenta "mamaaaaaaaaaaaa parcuuuuuuuuuuuuuuu!"
Dorsilia
acum am citit pe un site strainez ca dry bean (asta e fasolea uscata oare sau au ei alta ?) se poate da, e trecuta in categoria cu carnea, pt ca probabil e f proteica
ii dau, ca nu fac des nici eu, si oricum coastele alea de porc au avut grija sa le lase golase rau macelararii, grasa nu a iesit.
problemele puturoase ne incanta la maxim si pe noi, Danut se opreste in loc, ridica indexul si striga "auji !" apoi urmeaza sonoritatea mirositoare, rade cu mare pofta si gata, vorba neamtului, a scutit copilul niste bani de doctor
mamagiuliei
Da clar ca poti si Giuliei ii place foarte mult. Ca doar nu mananca juma` de oala deodata.
Roxali
Afumatura e mai grea pt ficat stomac, dar o data de pofta nu-i strica.
philip
lia, pupi a mancat fasole de cand era bebe, adica mult inainte de un an, aici se recomanda din cazua continutului proteic. si eu i-am dat si afumatura, ii place rau, dar nu-i dau mult. si ghici ce vreau sa fac we asta? taman fasole cu oase afumate, yummy, abia astept.
Ramona J
Si eu zic ca mai degraba e problema cu afumatura decit cu fasolea. Dar daca a iesit buna si ii dai rar... pofta buna! Primiti si musafiri la masa?
TOMALAVINIA
Si Maria mea maninca asa ceva, chiar daca are un an si 10 luni. Daca fierbi totul in 2 ape, de ce sa nu pape? Ca ei maninca putin, nu ca si noi!
Ramona J
Asta cu maninca putin nu e valabila. Ba chiar ei maninca mai mult raportat la marimea lor, ca despre asta este vorba.
Cristina_C
Sunt de aceeasi parere.
Deci copilul trebuie sa manance mai putin decat mannanca el de obicei, nu adultul.
sinzi_ana
Fasolea (mai ales in ciorba) e mancarea mea preferata..
Asa ca si David manca inca inainte de un an...nu des, dar o data la 2-3 sapt primea de la bunici o farfurie cu ciorbita de fasole...
Fasolea si mazarea sunt alimente de baza...
Despre ciolan, nu stiu ce sa spun...dar si eu sunt de parere ca daca nu mananca la fiecare masa, gustatul nu are ce sa ii faca rau!!
Dorsilia
a papat si i-a picat bine, cred, i-a si placut. Nu o facusem cu ciolan, ca mi s-au parut prea grase ciolanele, luasem doar cateva coaste afumate si cu umbra de carne pe ele, de gust. Oricum coaste n-a mancat.
Pana sa invitam pe cineva la masa am papat-o toata, nu ma asteptam sa fie asa buna :)) data viitoare fac mai multa
roxanaz spune:
Ananasul - de cand?
delia_alx
Buna mamici!
Fetita mea are aproape 11 luni si vreau sa stiu de la ce varsta pot sa-i dau ananas. Voi le-ati dat si din compot sau doar fruct "proaspat"? In prezent mancam doar mere, pere si banana(dl. doctor ne-a interzis citricele pana la 1 an).
Si ca sa nu mai incarc forumul de la ce varsta pot sa-i dau ceapa si usturoi verde nepreparate?
philip
noi i-am dat sa suga asa zeama din ananas de pe la 6-7 luni. ii place si acum f mult!
Balbina
Delia, cred ca poti sa incerci sa-i dai din compot citeva bucatele si sa urmaresti, daca nu se intimpla nimic rau, e ok sa continui. Daca gasesti, poti sa-i dai compot de ananas light, adica fara zahar. Daca nu, merge si ala obisnuit.
anemona
Poti sai dai, daca ii place. La 11 luni deja manca si fetita mea. Dar nu din compot, ci crud, cate o felie mixata in piureul de fructe impreuna cu alte fructe. Ii place foarte mult si e foarte sanatos. Important este sa fie proaspat, nefermentat (cum se mai gasesc uneori prin hypermarket-uri de atata stat pe raft).
roxana1974
La 11 luni poti sa-i dai linistita! E foarte bun si ajuta si la digestie, are multa fibra
gegea
Si eu i-am dat fetitei mele inca de la 10 luni1/2, dar nu din compot, ci "proaspete" asa cum bine le zici.
I-a placut foarte mult si da un gust bun piureurilor de fructe.
Referitor la citrice, care a fost motivul (inafara unei posibile alergii) pentru care vi le-a interzis pana la 1 an?
mersi!
mariana tache
Simon are 6 luni si jum si din intamplare i-am dat si lui sa traga dintr-o rotita de ananas proaspat si i-a placut la nebunie. M-am mirat fiinca era acrisor si el prefera dulce. In ziua respectiva i-am dat de mai multe ori si nu a patit nimic.
Cu usturoiul si ceapa crude cred ca dupa 1 an e ok.
delia_alx
Pt GEGEA: Citricele ni le-a interzis pana la 1 an pe motiv ca sunt alergene la fel ca si capsunile de ex. De altfel Alexia nu este alergica la nimic dar l-am ascultat pe dl. doctor
gegea
Multumesc pentru raspuns.
Am intrebat pentru ca eu una i-am dat Dariei si ii cauzau foarte multe gaze, iar somnul de noapte era cam deranjat din aceasta pricina. De cand i le-am intrerupt, este mult mai linistita noaptea.
yh
si fetitei mele de 11 luni ii place ananasul ,fructul crud, dar sa fie foarte bine copt ,este mai bun decat compotul
herra
dar daca-i dau ananas din compot, are vreun castig din asta (vitamine, de exemplu), sau doar ca-i satisfac pofta - si urletele, ca ma vede pe mine?
si inca ceva - inmoaie scaunul, ca noi nu prea avem nevoie de asta...
Gabbriela
si mie mi-a zis sa nu ii dau citirce decat dupa un an, asa ca ananas i-am dat pe la un an si ceva si a mancat o bucatica micuta cat o unghie din conserva , e alergic la ananas, atunci am descoperit in decurs de 30 min arata copilul ca oparit cu apa si tot unflat .. urmareste reactiile la copil
codruta_grg
Eu i-am dat ananas in stare naturala pe la 8 luni (sucul). Compot nu-i dau inca.
Monica-Elena
Mihnea mananca cu fff mare placere ananas crud de la 8 luni. Mananca un fruct de 2 kg in 3 zile. E pacat sa il dai compot cand gasesti crud si f bun. Il mananca si singur si in combinatie cu alte fructe. Odata pe luna ii dau un fruct destul de mare de ananas cam de 2 kg.
Eu i-am dat si mure si zmeura si nu e alergic la nimic. Nu am incercat capsuni pe aste ao sa le incercam la primavara si nici kiwi dar asta il incercam cat de curand.
Delia, Mihnea la 11 luni manca absolut toate fructele mere, pere, ananas, banane, prune, caise, piersici, avocado, mango, pepene rosu si galben , struguri si afine. Citricele intr-adevar i le-am bagat acum dupa 1 an ptr motivul ca sunt acide si ii face curutul de maimuta nu de altceva. Parerea mea este sa incerci toate fructele. Al meu baiat mananca 400 g de piure de fructe la masa de dimineata.
Sheannamp spune:
Initial creeata de Ripley
Vreau sa fac niste feluri cu ciuperci, si de cultura si din conserva si habar nu am de la ce varsta sunt admise. Ana are 1 an si 4 luni si n-a facut nicio alergie alimentara in afara dee cea la Almette.
Ripley 7+ mazarica (DPN 17.10.2007) si Ana Ecaterina(10.11.2005)
Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.point.ro
Darria spune:
Ciuperci proaspete: unii medici spun ca dupa 2 ani dar am gasit pe net si recomandari dupa 4 ani.